فهرست مطالب
- درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی، جلوگیری از نارسایی کلیه و مرگ و میر قلبی عروقی
- انواع درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
- فشار خون نرمال دیابتی
- علت فشار پایین و قند بالا در افراد دیابتی چیست؟
- دارو و قرص فشار خون برای افراد دیابتی چیست؟
- مراقبت های بعد از درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
- علت بالا رفتن Blood pressure و درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
- چه مواد طبیعی غذایی برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت مفید است؟
- سخن پایانی
درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی، جلوگیری از نارسایی کلیه و مرگ و میر قلبی عروقی
دیابت گروه هتروژن از بیماریهای متابولیک است، که مشخصه آن افزایش مزمن قند خون و اختلال متابولیسم کربوهیدرات است که در نتیجه نقص در ترشح انسولین یا عملکرد انسولین یا نقص هر دو ایجاد میشود که منجر به علت قند بالا و فشار پایین میشود.
دیابت این است که قند خون ناشتای یک فرد بیشتر یا مساوی ۱۲۶ یا ۱۲۷ باشد و یا قند بعد از دو ساعت بعد خوردن غذا یا خوردن گلوکوز آن بیشتر یا مساوی ۲۰۰ باشد، یا زمانی که فرد بطور تصادفی مقدار قند خود را میگیرد، بیشتر یا مساوی ۲۰۰ باشد، اگر در غیر این صورت باشد ، فرد مبتلا به قندخون بالا است و باید برای درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی آماده شود.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- انواع درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
- فشار خون نرمال دیابتی
- علت فشار پایین و قند بالا در افراد دیابتی چیست؟
- دارو و قرص فشار خون برای افراد دیابتی چیست؟
- مراقبت های بعد از درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
- علت بالا رفتن Blood pressure و درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
- چه مواد طبیعی غذایی برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت مفید است؟
- سخن پایانی
انواع درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
باید بگوییم که در مورد درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی، تهاجمی تر از بقیه گروه ها رفتار میشود و کاهش فشار خون(Blood pressure) به زیر ۱۳۰ بر روی ۸۵ میلیمتر جیوه یعنی کمتر از ۱۳ به روی ۸۵ باید در نظر بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون باشد.
فشار خون بالا یک بیماری مشترک شایع در بیماران مبتلا به دیابت است و کنترل کافی Blood pressure به طور قابل توجهی خطر عوارض ماکرو عروقی و میکروواسکولار را کاهش می دهد. بیماران مبتلا به دیابت باید به Blood pressure هدف کمتر از 80/130 میلی متر جیوه برسند. استفاده از مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین ممکن است پیشرفت به نارسایی کلیه و مرگ و میر قلبی عروقی را کاهش دهد.
این عوامل درمان ارجح برای مدیریت دیابت و فشار خون بالا هستند. مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین می توانند از پیشرفت بیماری کلیوی دیابتی جلوگیری کنند و جایگزین خط اول برای بیمارانی هستند که نسبت به مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین حساسیت ندارند. دیورتیکهای تیازیدی هنگامی که با مهارکنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین یا مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین ترکیب میشوند، اثرات ضد Blood pressure اضافی ایجاد میکنند.
با دوزهای پایین تر از این داروها، خطر تغییرات متابولیک قابل توجه بالینی حداقل است. مسدود کننده های بتا و مسدود کننده های کانال کلسیم نیز اثرات مفیدی در مدیریت فشار خون بالا در بیماران دیابتی دارند.
مسدود کننده های بتا حوادث قلبی عروقی را کاهش می دهند و در یک رژیم چند دارویی مفید هستند. مسدود کننده های کانال کلسیم دی هیدروپیریدین باید برای بیمارانی که نسبت به عوامل ترجیحی حساسیت ندارند یا کسانی که برای دستیابی به Blood pressure هدف نیاز به درمان اضافی دارند، استفاده شود. بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت نیاز به درمان ترکیبی با چند داروی ضد فشار خون دارند.
فشار خون نرمال دیابتی
در مورد داروهای کنترل کننده ی فشار خون نرمال دیابتی برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت ، ما از گروه های مختلف دارویی میتوانیم استفاده کنیم که ترجیحا با یک مهارکننده ی arb یا ace شروع می کنیم؛ زیرا امکان محافظت کلیوی در این داروها بیشتر در افراد دیابتی وجود دارد؛ زیرا همانطور که میدانید دیابتی ها از نظر نفروپاتی کلیه به دلیل قند بالا در خطر هستند و داروهای فشار خون نرمال دیابتی مهارکننده ی ace یا arb ترجیحا در این گروه، بیشتر استفاده می کنیم و ممکن است از داروهای Blood pressure دیگری هم استفاده شود.
مانند داروهای بلوک کننده ی بتا که همچنین این برای ما در پیشگیری ثانویه از سکته قلبی در دیابتی ها بطور انتخابی بکار میبریم، اما از آنجایی که داروهای بتابلاکرها شدت افت قند را افزایش میدهند به همین دلیل ممکن است که ما به بیمار گوشزد کنیم که علائم و نشانه های افت قند یعنی هیپوپلاسمی را در نظر قرار دهند.
بیشتر بیماران درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت به صورت ترکیبی از چند داروی Blood pressure نیازمندند که حال بطور متوسط از سه داروی مختلف میتوان استفاده کرد.
علت فشار پایین و قند بالا در افراد دیابتی چیست؟
چهار فاکتوری که پایه ی اصلی علت قند بالا و فشار پایین و خصوصیات پاتوفیزیولوژی بیماری دیابت را تشکیل میدهند ، مورد اول شامل مقاومت به انسولین، مورد دوم نقص عملکرد سلول های بتای پانکراس، و مورد سوم تولید گلوکوز کبدی نامنظم و مورد چهارم جذب روده ای گلوکوز به صورت غیر طبیعی، عواملی هستند که در درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت باعث میشوند که گه گاهی در حین مصرف داروهای فشارخون، دچار فشار پایین شوند و قند بالا هم که در اثر همین اختلالات پاتوفیزیولوژی که در قسمت بالا گفتیم، همیشه قند خون در صورت درمان ناقص، بالا است.
درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت در تمام افراد ۴۵ ساله یا بالاتر و آزمایش Blood pressure نرمال دیابتی و قند خون باید مورد توجه باشد، اگر میزان قند در آزمایشات طبیعی بود باید به فواصل ۳ سال ۳ سال تکرار شود، در مواردی که نام میبریم، غربالگری دیابت باید در سنین پایینتر یا در فواصل کوتاهتر ، آزمایش دیابت مد نظر انجام شود؛ اولین گروه افرادی دارای اضافه وزن هستند.
یعنی BMI فرد بیشتر یا مساوی ۲۰ درصد است یا افرادی که چاقی مرکزی دارند حتی اگر BMI طبیعی دارند باید غربالگری دیابت زودتر در آنها انجام شود، دومین گروه افرادی هستند که سبک زندگیشان همیشود بدون فعالیت بوده است، در این افراد هم، غربالگری دیابت باید زودتر انجام شود ؛ سومین گروه افراد درجه یک در فامیل مبتلا به دیابت است؛ به عنوان مثال والدین، خواهر و برادرشان دیابتی باشند، همه اینها هم باید از سنین پایینتری غربالگری دیابت را انجام دهند.
چهارمین گروه افرادی هستند که از یک نژاد پرخطر می باشند؛ به عنوان مثال نژاد آفریقایی-آمریکایی، آسیایی-آمریکایی باید تست دیابت انجام دهند، گروه پنجم زایمان نوزاد با وزن بیشتر از ۴ کیلوگرم در دوران زایمان بدون علت روشن است، اینها افرادی هستند که باید غربالگری دیابت را زودتر انجام دهند، گروه ششم افرادی هستند که افزایش Blood pressure مزمن دارند؛ یعنی همیشود فشارشان ۱۴ روی ۹ است، این افراد هم باید زودتر غربالگری دیابت را انجام دهند.در ادامه این مقاله ما به مسائل و درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت و از همه مهم تر به قرص Blood pressure برای افراد دیابتی میپردازیم.
دارو و قرص فشار خون برای افراد دیابتی چیست؟
گروه های مختلف دارویی و قرص فشار خون برای افراد دیابتی در درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت داریم. مانند دیورتیک ها، که مهارکننده های مرکزی آلفا هستند که در موارد فشار بالا استفاده میشوند؛ گروه بعدی داروهای گشادکننده ی مستقیم عروق هستند، مانند هیدرالازین و ماینوکسیدین و گروه بعدی مهارکننده های کانال کلسیم هستند، گروهی که ما بسیار زیاد برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت مورد استفاده قرار میدهیم، مهارکننده های ace و arb هستند مانند کپتوپریل، لوزارتان، والزارتان که بطور شایعی در درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی استفاده میشوند، گروه های داروهایی که ما در درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت استفاده میکنیم، که به صورت تزریق انفوزیون مداوم وریدی باید استفاده شود، گروه های آلفا بلاکر و بتا بلاکر و گروهای نیترات هستند که در مواقع در موارد اورژانسی از این موارد استفاده میکنیم.
مراقبت های بعد از درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
در زمانی که یک فرد دیابتی دچار Blood pressure است؛و چون عروق فرد دچار رسوب گلوکوز و سختی شدهاند، فشار بالا در این فرد باقی خواهند ماند، به همین دلیل مهمترین کار این است که حتما روزانه و مرتب داروها، طبق دستور پزشک مصرف شود و در مصرف دارو سهلانگاری نکنند و یا به شکل خودسرانه دارو را قطع نکنند.
مهمترین اصل که در درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت واجب است؛ پرهیز از مصرف زیاد سدیم یعنی نمک و کاهش وزن و انجام ورزش های هوازی روزانه و مرتب میباشد.
علت بالا رفتن Blood pressure و درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی چیست؟
سوالی که برای همه افراد پیش میآید این است که چرا افراد دیابتی، دچار Blood pressure میشوند؛ زیرا این افراد در دراز مدت، متد زندگیشان صحیح نبوده است به این دلیل که ورزش نکردهاند، پرخوری کردهاند و محدودیت مصرف سدیم و کربوهیدرات و مواد قندی را مدنظر قرار ندادهاند و به همین دلیل دچار دیابت شدهاند و به طبع آن Blood pressure هم به این دلایل در آنها بالا میرود،به همین دلیل ما درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت را در پیش میگیریم.
ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی نه تنها می تواند عوارض ناشی از دیابت را کاهش دهد، بلکه می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را نیز تا حد زیادی کاهش دهد. در واقع، نشان داده شده است که کاهش Blood pressure سیستولیک شما به میزان 10 امتیاز، تمام خطرات عوارض دیابت را تا 12 درصد کاهش می دهد.
در اینجا چند نکته مفید برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت وجود دارد:
به طور مرتب به پزشک مراقبت های اولیه خود مراجعه کنید و از آزمایش های رایگان Blood pressure استفاده کنید.
انجمن قلب آمریکا 150 دقیقه در هفته ورزش با شدت متوسط، 75 دقیقه در هفته ورزش شدید یا ترکیبی از فعالیت متوسط و شدید در هفته را توصیه می کند.
وزن سالم را حفظ کنید.
مصرف نمک خود را به دو گرم در روز محدود کنید، یعنی حدود یک قاشق چایخوری.
یک رژیم غذایی با قند کم اما مقدار زیادی میوه، سبزیجات، ماهی، چربی های سالم و غلات کامل داشته باشید.
سیگار نکشید و فقط در حد اعتدال بنوشید.
از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) که می توانند Blood pressure را افزایش دهند، خودداری کنید. در صورت امکان به جای آن استامینوفن مصرف کنید.
اگر دیابت نوع 2 و فشار خون بالا دارید، این تغییرات سبک زندگی (همراه با مراجعه منظم به پزشک و غربالگری Blood pressure) می تواند به شما در کنترل دیابت و Blood pressure کمک کند. هدف این است که با دیابت خوب زندگی کنید و برای جلوگیری از عوارض تلاش کنید و کاهش Blood pressure یک گام حیاتی است.
چه مواد طبیعی غذایی برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت مفید است؟
بر اساس هرم غذایی در درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت باید محدودیت مصرف قندها، کربوهیدرات و…را باید مدنظر قرار بدهیم و هم به طبع داشتن Blood pressure باید محدودیت مصرف سدیم را در رژیم غذاییشان رعایت کنند. به همین دلیل رژیم غذایی مفیدی را در هرم غذاییشان قرار دهند.
مانند انواع گروه سبزیجات، میوه جات منهای میوه جات شیرین مانند انگور، خربزه، موز است که این گروه میوه جات شیرین را محدودیت داشته باشند. مصرف آزادانه ی سبزیجات و سالادها و مواد فاقد کربوهیدرات در رژیم غذایی آنها بی خطر است.
سخن پایانی
هدف مهم ما در طرح درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی ، اول کنترل مناسب و بهینه ی سطح گلوکوز خون آنان است؛ زیرا عامل عمده عوارض دیابت مانند همین Blood pressure، افزایش قند خونشان میباشد.
درمان طبی تغذیهای برای هر فرد متناسب با شیوه ی زندگی، ورزش، توانایی اقتصادی فرد، عادات غذایی و فرهنگ غذایی آن فرد تعیین میشود.
ورزش، به همراه تنظیم وزن و تغذیه به عنوان درمان اختصاصی در دیابت شناخته شده است، فواید ورزشی که غیرمرتبط با کاهش وزن هستند یعنی ورزشی انجام دهیم که کاهش وزن در آن اتفاق نمیافتد ، فوایدی هم دارد؛ مانند بهبود در احساس سلامت، ثبات قلبی-عروقی، بهبود Blood pressure، حساسیت بیشتر نسبت به انسولین که به طبع آن قند خون پایین میآید و بهبود عملکرد وضعیت چربی و کنترل قند خون و همه و همه توصیه میشود و فعالیت فیزیکی منظم و متعادل و حداقل ۳۰ دقیقه در روز را ما برای درمان فشار خونبالا در افراد مبتلا به دیابت توصیه میکنیم.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.