تیرکشیدن قلب، دردی ناگهانی و خنجری است برای کمتر از چند ثانیه ایجاد می شود و می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. درواقع درد های قفسه سینه، انواع مختلفی دارند و ممکن است نشانه یک مشکل جدی برای قلب نباشند و یا اینکه اصلا ناشی از مشکلات قلبی نباشند.
درواقع طبق مطالعه ای در سال 2016، فقط 6 درصد افرادی که به دلیل درد قفسه سینه به اورژانس مراجعه می کنند دچار مشکلات جدی تهدید کننده حیات هستند.
با اینحال چون قلب ارگان بسیار مهمی است و با توجه به سبک زندگی امروزه که به صورت کم تحرکی و مصرف غذاهای مضر است، اگر دچار درد در قفسه سینه شدید حتما به پزشک متخصص و مجرب مراجعه کنید تا قلب شما را بررسی کند و موارد خطرناک احتمالی را رد کند. اگر به دنبال مطالب مفید و کاربردی درباره تیر کشیدن قلب هستید با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
چه زمانی برای تیر کشیدن قلب به اورژانس مراجعه کنیم؟
لازم است که تیر کشیدن قلب را از حمله قلبی افتراق دهیم. اغلب حمله های قلبی باعث ایجاد دردی مبهم و احساس ناراحتی در مرکز قفسه سینه می شوند. درد برای دقایق طولانی باقی می ماند و یا از بین می رود و دوباره عود می کند.
در هر صورت چون قلب ارگانی بسیار حیاتی و مهم است، اگر دچار درد ناگهانی و شدید و یا هرنوع دردی در قفسه سینه شدید، حتما به اورژانس مراجعه کنید تا بررسی های لازم برای شما انجام شود و موارد خطرناک رد شوند.
علت های شایع تیر کشیدن قلب کدامند؟
- سوزش سر دل (رفلاکس اسید معده): سوزش سر دل که ناشی از برگشتن اسید معده باشد تحت عنوان Gastroesophageal reflux disease (GERD) شناخته می شود. این اتفاق در اثر برگشتن اسید معده به داخل مری و دهان رخ می دهد و باعث ایجاد دردی ناگهانی یا سوزشی در قفسه سینه می شود. رفلاکس اسید معده یک علت شایع درد قفسه سینه است. از علائم مربوط به سوزش سردل ناشی از رفلاکس می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- احساس ناراحتی معده
- احساس گرفتگی در قفسه سینه
- درد یا سوزش در ته گلو
- احساس مزه تلخی در دهان و ته گلو
- آروغ زدن های مکرر و غیر ارادی
- شینگل (Shingles): شینگل یک عفونت ویروسی است باعث ایجاد راش های دردناک پوستی می شود. اگر این راش ها در ناحیه قفسه سینه ایجاد شوند باعث ایجاد دردهای مشابه تیر کشیدن قلب می شوند.
- التهاب و سنگ کیسه صفرا: التهاب و سنگ کیسه صفرا باعث ایجاد درد در سمت راست قفسه سینه می شوند که می تواند با تب همراه باشد.
- التهاب پانکراس (Pancreatitis): التهاب پانکراس باعث ایجاد دردی در قفسه سینه می شود که معمولا با خم شدن بیمار به سمت جلو کاهش می یابد.
- سندرم گرفتگی پریکاردیال (Precordial catch syndrome): این سندرم یک شرایط غیر جدی است که اغلب در بچه ها و بزرگسالان جوان رخ می دهد ولی می تواند در سنین بزرگسالی نیز رخ دهد. علت این سندرم، تحت فشار قرار گرفتن یک عصب در قفسه سینه یا یک گرفتگی عضلانی است.ویژگی های شاخص درد حاصل از این سندرم عبارتند از:
- دردی خنجری در قفسه سینه که بین 30 ثانیه تا 3 دقیقه طول می کشد.
- با داخل کشیدن هوا به داخل ریه ها بدتر می شود.
- فورا برطرف می شود و هیچ علامتی به جا نمی گذارد.
- معمولا در حالت استراحت رخ می دهد یا در واقع تغییر ژست بدن.
- ممکن است در طول دوره ها استرس و اضطراب نیز رخ دهد.
- این درد به هیچ درمانی نیاز ندارد و هیچ اثر منفی در سلامت انسان ندارد.
- کشیدگی عضلات یا درد استخوانی: مشکلات عضلانی یا استخوانی می توانند باعث ایجاد درد ناگهانی و خنجری در قفسه سینه بشوند. دنده ها و عضلات بین آن ها ممکن است در اثر ورزش کردن، حمل وسایل سنگین، و یا افتادن از ارتفاع دچار آسیب شوند. این آسیب به عضلات و استخوان ها می تواند باعث ایجاد درد در قفسه سینه شود مخصوصا اگر استخوان یا عضله آسیب دیده، رشته عصبی را تحت فشار قرار دهند. آسیب های وارده به عضلات و استخوان های قفسه سینه می توانند ناشی از موارد زیر باشند:
- فیبرومیالژی (دردگسترده اسکلتی عضلانی همراه با خستگی و مشکلات خواب و حافظه)
- شکستگی دنده ها
- التهاب غضروف دنده ها (Osteochondritis)
- التهاب یا عفونت بین استخوان های دنده ای و استخوان جناغ (Costhochondritis)
- مشکلات ریوی: مشکلات ریوی و تنفسی می تواند باعث ایجاد درد مشابه با تیر کشیدن قلب شوند. بعضی از مشکلات ریوی می توانند خیلی جدی باشند. اگر دچار دردی در قفسه سینه هستید که با نفس عمیق کشیدن و یا سرفه کردن بدتر می شوند حتما فورا به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات ریوی که باعث ایجاد درد قفسه سینه می شوند عبارتند از:
- عفونت ریوی
- حمله آسم
- پنومونی (عفونت بافت پارانشیم ریه)
- پلورزی (التهاب پرده جنب (پرده ای نازک و دو لایه که ریه ها ار می پوشاند)
- آمبولی ریه
- ریه های فشرده شده
- افزایش فشار خون در ریه ها (Pulmonary hypertension)
- اضطراب و حملات پانیک (Panic attack): اضطراب شدید و حمات پانیک می توانند باعث ایجاد درد ناگهانی قفسه سینه مشابه درد تیر کشیدن قلب شوند. این اتفاق می تواند بدون هیچ دلیلی رخ دهد. بعضی افراد ممکن است بعد از یک حادثه استرس زا یا رخداد عاطفی دچار حملات پانیک شوند. دیگر علائم یک حمله پانیک می توانند بسیار شبیه علائم حمله قلبی باشند که عبارتند از:
- کوتاهی تنفس
- ضربان قلب سریع (Pounding heartbeat)
- گیجی
- تعریق
- لرزش
- بی حسی دست و پا
- غش کردن
- ترس از مردن
- مشکلات قلبی: اغلب افراد وقتی دچار درد قفسه سینه می شوند فکر می کنند که دچار حمله قلبی (Heart attack) شده اند. حملات قلبی معمولا یک درد مبهم و احساس فشار و تنگی به صورت منتشر در قفسه سینه ایجاد می کنند که می تواند همراه با سوزش قفسه سینه باشد و برای بیش از دقایقی طول می کشد و درد با فعالیت کردن بدتر می شود. در حالی که درد های دیگر قفسه سینه دردهایی سوزشی و محدود گاهی در حد نوک انگشت هستند که در حد چند ثانیه طول می کشند و درد با فعالیت کردن بهتر می شود. اگر هرکدام از علامت های زیر را هنگام درد قفس سینه و تیر کشیدن قلب داشتید، فورا به اورژانس مراجعه کنید:
- تعریق
- تهوع
- دردی که به گردن و چانه تیر می کشد
- دردی که به شانه ها، بازو ها و پشت تیر می کشد
- گیجی یا احساس سبکی سر
- کوتاهی تنفس
- ضربان قلب سریع
- خستگی
به جز حمله قلبی، مشکلات قلبی دیگری نیز وجود دارند که باعث ایجاد درد قفسه سینه و احساس تیر کشیدن قلب می شوند:
- آنژین قفسه سینه (Angina): این نوع درد وقتی رخ می دهد که گردش خون به سمت عضلات قلبی که توسط عروق کرونری (Coronary artery) تامین می شود مسدود شود. این درد می تواند توسط فعالیت های فیزیکی یا استرس های احساسی ایجاد شود. این درد به جای اینکه به صورت خنجری و ناگهانی احساس شود، به صورت سنگینی، درد، فشار و تنگی احساس می شود. آتژین صدری بر اساس شدت درد به سه نوع تقسیم می شود:
- آنژین صدری پایدار (Stable angina): شایع ترین نوع آنژین صدری، نوع پایدار آن است که فقط دقایق محدودی باقی می ماند و در طول دوره های فعالیت فیزیکی مثل بالارفتن از پله ها یا طی فشار های روحی و استرسی رخ می دهد. علائم با دارو یا استراحت به سرعت ناپدید می شوند.
- آنژین صدری ناپایدار (Unstable angina): آنژین صدری ناپایدار نسبت به نوع پایدار آن، جدی تر است و حتی در زمان استراحت ممکن است رخ دهد. این درد تا 30 دقیقه ممکن است طول بکشد و با دارو و استراحت برطرف نمی شود. این نوع آنژین صدری می تواند با بسته شدن کامل عروق کرونری به حمله قلبی تبدیل شود. آنژین صدری پایداری که به تازگی ایجاد شده است و یا شدت آن در حال افزایش است را نیز آنژین صدری ناپایدار در نظر می گیرند.
- آنژین صدری متغیر (Variant angina): این نوع آنژین در اثر ایجاد اسپاسم های ناگهانی در عروق کرونری رخ می دهد که منجر به محدود شدن جریان خونرسانی به قلب می شود. درد های قفسه سینه شدید هستند و در استراحت رخ می دهند. این درد ها خود به خود برطرف می شوند اما اگر اسپاسم های عروق کرونری کنترل نشوند ممکن است منجر به یک حمله قلبی شوند. دارو می تواند باعث تسکین فوری درد حاصل از این نوع آنژین صدری شود.
- پریکاردیت (Pericarditis): پریکاردیت به التهاب لایه اطراف قلب می گویند. پریکاردیت می توانند بعد از یک عفونت گلو یا یک سرماخوردگی مبهم رخ دهد. پریکاردیت باعث ایجاد یک درد مبهم و خنجری شود. ممکن است همزمان تب نیز داشته باشید.
- میوکاردیت (Myocarditis): به التهاب عضلات قلب، میوکاردیت می گویند. میوکاردیت باعث تغییر عملکرد عضلات قلب و سیستم های الکتریکی کنترل کننده ضربان قلب می شود.
- کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy): به ضعیف شدن عضلات قلب، کاردیومیوپاتی می گویند که می تواند باعث ایجاد درد و تنگی نفس شود.
- دایسکشن (Dissection): دایسکشن آئورت وقتی رخ می دهد که دیواره سرخرگ آئورت پاره شود و خون به داخل دیواره آئورت نفوذ کند که باعث ایجاد درد خنجری و شدیدی در قفسه سینه و پشت می شود که یک اورژانس پزشکی است.
برای تیر کشیدن قلب چه بررسی هایی انجام می شود؟
برای بررسی تیر کشیدن قلب از روش های مختلفی بر حسب شرایط و علائم بیمار استفاده می شود که عبارتند از:
- نوار قلب
- سنجش فشار خون
- اندازه گیری ضربان قلب
- سمع صداهای قلب
- آزمایش خون
- تست ورزش
- هولترینگ
- اکو قلب
- معاینه کلی بیمار از نظر دیگر علائم
پیشگیری از تیر کشیدن قلب چگونه است؟
همیشه امکان پیشگری از علل ایجاد کننده درد قلبی و تیر کشیدن قلب وجود ندارد. اما مواردی وجود دارند که با رعایت کردن آن ها می توان احتمال بروز تیر کشیدن قلب و درد های قفسه سینه را کاهش داد. این موارد عبارتند از:
- ترک کردن سیگار
- ورزش کردن منظم
- داشتن رژیم غذایی متعادل و متنوع
- حفظ وزن بدن در محدوده مناسب
- کنترل کردن فشار خون
- کنترل کردن سطح کلسترول خون
- درمان کردن بیماری های زمینه ای
جمع بندی
تیرکشیدن قلب، دردی ناگهانی و خنجری است برای کمتر از چند ثانیه ایجاد می شود و می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد.
لازم است که تیر کشیدن قلب را از حمله قلبی افتراق دهیم. حملات قلبی معمولا یک درد درد مبهم و احساس فشار و تنگی به صورت منتشر در قفسه سینه ایجاد می کنند که می تواند همراه با سوزش قفسه سینه باشد و برای بیش از دقایقی طول می کشد و درد با فعالیت کردن بدتر می شود.
در حالی که درد های دیگر قفسه سینه دردهایی سوزشی و محدود گاهی در حد نوک انگشت هستند که در حد چند ثانیه طول می کشند و درد با فعالیت کردن بهتر می شود.
از دلایل مختلف درد قفسه سینه می توان به ریفلاکس اسید معده (GERD)، شینگل (Shingles)، التهاب و سنگ کیسه صفرا، التهاب پانکراس (Pancreatitis)، سندرم گرفتگی پریکاردیال (Precordial catch syndrome)، کشیدگی عضلات یا درد استخوانی، مشکلات ریوی، اضطراب و حملات پانیک (Panic attack)، و مشکلات قلبی اشاره کرد.
با توجه به اینکه قلب ارگانی بسیار حیاتی است، ضروری است که در صورت داشتن هر نوع درد قفسه سینه حتما به مراکز درمانی مجهز و پزشکان متخصص و مجرب مثل پزشکان مرکز ما مراجعه کنید تا بررسی های لازم با مهارت و دقت بالا برای شما انجام شود تا علت درد قفسه سینه تشخیص داده و درمان شود.
عدم جدی گرفتن درد های قفسه سینه و تیر کشیدن قلب می تواند در نهایت منجر به آسیب های جبران ناپذیر به سیستم قلب و عروق شود و بیماری های قلبی عروقی و سکته را ایجاد کند.
مرکز تخصصی ما با داشتن کادری مجرب، پیش از ملاقات با پزشک شما را با بیماری آشنا کرده و در مورد شیوه های درمان بیماری به شما مشاوره می دهد. این مرکز تخصصی دارای بهترین متخصصان قلب و عروق می باشد که در یک مجموعه گرد هم آمده اند.
پس می توانید با خیال راحت به این مرکز مراجعه کنید و از خدمات آن بهره ببرید. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی بیشتر با خدمات مرکز تخصصی قلب دکتر تپش می توانید به صفحه تماس با ما مراجعه فرمایید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.