سوزش قلب می تواند در تمامی افراد رخ دهد. علت تیر کشیدن سینه سمت چپ کاملا فرق دارد اما چیزی که بدیهی است تیر کشیدن قلب بدون دانستن دلیل سوزش در قلب می تواند باعث عصبی شدن افراد شود. احساس درد در ناحیه قلب باعث شده تا هرساله 8 میلیون بیمار را وادار به مراجعه نزد پزشک کند. هر گونه درد و ناراحتی قلبی و سوزش قلبی می تواند نشان از مشکلات قلبی باشد و باید حتما توسط پزشک متخصص قلب و عروق بررسی شود اگرچه در بعضی موارد احساس ناراحتی در قفسه سینه می تواند ناشی از عوامل دیگر مانند زخم معده، آسم یا سوزش سر دل باشد و ربطی به این عارضه نداشته باشد، اما به هر حال نیاز است که توسط پزشک متخصص قلب و عروق معاینه شوید تا از عدم وجود بیماری ها یا مشکلات خطرناک ممطمئن شوید.
فهرست مطالب
بیماری هایی که علائم سوزش در قلب دارند
سوزش سر دل معمولاً مانند سوزش در مرکز قفسه سینه، پشت استخوان سینه است. هنگام سوزش سر دل ، ممکن است علائمی مانند موارد زیر را احساس کنید:
- احساس سوزش در قفسه سینه که می تواند در حد چند دقیقه باشد و یا چند ساعت طول بکشد.
- هنگام خم شدن یا دراز کشیدن ، درد در قفسه سینه ایجاد می شود.
- احساس سوزش در گلو
- احساس طعم ترش و اسیدی یا شور در پشت گلو
- مشکل در بلع
- گلو درد و گرفتگی صدا
- سرفه یا گرفتگی صدا
- سوزش سر دل
- رفلاکس معده
- زخم معده
- فتق هیاتال
- ذات الریه
- پلورزی
- آنژین
- استرس
- آسم
- آمبولی ریه
- حمله قلبی
- گاستروپارزی
- عفونت غضروفی
- سنگ صفرا
سوزش در قلب می تواند علل قلبی و غیر قلبی متعددی داشته باشد. عللی از جمله:
- مشکلات معده: مواردی مانند سوزش سر دل، رفلاکس معده، زخم معده، فتق هیاتال و گاستروپارزی
- مشکلات و بیماری های ریوی: بیماری هایی مانند ذات الریه، پلورزی، آمبولی ریوی، آسم
- مشکلات و بیماری های قلبی: عارضه های ی همچون آنژین قلبی و سکته قلبی
- استرس
- عفونت غضروفی
- مشکلا مربوط به کیسه صفرا مانند سنگ صفرا
برای درک علت این مشکل، می توانید به درک نحوه عملکرد مری و معده آشنا شوید. هنگام غذا خوردن، غذا از یک لوله بلند عبور می کند که دهان و معده شما را به هم متصل می کند. این لوله مری نامیده می شود. در انتهای مری دریچه ای وجود دارد که اسفنکتر مری نامیده می شود. این دریچه برای عبور غذا باز می شود و سپس بسته می شود تا محتویات معده شما پایین بیاید. داخل معده شما یک مخلوط اسیدی بسیار قوی وجود دارد که فرایند تجزیه غذا (هضم) شما را آغاز می کند. شکم شما طوری طراحی شده است که این مخلوط را در خود نگه دارد. با این حال، مری شما نمی تواند این مخلوط را بدون آسیب دیدگی نگه دارد.
گاهی دریچه ای که معده و مری را از هم جدا می کند به درستی بسته نمی شود و مقداری از مخلوط اسیدی از معده به مری برمی گردد. به این، رفلاکس اسید معده می گویند. وقتی مشکل ریفلاکس دارید، اغلب احساس سوزش می کنید که سوزش سر دل است. مواردی که می توانند باعث رفلاکس یا سوزش سر دل می شوند عبارتند از:
- بارداری
- فتق هیاتال (هنگامی که معده در قفسه سینه بالا می آید)
- رفلاکس معده (GERD)
- داروهای خاص ، به ویژه داروهای ضد التهابی و آسپرین
- عادات غذایی – از جمله غذاهایی که می خورید، حجم وعده های غذایی شما و میزان نزدیکی به زمان خواب – و برخی عادات سبک زندگی
سوزش سر دل
علائم سوزش سر دل و قلب ناشی از حمله قلبی اغلب می واند با هم اشتباه گرفته شوند. هردو می توانند باعث سوزش در قسمت قفسه سینه شوند که حدود 40 درصد افراد علائمی که شبیه سوزش دارند به دلیل داشتن آنفولانزا است.
سوزش معده به خاطر اسیدی است که در اثر عدم انقباض دریچه انتهایی مری از معده به داخل مری وارد می شود. این عمل ممکن است به علت ورزش کردن و یا خوردن غذا گاهی رخ دهد. مری به دلیل اینکه در قسمت قفسه سینه در پشت قلب واقع شده به همین دلیل اشتباه گرفته می شود.
رفلاکس معده
رفلاکس معده زمانی رخ می دهد که غذا به داخل مری برگردد. مری لوله اتصالی بین حلق تا معده است که با حرکات دودی غذا را وارد معده می کند اما اگر اسفنگتر به خوبی عمل نکند غذا به مری بازمی گردد به همین دلیل سبب سوزش های قلبی می شود.
سایر علائم رفلاکس عبارت اند از:
- مشکل در بلعیدن غذا
- طعم تلخ غذا در دهان
- سرفه کردن
- آسم
- مشکل در خواب
- بلعیدن سخت و دردناک
زخم معده
زخم معده در درون خود معده رخ می دهد. این بیماری ناشی از اسیدهای پوشش دهنده دیواره معده است که معمولا از باکتری های H. pylori و استفاده بیش از اندازه از داروهای ضد درد به وجود می آید. هنگام زخم معده امکان احساس سوزش در قسمت شکم یا قفسه سینه وجود دارد.
از دیگر علائم زخم معده عبارت اند از:
- نفخ معده یا احاس سنگینی
- حالت تهوع
فتق هیاتال
فتق هیاتال زمانی رخ می دهد که بخشی از معده از طریق سوراخ دیافراگم به داخل حفره قفسه سینه وارد می شود.
از علائم دیگر فتق هیاتال عبارت اند از:
- نفخ
- آروغ زدن
- سوزش سر دل
- طعم تلخ در گلو
- درد در قسمت معده ا مری
ذات الریه
ذات الزیه یا پنومونی یک نوع عفونت است که باعث می شود ریه ها ورم کرده و پر از مایع شوند که باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها می توانند باعث ایجاد پنومونی شوند.
از علائم دیگر ذات الریه عبارت اند از:
- سرفه کردن
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- خلط
پلورزی
پلورزی زمانی رخ می دهد که پرده جنب دچار التهاب شده باشد. پرده جنب بافتی است که روی دیواره قفسه سینه قرار می گیرد و مانع اصطکاک ریه ها می شود. پلورزی همچنین به دو نوع مرطوب و خشک تقسیم می شود که نوع مرطوب آن ناشی از تجمع آب بین دو دیواره جنب به وجود می آید. استفاده از داروهای خاص، عفونت ها و اتلالات خود ایمنی باعث ایجاد پلورزی می شوند.
سایر علائم پلورزی عبارت اند از:
- سرفه کردن
- تنگی در نفس کشیدن
- تب
آنژین
آنژین دردی است که در اثر کمبود خون رسانی به قلب به وجود می آید. این یک بیماری نیست، بلکه یک نشانه بیماری قلبی عروقی است یا بیماری دیگری که جریان خون به قلب را محدود می کند.
از علائم دیگر آنژین عبارت اند از:
- خستگی
- تگی نفس
- تعریق بالا
- سرگیجه
- حالت تهوع
از آنجایی که این علائم شبیه حمله قلبی است باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
استرس
استرس نوعی بیماری روانی است که سالانه 45 میلیون بزرگسال را تحت تاثیر خود قرار می دهد. علائم حمله استرس عصبی شبیه حمله قلبی است به همین دلیل به پزشک مراجعه کنید.
آسم
این بیماری در اثر انسداد ناژک ها است. این ناژک ها همان انتقال دهنده های هوا هستند که در اثر مسدود شدن تنفس را با مشکل روبه رو می کنند.
از علائم دیگر آسم عبارت اند از:
- سرفه
- احساس خستگی
- مشکل در خوابیدن
آمبولی ریه
آمبولی یک نوع انسداد در رگ های خونی ریه به دلیل لخته شدن خون است. این لخته خون معمولا در سیاهرگ های قسمت پایینی بدن رخ می دهد و از رگ های قلب عبور می کند.
سایر علائم آمبولی ریه عبارت اند از:
- تنگی در نفس که با انجام حرکات شدیدتر می شود
- سرفه کردن که گاهی منجر به خونریزی می شود
- ضربان قلب بالا یا نامنظم
- سرگیجه
- تعرق در قسمت پا
حمله قلبی
حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که یکی از رگ های قلبی که مسئولیت اکسیژن رسانی به قلب را دارد مسدود شود. نبود خون غنی از اکسیژن باعث می شود قسمت های آسیب دیده قلب از بین برود.
گاستروپارزی
گاستروپارزی در اثر اختلال در عملکرد عضله های دیواره مری به وجود می آید. چون مری وظیفه انتقال غذا را با حرکات دودی خود به درون معده را دارد به همین اگر عضله های این قسمت کم تحرک شوند و به درستی فعالیت نکنند غذا نیز به درستی وارد معده نخواهد شد.
از علائم دیگر گاستروپارزی عبارت اند از:
- حالت تهوع
- کاهش اشتها و داشتن احساس سیری
- کاهش وزن
- نفخ شکم
- کاهش قند
عفونت غضروفی
دنده ها توسط غضروف به استخوان جناغ متصل می شوند. عوامل بیماری زا یا اصابت ضربه می تواند باعث عفونت غضروف های این ناحیه شود و احساس سوزش قلب یا درد در قفسه سینه به وجود می آید که با نفس کشیدن یا سرفه دردش بیشتر می شود.
سنگ صفرا
سنگ های صفرایی سنگ های سختی هستند که داخل کیسه صفرا قرار دارند. آنزیم هایی که کبد می سازد در صفرا جمع می شوند و در فرآیند هضم غذا کمک می کنند.
در بعضی موارد این بیماری علائمی ندارد اما زمانی که خیلی شدید باشد و موجب درد در ناحیه شکم شود و درد را به پشت هم انتقال دهد در نهایت باعث سوزش در قلب شده که اغلب همراه با تهوع و استفراغ است.
پریکاردیت
پریکاردیت التهاب پریکارد است. این بافت چند لایه ای قلب را احاطه کرده و در قفسه سینه قرار دارد. عفونت ها و بیماری های خود ایمنی باعث شکل گیری پریکاردیت می شود.
چه علائمی نشان دهنده انسداد قلبی نیست؟
هرگونه درد، ناراحتی و سوزش در قفسه سینه می تواند به علت قلبی ایجاد شود. حتی افرادی که دیابتیک می باشند احتمال دارد بدون هیچگونه علامتی دچار سکته قلبی و مشکل قلبی شوند لذا هرگونه ناراحتی و احساس سوزش و فشاری در قفسه سینه باید حتما توسط پزشک متخصص قلب بررسی کامل گردد. اگرچه احتمال دردهای قلبی همراه با دردهای سوزشی، دردهایی که با ترش شدن دهان همراه است و یا اینکه با نفس کشیدن بدتر می شوند قلبی باشند کمتر است ولی دردها و ناراحتی هایی که با فعالیت یا استرس ایجاد می شوند، ماهیت فشارنده دارند یا کوتاه مدت هستند می تواند ماهیت قلبی داشته باشد.
محرک های سوزش سر دل یا سوزش قلب
آشنایی با اینکه چه مواردی می توانند باعث سوزش قلب شوند و یا آن را تحریک کنند می تواند در پیشگیری از رخ دادن آن کمک کننده باشد. بنابراین در این قسمت با چند مورد از این محرک ها آشنا می شویم.
-
افزایش فشار بر شکم شما
اضافه وزن، چاقی یا بارداری، خوردن غذاهای سنگین، یا پوشیدن لباس خاصی که ممکن است در اطراف شکم شما تنگ باشد ممکن است باعث ایجاد فشار اضافی و در نتیجه سوزش قلبی شود.
-
انواع خاصی از داروها
هیچگاه مصرف داروهای تجویز شده یا توصیه شده توسط پزشک را بدون صحبت با پزشک متوقف نکنید.
-
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن اسفنکتر تحتانی مری (LES) را تضعیف می کند و همچنین می تواند به سایر بیماری های گوارشی کمک کرده و همچنین باعث سرطان شود.
-
مصرف غذاهای چرب یا تند
در مورد غذاهای خاص که باعث سوزش سر دل می شوند و نحوه مدیریت رژیم غذایی خود بیشتر بدانید.
-
نوشیدنی های کافئین دار
قهوه، چای های کافئین دار، نوشابه ها و نوشابه های انرژی زا محرک های رایج سوزش سر دل هستند.
- کشیدن سیگار
- چاقی
- برخی شرایط پزشکی (مانند دیابت یا آسم)
همین طور محرک های رایج غذایی و نوشیدنی عبارتند از:
- قهوه (معمولی و بدون کافئین) و سایر نوشیدنی های حاوی کافئین
- نوشیدنی های گازدار
- غذاهای چرب ، چرب و سرخ شده
- سرکه
- شکلات
- غذای تند
- نعناع تند
- الکل
- برخی از سبزیجات از جمله پیاز خام، سیر، فلفل و گوجه فرنگی
چه مواردی می تواند سوزش قلب را تشدید کند؟
-
غذاهای اسیدی
مراقب محرک های سوزش معده مانند مرکبات و آب میوه ها، گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی باشید.
-
غذاهایی که اسید معده را افزایش می دهند
هضم غذاهای قندی، سنگین، چرب و چرب سخت تر است؛ به این معنی که معده شما برای تجزیه آنها باید اسید بیشتری تولید کند.
-
دراز کشیدن
دراز کشیدن در حالت افقی باعث می شود که اسید از معده به مری شما خارج شود. اگر بدن شما در حال هضم مقدار زیادی غذا هنگام دراز کشیدن است، می تواند باعث سوزش سر دل شود.
-
اضطراب و استرس
استرس می تواند سوزش سر دل را بدتر کند و همچنین باعث شود که به دنبال محرک هایی مانند سیگار، الکل یا غذای راحت چرب باشید.
ایجاد تغییر در شیوه زندگی و رژیم غذایی شما می تواند تفاوت زیادی در مدیریت سوزش سر دل ایجاد کند. توجه کنید که به چه چیزهایی فکر می کنید ممکن است باعث سوزش سر دل شما شوند.
درمان سوزش سر دل
در بیشتر موارد، سوزش سر قلب را می توان در خانه با داروهای بدون نسخه و تغییر در عادات شیوه زندگی که باعث ایجاد احساس سوزش سر دل می شود، درمان کرد. سوزش سر دل گاه شایع است و معمولاً جدی نیست. با این حال، اگر سوزش سر دل مکرر و شدید دارید، با پزشک خود مشورت کنید. این می تواند نشانه یک بیماری مزمن مانند GERD باشد. GERD می تواند منجر به سایر بیماری های جدی مانند ازوفاژیت، مری بارت و حتی سرطان شود. گاهی اوقات، پزشک شما ممکن است بخواهد آندوسکوپی را برای بررسی شرایط زمینه ای دارو انجام دهد. آندوسکوپی معاینه دستگاه گوارش شما با یک وسیله انعطاف پذیر روشن است.
داروهای بدون نسخه برای سوزش سر دل معمولاً شامل آنتی اسیدها و مسدود کننده های اسید است.
آنتی اسیدها برای درمان سوزش سر دل چگونه عمل می کنند؟
آنتی اسیدها میزان اسید معده را کاهش می دهند و سوزش سر دل شما را تسکین می دهند. این داروها همچنین می توانند برای تسکین ناراحتی معده، سوء هاضمه و سایر دردهای معده استفاده شوند. تغییر
اطمینان حاصل کنید که همیشه دستورالعمل های موجود در بسته را دنبال می کنید یا در مورد نحوه صحیح استفاده از آنتی اسید با پزشک خود مشورت کنید. در صورت استفاده از قرص ها ، آنها را قبل از بلعیدن خوب بجوید تا تسکین سریع تری حاصل شود.
این آنتی اسیدها ممکن است در مواردی باعث ایجاد عوارض شوند. برخی از آنتی اسیدها حاوی منیزیم یا بی کربنات سدیم هستند که می توانند مانند ملین عمل کنند. در صورت بروز علائم آپاندیسیت یا التهاب روده، داروهای ضد اسید مصرف نکنید. آنتی اسیدها ممکن است عوارض جانبی مانند موارد زیر به همراه داشته باشند.
- یبوست
- اسهال
- حرکات روده سفید یا رنگ پریده
- گرفتگی معده
در صورت مصرف بیش از حد یا استفاده بیش از حد از داروهای ضد اسید، عوارض جانبی جدی ممکن است رخ دهد.
تیر کشیدن قلب در بسیاری از موارد ممکن است به عنوان سنگینی سر دل، احساس پرخوری داشتن، درد، تیر کشیدن سمت چپ، سوزش در هنگام تنفس عمیق و انواع دیگر رخ دهد.
چنانچه شما در معرض یکی از عوامل زیر قرار دارید باید سریعا با اورژانس تماس گرفته زیرا نشانه هایی که در ذیل ذکر می شود، نشانه های حمله قلبی یا ریتم غیرطبیعی قلب می باشد که اگر به موقع رسیدگی شود زندگی فرد را نجات می دهد:
- احساس فشار و سنگینی در قفسه سینه
- پریشانی
- درد در قسمت قفسه سینه
- سوزش
- فشار به سمت چپ یا وسط قفسه سینه
- دردی که به قسمت های شانه، کتف، بازوها، گردن و پشت شما گسترش پیدا کند.
- تنگی تنفس
- داشتن حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- خستگی زیاد
- تعرق بالا
- آهسته یا غیر فعال بودن ضربان قلب
پیشگیری از سوزش در قلب یا سوزش سر دل
اغلب می توانید با تغییر رژیم غذایی خود و شیوه زندگی، از سوزش سر دل جلوگیری کرده و آن را کنترل کنید. این تغییرات عبارتند از:
- نخوابیدن با شکم پر: حداقل سه تا چهار ساعت قبل از دراز کشیدن غذا بخورید. این باعث می شود معده شما تخلیه شود و احتمال بروز سوزش سر دل را در طول شب کاهش می دهد.
- پرهیز از پرخوری: کاهش حجم وعده های غذایی در طول وعده های غذایی می تواند به کاهش خطر سوزش سر دل کمک کند. همچنین می توانید چهار یا پنج وعده غذایی کوچک را به جای سه وعده غذایی بزرگتر بخورید.
- کند شدن سرعت: آهسته غذا خوردن اغلب می تواند از سوزش سر دل جلوگیری کند.
- پوشیدن لباس های گشاد: کمربندها و لباس های تنگ گاهی می تواند باعث سوزش سر دل شود.
- پرهیز از برخی غذاها: برای بسیاری از مردم، غذاهای خاصی وجود دارند که باعث سوزش سر دل می شوند و پرهیز از این غذاها می تواند برای جلوگیری از سوزش کمک کننده باشد.
- حفظ وزن سالم: کاهش وزن اغلب می تواند به رفع سوزش سر دل کمک کند.
- سیگار نکشیدن: نیکوتین می تواند اسفنکتر تحتانی مری (دریچه ای که معده و مری شما را از هم جدا می کند) تضعیف کند. سیگار نکشیدن برای سلامت عمومی شما و همچنین استحکام این دریچه توصیه می شود.
- به پهلوی چپ بخوابید: این ممکن است به هضم و حذف سریع تر اسید از معده و مری کمک کند.
- سر تخت را به گونه ای بالا ببرید که سر و سینه شما از پاهای شما بالاتر باشد.
- برای پیشگیری از سوزش سر دل ، برای ورزش برنامه ریزی کنید. حداقل دو ساعت بعد از غذا قبل از ورزش صبر کنید. اگر زودتر ورزش کنید، ممکن است سوزش سر دل ایجاد کنید. همچنین باید قبل و حین ورزش مقدار زیادی آب بنوشید. آب به هضم غذا کمک می کند و از کم آبی بدن جلوگیری می کند.
سخن پایانی
به طور خلاصه سوزش قلب می تواند ناشی از عوامل زیادی بوده که می تواند مقطعی یا گذرا باشد که در اثر فعالیت های سنگین روزانه یا حرکات ورزشی سنگین رخ دهد یا می تواند این سوزش به طور مکرر تکرار شود که در هر صورت از مصرف خودسرانه دارو خودداری و به پزشک متخصص مراجعه نموده و تحت درمان قرار بگیرید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.