واریس از اختلال جریان خون در سیاهرگ ها پدیدار می شود. به عبارتی دیگر زمانی که در دستگاه گردش خون، رفلاکس وریدی به وجود می آید، افراد دچار Varicose پا می شوند. پزشک برای تشخیص نوع بیماری واريس پا، سونوگرافی واریس پا را مورد استفاده قرار می دهد. در ادامه مقاله، راجع به نحوه سونوگرافی واریس پا و سونوگرافی داپلر واریس پا در تهران می پردازیم.
فهرست مطالب
فهرست مطالب
سونوگرافي و سونوگرافی واریس پا چیست؟
سونوگرافی، یک نوع تصویربرداری از بخش های اندام داخلی بدن می باشد. این تکنولوژی، بیماری را به صورت سریع و دقیق تشخیص می دهد. همچنین سونوگرافی می تواند، قسمت های در حال حرکت مانند ضربان قلب یا جریان خون را نشان دهد و کارکرد آن توسط اشعه ایکس با ولتاژ زیاد می باشد. امروزه با پیشرفت صنعت پزشکی، در کنار اشعه ایکس از امواج فراصوت و امواج الکترومغناطیسی نیز استفاده می کنند. (انجام سونوگرافی و نوع آن باید به دستور پزشک انجام شود). به طور کلی دونوع سونوگرافی داریم.
سونوگرافی برای بارداری:
با انجام سونوگرافی در بارداری، پزشک می تواند، سلامت نوزاد را مورد بررسی قرار دهد.
سونوگرافی برای تشخیص بیماری ها:
در سونوگرافی تشخیصی، مشکلات عواملی مانند قلب، جریان خون، کبد، کلیه، اندام های تناسلی و… مشاهده می شود.
در راه های تشخیص Varicoseپا انواع سونوگرافی واریس پا نیز وجود دارد. سونوگرافی داپلر وریدی، سونوگرافی داپلکس، ترندلنبرگ، ونوگرافی و پلتیسموگرافی جزو موارد تشخیص واریس پا می باشند؛
انواع سونوگرافی واریس پا :
سونوگرافی داپلر وریدی:
سونوگرافی داپلر وریدی می تواند، سرعت جریان خون را تشخیص دهد. از این روش به عنوان جایگزین آنژیوگرافی استفاده می شود، زیرا آنژیوگرافی برای بیمار یک روش تهاجمی می باشد.
سونوگرافی داپلکس:
پزشک باتوجه به شرایط بیمار، سونوگرافی داپلکس که از تلفیق سونوگرافی داپلر و مرسوم تشکیل شده است را تجویز می نماید. در این سونوگرافی می توان با گرفتن تصاویری، وضعیت رخ داده در رگ ها را مشاهده نمود.
ترندلنبرگ:
گاهی اوقات پزشک، بعد از مشکوک بودن به بیماری واریس، از آزمایش ترندلنبرگ برای تشخیص شدت واریس و وضعیت تخریب رگ ها، استفاده می کند. این روش درگیری سیاهرگ ها را به طور کامل نشان می دهد.
ونوگرافی:
در سونوگرافی ونوگرافی، با تزریق محلولی به نام کنتر در سیاهرگ ها، رفلاکس وریدی مشاهده می شود. این روش بیشتر در تشخیص اختلالات سیاهرگ در لگن مردان و زنان، مورد استفاده قرار می گیرد.
پلتیسموگرافی:
آزمایش پلتیسموگرافی، یک نوع آزمایش غیرتهاجمی می باشد. سونوگرافی پلتیسموگرافی، مکمل سونوگرافی داپلکس است. این آزمایش برای تشخیص جریان هوای موجود در سیاهرگ ها، اندازه گیری جریان خون و همچنین رفلاکس وریدی بسیار مناسب می باشد.
در ادامه این مقاله مطالب حائز اهمیتی از جمله فواید و عوارض سونوگرافی واریس پا را شرح داده ایم.
سونوگرافی داپلر واریس پا
در سونوگرافی داپلر هرآنچه درون بیمار درحال رخ دادن است، مانند حرکت جریان خون و یا ضربان قلب مشاهده می شود. این تصویربرداری بدون تزریق و با استفاده از اشعه ایکس و امواج صوتی صورت می گردد. بعد از انجام سونوگرافی داپلر از داشتن مشکلاتی مانند انعقادخون، مسدود شدن ورید، نارسایی شریان، بیماری های مادرزادی قلبی، عروقی و همچنین از وجود نقص در دریچه قلب آگاه می شوید.
سونوگرافی داپلر عروق، یک آزمایش بدون درد یا غیرتهاجمی می باشد و در جهت تشخیص مقدار جریان خون انجام می گردد. همانطور که در موارد قبل ذکر کردیم، در انجام این آزمایش از پرتو صوتی با ولتاژ بالا برای تصویربرداری از اجزای تشکیل دهنده عروق، گلبول های قرمز و مشکلات مختلف مانند انسداد رگ ها و… استفاده می شود. به عبارت دیگر تشخیص Varicose پا توسط سونوگرافی واریس پا صورت می گیرد. لازم به ذکر است که باید قبل از انجام سونوگرافی داپلر موارد زیر را رعایت کنید.
-
دو ساعت قبل از انجام دادن این سونوگرافی واریس پا باید از مصرف دخانیات (نیکوتین دار) مانند تنباکو، قلیان، سیگار و… بپرهیزید زیرا این موارد، رگ های خونی را منقبض کرده و باعث ایجاد نتیجه غلط در سونوگرافی واریس پا می شود.
-
برای جلوگیری از هرگونه خلل در نتیجه آزمایش سونوگرافی واریس پا، از داشتن وسایلی همچون فلز، طلا و جواهر اجتناب کنید.
سایر عواملی که در نتیجه سونوگرافی واریس پا اختلال ایجاد می کنند، عبارت اند از:
-
چاقی
-
ضربان قلب نامتعادل
-
سرد شدن دست و پا
-
زخم باز
-
بیماری های قلبی
سونوگرافی داپلر عروق پا در تهران
در تشخیص Varicose پا توسط پزشک ممکن است معاینه های اولیه کافی نباشد. زیرا گاهی اوقات، واریس بدون درد و علائم می باشد. همچنین ممکن است در رگ های عمقی صورت بگیرد و شکل ظاهری آن بر روی پوست نمایان نشود.
این موارد باعث می شود که بیمار به جلوگیری و درمان Varicoseپا نپردازد و عوارض خطرناکی همچون، زخم واریس، لخته شدن خون، خطر ریه و حتی مرگ را به همراه داشته باشد که براي تشخيص اين بيماري ژزشک سونوگرافی واریس پا تشخيص مي دهد.
به عبارت دیگر نباید تشخیص را بنا به ظاهر زشت به وجود آمده رگ ها درسطح پوست گذاشت، بلکه برای جلوگیری و کنترل از این بیماری باید به پزشک مراجعه نمود، سپس اقدامات لازم برای تشخیص Varicose پا را انجام داد.
سونوگرافی داپلر پا يا سونوگرافی واریس پا می تواند به راحتی واریس و نوع واریس رخ داده را تشخیص دهد. پزشک می تواند از این طریق درمان مناسبی برای Varicoseپا انتخاب کند.
دیگر فوایدی که سونوگرافی داپلر واریس پا را از سونوگرافی معمولی متمایز می کند، این است که در سونوگرافی معمولی نمی توان همه اجزای مختلف بدن را مشاهده نمود و اختلالات موجود در بدن را تشخیص داد، به همین منظور برای تشخیص Varicoseپا، سونوگرافی داپلر واریس پا بسیار مناسب است. پیشنهاد ما برای تشخیص واریس، سونوگرافی داپلر عروق در تهران می باشد.
انواع سونوگرافی داپلر واریس پا
-
داپلر رنگی:
در داپلر رنگی از رایانه ای با رنگ های متفاوت، برای تغییرات در امواج صوتی، استفاده می نمایند. این رنگ ها باعث می شوند، جهت گردش خون و سرعت گردش خون در بازه زمانی واقعی رویت گردند.
-
پاور داپلر:
این نوع سونوگرافی، از جدیدترین داپلرهای رنگی می باشد و می تواند جزئیات بیشتری نسبت به داپلر رنگی معمولی مورد مشاهده قرار دهد، اما قادر به نشان دادن جهت گردش خون نیست. این موضوع می تواند در بعضی از واریس ها حائز اهمیت باشد.
-
داپلر طیفی:
با استفاده از داپلر طیفی، نمودار جریان خون تشکیل می شود. در این نمودار اطلاعات مورد نیاز از جهت جریان خون و مسدود شدن رگ ها به خوبی رویت می شوند.
-
داپلر دوبلکس:
برای تصویربرداری وریدهای خونی از آزمایش سونوگرافی داپلر دوبلکس استفاده می کنند و همچنین توسط یک رایانه مثل داپلر طیفی، این تصاویر بدست آمده را تبدیل به نمودار می نمایند.
-
داپلر موج مداوم:
در داپلر موج مداوم، به صورت مکرر امواج صوتی ارسال و دریافت می شوند. این امر موجب می شود که اندازه و سرعت جریان خون، دقیق انجام شود.
چگونگی انجام تست سونوگرافی داپلر
* ابتدا روی تخت دراز می کشید. سپس پزشک، ژل مخصوصی که باعث تسهیل ورود امواج صوتی به بدن می شود را با دستگاهی به نام ترانسدوکتور، روی سطح پوست می مالد.
* دستگاه فشارسنج را در برخی از قسمت های پا به علت مورد بررسی قرار دادن سرخرگ ها می بندند. (دور ران، قوزک و دیگر قسمت های بدن)
* با حرکت کردن دستگاه ترانسدوکتور بر روی نواحی مورد نیاز، تصاویری به دست می آید. این تصاویر شامل جریان خون در سیاهرگ ها و سرخرگ ها می باشند.
هزینه سونوگرافی واریس پا
واریس یک نوع بیماری آزار دهنده برای اکثر افراد جامعه می باشد. زیرا نه تنها ظاهر زشتی دارد بلکه درد و گرفتگی عضلات را نیز به همراه دارد. این شرایط به راحتی قابل تشخیص هستند و پزشک با معاینه های اولیه متوجه واریس می شود اما در مواقعی که واریس، در رگ های عمقی اتفاق می افتد، سلامتی بیمار را بسیار به خطر می اندازد زیرا علائم ظاهری یا درد را به همراه ندارد.
همانطور که در پاراگراف های قبل توضیح داده ایم، بهترین نوع تشخیص برای بیماری Varicoseپا، سونوگرافی واریس پا می باشد. سونوگرافی واریس پا انواع مختلفی دارد و هزینه سونوگرافی واریس با توجه به مبلغ تعیین شده توسط نظام پزشکی و موارد مختلف دیگر مانند شرایط بیمار یا نوع بیمه ای که بیمار تحت پوشش آن قرار دارد، متغیر می باشد. عوامل دیگری که در هزینه سونوگرافی واریس پا نقش دارند به شرح زیر می باشد.
-
شهر و منطقه جغرافیایی
-
میزان تبحر پزشک
-
لوازم مورد نیاز بیمار، طی انجام سونوگرافی واریس پا
-
خدمات ارائه شده توسط محل انجام سونوگرافی واریس پا در کلینیک یا مرکز تصویربرداری
توصیه های پیشگیری از واریس پا و سونوگرافی واریس پا
سونوگرافی داپلر واریس پا، اختلال در جریان خون و صدمه وارد شده به دریچه ها را نشان می دهد. سونوگرافی واریس پا محل تخریب شده رگ ها را مشخص می کند و از این روش می توان برای باز کردن عروق مسدود شده استفاده نمود.
سونوگرافی واریس پا انواع مختلفی دارد که در پاراگراف های قبل به آن اشاره کرده ایم. ا سونوگرافی واریس پا از ویژگی بسیاری برخوردار است که به شرح زیر می باشد.
فواید
-
تصویر کامل از جریان خون در قلب و وریدها
-
تشخیص دقیق و درست از مختل شدن شریان خون و دریچه
-
مورد بررسی قرار دادن مسیر عبور جریان خون و عروق
-
تصویر سه بعدی از حجم عروق
-
اندازه گیری مقدار و جریان خون توسط پالس امواج
-
تشخیص انعقاد خون
-
تشخیص نقص و بیماری مادرزادی در قلب
-
تشخیص عروق تنگ یا مسدود شده
-
برآمدگی و تورم
عوارض سونوگرافی واریس پا
در سونوگرافی داپلر به هیچ عنوان عوارض جانبی و پرخطری برای بیمار دیده نشده است. آزمایش سونوگرافی واریس پا کاملا بدون تهاجم و درد می باشد و ناراحتی ای برای افراد به وجود نمی آورد.
توصیه های پیشگیری از واریس پا
رگ های واریسی، به طورکلی در افرادی که سن بالای 50 سال دارند، مبتلا به فشار خون هستند و همچنین در زنان به علت تغییرات هورمونی و… به وجود می آید. همیشه نمی توان از همه رگ های واریسی پا و دیگر اندام ها، جلوگیری کرد اما با رعایت برخی موارد می توان، از تشدید این عارضه پیشگیری نمود. گاهی اوقات برخی از واریس ها نه تنها باعث از بین رفتن شکل زیبای پوست می شوند، بلکه با درد شدید سبب می شوند، افراد کارهای روزمره خود را به درستی انجام ندهند. به همین منظور باید از مبتلا شدن به واریس جلوگیری کنید.
مهمترین عواملی که باعث جلوگیری از واریس می شوند، به شرح زیر می باشند:
-
از پوست خود در مقابل آفتاب محافظت کنید تا دچار واریس وریدی و عنکبوتی نشوید.
-
برای افزایش استحکام پاها و التیام گردش خون و سفت شدن دیواره رگ ها، به صورت مداوم ورزش کنید.
-
تمریناتی مانند پیاده روی در برنامه ورزشی خود قرار دهید.
-
کنترل و تعادل وزن داشته باشید زیرا چاقی، تشدید واریس در پا را افزایش می دهد.
-
در مواقعی که به مدت طولانی نشسته اید، پای خود را بر روی دیگری نگذارید. زیرا امکان آسیب را افزایش می دهد و با واردش شدن صدمه جزئی، احتمال مبتلا شدن به واریس افزایش می یابد.
-
هنگام استراحت، پاهایتان را بالاتر از بدن خود قرار دهید. زیرا با انجام این کار از راکد ماندن خون، جلوگیری می کنید و گردش خون به راحتی انجام می شود.
-
از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
-
جوراب ضد واریس یا همان جوراب فشره را مورد استفاده قرار دهید.
-
از پوشیدن کفش نامناسب (کفش پاشنه بلند) که راحتی پا را تحت تاثیر قرار می دهد، بپرهیزید.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از واریس پا:
مصرف غذای روتین
بیشتر پزشکان متخصص برای پیشگیری از Varicoseپا پیشنهاد می کنند که در تغذیه خود حتما از غذاهای دارای ماده روتین نیز استفاده کنید. زیرا این نوع غذاها برای وریدهای واریسی، بسیار مناسب و مفید هستند. فلاونوئید تاثیرات مثبت و مفیدی بر روی بدن می گذارد که یکی از مهم ترین این تاثیرات، تقویت شدن مویرگ ها می باشد.
این ماده از ضعیف شدن ورید و مبتلا شدن به واریس جلوگیری می کند. همچنین از عروق در مقابل لخته خون، التهاب، تورم، درد بر اثر واریس محافظت می نماید. این مواد، در کنار فواید مهمی که ذکر شد، خاصیت سم زدایی نیز دارد و در مواردی مانند سیب، انگورها، گیلاس،زردآلو و توت سیاه پیدا می شود. همچنین در صورت نیاز به سونوگرافی واریس پا، به وضوح تصاویر کمک می کند.
شاهی آبی
در روش قدیمی شاهی آبی، درمان بسیاری از بیماری ها صورت می گردد که یکی از این بیماری ها، Varicoseپا می باشد. در این ماده، ویتامین هایی همچون E، C، B6،B2،B1 وجود دارد و باداشتن این ویتامین ها و یتامین های K، منیزیم، کاروتین، کلسیم، فیبر، مس و آهن احتیاج روزانه بدن را تامین می کند و به تقویت گردش خون و عکس العمل های بدن در مقابل بیماری ها کمک می نماید.
آواکادو
آواکادو با افزایش میزان جریان خون در رگ ها و قلب، از فرایند اکسایش جلوگیری می کند. ویتامین C وE نیز در آوکادو وحود دارند که برای سلامتی دستگاه گردش خون و عروق بسیار مناسب هستند.
ورزش در درمان و پیشگری از واریس:
می دانید که نشستن و ایستادن طولانی مدت می تواند، درصد به وجود آمدن واریس را افزایش دهد. پس بهترین گزینه برای پیشگیری و درمان، ورزش می باشد. زیرا باعث می شود از راکد ماندن خون در بدن جلوگیری شود. همچنین در جریان و گردش خون اهمیت به سزایی دارد. پزشکان متخصص پیشنهاد می کنند که بیماران مبتلا به واریس، در برنامه درمان خود، روزانه نیم ساعت ورزش داشته باشند. از جمله ورزش های مفید برای پیشگیری و درمان واریس عبارت اند از:
-
شنا:
واریس های عنکبوتی پا، رگ های ریزی هستند که بر روی پوست به رنگ های مختلف قرمز، سبز، آبی دیده می شوند. با ورزش شنا، فشار وارد شده روی رگ ها کاهش و جریان خون افزایش می یابد. در این صورت عضلات پا تقویت شده و درمان سریع تر انجام می شود.
-
پیاده روی:
پیاده روی یکی از حرکات رایج و راحت برای تمامی افراد است. این ورزش آمادگی بدنی را افزایش می دهد و برای سلامتی مفید می باشد. با پیاده روی کردن می توانید، وزن متعادل و ماهیچه های قوی داشته باشید. این ورزش از ایجاد واریس و خلل موجود در قلب، پوکی استخوان و همچنین سرطان جلوگیری می نماید.
-
دوچرخه سواری:
دوچرخه سواری مانند پیاده روی، بر روی تقویت پا تاثیر می گذارد و به بهبود Varicoseپا کمک می کند و جلوگیری از این عارضه، بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر دوچرخه در دسترس ندارید، می توانید تمرین پدال پا را در خانه انجام دهید. (روی زمین دراز بکشید و حرکات فرضی دوچرخه زدن را شروع کنید)
سخن آخر
بیماری واریس، کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد اما خوشبختانه روش های درمان و تشخیصی گوناگونی دارد. در این مقاله عواملی همچون سونوگرافی واریس پا، سونوگرافی داپلر واریس پا، هزینه سونوگرافی واریس و همچنین سونوگرافی داپلر عروق پا در تهران را مورد بررسی قرار داده ایم.
بهتر است بعد از ابتلا به واریس، به پزشک مراجعه کنید تا برای تشخیص مشکلات واریس، اقدامات لازم را برای درمان در نظر بگیرد. شما عزیزان با مطالعه مقاله نگارش شده می توانید به سوالات خود در این باره، پاسخ دهید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.