در پاسخ کلی به سؤال واریس چیست باید بگوییم نوعی بیماری مربوط به وریدهاست. رگهای واریسی، رگهایی هستند که به دلیل تجمع خون و عدم جریان مناسب به سمت قلب به رگهای بزرگ، متورم و پیچخورده تبدیل شدهاند و اغلب به رنگ آبی یا بنفش تیره و نزدیک به سطح پوست نمایان میشوند. اگرچه هر قسمت از بدن میتواند دچار واریس شود اما معمولاً در پاها دیده میشوند. واریس پا زمانی رخ میدهد که دریچههای معیوب یا آسیبدیده در رگها باعث جریان خون در جهت اشتباه یا بازگشت به عقب و تجمع میشود.
فهرست مطلب:
- واریس چیست؟
- علت ایجاد واریس چیست؟
- علائم واریس چیست؟
- نحوه تشخیص و آزمایش واریس چیست؟
- نحوه درمان واریس چیست؟
- روشهای خانگی درمان واریس چیست؟
- روشهای پزشکی درمان واریس چیست؟
- عوامل خطر بیماری واریس چیست؟
- ارتباط بین بارداری و واریس چیست؟
- خطر رگ واریسی و واریس چیست؟
- عوارض واریس چیست؟
- نحوه پیشگیری از واریس چیست؟
- سخن آخر
فهرست مطالب
- واریس چیست؟
- علت ایجاد واریس چیست؟
- علائم واریس چیست؟
- نحوه تشخیص و آزمایش واریس چیست؟
- نحوه درمان واریس چیست؟
- روشهای خانگی درمان واریس چیست؟
- روشهای پزشکی درمان واریس چیست؟
- عوامل خطر بیماری واریس چیست؟
- ارتباط بین بارداری و واریس چیست؟
- خطر رگ واریسی و واریس چیست؟
- عوارض واریس چیست؟
- نحوه پیشگیری از واریس چیست؟
- سخن آخر
واریس چیست؟
در پاسخ به این پرسش متداول که معمولا به ذهن مبتلایان واریس خطور میکند که واریس چیست باید بگوییم رگهای واریسی که برای افراد مبتلا به بیماری واریس ایجاد میشوند رگهای بزرگ و متورمی هستند که بیشتر روی ران، ساق پاها، مچ پا و خود پاها ظاهر میشوند.
این رگها زمانی ایجاد میشوند که دریچههای موجود در آنها که وظیفه دارند اجازه ندهند خون به عقب برگردد و باید به آن کمک کنند تا بهطور صحیح به سمت قلب جریان داشته باشد بهدرستی کار نمیکنند و خون بهطور مؤثر جریان پیدا نمیکند.
وریدهای واریسی معمولاً خطری جدی برای سلامتی محسوب نمیشوند و بهندرت نیاز به درمان دارند اما در صورت تورم، درد پاها و در صورت وجود ناراحتی قابلتوجه، درمان بهموقع مهم است.
همچنین ممکن است خطرات جدیتر مانند لخته خون ایجاد شود که میتواند منجر به سکتههای قلبی یا مغزی و آمبولی ریه (گرفتگی رگهای منتهی به ریه با لخته خون یا مواد دیگر و کاهش سطح اکسیژن) گردد.
بنابراین مهم است که اولاً با یادگیری روشهای جلوگیری از وریدهای واریسی تا جای ممکن از ابتلا به آنها پیشگیری کنیم و در صورت ابتلا با مراقبتهای مناسب تحت نظر متخصص اقدام به درمان نماییم.
در موارد شدید، علاوه بر علائمی مانند درد و تورم یا خارش، ورید واریسی احتمالاً پاره شود یا به زخمهای واریسی روی پوست تبدیل شود. این شرایط بخصوص برای افرادی با بیماریهای زمینهای خاص مانند دیابت که انعقاد خونشان مدتزمان بیشتری نیاز دارد میتواند سخت باشد و درمان قطعی با روشهای پزشکی در این زمان لازم است.
جالب است بدانید بیش از 23 درصد از بزرگسالان تحت تأثیر واریس هستند ولی روشهای درمانی بسیار مناسبی برای این بیماری وجود دارد که با مراجعه بهموقع به یک متخصص ورید خوب قابلدرمان هستند. اگر دوست دارید بدانید واقعاً واریس چیست و چگونه درمان میشود در ادامه این مقاله با ما همراه شوید.
علت ایجاد واریس چیست؟
از سوالات دیگری معمولا در خصوص واریس مطرح میشود ان است که عوامل ایجاد کنند واریس چیست.
سیاهرگهای موجود در بدن دارای دریچههای یکطرفه هستند تا بتوانند بهخوبی خون را طوری هدایت کنند که تنها در یکجهت حرکت کند. اگر دیوارههای ورید به دلایل مختلف مانند افزایش سن، ژنتیک، چاقی و … کشیده و انعطافپذیرتر شوند یا بهنوعی خاصیت سفت بودن خود را از دست بدهند، دریچهها ممکن است ضعیفتر شوند و نتوانند بهدرستی بستهشده و مانند قبل عمل کنند.
دریچهای که ضعیف میشود میتواند اجازه دهد خون به عقب نشت کند و درنهایت بهجای اینکه به سمت بالا و قلب برود در جهت مخالف جریان یابد. هنگامیکه این اتفاق میافتد، خون در یک ورید یا سیاهرگ جمع میشود و باعث بزرگ شدن یا متورم شدن رگ میشود.
وریدهای دورتر از قلب، مانند سیاهرگهای پا بیشترین تأثیر را از این شرایط میپذیرند و به همین دلیل معمولاً علائم ظاهری وریدهای واریسی در پاها بیشتر نمایان میشود. هرچند گاهی ممکن است فرد به واریس مبتلا باشد ولی علائم ظاهری چندانی را مشاهده نکند.
تجمع خون در وریدها با ضعیف شدن دریچهها به این دلیل است که نیروی جاذبه باعث میشود که جریان خون به قلب سختتر شود.
هر شرایطی که به شکم فشار اضافی وارد کند، میتواند منجر به ایجاد واریس شود، ازجمله:
-
بارداری
-
یبوست
-
تومورها در موارد نادر
-
نارسایی مزمن وریدی که زمانی که تبادل اکسیژن، مواد مغذی و مواد زائد با خون بهدرستی انجام نمیشود رخ خواهد داد، زیرا جریان خون بهاندازه کافی قوی نیست.
علائم واریس چیست؟
سوال دیگری که در خصوص واریس مطرح میشود آن است که علائم واریس چیست. مهمترین علائم واریس مشاهده رگهای متورم و بنفشرنگ بر روی پاها است. اما بهطور دقیقتر علائم این بیماری عبارتاند از:
-
درد پاها
-
احساس سنگینی در پاها، بهخصوص بعد از فعالیتهایی مانند ورزش یا در زمان خواب
-
آسیبهای جزئی به ناحیه آسیبدیده که میتواند منجر به خونریزیهای طولانیتر از حد طبیعی شود.
-
لیپودرماتواسکلروز که در آن چربی زیر پوست درست بالای مچ پا حالت سفتی پیدا میکند و درنتیجه پوست چروکیده میشود.
-
مچ پای متورم
-
تلانژکتازی در پای آسیبدیده که به معنی وریدهای عنکبوتی است.
-
تغییر رنگ در پوست و براق شدن پوست در نزدیکی وریدهای واریسی
-
اگزمای وریدی یا درماتیت استاز که باعث خواهد شد پوست در ناحیه آسیبدیده قرمز، خشک و خارشدار شود.
-
گرفتگی پای آسیبدیده هنگام ایستادن ناگهانی
-
سندرم پای بیقرار
-
آتروفی بلانچ، به این معنی که لکههای سفید نامنظم شبیه جای زخم در مچ پا ظاهر میشوند.
نحوه تشخیص و آزمایش واریس چیست؟
حالا که به این سوال رایج بین بیماران واریس پاسخ دادیم که علائم واریس چیست، نوبت به نحوه تشخیص بیماری میرسد. معاینه فیزیکی، عمدتاً بهصورت بصری، توسط متخصص ورید به تشخیص اینکه آیا فرد مبتلا به رگهای واریسی است یا خیر، کمک میکند و همین معاینه معمولاً کافی است.
برای انجام این ارزیابی پزشک از فرد میخواهد بایستد تا علائم تورم را بررسی کند. همچنین ممکن است دکتر متخصص برای رگهای واریسی آزمایشاتی را برای تأیید تشخیص نهایی و بررسی اینکه لخته خونی ایجاد نشده باشد، تجویز نماید.
در پاسخ به سؤال آزمایش واریس چیست باید گفت یک آزمایش داپلر است که بهعنوان سونوگرافی دوبلکس نیز شناخته میشود. احتمالاً این آزمایش را یک تکنسین کار بلد انجام دهد. دو روش سونوگرافی حالت B در مقیاس خاکستری و سونوگرافی داپلر جریان رنگی برای تشخیص رگهای واریسی و شدت علائم آن انجام میشود.
سونوگرافی حالت B در مقیاس خاکستری ساختار آناتومیک وریدها را نشان میدهد. در مقابل، سونوگرافی داپلر با جریان رنگی تصاویر رنگی از ساختار وریدها را بهطور واضح ارائه میدهد و سرعت جریان خون را نیز اندازهگیری میکند تا طبیعی یا غیرطبیعی بودن آن مشخص شود. همچنین برای تشخیص نهایی ممکن است در مورد اینکه در فرد مذکور علائم واریس چیست سؤال شود. حال که متوجه شدیم منظور از آزمایش واریس چیست نوبت به درمان میرسد.
نحوه درمان واریس چیست؟
حال که متوجه شدم منظور از آزمایش واریس چیست باید به این سوال پاسخ دهیم که نحوه “درمان واریس چیست”. اگر فردی علائم یا ناراحتی خاصی در رابطه با این بیماری نداشته باشد و دیدن وریدهای واریسی ازنظر زیبایی برایش اهمیتی نداشته باشد، احتمالاً نیازی به درمان خاصی نباشد. اکثر افراد مبتلا به واریس میتوانند تسکین کافی را از روشهای خانگی، مانند جورابهای فشاری یا درمانهای اصلاح سبک زندگی دریافت کنند.
بااینحال، اگر فردی علائمی داشته باشد که بهراحتی بهبود نمییابند و منجر به اختلال در زندگی روزمره او شده است ممکن است برای کاهش درد یا ناراحتی یا رفع عوارضی مانند تغییر رنگ پوست، تورم یا زخم پا به درمان پزشکی نیاز داشته باشد.
برخی از افراد نیز حتی بدون وجود این ناراحتیها و تنها به دلایل زیبایی بخواهند درمان شوند و از شر رگهای واریسی زشت خلاص شوند. درمانها به دو دسته درمانهای مراقبتی خانگی و درمانهای پزشکی تقسیم میشوند که در زیر آنها را شرح میدهید.
روشهای خانگی درمان واریس چیست؟
حال که نحوه درمان واریس را متوجه شدید ممکن است خواهان اطلاع از این مسئله باشید که روشهای خانگی درمان واریس چیست. فرد میتواند در خانه اقدامات بسیار خوبی را برای بهبود درد و جلوگیری از بدتر شدن رگهای واریسی ایجاد شده در بدن خود انجام دهد.
این اقدامات عبارتاند از:
-
ورزش کردن
-
رسیدن به وزن متوسط
-
بالا بردن پاها
-
اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانیمدت
همچنین بسیاری از درمانهای طبیعی بدون نسخه، مانند کرمهای موضعی و نرمکنندههای مناسب در دسترس هستند. آنها میتوانند به تسکین درد و افزایش راحتی شما کمک کنند.
این داروها همچنین میتوانند ظاهر کلی وریدهای واریسی را بهبود بخشند. استفاده از جورابهای فشاری مخصوص واریس نیز یکی از مراقبتهای خانگی است که میتواند کمک زیادی به درمان واریس بخصوص در مراحل خفیف نماید.
جورابهای فشاری با فشار اضافی که بر روی پاها ایجاد میکنند، گردش خون را بهبود میبخشند. آنها در اطراف مچ پا محکم هستند و حمایت خوبی از رگها خواهند داشت. بهاینترتیب، جورابهای فشاری جریان خون مناسب را به سمت بالا، در برابر جاذبه و بازگشت به سمت قلب تشویق میکنند.
جورابهای فشاری ممکن است به کاهش ناراحتی، درد و تورم نیز کمک کنند، اما تحقیقات تأیید نکردهاند که آیا جورابهای واریس از بدتر شدن رگهای واریسی جلوگیری میکنند یا حتی از آنها جلوگیری میکنند یا خیر؟
از طرفی استفاده مداوم از این جورابها باعث خشکی و پوستهپوسته شدن پوست برخی افراد میشود. اگر این اتفاق افتاد، مهم است که با پزشک در این مورد صحبت کنید تا راهکاری به شما بدهد.
روشهای پزشکی درمان واریس چیست؟
گاهی فرد مبتلا همه روشها و مراقبتهای خانگی گفته شده را انجام میدهد ولی باز هم علائم واریس او را اذیت میکنند و یا حتی شدیدتر میشوند. در این صورت دیگر باید از روشهای پزشکی استفاده شود، در ادامه قصد داریم به تفضیل شرح دهیم روشهای پزشکی درمان واریس چیست:
-
عمل جراحي
اگر وریدهای واریسی خیلی بزرگ هستند، ممکن است لازم باشد کاملاً با روش جراحی حذف شوند. این جراحی اغلب با استفاده از داروی بیهوشی عمومی انجام میشود. در بیشتر موارد، بیمار میتواند در همان روز بعد از ریکاوری به کمک یک همراه به خانه برود.
بااینحال، اگر جراحی روی هر دو پا لازم باشد، ممکن است نیاز باشد که بیمار یک شب را در بیمارستان بگذراند تا دچار مشکل خاصی نشود.
-
درمانهای لیزری
درمانهای لیزری هم بهصورت سطحی برای از بین بردن رگهای خفیف و عنکبوتی و هم بهصورت درون وریدی برای از بین بردن رگهای بزرگ، مورد استفاده قرار میگیرد.
در حال حاضر این روش بهترین روش درمان واریس است که در مرکز تخصصی ما نیز به کمک بهترین دستگاههای لیزر توسط متخصصینی باتجربه و کار بلد انجام میشود. در این روش بهطورکلی از انفجارهای شدید نور به ورید استفاده میشود که به تدریج رگهای وریدی را محو و ناپدید میکند.
-
فلبکتومی
در این روش دو برش ایجاد میشود که یکی در نزدیکی کشاله ران بیمار در بالای ورید مورد نظر و دیگری در قسمت پایین پا، در مچ پا یا زانو ایجاد خواهد شد. یک سیم نازک و منعطف از پایین رگه عبور میکند و سپس از برش دیگر بیرون کشیده میشود و رگ را با خود میبرد.
این روش معمولاً نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و تحت بیحسی موضعی انجام میشود. بستن و بندکشی رگ گاهی اوقات میتواند منجر به کبودی، خونریزی و درد در بیمار شود. در موارد بسیار نادر، ممکن است ترومبوز ورید عمقی (DVT) نیز وجود داشته باشد که زمانی است که یک لخته خون در ورید پا تشکیل میشود و خطر سکتههای قلبی، مغزی و آمبولی ریه را افزایش خواهد داد.
پس از جراحی، اکثر بیماران در عرض چند روز بهبودی نسبی را تجربه میکنند اما ممکن است چند هفته قبل از بازگشت به کار و سایر وظایف عادی نیاز به استراحت کافی داشته باشند. در طول دوره نقاهت نیز باید مراقبتهای خاصی مانند استفاده از جورابهای فشاری یا مصرف آنتیبیوتیک جهت جلوگیری از عفونت را داشته باشند.
-
اسکلروتراپی
این روش با تزریق یک ماده شیمیایی به وریدهای واریسی تحت بیحسی موضعی انجام میشود که باعث ایجاد زخم و بسته شدن رگهای آسیبدیده میشود. چند هفته بعد، آنها باید محو شوند. ممکن است لازم باشد بیش از یک بار تزریق برای یک رگ انجام شود تا بهبودی حاصل گردد.
-
فرسایش بسامد رادیویی
در این روش متخصص یک برش کوچک در بالا یا زیر زانو با کمک سونوگرافی انجام میدهد. سپس یک لوله باریک یا کاتتر را به داخل ورید میکشد.
در مرحله بعد متخصص یک پروب متصل به دستگاه را وارد کاتتر میکند که انرژی فرکانس رادیویی ساطع میکند. انرژی فرکانس رادیویی ورید را گرم کرده و باعث میشود دیوارههای آن فرو بریزند و عملاً آن را میبندد. این روش برای وریدهای واریسی بزرگتر تجویز میشوند.
-
فلبکتومی برقی ترانس ایلومینیت
در این روش پزشک یک ترانس ایلومیناتور آندوسکوپی که یک نور مخصوص است را از طریق یک برش زیر پوست عبور میدهد تا ببیند کدام ورید باید خارج شود. سپس وریدهای هدف را با یک دستگاه مکش برش داده و خارج میکند. ممکن است برای این روش از بیحسی عمومی یا موضعی بسته به شرایط سلامتی بیمار استفاده شود. همچنین ممکن است بعد از عمل مقداری خونریزی و کبودی نیز وجود داشته باشد.
عوامل خطر بیماری واریس چیست؟
حال که فهمیدیم روشهای خانگی و پزشکی درمان واریس چیست باید با عوامل خطر مرتبط با آن آشنا شویم. هنوز محققان در این زمینه مطمئن نیستند که بهطور دقیق چه چیزی باعث میشود که دیواره رگها کشیده شوند یا چرا دریچهها معیوب میشوند. بااینحال، برخی از عوامل خطر بالقوه عبارتاند:
-
یائسگی
-
باردار بودن
-
بالای 50 سال سن داشتن
-
ایستادن برای مدت طولانی
-
داشتن سابقه خانوادگی واریس و ژنتیک
-
چاقی
-
جنسیت (رگهای واریسی زنان را بیشتر از مردان میتواند مبتلا کند. ممکن است هورمونهای زنانه باعث شل شدن رگها شوند. در این صورت، مصرف قرصهای ضدبارداری یا هورمون درمانی نیز میتواند در ابتلا به واریس نقش داشته باشد.)
-
سن (خطر ابتلا به واریس با افزایش سن به دلیل ساییدگی و پارگی دریچههای ورید افزایش مییابد.)
-
برخی از مشاغل (فردی مانند یک پرستار که مجبور است مدت طولانی را در محل کار خود ایستاده بگذراند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به واریس میباشد.)
ارتباط بین بارداری و واریس چیست؟
اگر باردار هستید ممکن است در خصوص احتمال ابتلا به واریس در این دوران شنیده باشید. چنانچه میخواهید بدانید ارتباط بین بارداری و واریس چیست ادامه مطلب را بخوانید.
افراد باردار، بسیار بیشتر از هر زمان دیگری در زندگی خود در معرض ابتلا به واریس هستند. افراد باردار به دلیل اینکه جنین باید از خونشان تغذیه کند، خون بسیار بیشتری در بدن خود دارند که فشار بیشتری بر سیستم گردش خون وارد میکند.
علاوه بر این، تغییرات در سطح هورمون در طول بارداری میتواند منجر به شل شدن دیواره رگهای خونی شده و هر دوی این عوامل خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهند.
با رشد رحم، فشار بیشتری بر روی سیاهرگهای ناحیه لگن فرد باردار وارد میشود. در اکثر موارد، رگهای واریسی پس از پایان بارداری کمکم بهبود پیدا کرده و از بین میروند. بااینحال، همیشه اینطور نیست و گاهی اوقات، حتی در صورت بهبود رگهای واریسی، ممکن است علائم ظاهری مقداری قابل مشاهده باقی بماند.
در این صورت میتوانید برای بررسی دقیقتر رگهای واریسی و اطلاع از اینکه درمان قطعی واریس چیست به یک متخصص ورید در یک مرکز تخصصی مجهز قلب و عروق مانند مرکز ما مراجعه نمایید.
خطر رگ واریسی و واریس چیست؟
درحالیکه در بیشتر موارد وریدهای واریسی بیشتر ازنظر ظاهری ناراحت کننده و ناخوشایند هستند، گاهی اوقات در صورت عدم درمان میتوانند خطرناک باشند. اگر فردی درمان مناسبی را در زمان مناسب دریافت نکند، واریس او میتواند از گردش خون مناسب بهطور کامل جلوگیری کند.
این امر نیز خود میتواند باعث تشکیل لختههای خون شود که منجر به DVT یا ترومبوز ورید عمقی خواهد شد که یک وضعیت تهدید کننده زندگی است.
علاوه بر این، در صورت عدم درمان، رگهای واریسی میتوانند پاره شوند و خونریزی زیادی را ایجاد کنند که این هم یک اورژانس پزشکی است.
عوارض واریس چیست؟
در ادامه اطلاعاتی که در خصوص واریس کسب کردیم اکنون با این پرسش متداول مواجه میشویم که در صورت عدم درمان این بیماری عوارض واریس چیست. هر شرایطی که در آن جریان خون مناسب تضعیف شود، میتواند عوارض سلامتی مختلفی برای بدن به همراه داشته باشد. بااینحال، در اکثر موارد، واریس اگر بهموقع درمان شود عارضه خاصی را ایجاد نمیکند اما احتمال برخی عوارض نیز برای بعضی از بیماران وجود دارد. پس در پاسخی دقیقتر به سؤال عوارض واریس چیست میتوان گفت، این عوارض عبارتاند از:
-
زخمهای وریدی
-
گردش خون ضعیف
-
ترومبوفلبیت، زمانی که خون در ورید پا لخته میشود و میتواند منجر به التهاب ورید شود.
-
DVT یا ایجاد لخته خون در وریدهای پا
در افراد مبتلا به نارسایی مزمن وریدی عوارض واریس چیست:
-
اگزمای واریسی
-
لیپودرماتواسکلروز (سفت شدن چربی زیر پوست در بخش بالای مچ)
-
زخمهای وریدی
زخمهای وریدی بهطور کلاسیک در اطراف مچ پا بیشتر ایجاد میشوند و اغلب قبل از آن یک ناحیه تغییر رنگ داده میشود. انجام یک ارزیابی پزشکی برای نارسایی مزمن وریدی قبل از بروز این آسیبها بسیار مهم است و از عوارض احتمالی جلوگیری میکند.
نحوه پیشگیری از واریس چیست؟
برای کاهش خطر ابتلا به واریس، میتوانید به نکات زیر توجه نمایید:
-
بهاندازه کافی ورزش کنید، مثلاً هر روز 30 دقیقه پیاده روی کنید.
-
رسیدن یا حفظ وزن متوسط
-
از ایستادنهای طولانیمدت و در یک پوزیشن خاص خودداری کنید. اگر هم مجبور به ایستادن طولانیمدت هستید حداقل هر 30 دقیقه یک بار چند قدم حرکت کنید.
-
از نشستنهای طولانیمدت در یک پوزیشن خاص و یا با پاهای رویهم خودداری کنید.
-
هنگام خوابیدن یا استراحت به کمک یک یا چند بالش پاهایتان را در ارتفاع قرار دهید.
سخن آخر
همانطورکه ملاحظه کردید در پاسخ به سؤال واریس چیست گفتیم رگهای واریسی سیاهرگهایی هستند که به دلیل تجمع خون، بزرگ، پیچیده و متورم خواهند شد. آنها معمولاً زمانی ایجاد میشوند که جریان خون به سمت قلب مسدود شود و خون نتواند بهطور مؤثر جریان یابد.
آنها معمولاً روی پاها بیشترین تأثیر را میگذارند، اما ممکن است در سایر قسمتهای بدن مانند مقعد نیز رخ دهند. در بسیاری از موارد، وریدهای واریسی ممکت است باعث ایجاد ناراحتی خفیف میشوند و فرد میتواند آن را تنها با درمانهای خانگی کنترل کند. بااینحال، گاهی اوقات ممکن است باعث درد، خارش یا قرمزی شوند و یا لخته ایجاد کنند که خطرناک است و نیاز به درمان جدیتری در این شرایط دارد.
در مقاله حاضر سعی کردیم به سوالات متداولی که در خصوص واریس مطرح شده از جمله “آزمایش واریس چیست”، “درمان واریس چیست”، “عوارض واریس چیست” و “علائم واریس چیست” پاسخ جامعی دهیم.
حال که متوجه شدید واریس چیست، میتوانید جهت ارزیابیهای دقیق رگهای واریسی خود و اخذ بهترین روش درمان قطعی توسط متخصصانی کار بلد و باتجربه به مرکز تخصصی ما مراجعه نمایید. برای گرفتن وقت مشاوره نیز میتوانید از شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما کمک بگیرید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.