فهرست مطالب
سنگینی قفسه سينه؛ یکی از نگران کنندهترین دلایل در بیماریهای قلبی
احساس سنگینی قفسه سينه باید شما را ازنظر بیماریهای قلبی نگران کند. هرچند این احساس میتواند ناشی از شرایط مختلف دیگر نیز باشد؛ اما به دلیل حساسیت قلب و حیاتی بودن این عضو در صورت وجود هرگونه ناراحتی و علائم مانند سنگینی در ناحیه قفسه سینه ابتدا باید ازنظر سلامت قلب در یک مرکز تخصصی قلب باتجربه زیر نظر بهترین متخصص قلب در تهران یا در صورت درد متداوم قفسه سینه که همراه با علائم هشدار مانند تنگی نفس، تپش قلب، تعریق سرد، درد بازوها و گردن و … باشد، باید سریعا بهصورت اورژانسی مورد ارزیابی قرار بگیرید.
سنگینی در قفسه سينه، ناراحتی و درد قفسه سینه از اتفاقاتی است که میتواند منجر به ترس و استرس شود. ما در ادامه در مورد ویژگیهای دردهای قلبی، علائم همراه و نگران کننده مانند سنگینی قفسه سينه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
احساس سنگینی قفسه سينه چگونه است؟
احساس سنگینی قفسه سينه درواقع یکی از راههایی است که ممکن است بیمار درد یا ناراحتی قفسه سینه خود را بدین شکل توصیف کند. سایر احساساتی که فرد هنگام احساس دردهای مبهم و ناراحتی در قفسه سینه خود تجربه میکند، عبارتاند از:
- سفت شدن
- خرد شدن
- احساس فشار زیاد
- دردناک بودن ناحیه قفسه سینه
- احساس سوزش
- احساس ضربه چاقو
علت سنگینی قفسه سينه از چیست
بااینکه نگرانکنندهترین دلایل ایجاد سنگینی در قفسه سينه بیماریهای قلبی هستند، ممکن است بعد از ارزیابیهای کامل سلامت قلب مشخص شود که فرد به دلایل دیگری دچار این عارضه شده است. ما در اینجا برای افزایش آگاهی شما همه علت سنگینی قفسه سينه را ذکر خواهیم کرد، اما از توجه به علائم ناراحتی در قفسه سینه و اهمیت ارزیابی سریع آن ازنظر بیماریهای قلبی غافل نشوید.
مهمترین دلایل احساس سنگینی قفسه سينه عبارتاند از:
پریکاردیت
به لایههای بافت اطراف قلب پریکارد گفته میشود که در صورت عفونی شدن و متورم شدن به دلایل بیماریهای دیگر در بدن، عارضه پریکاردیت را ایجاد کرده و میتوانند باعث درد و احساس سنگینی قفسه سينه شوند. افراد مبتلا به این بیماری هنگام دراز کشیدن درد بیشتری را احساس میکنند. این درد معمولاً در حالت ایستاده بهتر میشود.
آنژین صدری
آنژین صدری نیز نوعی بیماری قلبی است که میتواند علت سنگینی قفسه سينه باشد. اصطلاحا به دردها و ناراحتیهای قفسه سینه که منشاء قلبی دارند، آنژین گفته میشود. این عارضه زمانی رخ میدهد که عضله قلب نتواند خون کافی دریافت کند و یکی از عوامل بیماریهای عروق کرونر میباشد. افراد مبتلا به این عارضه علاوه بر درد و احساس سنگینی قفسه سينه، درد و ناراحتی در نواحی زیر را نیز تجربه میکنند:
- گردن
- بازوها
- شانهها
- کتفها
- فک پایین
- بالای شکم
- پشت
حمله قلبی
ناراحتی و سنگینی قفسه سينه میتواند یکی از علائم حمله قلبی باشد و ازاینجهت خطرناک است. در طول حمله قلبی، ممکن است بیمار علائم و ناراحتیهای زیر را در قفسه سینه خود احساس کند:
- سنگینی در قفسه سينه
- تحتفشار قرار گرفتن
- احساس پرشدگی
- درد در قفسه سینه
سایر علائم حمله قلبی عبارتاند از:
- درد در ناحیه گردن، فک، بازوها، پشت یا معده
- تنگی نفس
- تعریق سرد
- سرگیجه و سبکی سر
- سیاهی رفتن چشمها
- حالت تهوع
- ضربان افزایش یافته قلب
- خستگی
- کاهش تمرکز و هوشیاری
- غش کردن یا سینکوپ
در صورت وقوع حمله یا سکته قلبی درد، سنگینی و فشار بر روی قفسه سینه با علائم فوق معمولا همراهی دارند و زمان درد بیشتر از چندین دقیقه است. معمولا در حمله قلبی ممکن است حتی تا 10 دقیقه درد و سنگینی قفسه سينه تجربه شود و این یکی از تفاوتهای تشخیص افتراقی بین حمله قلبی و آنژین صدری است.
توجه داشته باشید که حمله قلبی یک اورژانس پزشکی است، بنابراین در صورت مشکوک بودن به آن باید فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
پارگی یا دایسکشن آئورت
آئورت مهمترین شریان خونی در بدن است که از قلب خارج شده و خون را به سایر نقاط بدن پمپاژ میکند. دیسکسیون آئورت یا تشریح آئورت زمانی رخ میدهد که دیواره آن دچار پارگی شود. در این صورت بیمار یک درد و سنگینی ناگهانی را در قفسه سینه خود احساس میکند. این عارضه یک اورژانس پزشکی است و نیاز به مراقبتهای فوری برای نجات جان بیمار دارد.
اختلالات دریچهای قلب
هر یک از دریچههای قلب ما ممکن است دچار اختلال و بیماری شود، اما معمولاً دریچه آئورت بیشتر دچار آسیب خواهد شد. در این شرایط احتمال دارد که دریچهها به طور کامل بسته نشوند و نشتی ایجاد کنند که به آن رگورژیتاسیون (برگشت خون) نیز میگویند. در این صورت خون به حفرهای (دهلیز یا بطن) که از آن خارج شده، برمیگردد و قلب نمیتواند به اندازه کافی خون پمپاژ کند. که میتوان گفت یکی از علت سنگینی قفسه سينه است.
بیماریهای عضله قلب یا کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy) یکی از بیماریهای پیشرونده عضله قلب است. در این شرایط عضله قلب ضعیف شده و قادر نیست خونرسانی کافی به همه اندامها داشته باشد و میتواند با سنگینی در قفسه سينه خود را نشان دهد.
ذات الریه
ذات الریه از آسیبهای ریوی ناشی از عفونت است که میتواند باعث درد و سنگینی قفسه سينه شود که وقتی فرد سرفه میکند یا نفس عمیق میکشد، بدتر میشود. سایر علائم آن عبارتاند از:
- تنگی نفس
- سرفه
- تب
- لرز
کلاپس یا روی هم خوابیدن ریه
ریزش یا جمع شدگی جزئی یا کامل ریه میتواند باعث سنگینی در قفسه سينه و احساس درد در این ناحیه شود. به این عارضه در علم پزشکی پنوموتوراکس نیز گفته میشود و زمانی رخ خواهد داد که هوا در فضای بین ریهها و دیواره قفسه سینه جمع شود. یکی از علائم شایع آن نیز تنگی نفس است.
آمبولی ریه
آمبولی ریه نیز از موارد خطرناکی است که میتواند باعث احساس سنگینی قفسه سينه شود و به دلیل انسداد شریانهای ریوی رخ میدهد. این عارضه تهدیدکننده زندگی است و نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی و اورژانس دارد. تابلوی بالینی آمبولی ریه که میتواند تهدیدکننده حیات باشد، به شرح زیر است:
- معمولا فردی که مسن بوده یا اضافه وزن دارد یا باردار است و فردی که دچار شکستگیهای اندام تحتانی شده و یا جراحیهای بزرگ اندام شکم، لگن و پاها را تجربه کرده است در صورتی که به آمبولی ریه مبتلا شود به طور ناگهانی دچار درد شدید قفسه سینه، سرفههای متعدد، سرفه خونی و تنگی نفس بسیار شدید خواهد شد که با افزایش تعداد تنفسهای سطحی و کوتاه همراه است و فرد تپش قلب دارد.
- سبکی سر
- سختی شدید تنفس
- ضربان قلب سریع
کوستوکندریت ( التهاب مفاصل دندهای- غضروفي)
اگر فردی در جایی که استخوان سینهاش به دندههایش میرسد درد داشته باشد، ممکن است دچار این عارضه شده باشد. این بیماری زمانی رخ میدهد که غضروف بین دنده و استخوان سینه دچار التهاب شود و درد هنگام لمس بیشتر میشود.
سنگ کیسه صفرا
تجمع کلسترول یا مادهای به نام بیلیروبین عامل اصلی بیماری زردی میتواند تودههایی به نام سنگهای صفراوی را در کیسه صفرا ایجاد کند. این بیماری همیشه علامتدار نیست، اما درصورتیکه مجاری صفراوی بیمار را مسدود کند، میتواند باعث درد و سنگینی در قفسه سينه شود که به آن حمله کیسه صفرا میگویند.
اضطراب
اختلال اضطراب یک وضعیت سلامت روان است که باعث میشود فرد احساس نگرانی، دلهره و تنش نماید. این حالت در صورت شدید شدن همچنین میتواند علائم فیزیکی زیادی مانند سنگینی در قفسه سينه را ایجاد کند. حمله پانیک یا هراس عامل تجربه بسیاری از علائمی است که دقیقاً مانند علائم سکته قلبی میباشد. زمان آن نیز ممکن است زیاد باشد و حتی در حد 15 دقیقه این حالت بی قراری طول بکشد.
کشیدگی عضلات
درد و ناراحتی در قفسه سینه ممکن است ناشی از کشیدگی عضله بین دندهای باشد که زمانی رخ میدهد که فرد بیشازحد فعالیت کششی انجام داده و ماهیچهای را که دندهها را در جای خود نگه میدارد بیشازحد طبیعی کشیده شده باشد.
لازم به ذکر است که بعد از یک روز ورزش و فعالیت بدنی شدید احساس کمی ناراحتی در قفسه سینه امری طبیعی است و در صورتی که با علائم دیگر گفته شده در بخش بیماریهای قلبی همراه نباشد، جای نگرانی ندارد. با این حال باز هم تشخیص خودسرانه توصیه نمیشود و بهتر است ابتدا علل قلبی توسط پزشک متخصص یا پزشک اورژانس رد شود.
ریفلاکس معده یا GERD
بیماری ریفلاکس معده یک اختلال گوارشی است که میتواند باعث درد و سنگینی قفسه سينه شود. این بیماری زمانی رخ میدهد که غذا به دلیل بالا بودن اسید معده به گلوی فرد برگردد. سایر علائم این بیماری عبارتاند از:
- بزاق بیشازحد
- احساس ناراحتی هنگام بلع
- احساس ناراحتی یا وجود جسم خارجی در گلو
- بوی بد دهان
- بوی بد تنفس
- ترشحات زیاد پشت حلق
- تغییر صدا
- سرفه مزمن و طول کشیده
- نیاز فرد به صاف کردن مرتب گلو
توجه داشته باشید که مهمترین علامت کلاسیک ریفلاکس معده سوزش سر دل هست که معمولا بعد از غذا خوردن یا هنگام شب رخ میدهد.
زمان مراجعه به پزشک برای سنگینی قفسه سينه
با توجه به اینکه برخی از بیماریهایی که باعث احساس درد و سنگینی در قفسه سينه میشوند، مربوط به قلب هستند و قلب حیاتیترین عضو بدن است که هر نوع آسیبی در آن میتواند جدی و تهدیدکننده زندگی باشد، توصیه میشود بهمحض اینکه بعد از چند دقیقه احساس سنگینی در قفسه سینه برطرف نشد و یا با علائم دیگری که در قسمتهای قبلی گفتیم همراه بود، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید و یا خودتان را به اورژانس برسانید.
البته بهتر است که از فرد دیگری بخواهید شما را همراهی کند و خودتان تا جایی که امکان دارد رانندگی نکنید. باز هم تاکید میکنیم اگر سنگینی در قفسه سينه با یک یا چند مورد از موارد زیر همراه باشد باید سریعا به اورژانس مراجعه کنید یا تماس بگیرید:
- تعریق فراوان سرد
- تنگی نفس
- احساس تپش قلب
- تهوع و استفراغ
- ضعف و بی حالی
- خستگی غیر قابل توجیه
- سبکی سر
- سیاهی رفتن چشم ها
- سرگیجه
- کاهش تمرکز و یا هوشیاری
- اختلال ناگهانی در یک چشم
- اختلال ناگهانی در توانایی شنوایی
- اختلال ناگهانی در توانایی حرکت یکی از اندامها
- غش کردن و یا سینکوپ
تشخیص و درمان سنگینی قفسه سينه
بعد از اینکه به اورژانس یا یک مرکز تخصصی قلب مراجعه کردید، معاینات لازم و آزمایشات مختلف بررسی سلامت قلب مانند اکوکاردیوگرافی، نوار قلب، آزمایش خون و … انجام میشود تا سلامت قلب شما و احتمال بروز حمله قلبی بهصورت کامل بررسی شود. درصورتیکه مشکل از قلب باشد اقدامات ضروری ابتدایی جهت جلوگیری از خطر ایست قلبی و مرگ انجام خواهد شد و بعد شما مجدداً توسط متخصص قلب مورد ارزیابی قرار میگیرید تا اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.
توجه داشته باشید که بعد از عبور از مرحله اورژانسی برای چکابهای بعدی و شروع درمان بیماریهای قلبی بهتر است به یک مرکز تخصصی قلب باسابقه و متخصصان باتجربه در این زمینه مراجعه کنید؛ زیرا پزشکانی که در این زمینه تبحر و دقت کافی ندارند ممکن است برخی از بیماریهای خاموش قلب را تشخیص ندهند و همین امر در آینده برای شما یا بیمارتان مشکلساز خواهد شد.
گاهی نیز علائم ایجاد شده اصلاً به قلب مرتبط نیستند و در این صورت متخصص قلب شما را به متخصص مورد نیازتان ارجاع خواهد داد تا درمانهای لازم انجام شود. روند درمانی شما به علت ایجاد علائم بستگی دارد و از روشهای ساده دارودرمانی تا روشهای سخت جراحی میتواند متفاوت باشد.
سخن پایانی
سنگینی قفسه سينه و یا هرگونه ناراحتی در این ناحیه به دلیل اینکه یکی از علائم بسیاری از بیماریهای قلبی است، میتواند نگرانکننده باشد و باید سریعاً توسط ارائهدهندگان خدمات بهداشتی در اورژانس یا متخصص قلب مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد تا خطر، جان شما یا بیمارتان را تهدید نکند.
سهلانگاری در این امر میتواند حتی موجب ایست قلبی و مرگ شود. همچنین توصیه میشود برای جلوگیری از این علائم و خطرات آن سالیانه یکمرتبه چکاب سلامت قلب را بخصوص اگر در خانواده درجه یک خود سابقه بیماری و سکته قلبی زیر 50 سال را دارید، انجام دهید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.