رگهای واریسی، سیاهرگهای برجسته و متورمی هستند که میتوانند با درد و ناراحتی همراه باشند. ولی اغلب تنها به دلیل ظاهر ناخوشایندی که ایجاد میکنند، آزاردهنده هستند. بااینحال بعضی از آنها میتوانند نشانة بیماریهای جدی سیاهرگهای عمقی باشند. تنها گزینة درمانی مؤثر برای واریس، درمانهای تخصصی پزشکی است که در کلینیکهای معتبر توسط متخصصین انجام میشود. در کنار این درمانها، طیف وسیعی از درمانهای طب سنتی از جمله خوردن اسپند برای درمان واریس وجود دارند که ممکن است به کاهش تورم و درد رگهای واریسی کمک کنند ولی درمان واریس پا را انجام نمیدهند. در این مقاله میخواهیم درباره رایجترین روشهای خانگی و طب سنتی برای کاهش علائم واریس و میزان اثربخشی آنها صحبت کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- شایعترین علائم واریس
- دستورالعمل طب سنتی درمورد خوردن اسپند برای درمان واریس
- گیاهان دارویی دیگری که در کنار خوردن اسپند برای درمان واریس توصیه میشوند
- علائم هشدار برای مراجعه به پزشک بهجای خوردن اسپند برای درمان واریس
- کدام ویتامین برای درمان واریس مفید است؟
- عواملی که خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد
- مهمترین روشهای جلوگیری از واریس
- آیا روشهای طب سنتی مانند خوردن اسپند برای درمان واریس میتواند بهعنوان معجزه درمان واریس عمل کند؟
- مؤثرترین روشهای درمانی پزشکی که بهجای خوردن اسپند برای درمان واریس توصیه میشود
- سخن پایانی
فهرست مطالب
- شايعترين علائم واريس
- دستورالعمل طب سنتی درمورد خوردن اسپند برای درمان واريس
- گياهان دارويی ديگری که در کنار خوردن اسپند برای درمان واريس توصيه می شوند
- علائم هشدار برای مراجعه به پزشک بهجای خوردن اسپند برای درمان واريس
- کدام ويتامين برای درمان واريس مفيد است؟
- عواملی که خطر ابتلا به واريس را افزايش می دهد
- مهمترين روشهای جلوگيری از واريس
- آيا روشهای طب سنتی مانند خوردن اسپند برای درمان واريس می تواند بهعنوان معجزه درمان واريس عمل کند؟
- مؤثرترين روشهای درمانی پزشکی که بهجای خوردن اسپند برای درمان واريس توصيه می شود
- سخن پايانی
شايعترين علائم واريس
رگهای واریسی طناب مانند هستند و میتوانند آبی یا قرمز باشند. این رگها اغلب از زیرپوست بیرون میزند. آنها بیشتر در پشت و جلوی ساق پا، داخل ساق پا و روی رانها دیده میشوند. دریچههای کوچک و یکطرفهای که در رگها وجود دارد، خون را فقط به سمت قلب هدایت میکنند. در برخی افراد، این دریچهها ضعیف میشوند و خون در سیاهرگها جمع شده و باعث بزرگشدن غیرطبیعی آنها میشود.
شایعترین علائم واریس عبارتاند از:
• پاهای دردناک، سنگین و ناراحتکننده
• مچ پا و پاها ورم کرده است
• سوزش یا ضربان در پاها
• گرفتگی عضلات پاها، بهخصوص در شب
• پوست خشک، خارشدار و نازک روی ورید آسیبدیده
علائم معمولاً در هوای گرم یا هنگام ایستادن زیاد، بدتر میشوند. معمولاً زمانی که راه میروید یا استراحت میکنید و پاهای خود را بالا میآورید، بهبود پیدا میکنند.
دستورالعمل طب سنتی درمورد خوردن اسپند برای درمان واريس
بهطورکلی در طب سنتی، اسپند جزء گیاهان کاربردی و دارویی است که دارای خاصیت ضدمیکروبی، آرامشبخشی و تسکین درد بوده و در درمان بیماریها و عارضههای گوناگون مؤثر است. هرچند هیچکدام از این خواص توسط آزمایشهای انسانی معتبر تأیید نشدهاند.
بسیاری از متخصصان طب سنتی معتقدند که خوردن اسپند برای بهبود واریس و کاهش علائم آن خصوصاً در مراحل اولیه که مویرگهای عنکبوتی تازه تشکیل شدهاند، نقش دارد. دستورالعمل آنها برای درمان واریس به این صورت است که:
اگر رگها ریز باشند، بایستی به مدت ۴۰ شب، شبی ۱ قاشق مرباخوری اسپند خوراکی را با یک لیوان آب قورت داد. (توجه: اسپند را اصلاً نباید جوید)
اگر واریس پیشرفت داشته و رگها درشت شدهاند، بعد از ۴۰ شب باید سه مرحله هر ۲ هفته یکبار بین رگهای واریسی زالو انداخته شود. بهتر است در این مدت غذاهای سرد کمتر مصرف شود.
مطالعات آزمایشگاهی روی موشها نشان میدهد که آلکالوئیدهای بتاکربولین موجود در گیاه اسپند اثرات شلکنندگی روی عروق دارد. بااینحال مطالعات انسانی روی خواص اسپند و اثرات قلبی – عروقی آن بسیار محدود بوده و هنوز دادههای بالینی قطعی درباره تأثیرات خوردن اسپند برای درمان واریس موجود نیست. بتاکربولین میتواند باعث مسمومیت در انسان شده و حتی برای افرادی با شرایط پزشکی خاص، منجر به مرگ شود.
گياهان دارويی ديگری که در کنار خوردن اسپند برای درمان واريس توصيه می شوند
بعضی از گیاهان دارای ترکیبات خاصی هستند که کلسترول و التهاب را کاهش میدهند و باعث بهبود جریان خون میشوند. برخی از رایجترین گیاهان که مانند خوردن اسپند برای بهبود واریس توصیه میشوند، عبارتاند از:
1. سیر: سیر را میتوان بهعنوان یک گیاه عالی برای کاهش التهاب و علائم واریس، همچنین تجزیهکننده سموم مضر در رگهای خونی و تقویتکننده گردش خون دانست. برای بهرهبردن از این خواص باید طبق مراحل زیر عمل کنید:
-
شش حبه سیر برش زده را در یک ظرف شیشهای تمیز بریزید.
-
آب سه پرتقال را به همراه دو قاشق غذاخوری روغن زیتون به شیشه اضافه کنید.
-
۱۲ ساعت به مخلوط استراحت دهید. برای مصرف ابتدا شیشه را تکان داده و سپس وریدهای ملتهب را با چند قطره از این محلول روزانه به مدت ۱۵ دقیقه تا چند ماه با حرکات دورانی ماساژ دهید.
-
به مدت یک شب، محل موردنظر با یک پارچه نخی پوشانده شود.
2. چغندر: متخصصان متعددی ادعا میکنند که برای پیشگیری از واریس، مصرف منظم چغندر میتواند بسیار مؤثر باشد. این سبزی خوشرنگ، حاوی یک ترکیب فیتوشیمیایی به نام بتاسیانین است که میتواند با کاهش سطح هموسیستئین در بدن، باعث شود تا این آمینواسید طبیعی به رگهای خونی آسیب نرساند. چغندر را میتوانید به سالاد اضافه کنید، بخارپز کنید یا آب بگیرید.
3. جعفری: جعفری سرشار از ویتامین C است، یک آنتیاکسیدان قوی که تولید کلاژن را تشویق میکند و به ترمیم و تولیدمثل سلولها کمک میکند. همچنین حاوی روتین است که در تقویت مویرگها نقش اساسی دارد و ازاینرو در کاهش علائم واریس بسیار مفید است و تأثیر بیشتری نسبت به خوردن اسپند برای درمان واریس دارد. سعی کنید تا جایی که میتوانید جعفری خام بخورید.
4. سرکه سیب: به عقیده برخی، سرکه سیب یک درمان فوقالعاده برای واریس است. این محصول طبیعی علاوه بر پاکسازی بدن باعث بهبود گردش خون و جریان خون نیز میشود. هنگامی که خون به طور طبیعی شروع به جریان میکند، سنگینی و تورم رگهای واریسی تا حد زیادی کاهش مییابد. میتوانید دو قاشق چایخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید و خوب هم بزنید؛ شما عزیزان برای این که به اثربخشی این ماده پی ببرید، باید این ترکیب را دو بار در طول روز و به مدت حداقل یک ماه استفاده کنید.
علائم هشدار برای مراجعه به پزشک بهجای خوردن اسپند برای درمان واريس
اگر وریدهای واریسی دارید و آنها هیچ ناراحتی برای شما ایجاد نمیکنند، ممکن است نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشید.
اما اگر:
-
رگهای واریسی شما باعث درد یا ناراحتی شما میشود
-
پوست روی رگهای شما دردناک و حساس شده است
-
درد در پاهای شما باعث تحریک در شب و اختلال در خواب شما میشود
باید بهجای استفاده از درمانهای خانگی مانند خوردن اسپند برای بهبود واریس، دراسرعوقت به پزشک مراجعه کنید. او میتواند علت واریس را بر اساس این علائم تشخیص دهد، اگرچه ممکن است آزمایشهای بیشتری انجام شود.
کدام ويتامين برای درمان واريس مفيد است؟
برای پاسخ به این سؤال باید بدانید که ویتامین برای درمان واریس برای حمایت از سیستم گردش خون، ویتامینهای C، B و E هستند و کمبود هرکدام میتواند در ایجاد واریس مؤثر باشد.
• ویتامین B در انواع مختلف وجود دارد، اما به طور خاص ویتامین B3 که به نام نیاسین نیز شناخته میشود، به دلیل خواصی که دارد بهعنوان یکی از منابع مهم ویتامین برای درمان واریس مطرح است. نیاسین، دارای خواص کاهشدهنده کلسترول و حمایت از گردش خون مفید است و در موز، عدس، برنج قهوهای، گندم، بوقلمون و ماهیتن وجود دارد.
• ویتامین E از چسبیدن پلاکتها، سلولهای تشکیلدهنده لخته، به هم جلوگیری میکند و همچنین باعث بهبود گردش خون شده و درمان سریع واریس را ممکن میسازد. اسفناج، کلم بروکلی و کیوی دارای ویتامین برای درمان واریس هستند.
• ویتامین C دارای ویتامین برای درمان واریس است. دارای خواص آنتیاکسیدانی است که میتواند آسیب سلولی را کاهش دهد و همچنین کلاژن، پروتئین فراوان در بدن را تقویت میکند. این ویتامین در پرتقال، لیمو، گوجهفرنگی، انواع توتها و کلم بروکلی به میزان زیاد وجود دارد و اثرات درمانی فوقالعادهای در مقابل خوردن اسپند برای درمان واریس دارد.
• فلاوینوئیدها در واقع ویتامین نیستند، اما میتوانند اثر ویتامین C را افزایش دهند. یک مکمل شناخته شده، Diosmin حاوی این فلاوینوئیدهای قدرتمند است. آنها به دلیل فواید و اثرات ضدالتهابی خود بر روی مویرگها، میتوانند مانند ویتامین برای درمان واریس مفید باشند. بهجای خوردن اسپند برای بهبود واریس میتوانید با مصرف توت، سیب و مرکبات از اثرات درمانی آنها بهرهمند شوید.
عواملی که خطر ابتلا به واريس را افزايش می دهد
اگر یکی از موارد زیر در مورد شما صدق کند، شانس بیشتری برای ابتلا به واریس دارید:
1. سابقه خانوادگی: اگر مادرتان رگهای واریسی داشته است، احتمال ابتلای شما به آنها نیز بیشتر است. طبق تحقیقات، نیمی از مبتلایان به واریس دارای سابقه خانوادگی این بیماری هستند.
2. سن: با افزایش سن، ممکن است دریچههای رگهای شما بهخوبی زمانی که شما جوان بودید کار نکنند.
3. جنسیت: به نظر میرسد زنان بیشتر از مردان دچار این مشکل میشوند. تغییرات در سطح استروژن در خون زنان ممکن است در ایجاد وریدهای واریسی نقش داشته باشد. چنین تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، بارداری، شیردهی و یائسگی رخ میدهد.
4. بارداری: کودک درحالرشد شما فقط به مثانه شما فشار نمیآورد، بلکه به رگهای پای شما نیز فشار وارد میکند. خوشبختانه در این مورد، وریدها بدون نیاز به خوردن اسپند برای درمان واریس، معمولاً ۳ تا ۱۲ ماه پس از زایمان بهبود مییابند.
5. اضافهوزن یا چاق بودن: وزن اضافی، فشار بیشتری بر رگهای شما وارد میکند که منجر به افزایش خطر میشود.
6. ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی: ماندن در یک وضعیت برای مدت طولانی، رگهای شما باید سختتر کار کنند که این میتواند شما را در معرض خطر قرار دهد.
7. لختههای خون قبلی: ضربه به پاها یا وریدها، ممکن است آنها را ضعیف کند و شانس شما را برای ابتلا به رگهای واریسی افزایش دهد.
مهمترين روشهای جلوگيری از واريس
جلوگیری از واریس از عوامل خطر – مانند سابقه خانوادگی یا سن – تقریباً غیرممکن است؛ اما سوال مهمی که در این قسمت مطرح میشود این است که آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به واریس وجود دارد؟
متأسفانه، پاسخ منفی است. بااینحال، میتوانید از بدتر شدن و یا از رگهای واریسی موجود جلوگیری کنید. شما همچنین میتوانید بهجای خوردن اسپند برای درمان واریس، یک سبک زندگی سالم داشته باشید تا مشکلات رگها را تاحدامکان به تأخیر بیندازید. خوشبختانه، چند قدم ساده وجود دارد که میتوانید برای افزایش جریان خون در پاهای خود انجام دهید. این اقدامات خودمراقبتی میتواند شامل موارد زیر باشد:
ورزش منظم: برای جلوگیری از واریس با ورزش منظم با تشویق گردش خون بهتر در پاها، به فشار دادن خون جمع شده در رگها کمک میکند. ورزش همچنین باعث کاهش فشارخون میشود. تمرینات کم ضربه، تأثیر بسزایی در کارکرد ماهیچههای ساق پا، بدون فشار زیاد دارند. تمرینات مؤثر برای جلوگیری از واریس عبارتاند از:
• شناکردن
• پیادهروی
• دوچرخهسواری
• یوگا
اجتناب از ایستادن و نشستن طولانیمدت: برای جلوگیری از واریس باید از نشستن و ایستادن طولانیمدت خودداری کنید. اگر فردی مجبور است برای مدت طولانی در محل کار بنشیند، باید هر ۲۰ دقیقه بلند شده و حرکت کند یا اگر مدت طولانی ایستاده است، مرتباً موقعیت خود را تغییر داده تا جریان خون روان باشد. از نشستن با پاهای ضربدری خودداری کنید، زیرا میتواند جریان خون را در پاها محدودتر کند و باعث مشکلات گردش خون شود.
وزن خود را کاهش دهید: اگر اضافهوزن دارید، فشار بیشتری به پاهای خود وارد میکنید. برای جلوگیری از واریس، کاهش وزن میتواند از ایجاد رگهای واریسی جدید جلوگیری کند. کاهش وزن علاوه بر کمک به درمان واریس، خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
بالابردن ناحیه آسیبدیده هنگام استراحت: بالا نگهداشتن پاها، به طور ایدئال در همان ارتفاع قلب یا بالاتر از آن، به بهبود گردش خون و درمان واریس کمک میکند. این حرکت با کمک نیروی جاذبه و کاهش فشار روی رگهای پا باعث میشود تا خون بهآرامی به قلب برگردد. اگر فرد قرار است هنگام کار یا استراحت برای مدت طولانی بنشیند، برای جلوگیری از واریس باید سعی کند پاهای خود را بالا نگه دارد.
جورابهای فشرده: جورابهای فشرده میتوانند به نگهداشتن دریچههای ورید شما در موقعیت مناسب کمک کنند. این کار عملکرد صحیح وریدها را آسانتر میکند و تجمع خون، تورم و درد را کاهش میدهد و باعث جلوگیری از واریس می شود.
بسته به میزان آسیب رگهای شما، انواع مختلفی از سطوح فشردهسازی وجود دارد. بهتر است که هنگام انتخاب یکی از چهار گزینه فشردهسازی: خفیف، متوسط، سفت یا خیلی سفت، با پزشک خود صحبت کنید.
تغییرات رژیم غذایی: غذاهای نمکی یا سرشار از سدیم میتوانند باعث حفظ آب در بدن و افزایش فشارخون شوند. همچنین کاهش مصرف غذاهای شور میتواند احتباس آب را به حداقل رساند و از فشارخون بالا جلوگیری کند. همچنین غذاهای سرشار از پتاسیم میتوانند به کاهش احتباس آب و جلوگیری از واریس کمک کنند؛ بنابراین بهجای خوردن اسپند برای درمان واریس
از مواد غذایی که پتاسیم بالایی دارند، استفاده کنید. این مواد عبارتاند از:
• بادام و پسته
• عدس و لوبیا سفید
• سیبزمینیها
• سبزیهای برگدار
• بعضی از ماهیها مانند تن و سالمون
غذاهای حاوی فیبر باعث حرکت رودهها و جلوگیری از یبوست میشوند. این میتواند مهم باشد، زیرا فشار دادن، احتمال آسیب دریچههای ناسالم را تشدید میکند.
غذاهایی که فیبر بالایی دارند عبارتاند از:
-
آجیل، دانهها و حبوبات
-
جو، گندم و بذر کتان
-
غذاهای سبوسدار
وضعیت خواب برای زنان باردار: بارداری یکی از بزرگترین علل واریس است. خوابیدن به پهلوی چپ ممکن است به جلوگیری از واریس کمک کند و علائم رگهای واریسی موجود را کاهش دهد. این وضعیت خوابیدن، به کاهش فشاری که رحم در حال انبساط شما بر ورید بزرگ ناحیه لگن وارد میکند، کمک میکند.
آيا روشهای طب سنتی مانند خوردن اسپند برای درمان واريس می تواند بهعنوان معجزه درمان واريس عمل کند؟
در جستجوی معجزه درمان واریس یا کمک برای واریس و رگهای عنکبوتی، باید مراقب درمان سریع یا “درمان معجزهآسا” بود. هنگامی که رگهای واریسی ظاهر میشوند، هیچ قرص یا لوسیونی باعث ناپدیدشدن آنها نمیشود. برخی از اینها ممکن است علائم کوتاهمدت را تسکین دهند (مثلاً: کاهش تورم) اما مشکل را حل نمیکنند. حقیقت این است که رگهای واریسی بهخودیخود بهبود نمییابند. آنها برای بازگرداندن گردش خون به حالت عادی، نیاز به مداخله پزشکی دارند.
روشهای معجزه درمان واریس در مراقبتهای بهداشتی جایگاهی دارند. درمانهای گیاهی زیادی وجود دارند که برای زندگی سالم مفید هستند، اما باید مراقب ادعاهای بیش از حد بود زیرا روشهایی مانند خوردن اسپند برای درمان واریس و سبک زندگی سالم فقط میتوانند در کنار درمانهای اصلی به کاهش تورم و ناراحتی کمک کنند و بهعنوان معجزه درمان واریس عمل نمیکنند. از طرف دیگر مصرف خودسرانه این گیاهان دارویی میتواند شرایط را بدتر و عوارض ناگواری به همراه داشته باشد.
مؤثرترين روشهای درمانی پزشکی که بهجای خوردن اسپند برای درمان واريس توصيه می شود
اگر وریدهای واریسی شما نیاز به درمان بیشتری دارند یا عوارضی ایجاد میکنند، نوع درمان بهسلامت عمومی، اندازه، موقعیت و شدت واریس رگهای شما بستگی دارد. درمان واریس و رگهای عنکبوتی فقط به دلایل زیبایی نیست. بیماری واریس میتواند باعث مشکلات سلامتی بسیاری مانند لخته شدن خون، اگزمای وریدی، تجزیه پوست و زخم، و بهندرت سرطان پوست شود. یک متخصص عروق (پزشکی که در رگها تخصص دارد) میتواند بهجای خوردن اسپند برای درمان واریس به شما مناسبترین شکل درمانی را توصیه کند.
پزشک ممکن است باتوجهبه وضعیت شما یکی از این موارد درمانی را تجویز کند:
-
فرسایش اندوترمال: این روشی است که در آن، از گرما برای مهروموم کردن وریدهای آسیبدیده و درمان سریع واریس استفاده میشود.
-
فلبکتومی سرپایی: در این روش پزشک پوست را سوراخ کرده و از طریق شکافهای کوچک رگهای واریسی را خارج میکند.
-
اسکلروتراپی: میتوان از این روش مؤثر که با استفاده از یک فوم خاص اقدام به بستن رگها و کوچک شدن آنها میکنند، بهجای خوردن اسپند برای درمان واریس بهره گرفت. پزشک یک ماده شیمیایی تزریق میکند که باعث بستهشدن ورید میشود. در نتیجه، ورید در عرض چند هفته محو میشود.
-
بستن: اگر ورید واریسی شما درست زیر سطح است، این ممکن است بهترین درمان برای شما باشد. پزشک با قراردادن یک ماده چسبنده داخل رگ، آن را میبندد. سپس جریان خون به حالت عادی بازمیگردد.
-
جراحیهای لیزری: تحت هدایت اولتراسوند، یک فیبر لیزری به ورید بیمار وارد میشود. لیزر فعال شده و واکنشی را در دیواره سیاهرگ ایجاد میکند که باعث فروپاشی و آببندی آن میشود. مجدداً خون از طریق وریدهای دیگر هدایت میشود و ورید واریسی بهبودیافته و جذب بدن میشود.
-
جراحی آندوسکوپی ورید: در طی این جراحی، یک دوربین فیلمبرداری کوچک در پا قرار داده میشود تا به جراح کمک کند بهتر ببیند. سپس درمان واریس با برداشتن سیاهرگها از طریق یک سری برشهای کوچک انجام میشود.
سخن پايانی
واریس زمانی ایجاد میشود که دریچههای کوچک داخل رگها بهدرستی کار نمیکنند. این مشکل در صورت عدم درمان میتواند باعث لخته شدن خون، اگزما و مشکلات دیگری شود بنابراین ضروری است با مشاهده هرگونه علائم وریدهای واریسی بهجای استفاده از روشهایی مانند خوردن اسپند برای درمان واریس، دراسرعوقت با متخصص عروق مشورت کنید تا بهترین و مؤثرترین روش درمانی مانند ویتامین برای درمان واریس را برای شما به کار گیرد. متخصصان حاذق و باتجربه مجموعه ما میتوانند با تشخیص علت ایجاد رگهای واریسی به طور تخصصی آن را درمان کنند.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.