واریس از جمله اختلالات وریدی است که افراد بسیاری در سنین مختلف را به خود درگیر نموده است. درمان واریس از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و در صورت نادیده گرفته شدن احتمال ایجاد سایر مشکلات را افزایش می دهد. زالودرمانی است که ما نیز تلاش کردیم تا در مقاله حاضر از فواید زالو برای واریس برای درمان واریس پا مطالبی را به تحریر درآوریم
آنچه در این مقاله می خوانید :
- درمان واریس به روش سنتی چگونه است؟
- زالو برای واریس مفید است؟
- عوارض زالودرمانی پا
- چه کسانی نمی توانند از زالو برای واریس استفاده کنند؟
- مراقبت های بعد از درمان با زالو برای واریس
- آیا درمان با زالو برای واریس دردناک است؟
- حجامت واریس پا چگونه انجام می شود؟
- محل حجامت واریس پا کجا است؟
- آیا بادکش واریس پا خطرناک است؟
- سخن آخر
فهرست مطالب
- درمان واريس به روش سنتی چگونه است؟
- زالو برای واريس مفيد است؟
- عوارض زالودرمانی پا
- چه کسانی نمی توانند از زالو برای واريس استفاده کنند؟
- مراقبت های بعد از درمان با زالو برای واريس
- آيا درمان با زالو برای واريس دردناک است؟
- حجامت واريس پا چگونه انجام می شود؟
- محل حجامت واريس پا کجا است؟
- آيا بادکش واريس پا خطرناک است؟
- سخن آخر
درمان واريس به روش سنتی چگونه است؟
واریس به علت ضعیف شدن دریچه های رگ ها ایجاد می شود. علت ایجاد واریس ژنتیک، چاقی، سبک زندگی غلط، ایستادن های طولانی و بارداری می باشد. روشن است که افراد در پی یک راه کم عارضه و بی خطر برای درمان واریس هستند. تکنیک های موجود در طب سنتی، تاثیر زیادی در رفع عروق واریسی می گذارند. از جمله روش های سنتی، می توان به استفاده از داروهای گیاهی خوراکی، استعمال روغن های موضعی، زالو برای واریس، بادکش واریس پا و محل حجامت واریس پا اشاره کرد. این روش ها در مقایسه با سایر روش های تهاجمی پزشکی و داروهای شیمیایی، از عوارض جانبی کمتری برخوردار می باشند.
این بیماری به علت بروز مشکل در عملکرد دریچه رگ ها و یا عدم اتساع مناسب آن ها ایجاد می گردد. درمان های سنتی در مقابل سایر روش ها با استقبال زیادی رو به رو می باشند. یکی از راه های درمان واریس. اما لازم به ذکر است که بدانید در واریس های شدید، وسیع و مواردی که افراد دچار بیماری های زمینه ای سیاهرگ ها می باشند، زالودرمانی به تنهایی کفایت نمی کند و بیمار بایستی تحت درمان های پزشکی و تخصصی قرار بگیرد.در مقاله حاضر به شرح برخی از این روش ها می پردازیم.
زالو برای واريس مفيد است؟
مفید بودن زالو برای واریس ثابت شده است. زالو برای واریس شرایطی را فراهم می کند که از میزان علائم آن تا حد زیادی کاسته شود. زالودرمانی از طریق دو روش به درمان واریس کمک می کند. اول این که مکیده شدن خون توسط زالو، سبب ترشح بزاق به داخل رگ های واریسی می گردد.
بزاق زالو حاوی آنزیم های مفید جهت رفع لخته خون است و از این رو مانع انسداد رگ، تجمع خون و به دنبال آن ایجاد واریس می شود. ناگفته نماند که بزاق زالو برای واریس دارای خواص آتنی باکتریای است که از بروز التهاب جلوگیری می کند. ثانیا زالو برای واریس به لحاظ کشیدن خون کثیف و سموم از بدن، اثر غیرمستقیم اما مفیدی در التیام عروق آسیب دیده می گذارد که مانند عمل فصد خون می باشد.
فصد خون یا همان حجامت از زمان قدیم در درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفت. چرا که پزشکان طب سنتی از همان ابتدا منشا همه اختلالات روانی و فیزیکی را عدم تعادل در اخلاط چهارگانه بدن (سودا، بلغم، صفرا، دم) می دانستند. فصد خون یا خروج خون به روش زالودرمانی از بدن، موجب رفع سودا و یا سمومی که در خون رسوب کرده اند، می شود.
شاید برایتان این سوال ایجاد شده باشد که نحوه استفاده از زالو برای واریس چگونه است؟ در این راستا بایستی ذکر کنیم که این کار صرفا توسط افراد متخصص در این زمینه صورت می گیرد. پزشک طب سنتی، زالو را با ابزار مخصوص بر روی رگ های آسیب دیده قرار می دهد.
مدت زمان قرار گیری زالو، تعداد جلسات، محل دقیق و تعداد زالوی استفاده شده بنا به نظر متخصص و شرایط بیمار تعیین می گردد. پزشک متخصص فرآیند زالودرمانی را تحت نظر قرار می دهد. بررسی رنگ پوست، تراوشات خون و وضعیت زالو ضروری می باشد. شایان ذکر است که پروسه زالودرمانی بسیار کوتاه بوده و بدون نیاز به بستری صورت می گیرد.
عوارض زالودرمانی پا
بسیاری از افراد متقاضی انجام این روش درمانی، نگران خطرات ایجاد شده توسط زالو برای واریس و عوارض زالودرمانی پا هستند. نکته قابل توجه در این رابطه این است که در وهله نخست تشخیص مفید بودن زالو برای واریس می بایست توسط پزشک متخصص محرز گردد. متاسفانه در موارد بسیاری شاهد انجام زالودرمانی در مراکز غیربهداشتی و توسط افراد غیرمتخصص هستیم. این افراد زالودرمانی را در کسانی انجام می دهند که برایشان مناسب نمی باشد.
علی رغم تصور بسیاری از افراد، زالودرمانی به تخصص ویژه ای احتیاج دارد و در صورتی که بیماران برای استفاده از زالو برای واریس به افراد آماتور مراجعه کنند، با عوارض زالودرمانی پا مواجه خواهند شد. در ادامه این بخش به برخی از خطرات زالو برای واریس می پردازیم.
خونریزی بلندمدت در ناحیه
همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، بزاق زالو دارای مواد ضدانعقادی می باشد و عمدتا خونریزی کمی پس از استفاده از زالو برای واریس مشاهده می شود. این خونریزی به علت ماده های مهارکننده و شبه هیستامینی به نام هیرودین و کالین رخ می دهد. خونریزی غیرطبیعی و بیش از حد، زمانی رخ می دهد که فرد مجری زالودرمانی، از شرایط بیمار اطلاعات کافی نداشته باشد و این عمل را برای افراد دارای مشکلات انعقادی انجام دهد.
ابتلا به عفونت
همه زالوها در بدن خود دارای نوعی باکتری تحت عنوان آئروموناس می باشند. این باکتری می تواند عامل ایجاد عفونت و علائم عذاب آور در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، شود. این عارضه نیز در صورت مراجعه به پزشک متخصص طب سنتی تا حد زیادی کنترل می شود.
خارش و التهاب در محل گزش زالو
پیش از این نیز اشاره کردیم که یکی از اثرات زالو برای واریس خروج خلط فاسد از بدن می باشد. در صورتی که خلط غالب بدن فرد تعدیل نشده و اصطلاحا میزان سودا و سموم در خون بالا باشد، پس از زالودرمانی در محل گزش زالو، خارش و بثورات پوستی مشاهده می گردد.
لنفانژیت یا تورم غدد لنفاوی
غدد لنفاوی یکی از مهمترین اجزای سیستم ایمنی بدن انسان می باشند. این سیستم شبکه ای از غدد گره مانند هستند که در برخی نقاط بدن مانند زیر فک، کشاله ران، زیر بغل و… حضور دارند. لنفانژیت، التهاب غدد لنفاوی است و یکی از عوارض زالودرمانی پا می باشد. تب و لرز، درد و خستگی مفرط از علائم لنفانژیت هستند.
غش کردن و ضعف
از دست دادن خون در افرادی با مشکل کم خونی شدید، فورا سبب ضعف و بی هوشی می گردد. لذا در صورتی که پزشک معالج مهارت کافی داشته باشد، پیش از شروع درمان با زالو برای واریس، سوابق بیماری شما را بررسی می کند و چنانچه زالودرمانی برایتان مضر باشد، از اقدام به این کار صرف نظر می نماید.
چه کسانی نمی توانند از زالو برای واريس استفاده کنند؟
همه افراد کاندیدای مناسبی برای استفاده از زالو برای واریس نمی باشند. این موضوع بایستی توسط پزشک متخصص در طب سنتی بررسی شود. در غیر این صورت فرد ممکن است عوارض زالودرمانی پا زیانباری رو به رو گردد که نه تنها موجب آسیب به عروق می شود بلکه مشکلات دیگری را برای وی به همراه دارد. در ذیل این قسمت به برخی از این افراد اشاره می کنم.
• افرادی مبتلا به بیماری های عروقی مانند انعقاد خون و هموفیلی
• افراد مبتلا به آنمی، ضعف یا لاغری مفرط
• کسانی که سابقه مصرف داروی ضدانعقادی را دارند.
• افرادی که پس از جراحت، دچار اسکارهای شدید و کلویید می گردند.
• افراد مبتلا به خونریزی های داخلی و گوارشی
• افراد زیر 18 سال
• اشخاصی که سیستم ایمنی ضعیف دارند و یا با بیماری های سیستم ایمنی مثل ایدز و… دست و پنجه نرم می کنند.
• کسانی که سابقه مصرف طولانی مدت داروهای کورتون را دارند.
• زنان بارادار می بایست از درمان با زالو برای واریس اجتناب کنند.
• افراد مبتلا به نفخ معده، ضعف معده و یبوست
• بانوان در دوران قاعدگی نباید از زالو برای درمان واریس استفاده کنند.
مراقبت های بعد از درمان با زالو برای واريس
زالودرمانی نیز مانند هر روش درمانی دیگری به رعایت نکات خاصی نیاز دارد. انجام این موارد مراقبتی باعث پیشگیری از بروز عوارض جانبی می شوند. به طور معمول پزشک متخصص طب سنتی بعد از زالودرمانی، نکات لازم را گوشزد می کند. با این حال لازم دانستیم که در ادامه به بیان بعضی از مهمترین آن ها بپردازیم.
• محل زالو نباید با آب برخورد داشته باشد زیرا سبب ایجاد خارش و تورم می گردد.
• خونریزی خفیف به مدت 8 الی 16 ساعت طبیعی می باشد ولی در صورت تداوم، مراجعه به پزشک ضروری است.
• در صورت موافقت پزشک معالج می توانید از پانسمان و داروهای منعقد کننده خون استفاده نمایید.
• در موارد خفیف خارش، از روغن بنفشه، گشنیز و یا بادام تلخ استنفاده کنید.
• بعد از درمان با زالو برای درمان واریس تا 24 ساعت از مقاربت جنسی بپرهیزید.
• به طور معمول توصیه می شود که خود را از تنش دور کرده و استراحت فیزیکی و روانی داشته باشید.
• تا مدت 24 ساعت از خوردن تخم مرغ، ترشیجات، ماهی و به طور کلی غذاهای دارای طبع سرد و یا خیلی گرم اجتناب نمایید.
• خوردن مواد غذایی معتدل مانند آبگوشت، سرکه شیره، سکنجبین، سوپ جو، قیمه، سیب، گلابی، کرفس و… بعد از درمان با زالو برای واریس مفید می باشد.
• مصرف غذاهای سنگین و پرخوری پس از زالودرمانی ممنوع است.
• سرپا ایستادن به مدت طولانی و حتی خوابیدن تا 8 ساعت بعد از زالودرمانی مضر می باشد.
• در صورتی که پس از درمان با زالو برای واریس با عطش و خشکی دهان مواجه شدید، با مشورت پزشک، در هر هشت ساعت، ماء الشعیر و شکر سرخ میل کنید.
• مصرف شربت عسل، آب انار و گلاب پس از زالودرمانی مفید است.
• برای جبران کردن خون از دست رفته می توانید، از کباب گوشت گوسفند استفاده نمایید.
آيا درمان با زالو برای واريس دردناک است؟
این سوال در ذهن افراد بسیاری که برای اولین بار قرار است زالودرمانی انجام دهند، وجود دارد. لازم است بدانید که درمان با زالو برای واریس، دردی بسیار کمتر از وارد شدن سوزن آمپول به بدن را دارد. در برخی موارد، پزشک مجری بعد از ضدعفونی کردن محل، از ماده بی حس کننده نیز استفاده می کند. بدین ترتیب در شروع زالودرمانی گاهی به مدت کوتاهی فرد احساس گزگز در پا را داشته که به سرعت از بین می رود. به صورتی که حتی برخی از افراد، علائمی مانند خنکی مطبوع را لحظاتی بعد از شروع زالودرمانی گزارش می کنند.
حجامت واريس پا چگونه انجام می شود؟
در قسمت های اخیر در رابطه با فواید زالو برای واریس، مطالب مفیدی را به نگارش درآوردیم. اکنون این بخش از مقاله را به نوع دیگری از درمان سنتی واریس اختصاص می دهیم. حجامت واریس پا یک روش قدیمی است که عملکردی که تقریبا مشابه زالودرمانی را دارد. اگر می خواهید درمورد محل حجامت واریس پا مطلع شوید، تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
حجامت واریس پا با عمل مکش آغاز می گردد. مکش سلول های خونی جدید، اکسیژن و لنف را جایگزین خون قدیمی در رگ ها می کند. حجامت از این طریق، تورم و تیرگی رگ های واریسی را از بین برده و با افزایش جریان خون سبب ترمیم آسیب دیدگی جداره رگ ها می شود.
حجامت واریس پا بایستی توسط پزشک متخصص در این زمینه انجام شود. در غیر این صورت ممکن است، فرد با عوارض زالودرمانی پا و خطرات ناگوار مواجه گردد. به طور معمول متخصص طب سنتی قبل از شروع حجامت، ماساژ پا با روغن های مفید برای واریس را پیشنهاد می کند. سپس با استفاده از یک وسیله سیلیکونی تمیز و مشابه استکان، عمل مکش را در اطراف رگ های واریسی انجام می دهد.
پزشک مجری ابزار مکش را به آرامی و با فشار کنترل شده به صورت دایره ای یا زیگزاگی رو پوست حرکت می دهد. بعد از این عمل ممکن است که پزشک معالج با استفاده از یک تیغ استریل شده محل خاصی از پا را برش زده و مقداری از خون بدن فرد را خارج کند. این کار موجب از بین رفتن تجمع مایع زیر سیاهرگ ها می گردد و بعد از چند جلسه حجامت، فرد میزان بهبودی بالایی مشاهده می کند. فراموش نکنید که مفید بودن حجامت برای واریس پای شما می بایست توسط متخصص طب سنتی تعیین شود.
محل حجامت واريس پا کجا است؟
حال شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که محل حجامت واریس پا کجا است؟ همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، مکش خون معمولا در اطراف و یا روی رگ های کوچک واریسی انجام می شود. در صورتی که به تشخیص پزشک مجری نیاز به خروج خون نیز باشد، این عمل در محل خاصی از ساق پا صورت می گیرد. محل حجامت واریس پا معمولا در پشت ساق پا و یک وجب بالاتر از قوزک می باشد. حجامت ساقین پا تاثیر بی نظیری در بهبود رگ های واریسی می گذارد. حجامت باعث تصفیه خون و تحریک سیستم ایمنی شده و جریان خون در شریان های واریسی را افزایش می دهد. به صورتی که حتی محققان آلمانی به این نتیجه رسیده اند که این عمل سبب خود تنظیمی بدن شده و جایگزینی برای آن در روش های درمانی وجود ندارد.
آيا بادکش واريس پا خطرناک است؟
بادکش واریس پا عملی مشابه ابزار مکش در حجامت را انجام می دهد. با این تفاوت که عمل مکش متحرک نبوده و ابزار بادکش واریس پا به صورت ثابت و طولانی مدت تری بر روی محل مورد نظر قرار می گیرد. لازم به ذکر است که بادکش واریس پا با استفاده از وسیله فنجان شکلی از جنس بامبو، شیشه و یا سفال انجام می شود.
بادکش واریس پا در طب سنتی تحت عنوان یک روش درمانی اعجازانگیز معرفی می گردد که بیشتر برای درد و اسپاسم عضلات مفید بوده و به اندازه زالو برای واریس مورد استفاده قرار نمی گیرد. در بادکش خشک از دستگاه های مکش و در نوع مرطوب آن از پنبه مشتعل شده استفاده می کنند. این شیوه درمانی سبب خروج فضولات و سموم از بدن شده و دردهای عضلانی را تسکین می بخشد. همچنین ترکیب بادکش با طب سوزنی می تواند، اختلالات گوارشی را نیز درمان کند.
نکته قابل توجه در استفاده از بادکش برای دردهای عضلانی این است که ابزار بادکش واریس پا نباید روی رگ های واریسی قرار بگیرد زیرا میزان مکش بادکش بالا بوده و فشار زیادی را به رگ ها واریسی وارد می کند. از آن جایی که جداره رگ های واریسی آسیب پذیر می باشد، فشار زیاد می تواند، صدمات شدید را به ناحیه وارد کرده و باعث افزایش برجستگی رگ های واریسی و تجمع خون بیشتر گردد.
سخن آخر
هدف تیم تحریریه ما از نگارش این مطلب، افزایش آگاهی شما از انواع روش های رایج، جهت درمان واریس پا می باشد. زالودرمانی، حجامت و بادکش واریس پا از جمله تکنیک های تخصصی در طب سنتی هستند که امروزه مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته اند. همانطور که در مقاله حاضر نیز مشاهده کردید، درمان با زالو برای واریس تاثیر به سزایی در کاهش علائم دارد ولی فراموش نکنید که این عمل صرفا بایستی توسط پزشک متخصص طب سنتی تشخیص و اجرا شود. در غیر این صورت خطرات بسیاری شما را تهدید می نماید. بدون شک پس از مطالعه مطالب فوق اطلاعات جامعی در رابطه با اهمیت این موضوع بدست می آورید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.