کلینیک قلب
دکتر تپش

تیر کشیدن قلب عصبی

اهمیت درمان به موقع تیر کشیدن قلب عصبی

تیر کشیدن قلب عصبی، یک عارضه قلبی است که در اکثر مواقع به دلیل استرس یا اضطراب ایجاد می‌شود، اما در برخی مواقع به ویژه در بیماران قلبی به دلیل کاهش خون‌رسانی به عضله قلب اتفاق می‌افتد، به این صورت زمانی که تنگی عروق قلبی ایجاد شود یا تصلب شرایین اتفاق بیفتد، به مرور خون‌رسانی قلب کاهش می‌یابد و این کاهش خون‌رسانی سبب تیر کشیدن قلب می‌شود؛ اگر شما تجربه تیر کشیدن قلب همراه با تپش قلب، احساس ضعف و کاهش هوشیاری دارید، بدانید که با شرایط بسیار بحرانی مواجه هستید و بدون اتلاف وقت با اورژانس تماس بگیرید.

تیر کشیدن قلب عصبی

آنچه در این مقاله می خوانید :

آیا تیر کشیدن قلب عصبی خطری برای فرد دارد؟

تیر کشیدن قلب عصبی در اکثر موارد به دلیل استرس و ناراحتی اتفاق می‌افتد، البته تیر کشیدن قلب می‌تواند در اثر افزایش فشار خون در بیماران قلبی و یا افزایش ضربان قلب ایجاد شود.

لازم به توضیح است که در اکثر موارد تیر کشیدن قلب در حد چند ثانیه طول کشیده و کاملاً بی‌خطر بوده و نیازی به نگرانی ندارد، اما در برخی مواقع بیمارن قلبی تیر کشیدن قلب را همراه لازم به توضیح است با تنگی نفس یا سرگیجه، حالت تهوع تجربه می‌کنند، بنابراین توصیه می‌شود در صورت تشدید درد یا درد طاقت‌فرسا سریعاً به نزدیک‌ترین اورژانس محل مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم انجام شود.

به طور کلی اکثر افراد برای یک بار هم که شده این عارضه را در تجربه می‌کنند که مهم‌ترین علت اصلی آن نیز مشکل استرس و اضطراب بوده، بنابراین اکثر متخصصان برای جلوگیری از تیر کشیدن قلب به اکثر افراد تجربه می‌کنند زندگی سالمی داشته و از مصرف فست فودها و غذاهای آماده تا جایی که می‌توانند اجتناب کنند و از همه مهم‌تر استرس و ناراحتی‌های پیش آمده در زندگی را کنترل کنند تا به سلامت جسمی و روانی افراد تأثیر نگذارد.

چند علت برای تیر کشیدن قلب هنگام عصبانیت

یکی دیگر از علت‌های مهم در مورد تیر کشیدن قلب، عصبانیت است، به این صورت که به واسطه عصبی شدن فشار خون و ضربان قلب افزایش یافته و این فشار وارد شدن به بدن سبب تیر کشیدن قلب می‌شود.

در این قسمت به علت‌های مهم تیر کشیدن قلب هنگام عصبانیت اشاره خواهیم کرد:

• افزایش ضربان قلب و فشار خون: با افزایش عصبانیت بالطبع ضربان قلب و فشار خون بالا رفته و همین موضوع سبب می‌شود قلب تحت فشار قرار گیرد و تیر کشیدن قلب عصبی بروز کند.

• ترشح هورمون‌های استرس زا: زمانی که فردی حالت عصبی پیدا می‌کند و در شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرد، هورمون‌های استرس مانند آدرنالین و غیره ترشح می‌شود که همین مسئله سبب بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون می‌شود.

• تحت تأثیر قرار گرفتن عضلات بدن: فشار عصبی سبب می‌شود عضلات بدن تحت تأثیر قرار گیرد، بنابراین سبب ایجاد فشار بر قلب شود.

• تغییر در میزان تنفس: افزایش استرس و اضطراب، سبب بالارفتن فشار خون و افزایش تنفس در فرد می‌شود، همین عوامل می‌تواند قلب را تحت تأثیر قرار دهد و باعث تیر کشیدن و درد قلب شود.

• استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی: به طور کلی با استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی که جزو مواد محرک بوده، قلب تحت تأثیر قرار گرفته و می‌تواند به مرور سبب ایجاد مشکلات عروقی شود.

در نهایت می‌توان گفت، چنانچه در حالت عصبی و استرس‌آور قرار گرفتید تا جایی که می‌توانید خود را کنترل کنید تا از مشکلات حاد قلبی به دور باشید، در غیر این صورت دچار مشکلات قلبی و فشار خون خواهید خواهید شد.

کنترل استرس برای جلوگیری از تیر کشیدن قلب عصبی

برای جلوگیری از تیر کشید قلب عصبی باید در وهله اول استرس و اضطراب خود را کنترل کنید، در این قسمت به روش‌های مختلف برای کنترل استرس و اضطراب اشاره خواهیم کرد:

• انجام فعالیت‌های بدنی و ورزش: ورزش منظم و داشتن فعالیت بدنی روتین به شما کمک زیادی خواهد کرد تا بتوانید با استرس و اضطراب خود کنار بیایید، در ضمن انجام ورزش‌های هوازی به ویژه پیاده‌روی و دویدن می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

• تمرین تنفس عمیق: با تمرین بر تنفس عمیق و حفظ آرامش می‌توانید، استرس خود را تا حد قابل توجهی کاهش دهید و تیر کشیدن قلب عصبی را بهبود ببخشید.

• استفاده از روش‌های مدیتیشن: با استفاده از متدهای آرامش بخش از قبیل یوگا و مدیتیشن، به راحتی می‌توانید اضطراب خود را کنترل کنید و از مشکلات قلبی و عروقی به دور باشید.

• برنامه‌ریزی کردن برای زندگی: با مدیریت کردن برنامه‌های زندگی به راحتی می‌توانید استرس خود راکنترل کنید.

• مدیریت استرس با کمک خانواده: با حمایت خانواده و دوستان خود تا حد بسیار زیادی می‌توانید استرس و اضطراب خود را کنترل کنید و این‌گونه احساس بهتری را داشته باشید. در نتیجه می‌توان گفت تا جایی که امکان دارد با افراد پرانرژی در ارتباط باشید تا بتوانید از استرس و اضطراب دور باشید.

• داشتن تغذیه سالم: اهمیت به سلامتی جسمی و روانی بسیار مهم است، بنابراین تا جایی که می‌توانید از تغذیه سالم استفاده کنید و از مصرف غذاهای چرب و فست فود دوری کنید، رعایت این عوامل سبب می‌شود بتوانید استرس خود را کنترل کنید.

تأثیرات منفی تیر کشیدن قلب عصبی بر روی جسم و روان

تیر کشیدن قلب عصبی ناشی از استرس و اضطراب است، از اثرات منفی استرس که منجر به تیر کشیدن قلب می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

⦁ جسم و سلامتی جسمانی: با افزایش استرس و اضطراب، هورمون‌های استرس‌زا مانند آدرنالین ترشح می‌شود و بالطبع باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می‌شود و به این ترتیب سلامت افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

⦁ سیسم گوارشی: تیر کشیدن قلب ناشی از استرس سبب تأثیرات منفی بر سیستم گوارشی و به مرور سبب نفخ و درد شدید معده می‌شود.

⦁ سیستم دفاعی بدن: تیر کشیدن قلب ناشی از استرس می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار دهد و سبب کاهش عملکرد سیستم دفاعی بدن و در نتیجه سبب افزایش بیماری و بروز عفونت در بدن شود.

⦁ آسیب جسمی و عضلانی: استرس می‌تواند عضلات بدن را تحت تأثیر قرار دهد و به این منظور سبب درد عضلات و کشیدگی آن شود.

⦁ اثرات منفی بر روح و روان افراد: تیر کشیدن قلب عصبی ممکن است سبب بالا رفتن اضطراب و استرس و ایجاد حالت عصبی و نگرانی در فرد شود که همه این عوامل سلامت روحی افراد را به خطر می‌اندازد.

راه‌های پیشگیری‌کننده برای تیر کشیدن قلب عصبی

تیر کشیدن قلب عصبی در وهله اول به استرس و اضطراب برمی‌گردد؛ اما در برخی موارد علت تیر کشیدن قلب به ویژه در بیماران قلبی گرفتگی عروق قلبی و کاهش خون‌رسانی قلب است. از روش‌های پیشگیری‌کننده برای تیر کشیدن قلب عصبی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

⦁ رعایت سبک زندگی سالم و توجه به رژیم غذایی: توجه به رژیم غذایی و داشتن تغذیه سالم توأم با سبزیجات و غلات یکی از موارد مهم برای داشتن بدنی سالم است.

در صورتی که می‌خواهید قلبی سالم داشته باشید باید در وهله اول وزن و فشار خون خود را کنترل کنید؛ بنابراین اکثر پزشکان توصیه می‌کنند از مصرف فست فود و غذاهای آماده تا جایی که می‌توانید خودداری کنید و به جای آن از غذاهای سنتی و خانگی استفاده کنید.

⦁ ورزش و داشتن فعالیت بدنی: توجه به فعالیت بدنی و انجام ورزش‌های هوازی مانند دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی و غیره باعث می‌شود عضلات قلب تقویت شود. قبل از اینکه اقدام به انجام هرگونه ورزش کنید با پزشک متخصص خود در این مورد مشورت کنید تا برحسب قوای بدنی و سلامت جسمی شما ورزشی مناسب تجویز کند.

⦁ کنترل و جلوگیری از افزایش فشار خون: حفظ فشار خون و جلوگیری از افزایش آن می‌تواند نقش بسیار پررنگی در حفظ سلامت قلب داشته باشد.

⦁ مدیریت هیجان‌ها و استرس: کاهش و مدیریت اضطراب و استرس می‌تواند نقش بسیار پررنگی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد، بنابراین تا جایی که می‌توانید اضطراب را از خود دور نگهدارید.

⦁ مصرف منظم دارو: در صورتی که فردی به بیماری قلبی مبتلا است باید با دقت و منظم داروهای قلبی خود را استفاده کند تا جلوی پیشرفت بیماری آن گرفته شود.

⦁ انجام چکاپ‌ها و مراجعه منظم به پزشک متخصص: افرادی که بیماری قلبی دارند برای سلامت قلبی خود تجویز می‌شود مرتب چکاپ‌های خود را تحت نظر پزشک انجام دهند.

درمان تیر کشیدن قلب عصبی به چه صورت است؟

تیر کشیدن قلب عصبی به دلیل هیجان‌ها و اضطراب ایجاد می‌شود، در این قسمت به روش‌های کنترل و درمان تیر کشیدن قلب خواهیم پرداخت:

⦁ تغییر الگوی زندگی: برای جلوگیری از تیر کشیدن و درد قلب تا جایی که می‌توانید به تغذیه سالم خود اهمیت بدهید و در کنار آن استرس و اضطراب خود را کنترل کنید.

⦁ مصرف داروها: پزشک معالج شما احتمال دارد برای کنترل و درمان تیر کشیدن قلب یکسری داروها برای‌تان تجویز کند؛ بنابراین برای سلامت قلب خود از آن غافل نشوید.

⦁ انجام عمل آنژیوپلاستی: چنانچه تیر کشیدن قلب شدت پیدا کند و با کنترل استرس و اضطراب درمان نشود، باید سریعاً به پزشک معالج خود مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم برای شما انجام شود و در صورت گرفتگی عروق عمل آنژیوپلاستی برای‌تان انجام شود.

تیر کشیدن قلب بعد از عصبانیت و لزوم درمان فوری

تیر کشیدن قلب عصبی می‌تواند ناشی از استرس و اضطراب باشد و نیازی به انجام درمان تخصصی ندارد و در اکثر مواقع در حدود چند ثانیه طول کشیده و متوقف می‌شود. چنانچه دچار این عارضه شدید در وهله اول آرامش خود را حفظ کنید و نفس عمیق بکشید و یک لیوان مایعات مصرف کنید.

به طور کلی در برخی مواقع درد قلب شدت پیدا می‌کند و در حدود چند دقیقه به طول می‌انجامد که نشانه بیماری‌های قلبی و گرفتگی عروق است؛ بنابراین توصیه می‌شود در صورتی که درد قلب شدت پیدا کرد و با سرگیجه، حالت تهوع همراه شد، سریعاً به مرکز اورژانس مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم برای شما انجام شود.

مدیتیشن و تمرینات تنفسی برای رفع تیر کشیدن قلب عصبی

به طور کلی تمرینات تنفسی می‌تواند برای کاهش استرس و اضطراب بسیار کمک‌کننده باشد با کاهش استرس و ناراحتی بالطبع احساس آرامش و سلامتی جسمانی بازمی‌گردد.

از تمرینات تنفسی و مدیتیشن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

⦁ انجام تمرینات تنفسی عمیق: در این روش در جایی آرام و ساکت دراز کشیده و نفسی عمیق بکشید، دم و بازدم را انجام دهید، این روش در کاهش استرس می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد و تیر کشیدن قلب عصبی را بهبود ببخشد.

⦁ مدیتیشن همراه با تصورات آرامش بخش: در این نوع تمرین از مدیتیشن همراه با تنفس عمیق، می‌توانید تصویرپردازی کنید از مکانی که دوست دارید، به این صورت، همزمان که تصویر را در ذهن خود تداعی می‌کنید، نفس عمیق بکشید.

در نهایت می‌توان گفت، انجام تمرینات مدیتیشنی و تنفسی کمک شایانی به شما می‌کند تا بتوانید استرس و اضطراب خود را کنترل کنید و از عارضه تیر کشیدن قلب در امان باشید، اما در صورت درد شدید و تنگی نفس بهتر است سریعاً به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید و چکاپ‌های لازم را انجام دهید.

آیا برای تیر کشیدن قلب عصبی باید استراحت کنیم؟

برای اینکه بتوانید، عارضه تیر کشیدن قلب را کنترل و درمان کنید باید آرامش خود را حفظ کنید تا از مسائل و ناراحتی‌های قلبی دور بمانید، به طور کلی افرادی که توجه لازم به تغذیه و برنامه غذایی خود نیز ندارند، بیشتر از افراد دیگر درگیر مشکلات قلبی خواهند شد، زیرا با استفاده از مواد غذایی مضر، فشارخون و چربی خون بالا رفته و این عوامل جزو مهم‌ترین موارد برای ایجاد مشکلات قلبی و عروقی است.

به طور کلی برای تیر کشیدن قلب عصبی باید در وهله اول استرس خود را کنترل کنید و کاملاً به اعصاب خود مسلط باشید، این را بدانید که اصلاً جای نگرانی نیست، فقط کافی است نفس عمیق بکشید و استرس را از خود دور کنید.

اکثر مسائل این‌چنینی مانند عارضه تیر کشیدن قلب، جنبه اعصاب و روان دارد که ناشی از استرس‌ها و نگرانی‌های زندگی است؛ بنابراین اکثر پزشکان توصیه می‌کنند از تمرینات تنفسی و مدیتیشن برای کنترل استرس و اضطراب خود بهره ببرید.

تمرینات تنفسی و مدیتیشنی به شما کمک شایانی می‌کند تا بتوانید استرس و اضطراب خود را کنترل کنید و در نتیجه با تیر کشیدن قلب، ناشی از اظطراب و استرس مقابله کنید.

بنابراین اگر به سلامت جسمانی و روانی خود اهمیت می‌دهید تا جایی که می‌توانید با روش‌های ممکن چه تفریح چه انجام تمرینات ریلکس‌کننده، استرس را از خود دور نگه دارید و تایمی را برای استراحت و انجام فعالیت‌های تفرحی برای خود داشته باشید.

آیا ورزش کردن تأثیری بر روی رفع تیر کشیدن قلب دارد؟

ورزش و فعالیت بدنی مستمر و روزانه، سبب کنترل استرس و اضطراب و بالطبع باعث بهبود عملکرد قلب می‌شود، افرادی که به بیماری فشار خون و چربی خون مبتلا هستند، نسبت به بقیه افراد مستعد بیماری‌های قلبی و عروقی هستند؛ بنابراین به آنها توصیه می‌شود از ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه سواری و غیره غافل نشوند و آن را در برنامه روزانه خود قرار دهند تا سلامت جسمانی خود را تضمین کنند.

افرادی که دچار تیر کشیدن قلب عصبی می‌شوند با انجام ورزش روزانه و روتین، می‌توانند تا حد بسیار زیادی استرس و اضطراب را از خود دور کنند و به این ترتیب از مسائل روحی و افسردگی به دور باشند. در نتیجه می‌توان گفت قبل از اینکه اقدام به ورزش و هرگونه فعالیت بدنی کنید با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا برحسب قوای بدنی و سلامت جسمانی شما ورزشی مناسب را برای‌تان تجویز کند.

مشکلاتی که با عدم درمان تیر کشیدن قلب عصبی به وجود می‌آید

در صورت عدم درمان تیر کشیدن قلب که ریشه عصبی و ناراحتی دارد، می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند که در این قسمت به عوارض عدم درمان تیر کشیدن قلب و توضیح آن خواهیم پرداخت:

⦁ شدید شدن علائم: عدم درمان تیر کشیدن قلب، منجر تشدید برخی از علائم می‌شود، به طور کلی در صورتی که استرس و اضطراب خود را نتوانید کنترل کنید، بالطبع تیر کشیدن قلب شدت پیدا می‌کند و به مرور باعث تنگی نفس، افزایش ضربان قلب، درد و فشار وارده بر قفسه سینه، سرگیجه و حالت تهوع می‌شود در نتیجه این علائم با گذشت زمان می‌تواند زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهد.

⦁ تأثیرات منفی بر سلامت جسمانی بدن: استرس و اضطراب اثرات منفی بر سلامت جسمانی بدن دارد و سبب افزایش فشار خون، درد و ناراحتی معده و روده، ضعیف‌تر شدن سیستم ایمنی و افزایش بیماری‌های عفونی و غیره می‌شود.

⦁ تأثیر بر سلامت روحی و روانی: تیر کشیدن قلب عصبی، استرس و اضطراب را تشدید می‌کند و سبب ابتلا به بیماری‌های روحی از قبیل افسردگی و اختلالات روانی و وسواسی می‌شود.

⦁ محدودیت در انجام فعالیت‌های روزانه: افرادی که مبتلا به تیر کشیدن قلب هستند، به دلیل علائم ایجاده شده در انجام فعالیت‌های روزمره خود، مانند ورزش، تفریح و تحصیل و اشتغال دچار مشکلات شده که می‌تواند زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهد.

⦁ عدم درمان تیر کشیدن قلب عصبی، سبب افزایش بیماری‌های قلبی می‌شود که بسیار خطرناک است. بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند تا جایی که ممکن است، احساسات و هیجانات زندگی خود را کنترل کنید و به سلامت عمومی خود توجه لازم را داشته باشید.

این دسته از افراد بیشتر تجربه تیر کشیدن قلب عصبی دارند

برخی افرادی که رژیم غذایی سالمی را در پیش نگرفته و رعایت نمی‌کنند در ضمن از مواد غذایی چرب و فست فود استفاده می‌کنند، احتمال اینکه دچار مشکلات قلبی، چربی خون، فشار خون شوند بسیار بالاست، پس توصیه می‌شود، اگر می‌خواهید سلامت قلب و جسم خود را حفظ کنید، در وهله اول به تغذیه خود دقت لازم را داشته باشید و از مواد غذایی فراوری شده و چرب تا حد امکان استفاده نکنید.

برخی از افرادی که ورزش و فعالیت بدنی ندارند مستعد تیر کشیدن قلب عصبی هستند و نسبت به بقیه افراد در معرض مشکلات قلبی و عروقی بیشتری خواهند بود، زیرا با ورزش و فعالیت بدنی، عروق خونی گشاد می‌شود و در نتیجه قلب، خون بیشتری به سمت بدن پمپاژ می‌کند. پس اگر می‌خواهید از مزایای ورزش بر سلامت بدن خود بهره‌مند شوید آن را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

تیر کشیدن قلب در اکثر مواقع ناشی از استرس و مشکلات عصبی بوده و اکثر افراد تنها برای یک بار هم که شده این عارضه را تجربه می‌کنند، بنابراین جای نگرانی ندارد و هنگام مواجه شدن با این مشکل تا جایی که امکان دارد استرس و اضطراب خود را کنترل کنید و نفسی عمیق بکشید.
برخی افراد نسبت به گروه دیگر تیر کشیدن قلب عصبی را بیشتر تجربه می‌کنند، کسانی که روحیه حساس دارند یا زود رنج هستند و تحت تأثیر مشکلات زندگی قرار می‌گیرند، نسبت به گروه دیگر مستعد بیماری‌های قلبی هستند. البته عارضه تیر کشیدن قلب در حد چند ثانیه است و با کنترل استرس، درد متوقف می‌شود و خطر احتمالی شما را تهدید نمی‌کند.

چنانچه تیر کشیدن قلب در حدود چند دقیقه به طول انجامد و شدت پیدا کند و توأم با حالت تهوع و سرگیجه باشد، می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های قلبی باشد؛ بنابراین توصیه می‌شود، در صورت مشاهده این علائم به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بررسی‌های بالینی برای شما انجام شود و در صورت مشکلات عروقی یا تصلب شرایین درصدد درمان برآیید.

در نهایت می‌توان گفت، اگر می‌خواهید زندگی سالم، به دور از استرس و بیماری‌های قلبی و عروقی داشته باشید، باید سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید، ورزش و فعالیت بدنی را در برنامه روتین روزانه خود بگنجانید، در ضمن از هرگونه استرس و ناراحتی به دور باشید و از تفریحات لازم و مفید برای حفظ و کنترل استرس بهره ببرید.

سخن پایانی

تیر کشیدن قلب عصبی عارضه‌ای است که افراد هنگام در معرض قرار گرفتن ناراحتی و استرس دچار آن می‌شوند و دردی را در ناحیه قفسه سینه تجربه می‌کنند که در اکثر موارد گذراست و در حد چند ثانیه طول می‌کشد، در واقع این واکنش در اغلب موارد مربوط به اضطراب و استرس وارد شده به شخص است.

در برخی موارد تیر کشید قلب جنبه استرس و روانی ندارد و به ناراحتی و بیماری‌های قلبی مرتبط است که می‌تواند نگران کننده باشد، بنابراین به این‌گونه افراد توصیه می‌شود در صورت بروز علائم این چنینی، سریعاً به مرکز اورژانس و خدمات درمانی مراجعه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید