×

درمان قلب درد

درمان قلب درد ؛ تسکین دردهای خطرناک قلب و عروق

درد‌های قلبی می‌تواند ناشی از اختلال در جریان خون به قلب یا کاهش اکسیژن رسانی به عضله قلب باشد. درمان قلب درد بسته به نوع درد، شدت درد و عامل بروز درد متفاوت خواهد بود. برای درد قلب ضروری است در اسرع وقت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید. عدم درمان اختلالات قلبی می‌تواند به قدری مهلک باشد که جان بیماران را به خطر بیاندازد.
درد قلب می‌تواند به اضطراب و استرس و مشکلات عصبی مرتبط باشد، گاهی علت درد در مشکلات مرتبط با شریان‌های خونی و ناتوانی اکسیژن رسانی کافی به خون بروز می‌کند و برخی مواقع التهاب کیسه اطراف قلب یا عضله قلب عامل اصلی درد قلب است.
به دلیل احتمال مشکلات گوارشی و بروز درد قفسه سینه که بسیار شبیه درد قلبی است و گاهی بیماران را به خطا می‌اندازند، شناسایی علت صحیح درد و درمان به موقع بسیار ضروری است. در ادامه در خصوص انواع درمان قلب درد با طب سنتی و درمان خوراکی قلب درد اطلاعاتی ارائه کرده‌ایم که قابل استفاده هستند.

فهرست مطالب
منظور از درد قلب چیست و آیا درمان قلب درد امکان پذیر است؟
انواع درد و درمان قلب درد چیست؟
نحوه درمان قلب درد عصبی چگونه است؟
درمان تنگی دریچه میترال چگونه انجام می‌شود؟
آشنایی با داروهای رقیق کننده مناسب درمان قلب درد
چهار گروه مختلف داروهای درمان قلب درد
رایج‌ترین قرص‌های تجویزی توسط پزشک برای درمان قلب درد
درمان خوراکی قلب درد
ناراحتی اعصاب و قلب درد
درمان قلب درد با طب سنتی
کلام آخر

منظور از درد قلب چیست و آیا درمان قلب درد امکان پذیر است؟
پیش از صحبت در خصوص نحوه درمان درد قلب باید در خصوص این درد بیشتر بدانیم. دردی که پشت جناغ یا در سمت چپ قفسه سینه منتشر می‌شود مهمترین نشانه‌ برای بیماری انسداد سرخرگ کرونری موسوم به سرخرگ تغذیه کننده قلب خواهد بود.
شدت درد متغییر بوده و به تدریج بیشتر شده و سپس رفته رفته کاهش یافته و درنهایت قطع می‌شود، چنین دردی به طور معمول بین 2 تا 5 دقیقه طول می‌کشد.
درد قلب ممکن است به شانه‌ها و یا بازوها انتشار بیابد و حتی درد بین دو کتف، گردن، فک، دندان‌ها و حتی شکم نیز احتمالاً به قلب مربوط باشد. در حقیقت درد ناف تا فک ممکن است به قلب مرتبط باشد.
درمان قلب درد به علت و شدت درد قفسه سینه شما بستگی دارد. درمان علل مرتبط با درد قلب در قفسه سینه عبارتند از: داروها که احتمالاً شامل نیتروگلیسیرین و سایر داروهای بازکننده شریان‌های نیمه بسته، داروهای‌ لخته‌کننده یا رقیق‌کننده‌های خون خواهد بود.
به عنوان درمان فوری قلب درد معمولاً پزشکان قرص‌های زیرزبانی را تجویز می‌کنند تا فوراً درد قلب را بهبود ببخشد، لازم به تاکید است که مصرف قرص نیتروگلیسیریین زیر زبانی فقط زمانی جایز است که افت فشار خون بیش از حد نباشد یا تعداد ضربان قلب خیلی پایین نباشد، در چنین مواردی مصرف این قرص ممنوع است.
انواع درد و درمان قلب درد چیست؟
انواع درد قلب شامل موارد ذیل است و هریک نیازمند درمان‌های ویژه‌ای است:
– درد ناشی از حمله قلبی که در اثر انسداد جریان خون به قلب بروز می‌کند (برای درمان قلب درد ناشی از حمله قلبی پزشک از داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین، کلوپیدوگرل و وارفارین استفاده خواهند کرد)
– درد آنژینی، به درد قفسه سینه ناشی از انسداد رگ‌های خونی منتهی به قلب اطلاق می‌شود (برای این نوع درد احتمالاً پزشک قرص زیرزبانی نیتروگلیسیرین را تجویز خواهد کرد)
– درد ناشی از پریکاردیت که در اثر التهاب کیسه اطراف قلب بروز می‌کند (تجویز داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، آنتی بیوتیک‌ها، استروئیدها و غیره را در دستور کار قرار خواهد داد.)
– درد قلبی ناشی از میوکاردیت که التهاب عضله قلب است (تجویز داروی کورتیکواستروئید، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، آنتی بیوتیک‌ها و غیره را در دستور کار قرار می‌دهد)
– درد ناشی از کاردیومیوپاتی یا بیماری عضله قلب است (استفاده از داروهای مناسب نارسایی قلب، کاشت ابزارهای کمکی قلب CRT، قلب مصنوعی و پیوند قلبی راهکار درمان قلب درد از نوع کاردیومیوپاتی است)
– درد ناشی از پارگی آئورت که به پارگی رگ بزرگ جدا شده از قلب معروف است (جراحی رگ پاره شده و ترمیم آن در دستور کار قرار می‌گیرد)
نحوه درمان قلب درد عصبی چگونه است؟
– دارودرمانی: یکی از راه‌هایی است که منجر به کاهش درد قلبی نشأت گرفته از مشکلات عصبی می‌گردد استفاده از دارو است. این روش درمانی به کنترل اعصاب و کاهش علائم استرس و اضطراب در قلب می‌پردازد.
در این شیوه درمانی از برخی داروهای خاص برای کاهش اضطراب، نگرانی، آرامش اعصاب و غیره استفاده می‌کنند. از سوی دیگر کاهش مشکلات عصبی باعث کاهش حمله‌های پانیک می‌شود و برای تجویز دارو ضروری است به متخصص قلب و عروق و یا پزشک اعصاب مراجعه نمایید. هرچند مصرف خودسرانه دارو می‌تواند به خودی خود زمینه ساز سایر مشکلات در بدن باشد.
– کنترل افکار: از دیگر رویکردهایی که منجر به کاهش علائم درد عصبی قلب می‌شود می‌توان به کنترل افکار و ذهن اشاره کرد. به طور کلی عامل اصلی بسیاری از مشکلات عصبی اندیشیدن بیش از حد زیاد به موضوعات ناراحت کننده و نگران‌کننده است.
با کنترل ذهن و عدم تفکر به موضوعات و مشکلات ناراحت کننده می‌تواند تا حدودی علائم بیماری درد عصبی قلب را در منزل تحت کنترل گرفت. بهتر است برای تحت کنترل گرفتن ذهن، فکر خود را با عوامل تقویت دهنده و روحیه بخش و شادی آفرین مشغول سازید.
– کاهش اضطراب: اضطراب اصلی‌ترین عامل درد عصبی قلب است. ترس و اضطراب منجر به افزایش نگرانی می‌شود. در اغلب موارد افراد مختلف حین اضطراب شدید با علائمی چون ضربان قلب شدید، فشار خون بالا، سردرد و گرفتگی قلب و غیره همراه خواهد بود.
از همین رو ضروری است برای کنترل اضطراب و کاهش ترس و نگرانی‌ها به یک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید.
درمان تنگی دریچه میترال چگونه انجام می‌شود؟
درمان این بیماری تاحد زیادی به میزان تنگی دریچه میترال، شدت و علائم آن بستگی دارد. درمان‌های دارویی بیشتر جهت بهبود علائم و بهتر ساختن ظرفیت فعالیتی بیماران می‌باشد و روی خود دریچه و سیر پیشرفت آن تاثیر چندانی ندارد. درمان درگیری دریچه به شکل مرحله‌ای است.
در صورت تشدید تنگی کانال و کاهش قابل توجه سطح دریچه که توسط اکوکاردیوگرافی ارزیابی می‌شود بیمار تحت مداخلاتی قرار می‌گیرد که یک نوع آن به روش سپتوستومی یا بسته و والووتومی دریچه از طریق ورید فمورال است.
آشنایی با داروهای رقیق کننده مناسب درمان قلب درد
داروهایی که به آنها اشاره می‌شود ضد لخته و رقیق کننده خون بوده و برای درمان فوری قلب درد مناسبند:
– آسپرین: این دارو به عنوان یک ضد پلاکت خون محسوب می‌شود. فعال گشتن پلاکت‌‌ها و اتصال آنها به یکدیگر در تشکیل لخته خون نقش دارند. مصرف آسپرین مانع اتصال پلاکت‌ها و تشکیل لخته خون خواهد شد.
معمولاً دوز مصرفی این دارو برای درمان مشکلات قلبی مصرف روزانه 80 تا 81 میلی گرم از این دارو است. در شرایط اورژانسی پزشک ممکن است مصرف 300 تا 325 میلی گرم را تجویز نماید.
– کلوپیدو گرل: این دارو یک داروی ضد پلاکت است که عموماً پزشک مصرف روزانه 75 میلی گرم را برای بیمارانی که در رگ‌های کرونر قلب خود فنر یا استنت دارند، همراه با آسپرین را تجویز خواهد کرد.
– وارفارین: این دارو با اثربخشی به روی مسیر‌های فعال کننده فاکتورهای انعقادی عمل می‌کند. کاربرد این دارو روی آن دسته از بیمارانی است که دارای دریچه قلب مصنوعی هستند یا در زمینه تنگی دریچه میترال آریتمی AF دارند.
– داروهای ضد انعقادی دیگری از جمله ریواروکسابان، اپیکسبان و دابیگاتران در خصوص لخته‌های وریدی و آمبولی ریوی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
– هپارین و انوکساپارین: این برای آن دسته از بیمارانی که نیازمند داروهای ضدانعقاد تزریقی هستند تجویز می‌شود. داروی هپارین معمولاً در قالب تزریق مداوم موسوم به انفوزیرین نسخه شده در عوض انوکساپارین به صورت تزریق زیرجلدی تجویز خواهد شد.
چهار گروه مختلف داروهای درمان قلب درد
در کل درمان قلب درد شامل تجویز 4 گروه داروی ذیل خواهد بود:
– نیترات‌ها: از مهمترین داروهای تجویزی برای درد قلب نیتروگلیسیرین است. نیترات موجود در داروی فوق منجر به تسکین علائم درد قلب شده و درد قلب و قفسه سینه را درمان خواهد کرد. نقش این دارو در گشادسازی و خونرسانی رگ‌های خونی تاثیر بسزایی داشته و اکسیژن رسانی و خونرسانی را افزایش می‌دهد.
انواع این داروها شامل گلیسیریل تری نیترات، نیتروکانتین، ایزوسوربید دینیترات خواهد بود.
– بتا بلاکرها: از دیگر داروهایی که منجر به درمان درد قفسه سینه و درد قلب می‌شود بتا بلاکرها هستند. نقش این دارو کاهش فشار خون و کاهش ضربان قلب بوده و بدین ترتیب فعالیت قلب را کاهش می‌دهد.
انواع این داروها شامل کارودیلول، متوپرولول، آتنولول، آسبوتولول، پروپرانول و نبیوولول هستند.
– مسدود کننده‌های کانال کلسیم: این داروها با شل کردن رگ‌های خونی منجر به افزایش جریان به قلب شده و درد قلب و قفسه سینه را کاهش می‌دهد. داروی فوق علاوه بر درمان قلب درد در درمان آریتمی قلبی و فشار خون بالا نقش دارد.
انواع این دارو شامل دیلتیازم، نیفدیپین، آملودیپین و وراپامیل خواهد بود.
– تری متازیدین: این داروها با حفظ متابولیسم انرژی سلول‌های عضلانی قلب به درمان درد قلب کمک می‌کند. این دارو دفعات حمله قلبی را کاهش داده، درد قفسه سینه را کاهش داده و درد قلب را درمان می‌کند.
رایج‌ترین قرص‌های تجویزی توسط پزشک برای درمان قلب درد
رایج‌ترین قرص‌های تجویزی توسط پزشک متخصص قلب برای درمان درد قلب شامل موارد ذیل است:
– پروپرانولول: این قرص که از زمره داروهای بتا بلاکر است برای درمان مشکلاتی از جمله فشار خون، ضربان قلب بالا، تسکین درد و غیره قابل استفاده است. این دارو با عوارضی از جمله اختلال در خواب، سرگیجه، اسهال و استفراغ و ناراحتی معده خواهد بود.
– آمیل نیترات: چنین داروهایی برای درمان حملات آنژین صدری مورد استفاده قرار می‌گیرند، هرچند احتمال تجویز این دارو به دلیل وجود داروهای نیتریتی بسیار پایین است. از جمله عوارض جانبی این دارو می‌توان به تهوع و استفراغ، سرگیجه و سردرد مداوم، ضعف و انقباض ناگهانی عضلانی خواهد بود.
– دیلتیازم: با شل کردن عضلات قلب و عروق خونی برای درمان مشکلاتی از جمله فشار خون بالا، اختلال در ضربان قلب و درد قفسه سینه استفاده می گردد. این دارو ممکن است با عوارضی از جمله اختلال در گوارش، سردرد و احساس گرما اشاره نمود. به علاوه باید از مصرف این دارو توسط افراد دارای فشار خون پایین یا حمله قلبی پرهیز نمائید.
– قرص ایزوسورباید: از جمله دارو‌های گروه نیترات است که منجر به انبساط عروق خونی و بهبود جریان خون و پمپاژ خون به قلب می‌شود. تجویز این دارو به منظور درمان و پیشگیری از ابتلا به آنژین صدری صورت می‌گیرد. عوارض احتمالی شامل کاهش فشار خون، سرگیجه و سردرد خواهد بود.
– قرص اسمولول: این دارو برای بیماران فلوتر دهلیزی (بی نظمی در ضربان دهلیز) به منظور کنترل فوری و کوتاه مدت ضربان بطن قبل و بعد عمل تجویز می‌شود. عوارض جانبی احتمالی این دارو شامل تعریق، سرگیجه و افت فشار خون خواهد بود.
– قرص آمیودارون: این قرص قادر به اثربخشی بر روی ریتم ضربان قلب بوده و برای افراد مبتلا به اختلالات مزمن ضربان قلب و بطن پایین تجویز شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. نخستین دوز مصرفی قرص آمیودارون باید تحت شرایط بیمارستانی تجویز شده و باید تا کنترل کامل ضربان قلب توسط پزشک مصرف شود.
عوارض جانبی این دارو شامل بروز اختلال در بینایی بیمار، قهوه ای شدن رنگ پوست، مشکلات و اختلالات تیروئیدی و آسیب به کبد و ریه‌ها خواهد بود.
– قرص دیگوکسین: این قرص که برای درمان قلب درد مورد استفاده قرار می‌گیرد منجر به افزایش جریان خون در قلب شده و باعث نظم بیشتر ضربان قلب خواهد شد. قرص حاضر از گیاهانی تحت عنوان انگشتانه ساخته شده و برای مشکلاتی از جمله نارسایی قلبی، سکته قلبی، انقباض نامرتب رشته‌های عضلانی مرتبط با دهلیز قلب و اختلال در ریتم قلب مورد استفاده قرار می‌گیرد.
از عوارض جانبی مصرف این قرص می‌توان به تاری دید اجسام، حالت تهوع، مدفوع خونی یا سیاه، توهم یا افکار غیرطبیعی نام برد که بیشتر مواقع در افراد میانسال رخ می‌دهد.
درمان خوراکی قلب درد
یکی از داروها که به عنوان درمان خوراکی قلب درد مورد استفاده قرار می‌گیرد استفاده از قرص زیرزبانی تجویز خواهد شد. این داروها به عنوان درمان اولیه مورد استفاده قرار می‌گیرد برای پیگیری درمان ضروری است بیمار در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نموده تا با تشخیص علت درد درمان مقتضی صورت گیرد.
از سوی دیگر مصرف برخی مواد غذایی نیز می‌تواند به عنوان درمان خوراکی قلب درد در نظر گرفته شوند که در بخش درمان قلب درد با طب سنتی به تفضیل در مورد آنها صحبت شده است.
ناراحتی اعصاب و قلب درد
همانطور که پیشتر اشاره کردیم یکی از عوامل بروز درد قلب اضطراب استرس و ناراحتی‌های عصبی خواهد بود. ناراحتی اعصاب و قلب درد ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
شایع ترین ناهنجار روانی که امروز باب است استرس و مشکلات عصبی است که می‌تواند منجر به افزایش تپش قلب و بالا رفتن ضربان می‌گردد.
درمان قلب درد با طب سنتی
گاهی افراد به عنوان درمان قلب درد عصبی از رویکردهای طب سنتی استفاده می‌کند تا دردهای قلبی بهبود بیابند.
درمان قلب درد با طب سنتی شامل مصرف زعفران، گلاب, عسل و اسفناج و کلم بروکلی خواهد بود.
– زعفران بواسطه نقش شادی آور خود در کاهش استرس و اضطراب که یکی از عوامل اصلی درد قلب عصبی است نقش بسزایی دارد.
زعفران حاوی مواد معدنی چون کلسیم، پتاسیم، مس، آهن، منگنز، سلنیم، منیزیم، روی ویتامین A و C، اسیدفولیک، نیاسین، ریبوفلاوین، نیاسین می‌باشد.
از سوی دیگر زعفران و حاوین کروسین، پیکروکروسین و سافرانال است که فواید بسیاری بر سلامت قلب، خونسازی، کاهش کلسترول و غیره خواهد بود.
– گلاب: گلاب در تقویت قلب و کاهش اختلالات و بیماری‌های قلبی نقش دارد و از آنجا که این ماده تحریک کننده خون است می تواند گرفتگی عروق خونی را باز کند.
– عسل: عسل نقش بسزایی در گردش خون داشته و منجر به بهبود عملکرد قلب خواهد شد، به علاوه این ماده در تنظیم فشار خون نقش داشته و قادر است از بدن در برابر خطرات حملات قلبی حمایت کند.
– اسفناج: اسفناج به دلیل غنی بودن از موادی چون ویتامین‌های گروه B، لوتئین، کلسیم، منیزیم، پتانسیم، فولات و فیبر به عنوان ریزمغذی‌ها و آنتی اکسیدان‌های موثر در حفظ سلامت قلب و عروق برای تقویت قلب موثرند.
– کلم بروکلی: این ماده غذایی نیز به دلیل داشتن ویتامین‌های E و C، کلسیم، پتاسیم، فولات و فیبر است در تقویت قلب موثر بوده و مصرف آن به بیماران قلبی توصیه می‌شود.
– ماهی: مصرف ماهی و سایر محصولات دریایی به دلیل داشتن چربی غیراشباع و امگا 3 برای بهبود گردش خون در رگ‌های خونی و تقویت قلب بسیار مفید است. امگا 3 مانع لخته شدن خون و چسبیدن پلاک‌های خونی به دیواره‌های داخلی عروق خونی شده و در سلامت قلب مفید است.
– مرکباتی چون پرتقال که حاوی موادی چون پکتین هستند با از بین بردن جذب کلسترول و فلاونوئید منجر به کاهش فشار خون و پیشگیری از التهاب شریان‌ها می‌شود. از سوی دیگر هزیریدین نیز در بهبود جریان خون نقش داد و ویتامین C موجود در پرتقال مانع سکته مغزی شده و در کاهش کلسترول خون نقش دارد.
اگر همراه درد قلب علائم هشداری از جمله تنگی نفس، تعریق، تغییرات تپش قلب، تهوع و استفراغ، احساس فشار و سنگینی روی قفسه سینه، انتشار درد به گردن، بازو و دست‌ها، بالای شکم و کاهش سطح هوشیاری، سیاهی رفتن چشم و سنکوپ و غش کردن وجود داشته باشد، درمان قلب درد بوسیله رویکردهای خانگی جایز نیست و بایستی فوراً به نزدیک ترین اورژانس قلب مراجعه نمایید.
کلام آخر
قلب درد از ناراحتی‌هایی است که می‌بایست در اسرع وقت توسط پزشک متخصص قلب و عروق تحت درمان قرار گیرد. هرگونه اختلال در عملکرد قلب می‌تواند بسیار خطرناک باشد و از همین رو توصیه می‌شود در صورت بروز درد در قفسه سینه و احتمال حمله قلبی به جای بکارگیری درمان قلب با طب سنتی یا اقدامات خودسرانه فوراً با پزشک متخصص مشورت کنید.
درمان قلب درد باید طبق تشخیص علت توسط پزشک متخصص و منطبق با نوع درد صورت گیرد. گاهی میان ناراحتی اعصاب و قلب درد رابطه مستقیمی وجود دارد و گاهی علت بروز درد مشکلات ساختاری در عملکرد قلب است.

دیدگاهتان را بنویسید