درمان زخم واریس پا

زخم واریس پا یک زخم سطحی روی پوست است و این زخم زمانی که سیاهرگ نتواند خون را به سمت عقب یا به قلب بازگرداند، ایجاد می شود. زخم های واریسی می تواند یک مشکل طولانی مدت برای مبتلایان باشد اما می توان با روش های درمانی مناسب به درمان زخم واریس پا پرداخت. با درمان زخم رگ واریسی می توان از ایجاد زخم واریسی پیشگیری کرد زخم واریسی معمولا در قسمت پایین پا، بالای مچ پا و زیر ماهیچه پا شکل می گیرند

Varicose-leg-ulcer-treatment

 

درمان زخم واریس پا

روند درمان زخم واریس پا نیاز به صبر و حوصله زیاد دارد. در مجموع انجام اقدامات اولیه به منظور بهبود گردش خون، سهولت روند بستن زخم، پاکسازی زخم، درمان واریس و همچنین اقدامات جراحی مورد نیاز می باشد.

 

درمان فشاری؛

کم کردن ورم از اولین اقدامات در درمان زخم واریس پا می باشد. بدین منظور از درمان فشاری استفاده می شود. درمان فشاری شامل بانداژ مناسب در مراحل اولیه، جوراب واریس و استفاده از پمپ های بادی برای بیماران بستری شده است. درمان فشاری علاوه بر کاهش تورم باعث بهبود برگشت خون به سمت قلب می شود و درد راکم می کند و باعث تسریع در روند بهبود زخم می شود.

معمولا در مراحل حاد و اولیه توصیه به استفاده از بانداژ فشاری چند لایه و یا جوراب فشار می شود. برای انجام درست بانداژ و کمک به بهبود جریان خون نیاز به آموزش و راهنمایی توسط پزشک و کارشناس زخم وجود دارد.

 

بالا نگه داشتن پاها؛

دومین روش برای درمان زخم واریس پا در واقع قرار دادن بالش زیر پا در حالت استراحت به صورتی که پاها بالاتر از سطح قلب قرار بگیرد، است. این کار با کم کردن ورم در پاها به بهبود هر چه سریعتر زخم کمک می کند. توصیه می شود که پاها 3 تا 4  بار در روز و هر بار 30 دقیقه بالا قرار گرفته شود.

 

پانسمان؛

معمولا پانسمان زیر پوشش فشاریمثل بانداژ یا جوراب واریس اعمال می شود تا مانع از چسبیدن جوراب به زخم  و ایجاد احساس ناخوشایند شود.

درمان زخم وریدی ساق پا

درمان زخم وریدی ساق پا می تواند ماه ها به طول انجامد. در بعضی موارد نادر ممکن است هرگز بهبود نیابند. درمان زخم وریدی ساق پا مشابه درمان زخم های شریانی بر بهبود جریان خون به ناحیه آسیب دیده تمرکز دارد. امکان دارد پزشک شما برای درمان زخم وریدی ساق پا و جلوگیری از عفونت واریس پا آنتی بیوتیک توصیه کند اما لازم است ذکر کنیم که آنتی بیوتیک ها به تنهایی نمی توانند زخم وریدی را التیام دهند.

متخصصین، به شما طرز تمیز کردن و پانسمان زخم را یاد می دهند. همچنین شاید بانداژ فشاری را تجویز کنند. استفاده از بانداژ فشاری مخصوص که توسط متخصص زخم بسته می شود، فشار جریان خون را بهبود می دهد و همچنین علائم را کاهش می دهد. بعضا مشاهده می شود که پزشک برای کاهش درد شما مسکن تجویز کند. علاوه بر آن، به بالا نگه داشتن پا و ناحیه آسیب دیده تشویق کند.

عفونت واریس پا

شایع ترین مشکلی که در زخم varicose پا رخ می دهد، عفونت کردن زخم است که در نتیجه منابع متفاوتی مثل باکتری، ویروس قارچ یا تک سلولی ها به وجود می آید. وقتی که عفونت در زخم واریس پا ایجاد می شود؛ بیمار با تب، ترشح مایعات سرشار از مولکول سفید زخم، افزایش درد سلولیت، بافت مردگی و ترشح چرک که امکان دارد با بو یا بدون بو باشد، روبرو می شود.

زمانی که بیمار نشانه هایی از وجود عفونت واریس پا را داشته باشد، باید با آنتی بیوتیک، مواد ضد میکروبیموضعی یا مواد ضد عفونی تحت درمان زخم واریس پا قرار بگیرد. با این حال عفونت واریس پا می تواند بدون نشانه جدی در سراسر بدن، با تجمع باکتری همراه شده باشند که می توان آنها را با روش های مختلفی مثل استفاده از آنتی بیوتیک های موضعی تحت درمان قرار داد.

در ادامه توضیحات فوق بایستی اشاره کنیم که می توان از دبریدمان ها که روش درمان تهاجمی است برای رفع زخم عفونی استفاده کرد.

تفاوت زخم شریانی و وریدی

تفاوت زخم شریانی و وریدی ،زخم های شریانی معمولا در قسمت بیرونی مچ پا، ساق پا، پاشنه پا و انگشتان پا به وجود می آیند اما این زخم ها در مناطقی دیگر نیز شکل می گیرند. زخم های شریانی بسیار دردناک بوده و ظاهری بیرون زده و گره مانند دارند. زخم های وریدی در زیر زانو و قسمت داخلی مچ پا ایجاد می شوند. گاهی بیمار احساس ناخوشایندی نداشته و درد در این ناحیه بسیار کم می باشد. مگر در در صورتی که زخم عفونت کرده باشد برای درمان زخم وریدی ساق پا باید به پزشک متخصص مراجعه کرد.

 

درمان زخم واریس پا به وسیله جراحی

یکی دیگر از راه های درمان زخم واریس پا جراحی می باشد. در زخم هایی که مزمن می شوند گاهی نیاز به اقدامات مداخله ای مانند دبریدمان های زخم به وجود می آید. در این فرآیند دبرید بافت های نکروز یا همان مرده برداشته می شود که این کار با روش های مکانیکی یا لارودرمانی و یا درمان آنزیمی انجام می شود.

در واقع آنچه که باعث می شود که زخم دوباره عود نکند، برطرف کردن علت اصلی بروز نارساییوریدی است و در نهایت باعث ایجاد زخم می شود. به همین منظور انجام اقداماتی مثل درمان لیزری واریس پا یا درمان واریس با روش رادیوفرکوئنسی که برای رفع واریس ورید سافن مورد استفاده قرار می گیرد.

برطرف کردن انسداد یا تنگی وریدی با استند وریدی ورید ایلیاک و برداشت رگ های نارسا با فلبکتومی و یا اسکلروتراپی همگی در بسته شدن موثر زخم، مفید می باشند. لیزر درمانی واریس و دیگر روش های درمان زخم واریس پا نه تنها طول دوره بهبود زخم را کم می کنند بلکه احتمال بروز مجدد زخم را بیش از 50 درصد کاهش می دهند.

اسکلروتراپی؛ در این روش پزشک رگ های واریس کوچک و متوسط را با محلول یا فومی اسکار می کند و رگ ها را می بندد و تزریق را انجام می دهد. در عرض چند هفته واریس تحت درمان باید محو شود. اگر چه ممکن است که تزریق  آن رگ بیش از یکبار باشد، اگر درست انجام شود اسکلروتراپی موثر خواهد بود. اسکلروتراپی نیازی به بیهوشی ندارد و می توان در مطب پزشک نیز انجام داد.

اسکلروتراپی از وریدهای بزرگ؛ تزریق به رگ بزرگبا محلول کف نیز یک روش درمان زخم واریس پا است که ممکن است برای بستن رگ و مهر و موم کردن آن باشد.

درمان بالیزر؛ یکی دیگر از روش های درمان زخم واریس پا لیزر است. پزشکان برای بستن رگ های کوچک تر واریس و رگ های عنکبوتی از فناوری جدید در درمان های لیزر استفاده می کنند. درمان با لیزر با ارسال پشت سر هم نورهای قوی روی رگ انجام می شود که باعث می شود ورید به آرامی محو و ناپدید شود. در این شیوه از هیچ برش یا سوزنی استفاده نمی گردد.

روش هایی به کمک کاتتر با استفاده از پرتو درمانی یا انرژی لیزر؛ در یکی از این روش های درمانی پزشک شما یک لوله نازک(کاتتر) داخل رگ بزرگ شده وارد می کند و با استفاده از رادیو، فرکانس یا انرژی لیزر، نوک سوند را گرم می کند. با بیرون کشیدن کاتتر، گرما باعث می شود که ورید از بین برود و منجربه فروپاشی آن شود و مهرو موم شود. این روش درمانی بیشتر برای واریس های بزرگتر کاربرد دارد.

سلب شدن ورید؛ این روش شامل پیوند دادن به ورید قبل از اینکه به رگ عمیق بپیوندد، است و رگ را به وسیله برش های کوچک، خارج می کند. این روش درمان زخم واریس پا یک روش درمانی سرپایی برای اکثر افراد است. از بین بردن رگ در گردش خون در پاهایتان ثاثیر منفی نخواهد داشت زیرا رگ های عمیق تر در پا از حجم بیشتر خون مراقبت می کنند.

فلبکتومی سرپایی؛ پزشک واریس های کوچکتر را از طریق یک سری سوراخ های پوستی ریز برطرف می کند. در این روش درمان زخم واریس پا که به صورت سرپایی است، فقط قسمت هایی از پای شما را که لکه دار هستند، بی حس می کند و زخم به طور کلی به حداقل می رسد.

جراحی اندوسکوپیک ورید؛ در صورت عدم موفقیت سایر تکنیکهای درمان زخم واریس پا ممکن است که این عمل در یک مورد پیشرفته شامل زخم های پا انجام شود. جراح شما از یک دوربین فیلمبرداری نازک که در پایتان وارد شده است برای تجسم و بسته شدن رگ های واریسی استفاده می کند و سپس رگ ها از طریق برش های کوچک برداشته می شود؛ البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که این روش درمانی، به صورت کاملاً سرپایی انجام می‌پذیرد.

رگ های واریسی که در دوران بارداری به وجود می آید، به طور کلی طی 3 تا 12 ماه پس از زایمان، بدون نیاز به درمان پزشک بهبود می یابند.

 

علل ایجاد زخم های واریس پا

زخم های مزمن در پا به علت های مختلف ایجاد می شوند. از جمله علل زخم های موجود در پا  می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آرتریت روماتوئید و نارسایی مزمن وریدی:

نارسایی مزمن وریدی مسئول نزدیک به 80 درصد از زخم های مزمن در اندام تحتانی و همان پا می باشد.

دیابت:

دیابت یکی از عوامل بروز زخم varicose پا می باشد.

عدم در مان به موقع:

به طور معمول در صورتی که به موقع برای درمان زخم واریس پا اقدام نکنید، امکان شدت گرفتن و سخت تر شدن مراحل درمان زخم واریس پا وجود دارد. زخم معمولا در پا با ورم نسبتا شدید همراه است و در صورتی که دائمی شود، دچار تغییرات پوستی نیز خواهید شد.

پای مبتلا به واریس،

پای مبتلا به واریس نیاز به رسیدگی و مراقبت دارد. هر گونه تغییرات پوستی، بروز خارش و تغییر رنگ پوست در پا و ورم می تواند مستعد کننده شرایط برای بروز زخم varicose پا شود.

عوامل ایجاد زخم واریس

در این مقاله علاوه بر ذکر روش های درمان زخم واریس پا به عواملی که باعث ایجاد زخم واریس پا می شوند می توان به صورت خلاصه در زیر عنوان کرد که عبارتند از:

بالا رفتن سن و به دنبال آن کاهش تحرک به دلیل مشکلاتی همچون آرتروز می تواند باعث زخم پا شود.

ترومبوفلبیت یا لخته خون سطحی

ورم

ترومبوز عمیق وریدی، وجود لخته خون در عروق عمیق سبب صدمه به دریچه ها در جداره رگ ها می گردد و سرانجام تورم را تشدید می نماید.

افرادی که دائم یکجا می نشیند و یکجا می ایستند.

آسیب یا تروما در پا

جراحی تعویض مفصل زانو یا لگن به دلیل محدویت حرکتی ایجاد شده و می تواند منجر به زخم وریدی شود.

چاقی و نداشتن تحرک کافی، وزن اضافی که با بالا بردن فشار وارد آمده به پاها باعث ایجاد زخم وریدی می شود. معمولا کسانی که مبتلا به چاقی هستند، تحرک کمی دارند و مشکلاتی برای راه رفتن دارند که مانع از داشتن فعالیت کافی در آنها می شود. همه این عوامل باهم باعث تضعیف عضله ساق پا در پمپ خون به سمت قلب می شود و در آخر باعث آسیب به گردش خون محیطی در پاها می شود.

 

مراقبت و درمان زخم واریس پا

زخم های واریسی به منظور ترمیم و همچنین پیشگیری از عفونت واریس پا ، نیازمند مراقبت ویژه می باشند. مهم است که هر گونه زخم واریسیبه وجود آمده، سریعا توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد. روش های درمانی ممکن است که بر روی مشکلات عروقی ایجاد کننده زخم متمرکز شوند و همچنین امکان دارد که بافت های اطراف زخم برداشته شود. در ادامه به مواردی جهت مراقبت از زخم های واریس می پردازیم.

زخم را به طور منظم تمیز نگه دارید.

زخم را پانسمان کنید.

از محصولاتی که منجر به حساسیت پوست می شوند، دوری کنید.

از جوراب واریسی استفاده نمایید تا از تجمع خون در پا جلوگیری شود و باعث تسریع در روند بهبود شود.

از پمادهای آنتی باکتریال و یا دیگر داروهای موضعی به منظور پیشگیری و درمان عفونت واریس پا استفاده کنید.

همچنین از آنتی بیوتیک ها خوراکی برای پیشگیری و درمان عفونت واریس پا استفاده کنید.

تست آلرژی انجام دهید.

همچنین استفاده از جوراب های کشی نیز می تواند به جریان خون به طرف قلب کمک کرده و باعث تسریع بهبود زخم ها شود. در برخی موارد عمل جراحی یا پیوند پوست برای ترمیم پوست زخم نیاز است.

 

پیشگیری از زخم واریسی

برای پیشگیری از زخم واریس پا ابتدا باید از مشکلات عروقی جلوگیری نمایید. می توانید این کار را با انجام عادات سالم برای کمک به دستگاه گردش خون انجام دهید. تغییرات زیر در سبک زندگی می توانند گردش خون را بهبود بخشیده و خطر ابتلا شدن به زخم های واریسی را کاهش دهند.

سیگار نکشید.

اگر دچار اضافه وزن و چاقی هستید، با روش‌های متعادل و موثر، میزان وزن خود را کم کنید.

اگر وزن بدن شما ایده آل است، سعی کنید آن را همواره حفظ کنید.

به طور منظم ورزش کنید.

تحرک داشته باشید.

روزانه پاهای خود را برای مدت کوتاهی بالا نگه دارید. خصوصا اگر زمان زیادی بر روی پاهای خود ایستاده اید.

استفاده کردن از جوراب های واریسی می تواند مفید باشد: از جمع شدن خون در پاها پیشگیری می کند و از به وجود آمدن تورم نیز پیشگیری می کند و خطر بروز زخم های واریسی را کاهش می دهد.

 

علائم زخم واریس و درمان زخم واریس پا

زخم واریسی پا یک زخم مزمن و بدون توانایی ترمیم بوده که پوست روی آن پاره شده و در بافت های زیر پوست مشاهده می شود. زخم های واریسی پا معمولا در سطح داخلی پا و بالای مچ پا دیده می شوند. این زخم ها همراه با درد هستند و درد آن ها در زمان عفونی شدن نیز بیشتر می شود. با این حال با درمان مناسب می توان این درد را تسکین داد. در صورت ابتلا به زخم های واریسی احتمالا موارد زیر را مشاهده خواهید کرد:

مچ پای متورم که پر از مایع بوده و در هنگام فشار دادن با انگشت تا مدتی اثر انگشت شما بر روی آن باقی می ماند.

ایجاد لکه و تیرگی بر روی پوستی که در اطراف زخم واریس پا وجود دارد. (هموسیدروز)

لیپودرماتواسکلروز:

سخت شدن پوست اطراف زخم که امکان دارد باعث سفت شدن پا و دیده شدن آن به صورت یک بطری برعکس باشد.

آتروفی بلانش:

نواحی کوچک از پوست صاف و سفید که ممکن است دانه های سفید و قرمز روی آن دیده شود.

علائم دیده شده در زخم واریسی که در اثر نارسایی دستگاه گردش خون و خونرسانی ناکافی به بافت ها به وجود می آید و این عارضه می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند:

پا درد که ممکن است مداوم یا متناوب باشد.

احساس سنگینی در پای آسیب دیده

درد به همراه دارد

خارش

تورم

اگزمای واریسی به وجود می آید.(خارش و ناراحتی پوست در اثر رگ های واریسی)

سخن آخر

در این مقاله در مورد زخم  واریس پا و همچنین عوامل به وجود آمدن آن و درمان زخم واریس پا صحبت شد. در صورت به وجود آمدن زخم واریس پا به پزشک متخصص مراجعه کنید. درمان زخم واریس پا مسئله ای است که افراد مبتلا به واریس با آن روبه رو هستند. درمان این زخم ها به دلیل سوزش، التهاب، تورم و درد باید خیلی سریع انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید