×

درمان واریس پا

واریس ها به دنبال نارسایی و اختلال عملکرد دریچه های یک طرفه در سیاه رک های پایین لگن ایجاد میشوند. برجستگی های طناب مانند یا عروق سطحی عنکبوتی به رنگ های ابی و بنفش و قرمز تیره هستند. درمان واریس پا یکی از نگرانی های افراد مبتلا است، واریس پا علاوه بر ظاهر نامناسب در بعضی افراد منجر به درد نیز میشوند.

فهرست :
آشنایی با علت و درمان قطعی واریس پا
رگ های واریسی چیست؟
چند نوع رگ واریسی داریم؟
روش‌های تشخیصی واریس در پا
چه زمانی باید برای درمان واریس پا اقدام کنیم؟
عوارض واریس پا درمان نشده چیست؟
روش‌های قابل استفاده در درمان واریس پا
درمان خانگی واریس پا
برای درمان واریس پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟
بهترین راه برای درمان واریس پا کدام است؟
فوم اسکلروتراپی برای عروق بزرگ چیست؟
درمان واریس پا به روش میکرو فلبکتومی
جراحي برای درمان واریس پا چگونه است؟
خلاصه

آشنایی با علت و درمان قطعی واریس پا
بعضی از افراد که دچار واریس هستند همزمان دچار مشکلات جدی تر سیاهرگ های عمقی نیز هستند که در انتها خطر لخته و امبولی های مرگ اور ایجاد میشود.
در اینجا درمان واریس لزوم پیدا میکند مانند اسکلروتراپی، لیزر تراپی و درموارد کمتری جراحی های تخصصی به عنوان درمان واریس پا محسوب میشوند که در این مقاله درموردشان صحبت میکنیم.
علت اصلی واریس نارسایی (ضعف یا اختلال در عملکرد) دریچه های وریدها است.
فقدان دریچه های وریدی باعث می شود خون در رگ ها به سمت بالا حرکت کند و به قلب بازگردد. به این حالت نارسایی وریدی می گویند.
سن نیز می تواند یک عامل خطر برای واریس باشد. با افزایش سن، بافت هایی که دیواره سیاهرگ ها را تشکیل می دهند خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و تحت فشار بیشتری کشیده می شوند. افزایش فشار در شریان های پا در نهایت می تواند باعث بزرگ شدن، متورم شدن و پیچ خوردگی عروق شود که در نهایت منجر به واریس می شود.
در درمان قطعی واریس پا از مجموعه ای از روش های درمانی برای رفع مشکل نارسایی دریچه وریدی استفاده می شود
رگ های واریسی چیست ؟
رگ های واریسی رگ های متورم و متسع شده ای هستند که در زیر پوست دیده می شوند. آنها معمولا قرمز یا بنفش هستند. و علت ایجاد ان هم بستگی به بیماری های زمینه ای فرد دارد .
برخی از علل زمینه ای این بیماری عبارتند از:
1_ واریس با تغییرات هورمونی
بارداری و یائسگی. طبق مطالعات، زنان به دلیل تأثیرات هورمونی بیشتر از مردان در معرض ابتلا به واریس هستند. دانشمندان بر این باورند که هورمون‌های کلیدی زنانه باعث انقباض بیشتر شریان‌ها می‌شوند و خطر خونریزی را به‌ویژه در دوران بارداری، بلوغ، مصرف قرص‌های ضدبارداری یا نزدیک شدن به یائسگی افزایش می‌دهند.
زنان باردار همچنین برای حمایت از جنین در حال رشد خون زیادی تولید می کنند، بنابراین اگر در دوران بارداری بر گرانش و فشار جنین غلبه کنند، احتمال نشت خون به داخل یا نزدیک شکمشان زیاد است.
2_ افزایش وزن و واریس
با افزایش وزن، اگر تورم افزایش یابد، جریان خون ممکن است کند شود. علاوه بر این، با افزایش وزن، سیاهرگ ها برای حمل خون در سراسر بدن منقبض می شوند.
3_ وراثت و ژنتیک
عوامل ژنتیکی در ایجاد واریس بسیار موثر است در بعضی از خانواده ها به علت بعضی از ژن ها که ناشناخته هستند بیشتر شاهد مشکلات ورید ی پا هستیم.
4-جنسیت
واریس در زنان بیشتر از مردان است.
تورم ورید یا لخته شدن خون در داخل ورید
آسیب عصبی، بیماری قلبی یا وجود انسداد در رگ خونی که مانع از جریان طبیعی خون می شود.

چند نوع رگ واریسی داریم ؟
وریدهای واریسی بر اساس قطر و تورم و ناحیه درگیر طبقه بندی می شوند:
1. رگهای عنکبوتی (وریدهای واریسی عنکبوتی)
2. رگهای واریسی طناب بزرگ
3. رگهای واریسی کوچک
4. وریدهای واریسی واژن
5. رگهای واریسی
روش‌های تشخیصی واریس در پا
برای تشخیص و درمان واریس پا ابتدا باید سونوگرافی کرد. در صورت مشاهده رفلاکس وریدی، بیمار در واقع واریس شدید دارد و برای تسکین درد و سنگینی ساق پا به درمان نیاز دارد.
پس از انجام معاینه بالینی و پرسیدن تاریخچه پزشکی و سابقه احتمالی واریس در اعضای خانواده از بیمار، نوبت به معاینه رگ ها می رسد تا سلامت رگ ها به دقت بررسی شود.
این آزمایش معمولا با سونوگرافی داپلر انجام می شود. با انجام سونوگرافی وضعیت جریان خون در وریدها به دقت بررسی می شود و شرایط وریدی مشخص می شود و سپس بهترین روش برای درمان قطعی واریس برای شما تجویز میشود.
چه زمانی باید برای درمان واریس پا اقدام کنیم؟
در حالی که بیشتر شریان های وریدی خطری برای سلامت عمومی بیمار ندارند، در برخی موارد این شریان ها می توانند مشکلاتی را ایجاد کنند که اجتناب ناپذیر می شود.
اگر واریس دارید و هر یک از علائم زیر را تجربه می کنید، باید حتما جهت درمان قطعی واریس پا توسط پزشک معاینه شوید :
• تورم و قرمزی ناگهانی در پاها
• خونریزی در داخل و اطراف شریان ها
• برآمدگی های واضح روی پاها
• زخم های باز
عوارض واریس پا درمان نشده چیست؟
متأسفانه رگ های واریسی بدون درمان بهبود نمی یابند و در صورت عدم درمان، معمولاً با گذشت زمان بزرگتر و دردناک تر می شوند.
مشکل وریدهای واریسی تنها ظاهر ناخوشایندی نیست که ایجاد می کنند، بلکه واریس نشان دهنده مشکلی در بدن است که به دلیل کمبود دریچه و افزایش فشار در رگ های پا ایجاد می شود. علائم بیماری معمولاً بدون درمان واریس پا بدتر می‌شوند.
از جمله عوارض واریس پا درمان نشده میتوان به بزرگ شدن شریان‌ها، تورم، لرزش و درد در پاها و رگ‌های عنکبوتی جدید یا واریس اشاره کرد.
عوارض واریس پا در موارد شدید، اگر وریدهای واریسی درمان نشوند، زخم های وریدی ایجاد میکنند که مشکلی جدی و خطرناک است و ممکن است ماه ها طول بکشد تا بهبود یابد.
با وجود اینکه اکثر موارد واریس در پا ربطی به مشکلات سیاهرگ های عمقی ندارد اما بعضی از بیماران با واریس مشکلات سیاهرگ های عمقی دارند و در معرض لخته سازی و امبولی های کشنده هستند. بنابراین پزشکان لخته سازی و امبولی های کشنده را نیز به عنوان یکی دیگر از عوارض واریس پا درمان نشده میدانند.
روش‌های قابل استفاده در درمان واریس پا
در گذشته، جراحی واریس به عنوان تنها روش موثر برای درمان واریس پا مطرح می شد.
در این روش وریدهای واریسی در حین جراحی از پاها یا ران ها برداشته می شود.
اما آیا راهی جز جراحی وجود دارد؟
واریس امروزه یک عارضه شایع در مردان و زنان میباشد که عوارض واریس پا میتوانند بسیاردردناک باشند و در فعالیت های روزانه افراد اختلال ایجاد کنند. حتی اگر این رگ ها قابل مشاهده نباشند، به مرور زمان فرسوده می شوند و یک بیماری وریدی خطرناک به نام نارسایی مزمن وریدی یا CVI را تشکیل می دهند.
بنابراین اقدام به درمان قطعی واریس پا در یک کلینیک معتبر قلب امری ضروری برای شما میباشد، که شما را از عوارض واریس پا مصون می نماید و باعث بهبود کیفیت زندگی شما میشود.
روش های درمان واریس عبارتند از:
• بستن(لیگاسیون واریس)
• برداشتن وریدهای بزرگ یا فلبکتومی
• اسکلر تراپی
• لیزر درمانی
• جراحی به عنوان یکی از موثرترین روش های درمان واریس پا معرفی می شود.
• ورزش
درمان خانگی واریس پا
• ورزش:
پیاده روی یکی از بهترین ورزش ها برای سلامت عروق و یکی از بهترین گزینه ها برای درمان خانگی واریس پا است.
پیاده روی باعث کشش و تقویت عضلات پا می شود که به عنوان پمپ برای سیستم گردش خون در پا عمل می کنند. علاوه بر این، پیاده روی چیزی است که بیشتر افراد می توانند هر روز به طور طبیعی انجام دهند. اگر پیاده روی نمی کنید و ورزش نمی کنید و برای مدت طولانی کم تحرک بوده اید، حتماً به آرامی شروع کنید و به تدریج مسافت و سرعت پیاده روی خود را افزایش دهید.
گنجاندن منظم ورزش به عنوان بخشی از یک روال عادی زندگی، سلامت کلی را بهبود می بخشد و خطر چاقی را که یک عامل خطر رایج برای واریس است، کاهش می دهد. بنابراین سعی کنید ورزش و پیاده روی را به عنوان یک روش برای درمان خانگی واریس پا درنظر بگیرید و حتما آن را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
سایر ورزش‌ها و تمرین‌هایی که لزوماً به پیشگیری از واریس کمک نمی‌کنند، اما شامل ورزش‌های کم فشار می‌شوند و تا حدودی برای درمان خانگی واریس پا مؤثر میباشند شامل موارد زیر میباشد :
– شنا كردن
– قایقرانی و قایقرانی
– استفاده از بدنساز نوری
– و هر ورزش کم فشار دیگر.
سیاهرگ‌ها در سراسر بدن پخش می‌شوند و خون جذب‌کننده اکسیژن را به قلب بازمی‌گردانند تا دوباره اکسیژن‌سازی شود.
دیواره های ورید باید قوی و در عین حال انعطاف پذیر باشند تا بتوانند به خوبی از عهده این کار برآیند. با ضعیف شدن تدریجی دیواره رگ ها، خون تمایل به تجمع در اندام ها، به ویژه پاها دارد. با گذشت زمان این رگ ها پیچ خورده و متورم می شوند که به نام واریس معروف اند.
• رژیم غذایی
رژیم غذایی نیز می تواند به عنوان یکی از روش های درمان خانگی واریس پا معرفی شود.
رژیم غذایی میتواند در ایجاد یا کاهش مشکلات وریدی نقش داشته باشد. از طرفی رژیم غذایی پرچرب و پر نمک باعث افزایش وزن و چاقی می شود که به سیستم گردش خون فشار وارد می کند و خطر ابتلا به واریس را افزایش می دهد.
از سوی دیگر، خوردن برخی غذاها می تواند به حفظ سلامت کلیه ها کمک کند. به عنوان مثال، مصرف فیبر بیشتر به فشار کمتری برای اجابت مزاج نیاز دارد که یکی از دلایل رایج واریس است. با مصرف برنج قهوه ای، آرد گندم و میوه ها و سبزیجات فراوان می توانید مقدار فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
برای درمان واریس پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟
انواع مختلف پزشکان می‌توانند رگ‌های واریسی یا رگ‌های عنکبوتی را تشخیص و درمان کنند، بنابراین دانستن زمینه‌های تخصصی و توانایی‌های متخصصان مراقبت از رگ‌ها مهم است. پزشکانی که رگ های واریسی و رگ های عنکبوتی را تشخیص و درمان می کنند شامل موارد زیر است:
• جراح عروق
• رادیولوژیست مداخله ای
• متخصصان عروق (فلبولوژیست)
• متخصص پوست و جراح
تجربه و گزینه های درمان واریس پا ممکن است بسته به تشخیص پزشک متفاوت باشد. توصیه می شود قبل از مراجعه به یک متخصص در مورد اعتبار و توانایی های متخصص سؤالاتی بپرسید تا از مهارت او در درمان بیماری خود اطمینان حاصل کنید.
بهترین راه برای درمان واریس پا کدام است ؟
جوراب واریس اولین پیشنهاد برای کنترل و درمان واریس پا است اما در صورت عدم موفقیت از روش های دیگری استفاده می شود. چندین روش درمانی برای درمان قطعی واریس پا وجود دارد:
• درمان واریس با لیزر اوالا
• اسکلروتراپی
• فلبکتومی آمبلیوپاتیک
• انعقاد و تخلیه رگ های خونی بالا
• جراحی ورید آندوسکوپی
گاهی اوقات درمان محافظه کارانه تار عنکبوت و رگ های واریسی در خانه ممکن است نتایج مطلوبی را به همراه نداشته باشد. در این موارد، بسته به محل و اندازه عروق غیر طبیعی، درمان های تخصصی تری در دسترس است.
این روش های پزشکی اغلب به دلایل تمایل به زیبایی انجام می شود. بنابراین، اگر تغییرات سبک زندگی و درمان خانگی واریس پا به خوبی جواب ندهد یا واریس بدتر شود و درد زیادی ایجاد کند، پزشکان متخصص یک روش تهاجمی را برای درمان واریس پا بیمار امتحان خواهند کرد.
در حال حاضر انواع مختلفی از گزینه های تهاجمی برای درمان واریس پا وجود دارد که در زیر به توضیح هر یک از آنها می پردازیم.
– درمان واریس پا بوسیله اسکلروتراپی:
در این روش برای درمان واریس که با کمک سونوگرافی انجام می شود، مایع (اسکلروزانت) به داخل ورید واریسی تزریق می شود که دیواره عروق را از بین می برد. رگ آسیب دیده به مرور زمان توسط بدن جذب و خارج می شود. این روش درمان واریس پا برای درمان عروق کوچک مناسب است.
در اسکلروتراپی یک ماده شیمیایی یا کف به داخل ورید واریسی تزریق می شود که باعث اسپاسم ورید و ملتهب شدن آن می شود. هر تزریق معمولاً به چندین تزریق در چندین قسمت از ورید واریسی نیاز دارد و ممکن است پس از حدود یک سال درمان نیاز به تکرار باشد.
پس از تزریق لازم است چند روز پای بیمار را پانسمان کرد و سپس چند هفته از جوراب واریس استفاده کرد. این نوع از درمان واریس پا معمولاً نیازی به بستری شدن در بیمارستان و یک شب اقامت در بیمارستان ندارد.
فوم اسکلروتراپی برای عروق بزرگ چیست؟
مویرگ های نازک قرمز، بنفش و آبی نزدیک سطح پوست مشکلی برای سلامتی ندارند، اما می توانند باعث ناراحتی و از دست دادن اعتماد به نفس شوند. اسکلروتراپی و لیزر سطحی از جمله روش هایی است که برای درمان واریس پا خفیف یا رگ های عنکبوتی استفاده می شود.
معمولا هر دوی این روش ها به جلسات متعدد نیاز دارند. برای اثربخشی بهتر به جای مایع از فوم یا فوم استفاده می شود که در واقع مخلوطی از گاز و مایع اسکلروزانت است.
– درمان واریس پا با لیزر داخل وریدی:
وریدهای واریسی بزرگ با استفاده از کاتتر یا جراحی لیزر داخل وریدی درمان می‌شوند که شامل قرار دادن پروب یا کاتتر در یک ورید بزرگ در ناحیه پا و استفاده از اسکن اولتراسوند برای هدایت آن به موقعیت صحیح و بستن رگ آسیب‌دیده است.
– لیزر برای درمان واریس پا:
انرژی لیزر ورید را گرم می کند و آن را می بندد. لیزر به آرامی در امتداد رگ هدایت می شود و با استفاده از اسکن اولتراسوند تمام طول رگ را می بندد. لیزر وریدی تحت بی حسی موضعی انجام می شود. این درمان 98 درصد موفقیت اولیه دارد و در کمتر از یک ساعت انجام می شود. جراحان (عمومی و عروقی) قادر به انجام این درمان هستند.
پس از این روش، فرد ممکن است در پاها احساس سفتی کند و نواحی آسیب دیده ممکن است درد و درد داشته باشند.
آسیب عصبی که معمولاً موقتی است نیز ممکن است رخ دهد. دوره نقاهت در درمان واریس پا با لیزر سریع است و حداقل درد وجود دارد. این روش نسبتاً جدید است و به جز کبودی جزئی، قرمزی خفیف یا تورم و به ندرت زخم در اطراف محل درمان هیچ عارضه جانبی دیگری ندارد.
از مزایای این روش برای درمان واریس پا، سرپایی و کوتاه بودن مدت درمان و نقاهت و عدم نیاز به بیهوشی عمومی بدون نیاز به بستری می باشد. درباره درمان واریس پا با لیزر وریدی بیمار ملزم به پوشیدن جوراب واریس به مدت 2 هفته است.
درمان واریس پا با فرکانس رادیویی:
یکی از بهترین راه های درمان واریس پا روش رادیوفرکانسی است که یکی از بهترین جایگزین های جراحی برای درمان قطعی واریس پا است که در مراکز پزشکی پیشرفته دنیا برای درمان واریس استفاده می شود.
مزایای این روش برای درمان قطعی واریس پا که باعث می شود پزشکان متخصص و بیماران بیشتری این روش را برای درمان واریس انتخاب کنند:
• بدون نیاز به برش جراحی
• بدون بخیه
• دوره نقاهت کوتاه
• بدون نیاز به بیهوشی

اما نتایج و اثربخشی این روش برای درمان واریس پا مشابه جراحی واریس بوده و رضایت بیماران و متخصصان از این روش قابل تایید است.
یکی دیگر از مزایای روش فرکانس رادیویی که آن را به گزینه ای مناسب برای مراجعین به ویژه افراد پرمشغله و فعال تبدیل کرده است، عدم نیاز به بستری در بیمارستان است به طوری که در کمتر از یک ساعت در کلینیک و بیماران قابل انجام است. می توانید پیاده به خانه بروید و برگردید و نیازی به استراحت نیست.
– درمان واریس پا به روش برش و بسته شدن (بستن و استریپینگ):
در این روش برای درمان واریس پا دو برش ایجاد می شود. برش اول روی کشاله ران، بیمار و بالای ورید و برش دوم روی ساق پا نزدیک مچ یا زانو ایجاد می شود. یک سیم نازک و منعطف از قسمت پایین رگ عبور داده می شود که با کشیده شدن، رگ را با خود می کشد.
این نوع درمان واریس پا معمولاً نیازی به بستری شدن ندارد. فرآیند برش و بسته شدن ممکن است با کبودی، خونریزی و درد همراه باشد. در برخی موارد بسیار نادر، ترومبوز ورید عمقی نیز ممکن است رخ دهد. پس از جراحی، اکثر بیماران قبل از بازگشت به محل کار و سایر وظایف به 1 تا 3 هفته استراحت نیاز دارند. در دوران نقاهت یا استراحت، باید از جوراب های فشاری یا جوراب های واریس استفاده کنید.
– درمان واریس پا بوسیله امواج
در روش تخریب توسط امواج رادیویی، برش کوچکی در بالا و زیر زانو ایجاد می‌شود و با اسکن امواج اولتراسوند یک کاتتر (لوله نازک) به داخل سیاهرگ هدایت می‌شود.
جراح میله ای را به کاتتر وارد می کند که امواج رادیویی ساطع می کند. انرژی امواج رادیویی رگ را گرم می کند، دیواره های آن فرو می ریزد و به طور کامل بسته می شود.
این روش برای درمان قطعی واریس های پا برای وریدهای بزرگ ترجیح داده می شود. فرآیند تخریب توسط امواج رادیویی معمولاً تحت بی حسی موضعی انجام می شود.
درمان واریس پا به روش میکرو فلبکتومی
انشعاب روشی برای درمان عروق است که با بی حسی موضعی و سرپایی انجام می شود. در صورت عدم درگیری عروق عمیق و ریشه دار، جراحی موضعی برای برداشتن رگ های منشعب ممکن است روش خوبی برای درمان عروق انشعاب کوچک باشد.
در این روش یک برش کوچک به اندازه عدس ایجاد می‌شود و از این روش برای از بین بردن حضور برجسته عروق نزدیک سطح پوست استفاده می‌شود.
– درمان واریس پا با جوراب واریس:
این جوراب ها برای هدایت خون به سمت بالا طراحی شده اند. استفاده از آنها می تواند علائمی مانند تورم و سفتی را تسکین دهد و جریان خون را در اندام تحتانی بهبود بخشد.
به یاد داشته باشید که استفاده از جوراب های واریسی کمکی به خلاص شدن از شر رگ های واریسی نمی کند. اینها فقط برای تسکین درد استفاده می شوند.

– درمان داخل عروقی واریس با چسب واریس:
در این روش واریس با چسب مخصوص واریس که به داخل رگ تزریق می شود بسته می شود. این روش از فوریه 2014 توسط FDA تایید شده و به عنوان یکی از جدیدترین روش ها برای درمان واریس پا در جهان شناخته شده است.
این روش دو مزیت دارد:
1. نیازی به تزریق مایع بی حس کننده در اطراف رگ نیست.
2. بعد از بهبودی هاله ای از آسیب ظاهر نمی شود.
این روش علیرغم مزایای ذکر شده، عدم بررسی محدودیت ها و آگاهی از عواقب آن پس از چند سال، باعث شده است که بسیاری از متخصصان نسبت به سایرین در پیشنهاد این درمان به بیماران احتیاط کنند.
روش های داخل عروقی بیشتر است که به نوبه خود مانع از توسعه استفاده از این روش در درمان واریس شده است.
جراحي برای درمان واریس پا چگونه است؟
در درمان جراحی، واریس از بدن خارج می شود. تکنیک های مختلفی در جراحی عروق وجود دارد که برخی از آنها بسته به شدت بیماری و محل رگ ها توسط جراح استفاده می شود، اما تمامی این روش ها برای درمان قطعی واریس پا نیازمند برش پوست هستند.
پیش از این پس از جراحی واریس، بیمار باید چند روز در بیمارستان بستری می شد، اما امروزه بیشتر جراحی ها در طول روز انجام می شود و بیماران در همان روز مرخص می شوند. بعد از عمل، زخم را بانداژ می کنند و تا زمان بهبودی پانسمان می کنند و پس از آن بیمار باید چند هفته جوراب واریس بپوشد. مرخصی یک یا دو هفته ای بعد از جراحی برای بیمار طبیعی است.
خلاصه
واریس ها سیاه رگ های مارپیچی و متورمی هستند که معمولا در اندام تحتانی و پایینتر از لگن شایع تر هستند و به علت اختلال در عملکرد دریچه های لانه کبوتری ایجاد میشوند
اکثر افراد مبتلا به واریس مشکلات سیاهرگ عمقی ندارند اما در بعضی ها وجود دارد و انها را مستعد لخته در پا و امبولی ریه بکند لذا درمان قطعی واریس پا از لحاظ بهبود ظاهر و هم از لحاظ مدیریت نارسایی های مزمن وریدی لازم است.
اسکلروتراپی و بستن رگ واریسی و در موارد شدید فلبتومی توسط جراح برای درمان قطعی واریس پا لازم است .
درمان واریس باید توسط پزشک متخصص انجام شود تا عارضه ایجاد نشود وریدهای واریسی معمولاً به صورت سیاهرگ های متورم و متورم در پشت پا، مچ پا و زانو ظاهر می شوند.
این شریان ها علاوه بر ظاهر ناخوشایند خود می توانند باعث درد و ناراحتی بیمار شوند بنابراین مراجعه به پزشک برای درمان واریس پا بسیار ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید