فهرست مطالب
- واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؛ پرسشی اساسی و مهم برای مبتلایان به واریس
- واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
- روشهای درمان واریس پا چگونه است، درمان علائم واریس پا چیست؟
- روشهای خانگی برای واریس پا واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
- جورابهای فشاری چگونه به درمان واریس کمک میکنند؟
- آیا سركه سيب درمان قطعی واریس پا است؟
- واریس پا چیست و چگونه با زالو درمان میشود؟
- دلایل ایجاد واریس پا چیست؟
- چه عواملی احتمال ابتلا به واریس را افزایش میدهند؟
- تاثیر بارداری بر واریس چیست؟
- آیا ابتلا به واریس خطرناک است؟
- علائم واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
- عوارض عدم درمان بهموقع رگهای واریسی چیست؟
- روشهای جلوگیری از ابتلا به بیماری واریس چیست؟
- تشخیص رگهای واریسی چگونه انجام میشود؟
- سخن آخر
واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؛ پرسشی اساسی و مهم برای مبتلایان به واریس
“واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟” رگهای واریسی رگهای متورم، بزرگ و پیچخوردهای هستند که معمولاً به رنگ آبی یا بنفش تیره و در اندام تحتانی مانند پاها نمایان میشوند. آنها زمانی به وجود میآیند که دریچههای معیوب یا آسیبدیده رگها اجازه میدهند خون در جهت اشتباه جریان یابد یا تجمع پیدا کند. بسیاری از بزرگسالان و حتی کودکان و نوجوانان امروزه در معرض بیماری واریس پا هستند و این سؤال را از ما میپرسند که “واریس پا چیست” پس در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ این سؤال را بهطور کامل و شفاف برایتان توضیح دهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
- روشهای درمان واریس پا چگونه است، درمان علائم واریس پا چیست؟
- روشهای خانگی برای واریس پا واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
- جورابهای فشاری چگونه به درمان واریس کمک میکنند؟
- آیا سركه سيب درمان قطعی واریس پا است؟
- واریس پا چیست و چگونه با زالو درمان میشود؟
- دلایل ایجاد واریس پا چیست؟
- چه عواملی احتمال ابتلا به واریس را افزایش میدهند؟
- تاثیر بارداری بر واریس چیست؟
- آیا ابتلا به واریس خطرناک است؟
- علائم واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
- عوارض عدم درمان بهموقع رگهای واریسی چیست؟
- روشهای جلوگیری از ابتلا به بیماری واریس چیست؟
- تشخیص رگهای واریسی چگونه انجام میشود؟
- سخن آخر
واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
سیاهرگها وظیفه دارند خون بدون اکسیژن را به قلب ما برگردانند. گاهی، خون در وریدهای سطحی، درست در زیر سطح پوست تجمع پیدا کرده و به سیاهرگهای عمیقتری که در داخل ماهیچههای ساق پا جریان دارند، میرسد. عملکرد عضلانی ماهیچههای ما به پمپاژ خون در برابر نیروی گرانش به سمت قلب کمک میکند. دریچههای یکطرفه داخل سیاهرگها از حرکت خون به سمت عقب جلوگیری میکنند.
اگر این دریچهها بهدرستی بسته نشوند، خون در سیاهرگهای سطحی جمع میشود. باگذشت زمان، وریدهای آسیبدیده همراه با خون متسع میشوند و واریس ایجاد خواهد شد. وریدهای واریسی به شکل ضربانی، پیچخورده و در ظاهر آبی مایل به تیره بیشتر در پاها نمایان میشوند.
رگهای عنکبوتی نیز مانند رگهای واریسی هستند، اما کوچکتر و نزدیکتر به سطح پوست میباشند و معمولاً علائم شدید بیماری واریس مانند درد، تورم، خونریزی و … را ایجاد نمیکنند. همچنین آنها اغلب قرمز یا آبی هستند و میتوانند شبیه شاخههای درخت یا تارهای عنکبوت باشند. ممکن است رگهای عنکبوتی را در پوست صورت افراد مبتلا نیز مشاهده کنید. گاهی رگهای عنکبوتی تنها یک منطقه کوچک و گاهی یک منطقه وسیعتر را در برمیگیرند.
بنابراین در پاسخ به قسمت اول سؤال واریس پا چیست و چگونه درمان میشود باید بگوییم زمانی که به دلایل مختلف مانند افزایش سن، چاقی، ایستادنهای طولانی، بارداری و … رگها بهدرستی کار نمیکنند و جریان خون به سمت قلب بهطور صحیح صورت نمیگیرد، خون در رگها تجمع پیدا کرده و منجر به ایجاد رگهای واریسی میشود.
در پاسخ به قسمت دوم سؤال واریس پا چیست و چگونه درمان میشود باید بگوییم این رگهای مشکلدار را میتوان به دو روش اصلی درمان کرد. این درمانها شامل درمانهای جراحی یا تهاجمی و درمانهای غیرجراحی یا غیرتهاجمی و کم تهاجمی هستند. جراحی معمولاً فقط برای رگهای واریسی انجام میشود که بسیار بزرگ باشند و علائم با روشهای دیگر درمان نشود.
توجه داشته باشید که درمان واریس و رگهای عنکبوتی تنها به دلایل زیبایی انجام نمیشود. بیماری سیاهرگهای واریسی میتواند باعث بسیاری از مشکلات سلامتی مانند اگزمای وریدی، تجزیه پوست و زخم، لخته شدن خون و ایجاد خطر سکته قلبی یا مغزی، خطر آمبولی ریه و بهندرت سرطان پوست شود؛ بنابراین در صورت بروز علائم باید حتماً درمان آن را پیگیری کنید. در ادامه بهتفصیل روشهای درمان واریس را شرح خواهیم داد.
روشهای درمان واریس پا چگونه است، درمان علائم واریس پا چیست؟
درصورتیکه به واریس مبتلا شده باشید ولی علائم یا ناراحتی خاصی نداشته باشید و دیدن رگهای واریسی روی پاها از نظر ظاهری برایتان اهمیت نداشته باشد، ممکن است نیاز به درمان پزشکی نداشته باشید و با انجام مراقبتهای خانگی بتوانید بهراحتی علائم را بهبود دهید.
بااینحال، اگر علائمی داشته باشید که بهراحتی بهبود نمییابند یا رگهای واریسی از نظر ظاهری اعتمادبهنفس شما را کاهش دادهاند، برای کاهش درد یا ناراحتی یا رفع عوارضی مانند زخم پا، تورم یا تغییر رنگ پوست به درمان پزشکی نیاز داشته باشید. مهمترین روشهای درمان قطعی واریس پا عبارتاند از:
عمل جراحي
اگر رگهای واریسی شما بزرگ هستند، ممکن است لازم باشد از طریق روش جراحی بهطور کامل حذف شوند. این روش معمولاً تحت بیهوشی عمومی برای شما انجام میشود و نباید نگران آن باشید. در بیشتر موارد، بیمار میتواند بعد از به هوش آمدن بعد از عمل جراحی برای واریس در همان روز به خانه برود.
بااینحال، اگر جراحی روی هر دو پای شما انجام شده باشد، ممکن است لازم باشد برای چک شدن وضعیت سلامت شما حداقل یک شب را در بیمارستان بگذرانید که این موضوع بیشتر به شرایط شما و نظر متخصصتان بستگی دارد. همچنین باید در نظر داشته باشید که شب اول بعد از جراحی نباید تنها بمانید و از دوست یا یکی از اعضای خانواده خود بخواهید که در کنار شما بماند تا مشکلی برایتان ایجاد نشود. بهعلاوه بعد از جراحی حتی اگر بتوانید به خانه بروید، خودتان نمیتوانید رانندگی کنید و باید به کمک یک همراه به خانه بروید.
درمانهای لیزری
درمانهای لیزری برای رگهای واریسی شامل دو نوع لیزر سطحی و لیزر درون وریدی است که هر دو نسبت به جراحی کم تهاجمیتر و راحتتر هستند. عوارض این روشها نیز کمتر و نتایج آنها مؤثرتر میباشند. معمولاً از لیزر سطحی برای درمان رگهای عنکبوتی و کوچک سطحی برای بهبود ظاهر پوست استفاده میشود و از لیزرهای درون وریدی برای رگهای بزرگ و برجسته استفاده خواهد شد.
در تکنیک لیزر بسته به نوع لیزر مورد استفاده، میزان علائم بیمار، شرایط سلامتی و نظر پزشک ممکن است از بیحسی موضعی یا بیهوشی کامل استفاده شود. این تکنیک بر این اساس است که انفجارهای شدید نور به ورید اعمال میشود که بهتدریج رگها را محو و ناپدید میکند.
بستن یا فلبکتومی رگهای واریسی
در روش فلبکتومی که یک روش نسبتاً کم تهاجمی است دو برش کوچک یکی در نزدیکی کشاله ران در بالای ورید آسیبدیده و دیگری دورتر از پا، در ناحیه مچ پا یا زانو زده میشود. سپس یک سیم نازک و منعطف از پایین رگ آسیبدیده عبور میکند و از طرف دیگر بیرون کشیده میشود و رگ را با خود میبرد.
این روش بهآسانی انجام میشود و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. بااینحال، میتواند برای مدتی عوارضی مانند خونریزی، درد و کبودی را ایجاد کند. در موارد نادر نیز احتمال بروز بیماری ترومبوز ورید عمقی وجود دارد که به معنی تشکیل لخته خون در ورید پا و افزایش خطر آمبولی ریه، سکته قلبی و مغزی است.
پس از انجام این روش جراحی، اکثر بیماران ظرف چند روز بهبودی علائم را تجربه میکنند، اما ممکن است نیاز به مدتی استراحت و گرفتن مرخصی از کار داشته باشید و دستورالعملهای مراقبتی خاصی را باید طبق نظر پزشک اجرا نمایید.
اسکلروتراپی
در پاسخی دیگر به سؤال درمان علائم واریس پا چیست میتوانیم روش اسکلروتراپی را معرفی کنیم. در این روش کم تهاجمی پزشک یک ماده شیمیایی خاص را به وریدهای واریسی با اندازه کوچک و متوسط تزریق میکند که منجر به زخم و بسته شدن رگها میشود. بعد از چند هفته نیز رگ درمان شده تقریباً بهطور کامل محو خواهد شد. ممکن است لازم باشد بیش از یکبار تزریق در یک ورید انجام شود تا درمان کاملتری صورت پذیرد.
فرسایش بسامد رادیویی
در این روش پزشک برشی کوچک در بالا یا زیر زانو انجام میدهد و سپس به کمک فناوری سونوگرافی یک لوله باریک یا کاتتر را به داخل ورید مورد نظر میکشد. در مرحله بعد پزشک درمانگر یک پروب را وارد کاتتر میکند که به کمک آن انرژی فرکانس رادیویی ساطع میشود. انرژی فرکانس رادیویی کمکم ورید را گرم میکند و باعث میشود دیوارههای آن فرو بریزند. درنتیجه عملاً رگ را بسته و واریس را درمان میکند. این روش برای وریدهای واریسی بزرگتر و برجسته ترجیح داده میشود. انجام این روش معمولاً از طریق بیحسی موضعی انجام میشود.
فلبکتومی با قدرت ترانس ایلومینیت
در این روش پزشک یک ترانس ایلومیناتور آندوسکوپی که دارای نوری مخصوص است را از طریق یک برش زیر پوست میگذراند تا دقیقاً ببیند کدام ورید باید خارج شود. در مرحله بعدی وریدهای مورد نظر را با یک دستگاه مکش از طریق برش بریده و خارج میکنند. ممکن است برای این روش بسته به میزان علائم و شرایط بیمار از بیحسی عمومی یا موضعی استفاده شود. همچنین احتمال مقداری خونریزی و کبودی بعدازاین روش درمانی وجود دارد.
روشهای خانگی برای واریس پا واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
شما میتوانید در خانه نیز اقداماتی را برای بهبود درد و جلوگیری از بدتر شدن رگهای واریسی خود انجام دهید. بهترین اقدامات برای این منظور عبارتاند از:
- ورزش کردن
- رسیدن به وزن متوسط
- بالا بردن پاها در طول روز و بین کارهای روزانه
- اجتناب کردن از ایستادن یا نشستنهای طولانیمدت یا نادرست مانند قرار دادن پاها بهصورت ضربدری بر روی یکدیگر
همچنین بسیاری از درمانهای طبیعی بدون نسخه مانند کرمهای موضعی و نرمکنندهها، داروها و جورابهای فشاری وجود دارند که ممکن است پزشک متخصص ورید در ابتدا برای کاهش علائم این موارد را در کنار دستورالعملهای مراقبتی خانگی به شما پیشنهاد دهد.
جورابهای فشاری چگونه به درمان واریس کمک میکنند؟
جورابهای فشاری همانطورکه از نامشان مشخص است پای فرد را فشرده میکنند و با این کار گردش خون را بهبود میبخشند. این جورابها در اطراف مچ پا محکم میشوند و حمایت خوبی را از این ناحیه انجام خواهند داد. بهاینترتیب، جورابهای فشاری جریان خون مناسب را به سمت بالا هدایت میکنند و در برابر جاذبه مقاومت کرده و بازگشت بهتر خون به سمت قلب را تشویق میکنند.
از طرفی استفاده از جورابهای مناسب تجویزشده توسط متخصص میتواند ناراحتی، تورم و درد ناشی از واریس را کاهش دهد. توجه داشته باشید که اگر از جورابهای نامناسبی برای این کار استفاده کنید ممکن است باعث خشکی و پوستهپوسته شدن پوست برخی افراد شود. اگر این اتفاق افتاد، مهم است که موارد را به پزشک خود گزارش دهید.
آیا سركه سيب درمان قطعی واریس پا است؟
سرکه سیب یکی از ترکیبات بسیار رایج در طب سنتی است که برای موارد مختلفی استفاده میشود. بااینحال، در پاسخ به سؤال آیا سرکه سیب درمان قطعی واریس پا است باید بگوییم خیر، سرکه بهعنوان یک درمان قابلاعتماد برای رگهای واریسی عمل نمیکند، چه آن را به صورت خوراکی مصرف کنید و چه آن را روی رگهای آسیب دیده خود ماساژ دهید.
درحالیکه سركه سيب درمان قطعی واریس پا به محافظت از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد کمک میکند و جریان خون و گردش خون را در بدن بهبود میبخشد، هیچ مطالعه علمی تاکنون انجام نشده است که نشان دهد سركه سيب درمان قطعی واریس پا است و تأثیر مثبتی بر درمان رگهای واریسی دارد و بدون مطالعات پزشکی برای تأیید یک ادعا، باور صحت آن دشوار است؛ بنابراین، استفاده از سرکه سیب را بهعنوان یک درمان طبیعی و قطعی برای واریس توصیه نمیکنیم.
واریس پا چیست و چگونه با زالو درمان میشود؟
یکی دیگر از روشهایی که در چند سال اخیر برای درمان واریس به دلیل درد کم و عوارض کمتر محبوبیت زیادی پیدا کرده است، در بطن پرسش “واریس پا چیست و چگونه با زالو درمان میشود” است. اعتقاد بر این است که کشیدن خون تجمع یافته در رگها توسط زالوها میتواند گردش خون را بهبود بخشیده و این بیماری را درمان کند. همچنین بزاق زالو میتواند بر گردش خون بهتر تأثیر داشته باشد.
بااینحال، باید بدانید که این روش یک روش درمانی قطعی برای واریس نیست و تنها بهعنوان یک روش کمککننده در کنار سایر روشهای درمانی میتوانید از آن بهرهمند شوید. از طرفی باید توجه داشته باشید که این روش حتماً در مراکز تخصصی برای این کار انجام شود تا از زالوهای استاندارد و کاملاً بهداشتی استفاده گردد. انجام این روش با زالوهای خانگی به دلیل احتمال انتقال باکتری به داخل خون و ایجاد عفونت بسیار خطرناک است.
دلایل ایجاد واریس پا چیست؟
سیاهرگهای شما دارای دریچههای یکطرفه به سمت قلب هستند تا خون تنها در یک جهت بتواند حرکت کند. اگر دیوارههای ورید به دلایل مختلف مانند چاقی، افزایش سن و … کشیده و انعطافپذیرتر شوند یا خاصیت ارتجاعی اولیه خود را از دست بدهند، دریچهها ممکن است ضعیفتر عمل کنند.
یک دریچه ضعیف میتواند این امکان را فراهم کند که خون به عقب برگردد و درنهایت در جهت مخالف جریان یابد. هنگامیکه این اتفاق میافتد، خون میتواند در یک ورید یا سیاهرگ تجمع پیدا کرده و باعث متورم و بزرگ شدن رگ مورد نظر شود.
و
ریدهای دورتر از قلب، مانند سیاهرگهای موجود در پا، اغلب بیشتر تحت تأثیر این آسیب قرار میگیرند. این به این دلیل است که نیروی جاذبه باعث میشود که جریان خون از طریق این سیاهرگها به قلب سختتر شود.
هر شرایطی که به شکم فشار زیادی وارد کند، میتواند منجر به ایجاد رگهای واریسی شود، ازجمله:
- یبوست
- بارداری
- تومورها
- ایستادنهای طولانیمدت
- اضافهوزن
چه عواملی احتمال ابتلا به واریس را افزایش میدهند؟
مهمترین دلایلی که میتوانند احتمال ابتلا به واریس را افزایش دهند، عبارتاند از:
- یائسهشدن
- باردار بودن
- بالای 50 سال سن داشتن
- ایستادن به مدت طولانی
- داشتن سابقه خانوادگی واریس
- چاق بودن یا داشتن اضافهوزن
تاثیر بارداری بر واریس چیست؟
افراد در دوران بارداری، بسیار بیشتر از هر زمان دیگری در زندگی خود در معرض ابتلا به واریس هستند؛ زیرا افراد باردار خون بسیار بیشتری در بدنشان دارند که فشار بیشتری بر سیستم گردش خون وارد میکند. علاوه بر این، تغییرات در سطح هورمونهای مادر در دوران بارداری باعث شل شدن بیشتر دیواره رگهای خونی میشود و هر دوی این عوامل خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهند.
با رشد رحم و بزرگ شدن آن به دلیل رشد جنین نیز فشار بیشتری بر روی سیاهرگهای ناحیه لگن فرد وارد میشود. در اکثر موارد، رگهای واریسی پس از پایان بارداری بدون نیاز به درمان خاصی از بین میروند. بااینحال، همیشه اینطور نیست و گاهی اوقات، حتی در صورت بهبود رگهای واریسی، ممکن است برخی از رگها قابل مشاهده باقی بمانند و نیاز به درمان پزشکی داشته باشند.
آیا ابتلا به واریس خطرناک است؟
در ادامه بررسی واریس پا چیست و چگونه درمان میشود باید گفت بااینکه در بیشتر مواقع وریدهای واریسی فقط از نظر ظاهری ناراحت کننده و ناخوشایند هستند، گاهی اوقات در صورت عدم درمان بهموقع توسط یک متخصص ورید کار بلد و باتجربه حتی میتوانند خطرناک باشند. اگر فردی درمان مناسبی را بهموقع دریافت نکند، واریس او میتواند از گردش خون درست جلوگیری کند.
این امر خود میتواند باعث تشکیل لختههای خون شود که میتواند منجر به DVT یا ترومبوز ورید عمقی شود که یک وضعیت تهدید کننده زندگی است. همچنین ترکیدن ناگهانی رگهای برجسته و خونریزی شدید بخصوص در افراد با بیماریهای خاص مانند دیابت بسیار خطرناک است و یک اورژانس پزشکی محسوب میشود.
علائم واریس پا چیست و چگونه درمان میشود؟
مهمترین علائم برای رگهای واریسی که به شما میگویند باید به دنبال بررسی و درمان آنها باشید، عبارتاند از:
- درد پاها
- احساس سنگینی در پاها، بهخصوص بعد از ورزش یا در زمان خواب
- آسیبهای جزئی به رگ آسیبدیده که احتمالاً منجر به خونریزی طولانیتر از حد طبیعی میشود.
- لیپودرماتواسکلروز که در آن چربی زیر پوست درست بالای مچ پا سفت میشود و درنتیجه پوست چروکیده میشود.
- مچ پای متورم
- ایجاد وریدهای عنکبوتی در سطح پوست
- تغییر رنگ پوست و براق شدن آن در نزدیکی وریدهای واریسی
- اگزمای وریدی یا درماتیت استاز که در آن پوست در ناحیه آسیبدیده قرمز، خشک و خارشدار میشود.
- گرفتگی پا هنگام ایستادنهای ناگهانی
- سندرم پاهای بیقرار
- آتروفی بلانچ، زمانی که لکههای نامنظم سفیدرنگی که شبیه اسکار هستند در مچ پا ظاهر میشوند.
عوارض عدم درمان بهموقع رگهای واریسی چیست؟
هر شرایطی که در آن جریان خون مناسب تضعیف شود و درمان بهموقع صورت نگیرد، میتواند خطراتی را برای سلامتی شما ایجاد کند. برخی از عوارض احتمالی عبارتاند از:
- زخمهای وریدی
- گردش ضعیف خون در بدن که منجر به احساس ضعف و خستگی میشود.
- ترومبوفلبیت، زمانی که خون در ورید پا لخته میشود و احتمال بروز سکته قلبی یا مغزی و آمبولی ریه (گرفتگی رگهای اطراف ریه توسط لخته خون) وجود دارد.
افراد مبتلا به نارسایی مزمن وریدی ممکن است دچار موارد زیر نیز بشوند:
- اگزمای واریسی
- لیپودرماتواسکلروز
- زخمهای وریدی
زخمهای وریدی بهطور کلاسیک در اطراف مچ پا ایجاد میشوند و اغلب قبل از آن یک ناحیه دچار تغییر رنگ میشود. انجام یک ارزیابی پزشکی برای نارسایی مزمن وریدی در این شرایط مهم است.
روشهای جلوگیری از ابتلا به بیماری واریس چیست؟
برای کاهش خطر ابتلا به واریس، میتوانید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- بهاندازه کافی ورزش کنید و هر روز ورزشهای سبکی مانند پیادهروی را انجام دهید.
- رسیدن یا حفظ وزن متوسط
- از ایستادن طولانیمدت در مشاغل خود خودداری کنید. (هر کسی که مجبور است برای کار خود بایستد، باید سعی کند حداقل هر 30 دقیقه یکبار وضعیت خود را تغییر دهد.)
- از نشستن با پاهای روی هم به شکل ضربدری خودداری کنید.
- هنگام نشستن یا خواب پاهایتان را به کمک یک بالش بلند کنید.
تشخیص رگهای واریسی چگونه انجام میشود؟
تنها معاینه فیزیکی، عمدتاً بصورت بصری، توسط پزشک معمولا برای تشخیص اینکه آیا فرد مبتلا به رگهای واریسی است یا خیر، کافی است. پزشک همچنین ممکن است از یک آزمایش داپلر که بهعنوان سونوگرافی دوبلکس نیز شناخته میشود، جهت تشخیص دقیقتر رگهای واریسی استفاده کند.
سخن آخر
در پاسخ به سوال واریس پا چیست و چگونه درمان میشود گفتیم که رگهای واریسی گاهی خفیف هستند و تنها از نظر زیبایی فرد را آزار میدهند و گاهی میتوانند دارای علائمی مانند درد، خارش، تورم و خونریزی باشند که باید با روشهای پزشکی گفته شده بسته به تجهیزات یک مرکز، شرایط بیمار و نظر متخصص درمان شوند. همچنین اشاره ای هم به علائم واریس پا چیست داشتیم.
شما میتوانید جهت ارزیابیهای کامل و انتخاب بهترین روش درمان برای رگهای واریسی خود توسط بهترین متخصصان باتجربه در این زمینه و در محیطی کاملاً مجهز و استریل به مرکز تخصصی ما نیز مراجعه کنید. راههای ارتباطی با ما شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما و لینکهای ارتباطی موجود در سمت چپ صفحه هستند.
\
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.