کلینیک قلب
دکتر تپش

فشار خون بالا و سرگیجه

فشار خون بالا معمولاً علائم قابل توجهی ایجاد نمی کند. اما در مواردی افراد فشار خون بالا و سرگیجه را در کنار یکدیگر تجربه می کنند.وقتی سرگیجه با فشار خون همراه میشود خطرناک است و احتمال خونریزی در مخچه و مغز و سکته به وجود می آید.به همین دلیل ضروریست در صورت مشاهده سرگیجه همراه با فشار خون بالا و حالت تهوع حتما و در اسرع وقت با اورژانس تماس بگیرید. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم فشار خون بالا و زمان مناسب برای مراجعه به متخصص قلب و عروق بپردازیم. برای اطلاعات بیشتر و راهنمایی‌های تخصصی در درباره این عارضه، با  کلینیک فشار خون تماس بگیرید و از خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند شوید. سلامت شما اولویت ماست.

 

 

ارتباط فشار خون بالا و حالات سرگیجه

فشار خون بالا به عنوان “قاتل خاموش” شناخته می شود زیرا اغلب علائمی ندارد ، حتی اگر میزان فشار خون به طور قابل توجهی افزایش یابد. در بعضی مواقع ، فرد ممکن است از سردرد ، حالت تهوع یا سرگیجه شکایت کند ، اگرچه شکایت ها لزوماً با درجه افزایش فشار خون ارتباط ندارد.

با این حال ، اگر فشار خون بالا باشد و فرد علائمی داشته باشد ، لازم است فشار خون سریعا و توسط متخصص قلب و عروق کنترل شود. هرچه شدت علائم بیشتر باشد ، باید سریعتر فشار خون کنترل شود. به عنوان مثال ، اگر فردی دچار فشار بالا و سرگیجه، درد قفسه سینه یا علائم سکته مغزی همراه با فشار خون باشد ، فشار خون باید سریعاً کنترل شود.

در صورت عدم کنترل فشار خون در طولانی مدت ، عوارضی مانند بیماری قلبی ، سکته مغزی و نارسایی کلیه می تواند رخ دهد. اورژانس فشار خون بالا ، که یک اتفاق غیر معمول و خطرناک است ، ممکن است باعث تاری دید ، حالت تهوع ، درد قفسه سینه و اضطراب شود.

فشار خون بالا و سرگیجه

آیا لزوما سرگیجه نشانه فشار خون بالاست؟

 

فشار خون بالا (هایپرتنشن) می‌تواند به چندین طریق منجر به سرگیجه شود:

  1. کاهش جریان خون به مغز : وقتی فشار خون بسیار بالا باشد، رگ‌های خونی ممکن است تنگ شوند. این وضعیت می‌تواند باعث کاهش جریان خون به مغز شود، که منجر به سرگیجه یا حس سبکی سر می‌شود.

  2. آسیب به رگ‌های خونی کوچک: فشار خون بالا می‌تواند به مرور زمان باعث آسیب به رگ‌های خونی کوچک در مغز شود. این آسیب‌ها می‌توانند عملکرد طبیعی مغز را مختل کنند و منجر به علائمی مانند سرگیجه شوند.

  3. آسیب به قلب: فشار خون بالا باعث فشار بیشتر بر قلب می‌شود که می‌تواند منجر به ضعیف شدن قلب و کاهش کارایی آن شود. عملکرد ضعیف قلب می‌تواند منجر به کاهش جریان خون به اندام‌های حیاتی، از جمله مغز، شود که نتیجه آن سرگیجه است.

  4. اختلالات الکترولیتی: برخی از داروهایی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شوند، می‌توانند باعث تغییرات در سطح الکترولیت‌ها (مانند سدیم و پتاسیم) در بدن شوند. این تغییرات می‌توانند منجر به سرگیجه شوند.

  5. تغییرات ناگهانی در فشار خون: تغییرات ناگهانی در فشار خون، مثلاً هنگام بلند شدن سریع از حالت نشسته یا خوابیده، می‌توانند باعث افت فشار خون موقت و سرگیجه شوند. این حالت به عنوان افت فشار خون وضعیتی (ارتوستاتیک هیپوتنشن) شناخته می‌شود.

علائم شایع و نادر فشار خون بالا

به طور کلی ، اکثریت قریب به اتفاق افرادی که دچار فشار خون بالا هستند ، که به عنوان فشار خون مزمن (130 میلی متر جیوه یا فشار دیاستولیک> 80 میلی متر جیوه) توصیف می شود ، هیچ علامتی از این بیماری را تجربه نمی کنند. معمولاً در مطب پزشک قلب و عروق و با اندازه گیری فشار خون ساده،فشار خون تشخیص داده می شود.

علائمی که رخ می دهد ، در صورت وجود ، ممکن است نشان دهنده نوسانات یا افزایش فشار خون باشد و می تواند به زمان دوزهای دارو مربوط باشد. به طور کلی ، علائم فشار خون بالا می تواند در هر زمان اتفاق بیفتد ، طولانی مدت نیست و ممکن است عود کند. این علائم عبارتند از:

سردردهای مکرر

سردرد در بین افراد با فشار خونی بالا یا بدون آن بسیار شایع است. برخی از افراد مبتلا به پرفشاری خون هنگام کنار گذاشتن داروها یا تجربه فشار بالاتر از حد معمول ، متوجه تغییر یا بدتر شدن سردرد می شوند. سردردهای مرتبط با فشار خون می توانند خفیف ، متوسط ​​یا شدید و از نوع ضربان دار باشند.

سرگیجه

فشار  بالا و سرگیجه ممکن است باهم رخ دهد. افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است در مورد دوزهای دارویی و نوسانات فشار خون متوجه سرگیجه شوند. که در این حالت پزشک قلب و عروق باید میزان دوز داروها را مجدد تنظیم نماید و یا اگر این سرگیجه ناشی از بالا رفتن بیش از حد فشار خون است باید سریعا میزان آن کنترل شود.

تنگی نفس

فشار بالا می تواند باعث تنگی نفس شود. در نتیجه تأثیر بر عملکرد قلب و ریه تنگی نفس با ورزش قابل توجه است. اگر همراه با فشار خون تنگی نفس را تجربه می کنید ضروریست برای جلوگیری از بروز عوارض جبران ناپذیر با پزشک قلب در ارتباط باشید.

خون دماغ

اگر دچار فشار خون بالا هستید ، ممکن است مستعد خونریزی بینی باشید ، اگرچه به طور کلی ، خون دماغ نشانه اصلی این عارضه نیست اما در مواردی از علائم این بیماری گزارش شده است.

درباره علائم نادر فشار خون بسیار بالا که به طور ناگهانی اتفاق می افتد بیشتر از فشار خون مزمن علائم قابل توجهی ایجاد می کند. با این حال ، مهم است که بدانیم حتی فشار خون بسیار بالا ممکن است علائمی ایجاد نکند. فشار خون شدید به عنوان فشار سیستولیک> 180 میلی متر جیوه یا فشار دیاستولیک> 120 میلی متر جیوه تعریف می شود. افرادی که فشار خون شدید دارند می توانند به سرعت علائمی از جمله موارد زیر را تجربه کنند:

تاری دید یا سایر اختلالات بینایی

تاری دید و تغییرات بینایی نشانه های هشدار دهنده ای هستند که می تواند نشاندهنده ی این باشد که شما  در معرض خطر یک مشکل جدی بهداشتی مانند سکته مغزی یا حمله قلبی هستید. در صورت مشاهده این حالت جهت بررسی سریع و به موقع باید به پزشک قلب مراجعه کنید.

حالت تهوع ، استفراغ یا از دست دادن اشتها

حالت تهوع همراه با فشار خون شدید می تواند به طور ناگهانی ایجاد شود و ممکن است با سرگیجه همراه باشد.

پس در صورت داشتن فشار خون بالا و سرگیجه همراه با حالت تهوع ، استفراغ یا از دست دادن اشتها بدون اتلاف وقت به متخصص قلب مراجعه نمایید تا به سرعت کنترل شود.

چه چیزی علت سرگیجه و فشار خون بالا میشود؟

در بیشتر موارد ، پزشکان نمی توانند به صورت دقیق به علت سرگیجه و فشار خونی بالا اشاره کنند. اما چندین مورد به عنوان علت سرگیجه و فشار خون بالا شناخته شده است که به شرح زیر می باشند:

  • اضافه وزن زیاد
  •  نوشیدن بیش از حد الکل
  •   داشتن سابقه خانوادگی فشار خون
  • خوردن نمک زیاد و داشتن رژیم غذایی نامناسب
  • افزایش سن
  • عدم فعالیت کافی
  • مصرف کم پتاسیم

عوارض فشار بالا و سرگیجه

فشار خون بالا درمان نشده عوارض جدی از جمله آسیب به اعضای بدن ایجاد می کند. به ندرت ممکن است وضعیتی به نام اورژانس فشار خون بالا که ممکن است به آن بحران فشار خون یا فشار خون بدخیم نیز گفته شود، رخ دهد.

عوارض فشار خون بالا و حالت سرگیجه در صورت عدم مراجعه به موقع به متخصص قلب و عروق به شرح زیر می باشد:

سکته و خونریزی مغزی

فشارخون بالا همراه با سرگیجه میتواند منجر به بروز عوارض بسیار خطرناک و جبران ناپذیری مثل سکته و خونریزی مغزی شود.به همین دلیل ضروریست در صورت مشاهده این علائم حتما و در اسرع وقت با اورژانس تماس گرفته و تحت نظر متخصص قلب و عروق باشید.

فشار خون بالا شدید

یک فشار خونی بالا بدخیم ، با عوارض جدی و تهدید کننده زندگی مشخص می شود. فشار خون  بدخیم به معنای این است که فشار خون> 180 میلی متر جیوه یا فشار دیاستولیک> 120 میلی متر جیوه باشد و آسیب به اندام های بدن در حال رخ دادن باشد. علائم و نشانه ها می تواند شامل تنگی نفس ، اضطراب ، درد قفسه سینه ، ضربان قلب نامنظم ، گیجی یا غش باشد .

پارگی آنوریسم(تورم دیواره سرخرگ)

آنوریسم که به صورت برآمدگی در دیواره سرخرگ است ، به دلایل مختلفی می تواند ایجاد شود. آنوریسم می تواند در آئورت ، مغز و کلیه ها رخ دهد. فشار بالا به تشکیل آنوریسم کمک می کند و افزایش ناگهانی فشار خون می تواند خطر پارگی آنوریسم را افزایش دهد. این عارضه یک اتفاق جدی است که می تواند کشنده باشد. پس ضروریست در صورت مشاهده فشار بالا و سرگیجه حتما در همان ابتدا به متخصص قلب مراجعه نمایید تا از پیدایش این علائم خطرناک در امان باشید.

بیماری عروقی

فشار بالا خطر ابتلا به بیماری های عروقی را افزایش می دهد ، که با آترواسکلروز (سخت شدن و سفت شدن رگ های خونی) و تنگی عروق مشخص می شود. بیماری عروقی می تواند رگ های خونی در پاها ، قلب ، مغز ، کلیه ها و چشم ها را درگیر کند و باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم ناتوان کننده یا تهدید کننده زندگی شود.

بیماری قلبی

فشار خونی بالا در ایجاد و بدتر شدن بیماری عروق کرونر(عروقی که وظیفه خونرسانی به قلب را دارند.) ، آریتمی های قلبی(نامنظم بودن ضربان قلب) و نارسایی قلبی نقش دارد.

نارسایی کلیه

فشار بالا و سرگیجه می تواند کلیه ها را تحت تأثیر قرار دهد ، زیرا رگ های خونی آنها کمتر قادر به عملکرد موثر هستند و آسیب دائمی امکان پذیر است.

بیماری تنفسی

بیماری تنفسی می تواند به عنوان یک نتیجه از بیماری قلبی ایجاد شود ، که به عنوان تنگی نفس با اعمال فشار ظاهر می شود.باتوجه به خطرناک بودن افزایش فشار خون برای بدن، مهم است که در صورت بروز آن در زمان طلایی و همان ابتدا به متخصص قلب مراجعه نمایید.

سوالات متداول 

  • چه موقع به پزشک قلب و عروق مراجعه کنیم؟

این عارضه ، شایع است و در صورت ابتلا ، می توان با مراجعه به موقع به پزشک و استفاده از دارو  آن را درمان کرد تا از بروز عوارض جلوگیری شود. مهم است که با پزشک  قلب و عروق خود به معاینه های منظم بپردازید.

بیماری فشار بالا نیاز به مراجعه منظم به پزشک قلب دارد تا روند پیشرفت شما را کنترل کند. اگر از قبل داروی فشار خون مصرف کرده اید و هرگونه عارضه جانبی مرتبط با آن را تجربه کرده اید ، با پزشک خود تماس بگیرید تا ببینید آیا رژیم شما باید تنظیم شود یا خیر.

در صورت مشاهده ی علائمی همچون سردرد، سرگیجه ،افزایش دما بدن، درد در ناحیه قفسه سینه و دیگر علائمی که در قسمت علائم فشار خون بالا به آن پرداخته شد، ضروریست به متخصص مراجعه نمایید.

  • آیا فشار خون بالا باعث بروز خواب آلودگی می شود؟

بله، فشار خون بالا می‌تواند باعث بروز خواب‌آلودگی شود. این کاهش جریان خون به مغزمی‌تواند منجر به احساس خستگی و خواب‌آلودگی شود، زیرا مغز به اندازه کافی اکسیژن و مواد مغذی دریافت نمی‌کند. برخی از داروهایی که برای کنترل فشار خون بالا تجویز می‌شوند، می‌توانند عوارض جانبی مانند خواب‌آلودگی و خستگی داشته باشند. به عنوان مثال، داروهای بتا بلوکر و برخی دیورتیک‌ها می‌توانند باعث خواب‌آلودگی شوند.

افراد با فشار خون بالا ممکن است به دلیل نگرانی‌ها و استرس‌های مرتبط با بیماری خود دچار خواب‌آلودگی و خستگی شوند. استرس می‌تواند بر کیفیت خواب تأثیر بگذارد و باعث کاهش انرژی روزانه شود. آپنه خواب باعث توقف‌های مکرر تنفس در طول خواب می‌شود که می‌تواند منجر به خواب نامناسب و خواب‌آلودگی در طول روز شود. عملکرد ضعیف قلب می‌تواند منجر به کاهش جریان خون به اندام‌های مختلف بدن از جمله مغز شود، که نتیجه آن خواب‌آلودگی و خستگی خواهد بود.

  • چگونه می‌توانم بفهمم فشار خون من بالا است؟

برای اینکه بفهمید فشار خون شما بالا است یا خیر، باید از یک دستگاه فشارسنج استفاده کنید. می‌توانید به پزشک مراجعه کرده و فشار خون خود را اندازه‌گیری کنید یا از یک دستگاه فشارسنج خانگی استفاده کنید. فشار خون نرمال کمتر از 120/80 میلی‌متر جیوه است و اگر فشار خون شما به طور مداوم بالاتر از 130/80 باشد، ممکن است فشار خون بالا داشته باشید. برخی علائم هشداردهنده فشار خون بالا شامل سردرد، سرگیجه، تاری دید، درد قفسه سینه و تپش قلب است. اگر عوامل خطری مانند چاقی، مصرف زیاد نمک، کم‌تحرکی، مصرف الکل، سیگار کشیدن، استرس یا سابقه خانوادگی دارید، باید فشار خون خود را مرتباً چک کنید. همچنین مراجعه منظم به پزشک برای چکاپ‌های دوره‌ای می‌تواند به شناسایی و مدیریت فشار خون بالا کمک کند.

 

ارتباط با پزشک متخصص قلب در کلینیک دکتر تپش

برای مشاوره درباره سرگیجه و فشار بالا نزد دکتر قلب اکنون تماس بگیرید

تماس با دکتر متخصص

سخن پایانی

در پایان، باید به یاد داشته باشیم که فشار خون بالا و سرگیجه می‌توانند نشانه‌های مشکلات جدی سلامتی باشند که نیاز به پیگیری فوری دارند. کنترل فشار خون بالا از طریق تغییرات سبک زندگی و مشورت با متخصصان به شما کمک می‌کند تا از عوارض خطرناک آن جلوگیری کنید. اگر از سرگیجه و فشار خون بالا رنج می‌برید، توصیه می‌کنیم هر چه سریع‌تر با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا با تشخیص دقیق و درمان مناسب، سلامت خود را بازیابید. 

 

کلینیک قلب دکترتپش با دارا بودن انواع تست های تشخیصی و حاذق ترین پزشکان قلب و عروق ، شما را در رسیدن به قلبی سالم وزندگی آرام همراهی خواهد کرد.جهت نوبت گیری ازلینک های ارتباطی موجود در سایت استفاده نمایید.

شما می توانید برای آگاهی از تازه های درمان بیماری های قلبی و دیدن فیلم ها و مطالب آموزشی ، از طریق آیکون های سمت چپ وارد صفحه اینستاگرام ما شده و به صورت 24 ساعته با متخصص قلب در ارتباط باشید و سوالات خود را در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید