×

سکته قلب

تپیدن قلب مایه ی حیات است و هرگونه مشکل در عملکرد آن زندگی ما را به خطر می اندازد.سکته قلب یکی از تلخ ترین و ناگهانی ترین اتفاقاتیست که سالانه جان شمار زیادی از افراد را میگیرد و در بیشتر موارد علت آن بی خبری از وجود مشکل قلبی به دلیل عدم مراجعه دوره ای و منظم به پزشک قلب جهت چکاپ وضعیت قلب می باشد.سکته قلب در بیشتر موارد با علائم هشدار دهنده ای مثل درد قفسه سینه ،احساس تهوع و موارد دیگری رخ میدهد که در این مقاله به طور دقیق به آنها و همچنین علل پیدایش سکته و نحوه درمان و جلوگیری از پیدایش ان میپردازیم.توصیه اکید ما این است برای رهایی از ابتلا به سکته های قلبی ناگهانی به صورت مرتب جهت چکاپ قلب خود به پزشک قلب مراجعه نمایید و در صورت وجود مشکل با انجام درمانی ساده جان خود را از مرگ و شرایط دردناک و سخت بعد از سکته نجات دهید.

heart-attack

 

برای آگاهی از تازه ترین متدهای درمانی و به روزترین خبرهای علمی در زمینه قلب و پرسش سوالات خود از مشاورین ما به شبکه های اجتماعی موجود در سمت چپ سایت بپیوندید و یا از طریق تلفن های تماس موجود در سایت با مرکز ما در تماس باشید.

فهرست مطالب مورد بررسی در این مقاله

سکته قلب چیست؟

 5 نشانه اصلی سکته قلب

1. درد قفسه سینه یا ناراحتی در آن

2. درد یا ناراحتی در بازو و شانه

3. تنگی نفس

4. ضعف

5. درد یا ناراحتی فک ، گردن و کمر

علل سکته قلب

چه کسانی در معرض سکته قلب هستند؟

در صورت مشاهده علائم سریعا اقدام کنید.

چگونه پزشک قلب شما سکته قلبی را درمان می کند؟

چگونه می توان از سکته قلب جلوگیری کرد؟

سخن پایانی

سکته قلب چیست؟

حمله قلبی ، به اصطلاح پزشکی ، سکته قلبی نامیده می شود.این یک فوریت پزشکی جدی است که در آن شریان کرونر که وظیفه خونرسانی به قلب را دارند ، توسط لخته خون به طور کامل یا جزئی بسته می شود. از آنجا که قلب خون رسانی و اکسیژن رسانی را به خوبی انجام نمیدهد ، بخشی از عضله می تواند از بین برود یا آسیب ببیند و باعث درد قفسه سینه و بی ثباتی در فعالیت الکتریکی بافت عضله قلب شود. جدی ترین عارضه حمله قلبی ، بروز اختلال ریتم در قلب است که به آن فیبریلاسیون بطنی نیز گفته می شود و می تواند منجر به ایست قلبی شود. ایست قلبی زمانی است که قلب از کار بیفتد و به طور غیرمنتظره ای  ضربان قلب متوقف شود و در موارد زیادی منجر به مرگ شخص شود.سکته قلب در بیشتر موارد با 5 علامت همراه است که به شرح زیر می باشند:

5 نشانه اصلی سکته قلب

سکته های قلبی می توانند به آرامی یا ناگهانی و در درجات مختلف  و با شدت های متفاوت اتفاق بیفتد. اکثر آنها در واقع به آرامی با علائم خفیف شروع می شوند که به تدریج بدتر می شوند. همه افراد علائم را به شکل های متفاوتی تجربه می کنند اما پنج علامت هشدار دهنده وجود دارد که زنان و مردان معمولاً آنها را تجربه می کنند. اگر بتوانید آنها را زود تشخیص دهید ، می توانید آسیب ناشی از حمله قلبی را محدود کنید.

1. درد قفسه سینه یا ناراحتی در آن

درد قفسه سینه شایعترین نشانه مشکلات قلبی است. این ناحیه به قلب شما نزدیک است ، بنابراین واضح ترین نشانه درد در این ناحیه می باشد. در این مورد شما همیشه احساس درد نمی کنید. ممکن است احساس فشار ناخوشایند ، سنگینی ،سوزش یا گزگز داشته باشید.

2. درد یا ناراحتی در بازو و شانه

درد در قلب و قفسه سینه شما می تواند به سرعت به جاهای دیگر منتقل شود ، معمولاً به بازوها و شانه ها می رسد. مردان غالباً از ناحیه بازوی چپ خود احساس درد می کنند اما علائم شما در هر دو طرف بدن ممکن است باشد.

3. تنگی نفس

فشار و درد در قفسه سینه احتمالاً تنفس را دشوار می کند. اما در هنگام سکته قلب می توانید تنگی نفس داشته باشید بدون اینکه هرگز احساس ناراحتی در قفسه سینه کنید. اگر قلب شما در تلاش برای پمپاژ خون است ، اکسیژن به ریه ها نمی رساند و باعث مشکلات تنفسی شما می شود.

4. ضعف

کمبود اکسیژن فقط بر ریه های شما تأثیر نمی گذارد و به سرعت احساس ضعف ، ناپایداری ، سبکی سر یا ضعف ایجاد می کند. وقتی قلب شما آنطور که باید پمپاژ نمی کند ، فشار خون شما ناگهان پایین می آید و این احساس ها را ایجاد می کند.

5. درد یا ناراحتی فک ، گردن و کمر

بعد از بازوها و شانه ها ، بقیه قسمت های فوقانی بدن شما، مکان های بعدی برای شروع درد است. به عنوان یک علامت تنها ، درد در فک ، گردن یا پشت احتمالاً چیز دیگری جز مشکل قلبی است. اما اگر ابتدا مقداری درد یا ناراحتی خفیف در قفسه سینه ، بازوها یا شانه ها داشته باشید و پس از آن درد فک،گردن و کمر شروع شود، این می تواند درد نشانه ای از سکته قلب می باشد.

اما علائم سکته قلب در مواردی در مردان و زنان نیز متفاوت است. حالت تهوع ، استفراغ ، تپش قلب و ناراحتی معده از علائم خارج از پنج مورد برتر است که ممکن است مردان و زنان تجربه کنند.

مردان بسیار شایعتر علائم را نشان می دهند و آنها را ناگهانی و با شدت بیشتری تجربه می کنند. علاوه بر این ، آنها می توانند عرق سرد ، سرگیجه داشته باشند. مردان همچنین زودتر از زنان به سن حمله قلبی می رسند. خطر ابتلا به سکته قلب در یک مرد پس از 45 سالگی ، پنج سال زودتر از زنان به طور قابل توجهی افزایش می یابد.

علائم سکته قلبی برای زنان خاموش تر است. به همین دلیل ، زنان در معرض خطر بالاتری قرار دارند که یک حمله قلبی خاموش داشته باشند و از وقوع آن بی اطلاع باشند یا آن را با چیز دیگری اشتباه بگیرند.

مطالعات نشان داده است که زنانی که دچار حمله قلبی شده اند اغلب درد قفسه سینه را تجربه نکرده اند – گویاترین نشانه مشکل قلبی در زنان موارد زیر میی باشد :

  • خستگی غیرمعمول
  • اختلال خواب
  • ناراحتی شبیه آنفولانزا
  • رنگ پریدگی
  • ناتوانی در خوابیدن

برخلاف مردان ، که علائم آنها معمولاً در طی چند دقیقه بروز می کند ، زنان ممکن است علائم را تا یک ماه قبل از وقوع سکته تجربه کنند. به همین دلیل برای آنها بسیار مهم است که این علائم کم شدت را تشخیص دهند و با پزشک قلب صحبت کنند.در صورت مشاهده علائم سکته قلبی – ناگهانی یا آهسته ، ظریف یا شدید – بلافاصله به متخصص قلب مراجعه نمایید.

علل سکته قلب

شایعترین علت سکته قلب انسداد یکی از عروق نزدیک قلب بر اثر رژیم غذایی نادرست،مصرف سیگار فشارهای عصبی و غیره است.این نیز می تواند ناشی از بیماری کرونر قلب باشد ، که در آن پلاک ها در رگ ها جمع می شود و آنها را باریک می کند. با گذشت زمان ، این می تواند مانع عبورجریان خون و باعث گرفتگی رگ قلب شود.

علل کمتر شایع عبارتند از:

استفاده بیش از حد مواد مخدر ، مانند کوکائین ، که باعث تنگ شدن رگ های خونی می شود.

سطح اکسیژن کم در خون ، به عنوان مثال ، به دلیل مسمومیت با مونوکسید کربن

چه کسانی در معرض سکته قلب هستند؟

برخی شرایط میتواند خطر ابتلا به سکته قلب را افزایش دهد.این شرایط به شرح زیر می باشد:

  • وجود بیماری خود ایمنی
  • برای مردان بالای 45 سال یا برای زنان بالای55  سال
  • سابقه خانوادگی بیماری قلبی
  • کلسترول بالا
  • مصرف دخانیات یا در معرض آنها قرار گرفتن
  • افراد مبتلا به دیابت
  • فشار خون بالا
  • استرس زیاد
  • استفاده از داروهای غیرقانونی
  • چاقی
  • سندرم متابولیک
  • عدم فعالیت
  • سابقه عوارض بارداری (به عنوان مثال پره اکلامپسی ، فشار خون حاملگی ، دیابت بارداری)
  • یائسگی زودرس (یائسگی قبل از 40 سالگی)

سکته قلب یک تجربه فردی است.

هر شخصی به طور متفاوتی یک سکته را تجربه می کند.شما میتوانید هفته ها علائم هشداردهنده داشته باشید یا یک حمله قلبی بسیار ناگهانی داشته باشید. حتی نحوه تجربه درد نیز می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال ، شما ممکن است هر چیزی را تجربه کنید ، از عدم درد ، تا درد خفیف یا شدید. هرچه علائم شما بیشتر باشد ، احتمال سکته بیشتر است. به یاد داشته باشید ، ممکن است علائم و جدول زمانی متفاوتی از وقایع برای حمله قلبی خود نسبت به شخص دیگر داشته باشید.به همین دلیل ضروریست در صورت مشاهده هریک از علائم ذکر شده در این مقاله در اسرع وقت تحت نظر متخصص قلب قرار بگیرید تا از وقوع سکته جلوگیری کنید.

در صورت مشاهده علائم سریعا اقدام کنید.

اگر احساس می کنید ممکن است دچار سکته شده باشید ، بسیار مهم است که بلافاصله کمک بگیرید. منتظر نمانید این ممکن است به معنای تفاوت بین مرگ و زندگی شما باشد. اگر احساس می کنید دچار حمله قلبی شده اید ، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • با اورژانس تماس بگیرید یااگر به هر دلیلی قادر به برقراری ارتباط با خدمات اورژانس نیستید ، از شخصی بخواهید که شما را به بیمارستان منتقل کند و اصلا خودتان پشت فرمان ننشینید.
  • از آسپرین استفاده کنید. آسپرین می تواند از قلب شما در برابر آسیب رساندن لخته خون محافظت کند. با این حال ، می تواند با داروهای خاص تداخل کند.به همین دلیل ابتدا با اورژانس تماس بگیرید و بپرسید آیا باید آسپرین مصرف کنید یا خیر. آنها می توانند به شما کمک کنند تا بدانید چه کاری باید انجام دهید.

با توجه به خطر آفرین بودن این اتفاق توصیه اکید ما مراجعه مرتب و دوره ای به متخصص قلب و عروق می باشد.

چگونه پزشک قلب شما سکته قلبی را درمان می کند؟

سکته قلب

برای درمان سکته دو راه وجود دارد:

  • مبتنی بر دارو
  • مبتنی بر جراحی

مبتنی بر دارو

اولین روش مبتنی بر دارو برای درمان حمله قلبی ، ترومبولیز است که به آن لخته نیز گفته می شود. این شامل روشی است که پزشک  قلب دارو را به داخل ورید تزریق می کند تا خون نرم شود و خون رسانی مجدد به قلب برقرار شود. این درمان را می توان در آمبولانس شروع کرد.

مبتنی بر جراحی

روش دیگر ، مداخله کرونر است که در آن پزشک قلب شریان کرونر مسدود شده را باز می کند و خون رسانی به بخشی از قلب را که فاقد خون است ، برقرار می کند. این روش تا آنجا که ممکن است عضله قلب را نجات می دهد اما به عنوان یک عمل جراحی ، این روش درمانی فقط در بیمارستان انجام می شود.

چگونه می توان از سکته قلب جلوگیری کرد؟

انتخاب سبک زندگی در سلامت کلی قلب بسیار مهم است. ثابت شده که خوردن غذای سالم ، تحرک و حفظ وزن سالم و همچنین ترک سیگار خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته قلب را کاهش می دهد.مهم تر از همه مراجعه مرتب به متخصص قلب شما را از سلامت قلب خود آگاه میکند و در صورت وجود مشکل خاموش در قلبتان درمان آغاز شده و کار به سکته قلبی و دیگر مشکلات حاد قلبی و حتی مرگ خاموش نمیرسد.

سخن پایانی

سکته قلب از ناگوارترین اتفاقاتی است که سالانه جان شمار زیادی از افراد را میگیرد.اغلب پیدایش این مشکل به دلیل عدم مراجعه و معاینه دوره ای قلب توسط متخصص قلب و عروق و بی خبری از وجود مشکل قلبی می باشد.که این بی خبری رفته رفته منجر به پیشرفت مشکل و پیدایش سکته و شرایط خطرآفرین میشود.پس در گام اول مراجعه به متخصص را در اولویت قرار دهید و در گام های بعدی با دوری از عوامل خطر از پیدایش این مشکل جلوگیری کنید و در آخر اگر این توجهات را انجام ندادید و به سکته مبتلا شدید با اورژانس بدون اتلاف وقت تماس بگیرید و جان خود را نجات دهید.

مرکز قلب دکتر تپش با دارا بودن پیشرفته ترین و کامل ترین تست های تشخیصی شما را در رسیدن به سلامتی و زندگی آرام همراهی خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید