×

علت درد قلب و تنگی نفس

افراد به اشکال گوناگونی دچار تنگی نفس یا دیسپنه می‌‌شود اما معمولا نفس تنگی با قلب درد همراه خواهد بود. علت درد قلب و تنگی نفس به عوامل زیادی بستگی خواهد داشت و با علائمی چون درد قلب و قفسه سینه، درد هنگام نفس کشیدن، سرگیجه، سرفه و خس ‌خس سینه همراه باشد. در برخی موارد ممکن است فرد به یک حمله قلبی دچار باشد، بدون آنکه علائم خاصی داشته باشد.

در این صورت، ممکن است نفس تنگی تنها علامت هشدار دهنده حمله قلبی باشد. چنان چه تشخیص پزشک عمومی همین باشد، برای فرد آسپرین تجویز می‌شود و به بیمارستان انتقال داده می‌شود. نارسایی قلبی نیز ممکن است سبب ایجاد مشکلات تنفسی گردد. نارسایی قلبی سبب می‌شود که قلب برای پمپاژ خون کافی به بدن با مشکل مواجه شود.

علت آن معمولا ضعیف و یا سفت بیش از حد عضله قلب است که نمی‌تواند عملکرد صحیحی داشته باشد و جمع شدن آب در داخل ریه‌ها، باعث اخلال در تنفس می‌شود. همچنین دیگر علت درد قلب و تنگی نفس

ممکن است به اختلالات سرعت ضربان قلب مانند فیبریلاسیون دهلیزی و تاکی کاردی مرتبط باشد.

 چنان چه دچار نفس تنگی بی ‌دلیل و ناگهانی شدید، بهتر است سریعا به پزشک متخصص در کلینیک‌های تخصصی مراجعه نمایید تا در صورت وجود مشکل درمان صورت گیرد تا از بروز عوارض بعدی جلوگیری شود.

علت درد قلب و تنگی نفس

فهرست مطالب

علت درد قلب و تنگی نفس

روش‌های تشخیص علت درد قلب و تنگی نفس

روش‌های درمان علت درد قلب و تنگی نفس

علت تپش قلب و تنگی نفس در خواب چیست؟

علت تنگی نفس و سرگیجه چیست؟

سردرد و تنگی نفس نشانه چیست؟

سخن پایانی

علت درد قلب و تنگی نفس چیست؟

عوامل زیادی می‌توانند علت درد قلب و تنگی نفس باشند که در ادامه به مهم‌‌ترین آن‌‌ها اشاره می‌کنیم.

بیماری عروق کرونر

بیماری عروق کرونر یکی از مشکلات شایع قلبی بوده و زمانی رخ می‌دهد که رگ‌‌های خونی که خون، اکسیژن و مواد مغذی قلب را تامین می‌نمایند دچار آسیب گردند.

در برخی موارد، این آسیب‌ها ناشی از تجمع یک ماده و التهاب در این عروق صورت می‌گیرند. این تجمع و التهاب، عروق قلب را تنگ می‌کند و در سبب کاهش جریان خون به قلب می‌شود که ممکن است با علائمی مانند درد قلب همراه با نفس تنگی و علائم زیر همراه باشد.

درد قفسه سینه

در صورتی که یکی از رگ‌‌ها به‌ طور کامل مسدود گردد، در نتیجه بیماری عروق کرونر سبب حمله قلبی می‌شود. در این وضعیت باید سریعا به پزشک مراجعه کرد تا روند درمان پزشکی صورت گیرد. با توجه به‌ شدت آسیب عروق، داروها و شیوه‌ی درمانی متفاوت خواهند بود.

دپارگی عروق کرونر

پارگی عروق کرونر یک وضعیت اضطراری است که در آن رگ‌های خونی که خون و اکسیژن به قلب می‌رسانند به خودی خود پاره می‌گردند که ممکن است جریان خون به قلب مسدود یا کند شود و سبب حمله قلبی و یا حتی مرگ خواهد شد و می‌تواند علت درد قلب و تنگی نفس باشد.

علائمی همچون نفس تنگی ، درد قلب، درد قفسه سینه، خستگی شدید، حالت تهوع، درد در بازو و ضربان قلب سریع از عوارض این مشکل می‌باشند.

سرگیجه

شاید از خودتان بپرسید علت تنگی نفس و سرگیجه چیست. هنگامی که پارگی عروق کرونر اتفاق می‌افتد، پزشک با استفاده از روش‌های درمانی برای بازگرداندن جریان خون به قلب اقدام می‌کند‌. اگر پزشک نتواند با روش‌‌های درمانی این کار را انجام دهد، توسط جراحی رگ پاره  و ترمیم می‌گردد. این جراحی شامل باز شدن رگ با بالون یا استنت یا دور زدن آن می‌باشد.

افتادگی دریچه میترال

دریچه میترال بین دهلیز چپ و بطن چپ قلب قرار گرفته و به این صورت عمل می کند که با پر شدن دهلیز چپ از خون، دریچه میترال باز شده و خون به داخل بطن چپ جریان پیدا می‌کند.

 در این صورت چنان چه دریچه میترال به درستی بسته نشود، افتادگی دریچه میترال ایجاد می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال هیچ علائمی نداشته و در صورت وجود نارسایی قلبی ممکن است علائمی مانند سنگینی قفسه سینه و نفس تنگی ایجاد شود.

کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک

عامل دیگر علت درد قلب و تنگی نفس بیماری کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک است، این معضل یک نوع بیماری قلبی بوده که سبب ضخیم شدن غیرعادی ماهیچه قلب خواهد شد. این آسیب پمپاژ خون را برای قلب را سخت خواهد کرد.

در بسیاری از موارد افراد هیچ علائمی را در صورت بروز آن نخواهند داشت. با این وجود ممکن است علائمی مانند سنگینی قفسه سینه، نفس تنگی ، غش کردن و احساس تپش سریع قلب ایجاد نماید.

بنابراین می‌توان ادعا کرد که این بیماری دیگر علت تپش قلب و تنگی نفس در خواب خواهد بود.

پریکاردیت

پریکارد غشایی کیسه مانند در اطراف قلب می‌باشد. چنان چه تورم و سوزش در این غشا ایجاد شود، وضعیتی به نام پریکاردیت رخ می‌دهد. پریکاردیت انواع مختلفی داشته و علائم با توجه به نوع آن متفاوت خواهد بود.

سنگینی و درد در قفسه سینه، نفس تنگی ، تپش قلب، احساس کلی ضعف و خستگی، سرفه کردن، تب درجه پایین و تورم شکم یا پا از علائم پریکاردیت هستند.

در صورتی که علائم تدریجی باشد و برای مدت طولانی ادامه داشته باشند، ممکن است فرد به پریکاردیت مزمن مبتلا شده باشد. این موارد با گذشت زمان و تحت نظر متخصص قلب بهبود پیدا می‌کنند. در موارد شدیدتر درمان شامل استفاده از برخی دارو‌ها و یا جراحی می‌باشد.

پلوریت

پلوریت شرایطی است که در آن پلور ملتهب خواهد شد. پلور غشایی است که قسمت داخلی حفره قفسه سینه را می‌پوشاند و ریه‌ها در داخل آن محصور می‌باشند. از نشانه‌های اصلی این بیماری می‌توان سنگینی قفسه سینه و تنگی نفس را نام برد. در صورت وجود این عارضه ممکن است فرد درد تابشی در شانه‌‌ها و کمر نیز داشته باشد.

پنوموتوراکس

پنوموتوراکس زمانی ایجاد می‌شود که یکی از ریه‌ها فرو ریخته و هوا به فضای بین ریه و دیواره قفسه سینه نشت پیدا کند. در این وضعیت هوا به خارج از ریه فشار وارد می‌کند. این مشکل معمولا در اثر ایجاد آسیب در قفسه سینه ایجاد می‌شود.

از علائم این عارضه می‌توان درد ناگهانی قفسه سینه و نفس تنگی را نام برد. پنوموتوراکس ممکن است زندگی فرد را تهدید کند و در برخی موارد به صورت خودبه‌خود رفع می‌گردد. با این وجود در صورت ابتلا به پنوموتوراکس بهتر است به منظور پیشگیری از خطرات آن به متخصص مراجعه نمایید.

آمبولی ریه

آمبولی ریه زمانی ایجاد می شود که یکی از شریان‌های ریه مسدود گردیده باشد. در اکثر اوقات، این عارضه ناشی از لخته شدن خونی که از پا‌ها به سمت ریه‌‌ها حرکت می‌کند رخ می‌دهد. در این صورت فرد ممکن است احساس سنگینی قفسه سینه و نفس تنگی ، درد و تورم پا، پوست ملتهب، تب، تعریق، ضربان قلب سریع و سبکی سر داشته باشد. از آن جایی که آمبولی ریه ممکن است زندگی را تهدید کند، تشخیص و درمان زود هنگام آن اهمیت زیادی دارد.

عصبی بودن

در برخی موارد ممکن است فرد اضطراب کوتاه مدتی را در زندگی خود تجربه نماید که این وضعیت خطری نداشته اما از آن جایی که این علائم شبیه علائم حمله قلبی بوده و نمی‌‌توان به درستی تشخیص داد بختر است به بیمارستان مراجعه نمایید تا با معاینات پزشکی علت مشخص شود.

رفلاکس معده

رفلاکس معده زمانی ایجاد می‌شود که اسید معده از معده به مری بازگردد و علاوه بر ایجاد سنگینی قفسه سینه و نفس تنگی ممکن است فرد علائمی همچون احساس سوزش و درد در قفسه سینه و مشکل بلع را تجربه نماید. بیشتر افراد در طول زندگی خود نوعی از رفلاکس اسید را تجربه می‌نمایند.

فشار عضلانی

فشار عضلانی به خصوص عضلات بین دنده ‌ای یک علت درد قلب و تنگی نفس می‌باشد. ماهیچه‌‌های بین دنده‌‌ای که عامل اتصال دنده‌‌ها به یکدیگر هستند و فشار عضلانی در اثر فعالیت شدید رخ می‌دهد.

پنومونی یا ذات‌ الریه

پنومونی وجود عفونت در یک یا هر دو ریه را شامل می‌شود. ریه‌‌ها در حالت طبیعی پر از کیسه ‌های کوچک هوا بوده که به ورود اکسیژن به خون کمک می‌نمایند.

در صورت ابتلا به ذات‌ الریه ، این کیسه‌های کوچک ملتهب شده و حتی ممکن است پر از چرک یا مایع گردند. با توجه به میزان عفونت ریه، علائم سنگینی قفسه سینه و نفس تنگی از خفیف تا شدید را به همراه دارد.

آسم

آسم شرایطی است که در آن مجاری تنفسی در ریه‌ها ملتهب و متورم می‌گردد. این مشکل، علاوه بر تولید مخاط اضافی، ممکن است تنفس را برای کسانی که مبتلا به آسم هستند، سخت کرده و دلیل درد قلب و نفس تنگی هنگام حملات آسم گردد.

شدت آسم در افراد مختلف متفاوت بوده و افراد دارای این بیماری را دارند باید علائم خود را زیر نظر متخصص ریه کنترل نمایند.

  • زخم‌‌های گوارشی

زخم‌‌های گوارشی زمانی رخ می‌دهد که در دیواره معده، مری یا روده کوچک زخم به وجود بیاید. درد معده از شایع ‌ترین علائم زخم است، اما ممکن است درد یا سنگینی قفسه سینه را به همراه داشته باشد که در برخی موارد با درد‌های قلبی اشتباه گرفته خواهد شد.

-فتق هیاتال

در شرایط فتق هیاتال بخشی از معده از طریق ماهیچه‌ ای که قفسه سینه را از شکم جدا می‌ کند به جلو فشار وارد می‌نماید. گاهی فرد به هیچ عنوان متوجه فتق هیاتال نخواهد شد اما با این وجود، یک فتق بزرگ هیاتال سبب برگشت غذا و اسید به مری شده و می‌تواند سبب ایجاد درد قلب همراه با نفس تنگی گردد.

  • شکستگی دنده

شکستگی دنده بیشتر در اثر نوعی ضربه ایجاد شده که سبب ترک خوردن استخوان می‌گردد. با وجود این که دنده‌های شکسته دردناک بوده، معمولا بین یک تا دوماه به صورت خودی خود از بین خواهد رفت. با این وجود، نظارت بر آسیب‌های دنده از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا از عوارضی مانند درد قلب همراه با نفس تنگی جلوگیری می‌شود.

در این شرایط زمانی که فرد نفس عمیقی می‌ کشد، فشار بیشتری به ناحیه آسیب‌ دیده وارد و درد افزایش می‌یابد.

روش‌های تشخیص علت درد قلب و تنگی نفس

متخصص قلب و عروق در مورد علائم و شرح حال بیمار با وی صحبت کرده و انجام برخی آزمایش‌‌های فیزیکی را برای تشخیص دقیق علت درد قلب و تنگی نفس توصیه می‌کند.

وجود هر گونه انسداد یا سوراخ شدگی دریچه با کمک دستگاه و توسط پزشک تشخیص داده خواهد شد. همچنین مشکلات ضربان نامنظم و افزایش سایز قلب هم از این طریق قابل‌ تشخیص خواهند بود.

متخصص قلب و عروق برای شناسایی علت تپش قلب و تنگی نفس در خواب و یا تشخیص اینکه علت تنگی نفس و سرگیجه چیست از طریق انجام برخی از آزمایش‌‌ها عملکرد دریچه‌‌های قلب را بررسی می‌کند و نسبت به انتخاب شیوه‌ی درمان بیمار تصمیم می‌گیرد. در ادامه به این آزمایش‌ها اشاره می‌کنیم.

  • معاینه فیزیکی: پزشک شرح حال بیمار را بررسی کرده و درباره علائم فرد سوال می‌‌پرسد که برای تشخیص اغلب به انجام آزمایش‌‌های بیشتری نیاز است. اما در برخی موارد توسط پزشک یا تکنسین اورژانس به صورت اضطراری انجام می‌گردد.
  • آزمایش خون: گاهی ممکن است نیاز باشد گاز‌های خون شریانی و میزان اشباع اکسیژن نیز بررسی شوند.
  • آزمایش‌های ورزشی: فشار خون، ضربان قلب و تغییرات تنفس به هنگام ورزش و استراحت مورد بررسی قرار می‌گیرند.
  • نوار قلب: این آزمایش، فعالیت های الکتریکی قلب را ثبت و ریتم ‌های غیر طبیعی را مشخص می کند.
  • هولتر مانیتورینگ قلب: ممکن است یک پایشگر هولتر به مدت ۲۴ ساعت استفاده گردد. در برخی موارد، استفاده از دیگر انواع پایشگر‌ها تا مدت ۲ هفته برای بیمار تجویز خواهد شد.
  • اکوکاردیوگرافی: به هنگام اکوی قلب با استفاده از امواج فراصوت، تصویری متحرک از قلب و دریچه‌‌های آن ایجاد خواهد شد.
  • تصویر برداری اشعه ایکس از قفسه سینه: این تصویر برداری به منظور ارزیابی شرایط ریه تجویز می‌شود.

روش‌های درمان علت درد قلب و تنگی نفس

درمان بیماری‌های قلبی و علت درد قلب و تنگی نفس به نوع و شدت بیماری بستگی خواهد داشت. در درمان این بیماری‌ها به محافظت دریچه‌ها از آسیب بیشتر، کاهش علائم و بازسازی یا تعویض دریچه پرداخته می‌شود.

  • درمان درد قلب و تنگی نفس

بهترین شیوه برای درمان درد قلب همراه با نفس تنگی پیشگیری از محرک‌هایی مانند استرس است که سبب ایجاد درد می‌گردند. همچنین می‌توان تکنیک‌های آرامش مانند مدیتیشن، یوگا یا تنفس عمیق را فراموش نکنید و از مواد مخدر غیرقانونی خودداری شود.

  • حفظ دریچه‌‌ها از آسیب بیشتر

در صورت داشتن سابقه ی بیماری قلبی، خطر ابتلا به اندوکاردیت که نوعی عفونت قلبی می‌باشد، افزایش پیدا می‌کند. همچنین افرادی که عمل تعویض یا بازسازی دریچه را انجام دادند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اندوکاردیت قرار خواهند داشت. این افراد برای مراقبت بیشتر باید موارد زیر را رعایت نمایند:

به هنگام مراجعه به پزشک و دندان پزشک، وی را از بیماری خود آگاه و در صورت داشتن هرگونه علائم عفونت مانند گلودرد، به پزشک خود اطلاع دهند.

به منظور پیشگیری از التهاب بهداشت دهان و دندان را همواره رعایت نمایند.

  • دارو

برخی داروها جهت درمان علائم و همچنین کاهش خطر آسیب‌های بیشتر تجویز خواهند شد. مصرف برخی داروها نیز پس از انجام عمل جراحی برای بیمار منع می‌شود. در برخی موارد داروهایی تجویز می‌شود که پس از عمل باید به‌ صورت مرتب استفاده شوند. هنگام مصرف دارو باید به دستورات پزشک توجه شود.

  • عمل جراحی

انجام آزمایش‌های تشخیصی، به پزشک برای تعیین موقعیت، نوع و میزان گستردگی بیماری کمک می‌نماید. پزشک طبق نتایج آزمایش‌ها، ساختار قلب و سن بیمار بهترین روش درمانی را تجویز خواهد کرد. معمولا عمل جراحی برای ترمیم یا تعویض دریچه قلب انجام می‌شود. ممکن است ترمیم دریچه قلب به روش‌های دیگری مانند بالون قلب نیز انجام گیرد.

  • مراقبت

بیمار مبتلا به مشکلا قلبی، چنان چه عمل دریچه قلب انجام داده باشد باید در برابر آسیب‌های احتمالی که در آینده ممکن است به وجود آید از خود محافظت نمایند. از این جهت بهتر است نکات زیر را رعایت کند:

  • در مورد نوع و شدت بیماری دریچه قلبی خود آگاهی بدست آورید.
  • در صورت داشتن هرگونه عفونت و التهاب به پزشک مراجعه نمایید.
  • قبل انجام هرگونه عمل و آزمایشی که سبب خونریزی می شود مصرف آنتی ‌بیوتیک را فراموش نکنید.
  • داروهای تجویز شده خود را به ‌صورت منظم و بر اساس دستور پزشک مصرف نمایید.
  • به طور منظم و حتی در صورت بهبود کامل و رفع علائم یک ‌بار در سال جهت ویزیت به پزشک مراجعه نمایید.

علت تپش قلب و تنگی نفس در خواب چیست؟

علت تپش قلب و تنگی نفس در خواب می‌تواند شامل مشکلات مجاری هوایی منتهی به ریه‌ها، مشکلات قلبی چون نارسایی قلبی، حمله قلبی، اختلالات ریتمیک، اختلالات موجود در ریه از جمله تجمع و تورم نخاع، فشارخون بالا، بیماری انسدادی مزمن ریه، اضطراب و آلرژی خواهد بود.

علت تنگی نفس و سرگیجه چیست؟

در پاسخ به این پرسش که علت تنگی نفس و سرگیجه چیست باید بگویم که یکی از نشانه‌های اصلی حمله قلبی داشتن درد قفسه سینه همراه با سرگیجه و تعرق بسیار است. از سوی دیگر همراهی نفس تنگی و سرگیجه می‌تواند عامل مهمی مبنی بر لختگی خون باشد.

بیماری‌های قلبی که با سرگیجه و نفس تنگی همراه هستند شامل نقص در قسمت فوقانی دیواره بطن، تاکی کاردی بطنی، آریتمی قلبی، تصلب شرایین و غیره خواهد بود و در صورت بروز هریک از این موارد ضروری است به پزشک مراجعه نمایید.

سردرد و تنگی نفس نشانه چیست؟

حال قصد داریم به این موضوع بپردازیم که علت سردرد و تنگی نفس نشانه چیست. خود نفس تنگی و کمبود اکسیژن رسانی می‌تواند عامل سردرد گردد. از سوی دیگر برخی بیماری‌ها از جمله کرونا، آنفولانزا و سرماخوردگی شدید نیز قادر به ایجاد سردرد و نفس تنگی است.

بنابراین در صورت بروز هریک از این علائم ضروری است در اسرع وقت برای پیگیری علت سردرد و تنگی نفس نشانه چیست به پزشک متخصص مراجعه کنید.

سخن پایانی

همان‌ طورکه در بالا اشاره شد علت درد قلب و تنگی نفس معمولا به نارسایی‌های قلبی مربوط می‌باشد که باید به آن توجه شود. چنان چه دلیل درد قلب و نفس تنگی مربوط به یک بیماری قلبی نباشند به دلیل یک مشکل جدی در اندام‌های دیگر مانند دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی و یا سیستم اسکلتی ایجاد گردیده‌اند که باید پیگیری و درمان شوند.

انجام ورزش بسیار شدید، دمای بالا و چاقی ممکن است سبب ایجاد این مشکل در افراد سالم گردند. اما با توجه به حساسیت قلب بهتر است افراد در صورت مواجه شدن با این علائم سریعا به کلینیک‌های تخصصی قلب مراجعه نمایند تا شرایط آن‌ها به طور کامل بررسی شود.

در صورت شدید بودن علت درد قلب و تنگی نفس و داشتن علائم دیگر مانند تعریق و سرگیجه احتمال ایجاد حمله قلبی وجود داشته و باید به سرعت فردی که دچار این علائم است به اورژانس منتقل شود. همچنین در صورتی که این علائم برای خودتان رخ ‌داد بهتر است از رانندگی پرهیز کرده و با اورژانس تماس بگیرید تا اقدامات لازم صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید