کلینیک قلب
دکتر تپش

فشار خون بالا و گرگرفتگی

فشار خون بالا و گرگرفتگی؛ نیازمند اقدامات اورژانسی را برای پایین آوردن فشار خون

معمولا کسانی که دچار هایپر تنشن می‌شوند در شرایط مختلف گرگرفتگی و برانگیختگی صورت را تجربه می‌کنند که گاهی با سرگیجه نیز همراه است.

فشار خون بالا و گرگرفتگی جزو نشانه‌هایی هستند که باید جدی گرفته شوند و در واقع شما نیز اگر چنین علائمی را تجربه کردید سریعا باید اقدامات اورژانسی را برای پایین آوردن فشارخون انجام دهید. گرگرفتگی حالتی است که در صورت بروز ممکن است شما را نگران کرده باشد که در چنین شرایطی باید با آگاهی کامل، اقدامات لازم را انجام دهید.

فشار خون بالا و گرگرفتگی

آنچه در این مقاله می خوانید :

علائم مشابه با فشار خون بالا و گرگرفتگی

هایپر تنشن معمولا نشانه‌هایی دارد که در اکثر اوقات و در میان افراد مختلف یکسان است. البته گاهی نیز ممکن است برخی از افراد علائم متفاوتی را در صورت بروز هایپر تنشن تجربه کنند، اما در هر حال حالت از نظر بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون، گرگرفتگی یکی از این علائم است.

به جز حالت گرگرفتگی، زمانی که فشارخون افزایش پیدا می‌کند ممکن است چند علامت دیگر را شاهد باشیم که شامل سرگیجه، حس گرم شدن بدن، خون‌ریزی از بینی، خستگی و مواردی از این قبیل است.

از آن‌جایی که گرگرفتگی و یا برانگیخته شدن صورت در هایپر تنشن جز علائمی است که باید جدی گرفته شود، در صورت بروز چنین علامتی برای جلوگیری از مشکلات مهمی همچون سکته قلبی و مغزی باید اقدامات لازم انجام گیرد.

در صورت گرگرفتگی هنگام هایپر تنشن و پس از گذراندن این مرحله، بهتر است داروهای تجویز شده از جانب پزشک برای کنترل بیماری و جلوگیری از گرگرفتگی مجدد مصرف شود.

نکته مهمی که لازم است بدانید این است که حالت گرگرفتگی در تمامی افراد رخ نمی‌دهد و گاهی ممکن است با افزایش فشارخون علائم مشابه دیگری تجربه شود، اما از آن‌جایی که این علامت در پرفشاری خون اهمیت زیادی دارد، ما سعی کردیم در این‌جا مفصلا به آن بپردازیم و به شما بگوییم در صورتی که گرگرفتگی را تجربه کردید باید چه اقدامی انجام دهید و آیا اصلا گرفتگی تنها در صورت هایپر تنشن رخ می‌دهد یا موارد دیگری در بروز این علامت دخیل هستند.

ما در این مطلب سعی کردیم به موضوع فشار خون بالا و گرگرفتگی به طور مفصل بپردازیم و در کنار آن شما را با موارد مهمی همچون آیا گرگرفتگی خطرناک است، علائم فشار خون بالا در زنان، سردردهای صبحگاهی از علائم فشار خون بالا، روش‌های پیشگیرانه و درمانی فشارخون بالا و گرگرفتگی آشنا کنیم.

 

آیا گرگرفتگی خطرناک است و می‌تواند نشان از بروز بیماری‌های دیگر به جز فشار خون بالا باشد؟

آیا گرگرفتگی خطرناک است؟ زمانی که خون در مویرگ‌ها متوقف شود و یا به درستی حرکت نکند، گرگرفتگی رخ می‌دهد البته این تنها یکی از مواردی است که موجب گرگرفتگی می‌شوند و موارد دیگری نیز در این امر دخیل هستند که شامل یائسگی، اختلالات غده تیروئید، مصرف بیش از حد الکل، استرس، چاقی، اختلالات عروقی و مواردی از این قبیل است.

گرگرفتگی هم می‌تواند خطرناک باشد و همه نه اما از آن‌جایی که در هر بیماری جزو علائم جدی محسوب می‌شود، در چنین مواقعی مراجعه به پزشک الزامی است.

گرگرفتگی با نام دیگر فلاشینگ نیز شناخته می‌شود و ممکن است یک ناحیه یا بخش وسیعی از صورت را در بر بگیرد اما به طور معمول در گونه‌ها و ناحیه بینی مشاهده می‌شود. در پاسخ به سوال این‌که آیا گرگرفتگی خطرناک است؟

باید گفت همه چیز وابسته به مشکل یا بیماری‌ است که موجب گرگرفتگی شده است. چنانچه گرفتن مویرگ‌ها باعث این مسئله شده باشد، خطرات آن به مراتب بالاتر از سایر بیماری‌هایی است که گرگرفتگی یکی از نشانه‌های آن است.

مصرف سیگار و چاقی دو مورد از مهم‌ترین چیزهایی هستند که باعث گرگرفتگی می‌شوند و آن را تشدید می‌کنند. به جز فشار خون بالا و گرگرفتگی که اگر به شکل همزمان رخ بدهند جزو موارد خطرناک محسوب می‌شود، زمانی که گرگرفتگی با علائمی همچون تب بالای 37 درجه همراه باشد و یا موجب اخلال در خوابتان شده باشد اقدامات فوری درمانی باید انجام گیرد.

فشار خون بالا و گرگرفتگی در هر سنی ممکن است رخ دهد اما افرادی که معمولا هایپر تنشن تری دارند و یا افرادی با سنین بالا بیشتر از سایرین دچار اینگونه علائم می‌شوند.

 

سردردهای صبحگاهی از علائم فشار خون بالا در افرادی با گروه‌های سنی مختلف

گاهی اوقات افراد نه در تمام طول روز بلکه تنها در هنگام صبح دچار سردرد می‌شوند. اما سوال این‌جاست که سردردهای صبحگاهی از علائم فشار خون بالا است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله سردردهای صبحگاهی از نشانه‌های هایپر تنشن هستند، اما این اتفاق تنها به‌خاطر این بیماری رخ نمی‌دهد و سایر بیماری‌ها نیز ممکن است در بروز سردرد در هنگام صبح دخیل باشند، اما اگر دچار پرفشاری خون هستید، امکان این که سردرد تان به‌خاطر هایپر تنشن رخ داده باشد زیاد است.

در کنار سردردهای صبحگاهی، ممکن است علائم دیگری متوجه فرد شود که شامل تپش قلب، خستگی و موارد دیگر است. البته در صورتی که سردرد به‌خاطر هایپر تنشن رخ داده باشد. متاسفانه هایپر تنشن تمامی ارگان‌های بدن را تحت تأثیر قرار خواهد داد که برای درمان آن باید اقدامات لازم را انجام داد.

اگر شما نیز جزو افرادی هستید که در هنگام صبح دچار سردرد می‌شوید و می‌خواهید مطمئن شوید که آیا سردرد به هایپر تنشن مرتبط است یا نه، بهتر است همیشه یک دستگاه فشار سنج در منزل داشته باشید.

بسیاری از افراد با مشاهده علائم هایپر تنشن که یکی از آن‌ها سردردهای صبحگاهی است، بدون آن‌که علت دقیق بیماری و مشکل بررسی شود اقدام به مصرف خودسرانه مسکن‌ها می‌کنند که این کار ممکن است در آینده مشکلات دیگری ایجاد کند.

اگر شما نیز در هنگام صبح دچار سردرد می‌شوید، بهتر است آزمایش‌های قند خون، ادرار و خون را انجام دهید تا مشخص شود که آیا این مشکل به‌خاطر پرفشاری خون است و چه چیزی باعث افزایش فشارخون شده است. تا زمان مشخص شدن آزمایش‌ها بهترین کار کنترل استرس و داشتن رژیم غذایی مناسب با حذف نمک است که کمک زیادی به کاهش فشارخون و جلوگیری از سردردهای صبحگاهی به افراد می‌کند.

علت و علائم فشار خون بالا در زنان که گاهی ممکن است زندگی روزمره آن‌ها را مختل کند.

علت هایپر تنشن در زنان مختلف است، از بیماری‌های داخلی گرفته تا چاقی و مصرف بیش از اندازه نمک در غذاها و موارد مشابه همگی از علت‌های بروز فشارخون در زمان هستند که در هر سنی ممکن است رخ دهد.

با یافتن علت فشارخون در زنان، به راحتی می‌توان یک روند درمانی موثر را آغاز کرد که شامل روش‌های درمانی خانگی و پزشکی است. توصیه می‌شود به جز اقدامات فوری که در صورت بروز هایپر تنشن در زنان ممکن است رخ داده باشد، در حالت عادی سعی نکنید تا یافتن علت دقیق هایپر تنشن به‌طور خودسرانه دارو مصرف کنید.

نشانه هایپر تنشن در زنان متفاوت است البته برخی از علائم در هنگام بروز فشارخون در خانم‌ها تقریبا با یکدیگر یکسان است، اما در واقع به صورت کلی علائم و نشانه‌هایی که متوجه این افراد می‌شود ممکن است تفاوت‌هایی نیز داشته باشد.

علائم رایجی همچون تپش قلب نامنظم، گیجی، مشکلات دید، درد در قفسه سینه، مشکلات تنفسی، وجود خون در ادرار، احساس چوبش در برخی نقاط بدن از جمله گردن، سینه و یا گوش‌ها جزو علائم هایپر تنشن در مردان و زنان است که برخی از آن‌ها ممکن است رخ دهد.

برخی از علائم هایپر تنشن در زنان که به ندرت ممکن است رخ دهد، شامل خون‌ریزی از بینی، سردرد و سرگیجه ناگهانی است. در صورت بروز هر یک از علائم بالا، میزان فشارخون باید در زنان سنجیده شود و به سرعت اقدامات لازم برای پایین آوردن فشارخون انجام شود.

در شرایط حاد که درمان لازم برای هایپر تنشن انجام نشود، ممکن است مشکلات جدی دیگر رخ دهد که شامل تجمع مایعات در ریه، پارگی سرخرگ‌ها، تورم مغز و یا حتی سکته قلبی و مغزی است.

مواردی که فشار خون بالا و گرگرفتگی را تشدید می‌کنند.

به‌طور معمول هر عاملی که باعث افزایش فشارخون شود، ممکن است گرگرفتگی را نیز تشدید کند. برخی از موارد در این زمینه قابل کنترل است و برخی نیز از بیماری‌ها با مشکلاتی هستند که باعث فشار خون بالا و گرگرفتگی شده‌اند و ما در بروز آن‌ها دخیل نیستیم.

به‌طور کلی مواردی همچون افزایش سن، سابقه خانوادگی هایپر تنشن، نژاد، اضافه وزن، فعالیت بدنی کم، مصرف دخانیات، مصرف بالای سدیم در غذاها، مصرف بالای الکل، بارداری، بینا ی‌های مزمن، استرس و اضطراب و همین‌طور مصرف کم پتاسیم همگی جز مواردی هستند که فشارخون را تشدید کرده که در نتیجه ممکن است باعث گرگرفتگی صورت نیز شود.

به جز موارد مهمی که ذکر ‌شد، گاهی بروز برخی بیماری‌ها موجب فشار خون بالا و گرگرفتگی در افراد مختلف می‌شوند که شامل بیماری‌های مرتبط با نارسایی قلبی، تصلب شرایین، بیماری‌های سرخرگ کرونری، بیماری‌های کلیوی، بیماری کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، سکته مغزی و حتی بیماری‌های چشمی است. البته لازم به ذکر است بیماری‌ها و مشکلات عنوان شده که ممکن است باعث افزایش فشارخون و گرگرفتگی شود، تنها محدود به موارد ذکر شده نیست بلکه بیماری‌های دیگری نیز ممکن است موجب افزایش فشارخون و در نتیجه گرگرفتگی شوند.

از آن‌جایی که استرس جزو اصلی‌ترین و مهم‌ترین مواردی است که موجب بروز فشارخون و گرگرفتگی می‌شود، بهتر است با تغییر سبک زندگی و آرامش، بر روی استرس خود غلبه کنیم. به جز استرس، هر عاملی که باعث گرگرفتگی و شدت گرفتن فشارخون شده باشد باید بررسی و کنترل شود.

اگر با مراجعه به پزشک و بررسی علائم بیماری، مشخص شد که هایپر تنشن باعث این اتفاق شده است، بهتر است علاوه بر تغییر سبک زندگی، به صورت مداوم و روزانه فشارخون خود را چک کنید و در صورت افزایش اقدامات توصیه شده از جانب پزشک را انجام دهید.

 

تومور فئوکروموسیتوما و فلاشینگ علت فشار خون بالا و گرگرفتگی

یکی دیگر از دلایلی که در اکثر مواقع موجب افزایش فشارخون و همین‌طور گرگرفتگی در افراد می‌شود، تومور فئوکروموسیتوما است که در ناحیه غده فوق کلیوی ایجاد می‌شود و جزو موارد نادر است. این تومور یعنی فئوکروموسیتوما در بیشتر مواقع غیر سرطانی هستند و ممکن است در نوجوانان، جوانان و افرادی با سنین بالا رخ دهد.

شاید این سوال در ذهنتان نقش بسته باشد که چرا تومور فئوکروموسیتوما موجب افزایش فشارخون می‌شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت از آن‌جایی که غده فوق کلیوی وظیفه ترشح هورمون‌های استرس زا را دارد، در صورت وجود تومور ترشح هورمون افزایش می‌یابد و همین مسئله موجب بیشتر شدن استرس و فشارخون خواهد شد.

زمانی که دو هورمون آدرنالین و همین‌طور نورآدرنالین به میزان زیادی ترشح داشته باشند و یا ترشح آن‌ها بی‌نظم انجام شود، به‌طور ناخودآگاه ضربان قلب افزایش پیدا می‌کند و در کنار آن افزایش فشارخون و گرگرفتگی نیز ممکن است اتفاق بیافتد.

معمولا افرادی که تومور فئوکروموسیتوما دارند، به جز علائم فشارخون و همین‌طور گرگرفتگی، ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشند که شامل تعریق زیاد، سردردهای شدید، اضطراب و استرس، حالت تهوع و استفراغ، کاهش وزن و یا حتی احساس ضعف می‌شود.

برای پیشگیری از فشار خون بالا و گرگرفتگی باید چه اقداماتی انجام شود؟

اقدامات پیشگیرانه جهت کنترل فشارخون و گرگرفتگی جزو مواردی هستند که همواره باید به آن‌ها توجه داشته باشید. چنانچه فشارخون موجب گرگرفتگی در صورت شده باشد، با کنترل و کاهش آن می‌توان از علائم این مشکل و بیماری کاست. در برخی مواقع افراد برای بار اولی است که دچار گرگرفتگی می‌شوند و برخی نیز بلافاصله پس از افزایش فشارخون دچار گرگرفتگی می‌شوند که در ادامه با نکات پیشگیرانه می‌توانید از شدت این بیماری در آینده بکاهید.

اگر جزو افرادی هستید که مدام دچار افزایش فشارخون و گرگرفتگی می‌شوید، بهتر است وزن خون را کاهش دهید، برای کاهش وزن از داروهای لاغری استفاده نکنید، از رفتن به سونا خودداری کنید، برای جلوگیری از تعریق بدن از لباس‌های کتان استفاده کنید، یوگا و سایر ورزش‌ها را انجام دهید، دوش آب ولرم بگیرید، کنترل کاملی بر روی استرس خود داشته باشید و همین‌طور خواب کافی داشته باشید. با رعایت موارد ذکر شده تا حدودی می‌توانید از بروز فشارخون و گرگرفتگی بکاهید.

گاهی هایپر تنشن موجب گرگرفتگی می‌شود و گاهی هم نه، اما در هر حال شما باید به جز موارد ذکر شده، برای کاهش گرگرفتگی رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. به این منظور سعی کنید از غذاهای دارای ترکیبات فیتواستروژن استفاده کنید که شامل بادام زمینی، دانه سویا، توت و جو انگور است. به جز این، همیشه از غذاهایی با اسیدهای چرب سالم مصرف کنید، آب و عرقیجات مصرف کنید، شیرین بیان و سنبل الطیب استفاده کرده و مواد غذایی که ویتامین سی دارند را در اولویت مصرف خود قرار دهید.

 

روش‌های درمانی رایج برای کاستن فشار خون بالا و گرگرفتگی

همان‌طور که قبلا نیز اشاره کوتاهی به این موضوع داشتیم، هر چیزی که باعث کاستن فشارخون شود، گرگرفتگی را نیز کاهش خواهد داد البته به شرطی که گرگرفتگی به علت فشارخون رخ داده باشد. در واقع شما باید برای درمان گرگرفتگی، هر عاملی که موجب افزایش فشارخون می‌شود را رعایت کنید؛ زیرا گرگرفتگی معمولا در صورتی که فشارخون در وضعیت بحرانی قرار می‌گیرد رخ خواهد داد.

برای درمان گرگرفتگی معمولا از روش هورمون درمانی، روش‌های بلوک عصبی، مصرف داروهای افسردگی، مصرف داروهای کنترل کننده فشارخون و همین‌طور داروهای ضد تشنج استفاده می‌شود. فردی با علائم گرگرفتگی در صورت مراجعه به پزشک، متخصص مربوطه ابتدا فشارخون فرد را بررسی می‌کند تا مشخص شود که آیا گرگرفتگی به فشارخون ربط دارد یا خیر.

چنانچه فشارخون و گرگرفتگی به یکدیگر مربوط شوند، راه‌های درمانی کاهش فشارخون توسط پزشک توصیه می‌شود، اما در صورتی که بیماری و یا مشکل دیگری موجب گرگرفتگی شده باشد، روند درمانی متناسب‌ برای کنترل بیماری آغاز خواهد شد.

معمولا اگر گرگرفتگی در وضعیت حادی قرار نداشته باشد و فشارخون موجب بروز آن نشده باشد، روش‌های درمانی خانگی توصیه می‌شود، اما در غیر این صورت باید راه‌های درمانی پزشکی نوین برای جلوگیری از مشکلات بعدی جایگزین شود. مهم‌ترین موردی که در این خصوص باید به آن توجه شود، عدم خوددرمانی است.

زمانی که گرگرفتگی اتفاق می‌افتد شما نباید تا زمان مشخص شدن علت آن اقدام به مصرف دارو و یا سایر روش‌های درمانی کنید؛ زیرا ممکن است علائم به‌وجود آمده تشدید شود. البته این مربوط به زمانی است که گرگرفتگی علت خاصی نداشته باشد، اما در صورت بروز گرگرفتگی به‌خاطر فشارخون شما علاوه بر این‌که باید اقدامات درمانی سریع در صورت توصیه پزشک که شامل مصرف داروهای زیر زبانی و سایر داروهای پایین آورنده فشارخون است را انجام دهید، سریعا باید با اورژانس تماس بگیرید.

سخن پایانی

فشار خون بالا و گرگرفتگی موضوع اصلی ما در این مطلب بود که به شکل مفصل به آن پرداخته شد. اگر بخواهیم به‌طور خلاصه برایتان در این باره ذکر کنیم، باید بگوییم گرگرفتگی جزو نشانه‌های مهم و اصلی فشارخون است که حتی ممکن است در شرایط بحرانی برای افراد رخ دهد و نباید به سادگی از آن عبور کرد؛ زیرا ممکن است خطرات جدی سلامت افراد را تهدید کند که از مهم‌ترین آن سکته مغزی و قلبی است.

با آغاز روند درمان فشارخون، از گرگرفتگی نیز کاسته خواهد شد البته اگر این موضوع به فشارخون مربوط شود در غیر این صورت علت آن باید توسط متخصص مربوطه مشخص و روند درمانی متناسب آغاز گردد.

ما در این مطلب سعی کردیم علاوه بر موضوع اصلی به موارد مهمی همچون علائم مشابه با فشارخون بالا و گرگرفتگی، و این‌که آیا گرگرفتگی خطرناک است و می‌تواند نشان از بروز بیماری‌های دیگر به جز هایپر تنشن باشد؟، بررسی سردرد صبحگاهی از علائم فشار خون بالا، علائم و علت هایپر تنشن در زنان که گاهی ممکن است زندگی روزمره آن‌ها را مختل کند، مواردی که فشارخون بالا و گرگرفتگی را تشدید می‌کنند، برای پیشگیری از فشار خون بالا و گرگرفتگی باید چه اقداماتی انجام شود و همین‌طور روش‌های درمانی رایج برای کاستن فشارخون بالا و گرگرفتگی بپردازیم و امیدوارم مفید واقع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

اجرا شده توسط: همیار وردپرس