کلینیک قلب
دکتر تپش

فشار خون بالا و تعریق

تعریق و ارتباط آن با فشار خون بالا

فشار خون بالا و تعریق، ادغام ضد و نقیضی هستند؛ عرق سرد جزو علائم بخش اعظمی از بیماری‌هاست و در واقع یک واکنش غیر عادی محسوب می‌شود که اگر با آن مواجه شدید باید به بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون مراجعه کنید.

بدن انسان در وضعیت معمولی از عرق کردن برای خنک کردن خود حین بالا رفتن دما استفاده می‌کند. بدن انسان هنگامی عرق می‌‌کند که رگ‌های خونی روی پوست گشاد شوند و خون بیشتری در سطح پوست جریان یابد. در این صورت حرارت خون از قسمت‌هایی از پوست به صورت عرق دفع می‌شود.

فشار خون بالا و تعریق

دلیل فشار خون بالا و تعریق

فشار خون بالا و تعریق، دلایل گوناگونی دارند که برخی از آنها عارضه‌های خفیفی محسوب می‌شوند و مشکلات مهمی را به همراه ندارند؛ ولی عرق سرد دلایل به شدت خطرآفرینی دارد که چنانچه به موقع درمان نشوند منجر به مرگ فرد می‌شود. پزشک می‌تواند با توجه به علائم بیمار دلیل احتمالی عرق سرد او را تشخیص دهد.

بسیار حائز اهمیت است که بیماری فشار خون بالا در ابتدای ابتلا تشخیص داده شود تا بتوان از بروز عوارض خطرناک، جلوگیری کرد. فشار خون بالا و تعریق از علائم پیش‌قراول وقوع سکته و حمله قلبی هستند؛ البته مورد دیگری که باعث وقوع سکته قلبی می‌شود وجود توموری نادر به نام فئوکوروموسیتوما هست.
فئوکوروموسیتوما توموری است که فشار خون بالا، گُر گرفتگی، تعریق، اضطراب و بی‌قراری را ایجاد می‌کند. حملات عصبی و panicها نیز سبب سکته قلبی می‌شوند؛ از علائم دیگر سکته و حمله قلبی می‌توان به دردهای قفسه سینه، احساس فشار و سنگینی قفسه سینه، درد فک پایین، درد گردن، درد شانه، درد کتف و بازو (دردی که در سرتاسر دست‌ها منتشر می‌شود) ضعف و بی‌حالی، احساس کوبش قفسه سینه، کاهش هوشیاری، از بین رفتن تمرکز و دیگر موارد اشاره کرد.

⦁ فئوکوروموسیتوما

فئوکروموسیتوما یا فئوکروموسیتوم در واقع یک نوع تومور غدد آدرنال است. این تومورها در غدد آدرنال موجود در بالای کلیه‌ها قرار دارند و معمولاً به صورت خوابیده و بی‌خطر هستند. فئوکروموسیتوما ممکن است برخی علائم را ایجاد کند که شامل افزایش فشار خون نیز می‌شود. بالا بودن فشار خون (هایپرتانسیون) یکی از علائم قابل توجه فئوکروموسیتوماست.

تومور فئوکروموسیتوما باعث افزایش ترشح هورمون‌های آدرنالین و نوراپی‌نفرین می‌شود که این هورمون‌ها می‌توانند باعث افزایش فشار خون و تعریق شوند.

⦁ حمله‌های پانیک یا عصبی

حمله پانیک یا حمله وحشت باعث حمله قلبی نمی‌شود. انسداد در یک یا چند رگ خونی به قلب که منجر به قطع جریان حیاتی خون می‌شود، باعث حمله قلبی می‌شود؛ اگرچه حمله وحشت باعث حمله قلبی نمی‌شود، اما استرس و اضطراب می‌توانند در بروز بیماری عروق کرونر نقش داشته باشند. حملات هراس می‌توانند به صورت وقایع منفرد یا بخشی از اختلال اضطراب بروز کنند.

⦁ درد

گاهی عرق سرد، واکنشی به درد شدید ناشی از شکستگی یا وجود میگرن است. درد گاهی به علائم شوک‌مانند و در نهایت فشار خون بالا و تعریق منجر می‌شود، در ‌این صورت بدن انسان قادر نیست خون کافی به اندام‌های گوناگون بدن برساند.

⦁ استرس، اضطراب یا هراس

استرس شدید، اضطراب یا ترس به دلایل مختلفی از جمله وجود هرگونه حادثه، غدد عرق را به روشی غیر عادی تحریک و باعث بروز عرق سرد می‌شوند و اضطراب مزمن و استرس بیش از حد را به ذهن و بدن تحمیل می‌کنند، در این حالت فرد از انجام کار‌های روزمره عاجز است یا حتی موجب بروز عوارض بلندمدت می‌شوند؛ اگر احساس می‌کنید که علائم اضطراب، زندگی روزمره شغلی و فردی‌‌تان را مختل کرده است، حتماً با پزشک متخصص درباره راهکار‌های مدیریت استرس و اضطراب مشورت کنید.

⦁ کمبود اکسیژن (هیپوکسی)

کمبود اکسیژن در خون سبب بروز تنگی نفس می‌شود و مغز را تحریک می‌کند که در ‌پی اکسیژن باشد؛ سپس فشار خون بالا و تعریق سرد ایجاد می‌شود.

⦁ افت قند خون

علائمی مانند سرگیجه، رعشه، تاری دید و عرق سرد در نهایت افت قند خون را به همراه دارند.

⦁ کاهش فشار خون

چنانچه فشار خون پایین‌تر از ۶۰/۹۰ بیاید، علائمی مانند عرق سرد، سرگیجه و مرطوب شدن پوست بروز می‌کند و در نهایت فشار خون بالا و تعریق را به همراه دارد.

⦁ شوک

شوک شدن را می‌توان در انواع مختلفی توضیح داد که از آن موارد می‌توان به شوک آنافیلاکتیک (واکنش آلرژی شدید)، شوک کاردیوژنیک (نارسایی قلب و دیگر اختلالات قلبی)، شوک هیپوولمیک (خونریزی و کاهش سطح خون)، شوک سپتیک (وجود مسمومیت در خون) و شوک نوروژنیک (آسیب دیدن یا اختلال دستگاه عصبی) اشاره کرد.

شوک باعث می‌شود تا بدن خون اکسیژن‌دار کمتری را به بخش‌ها و اندام‌های گوناگون بفرستد. چنانچه حالت شوک برای مدتی زمان‌بر ادامه یابد به نارسایی عضو یا مرگ می‌انجامد. عرق سرد یکی از علائم شایع بسیاری از شوک‌هاست.

⦁ یائسگی به علت

هر چند گرگرفتگی در یائسگی بسیار شایع است؛ اما ممکن است عرق سرد به دلیل نوسانات هورمونی دوران یائسگی ایجاد شود.

⦁ میگرن

استرس با دلیل‌های محیطی حاد می‌توانند تحریک‌کننده‌هایی برای شروع میگرن باشند و همان‌طور که اشاره شد، درد شدید میگرن نیز می‌تواند باعث شروع عرق سرد باشد.

⦁ حمله قلبی

حمله قلبی شدیدترین عارضه‌ای است که منجر به مبتلا شدن به عارضه عرق سرد می‌شود. در شرایطی که عرق سرد با دیگر علائم حمله قلبی مانند درد بازو و قفسه سینه همراه باشد، ممکن است به نتیجه برسید که دچار حمله قلبی شده‌اید.

⦁ هایپرهیدروز

هایپرهیدروز یا تعریق شدید ممکن است تنها بر بخش‌هایی از بدن اثر بگذارد یا کل بدن را فرابگیرد. پزشکان معتقدند که بیش‌فعالی دستگاه عصبی سمپاتیک، دلیل تعریق شدید است و این بیش‌فعالی سبب تحریک غدد عرق می‌شود. هایپرهیدروز عارضه‌ای خطرناک نیست؛ اما عموماً باعث ناراحتی و رنجش فرد می‌شود.

⦁ عفونت

حمله باکتری‌ها و ویروس‌ها سیستم ایمنی بدن را در حالت آماده و فوق‌العاده قرار می‌دهند و تعدادی از فرایند‌های مرتبط با سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن عفونت‌ها فعال می‌شوند. بالا رفتن دمای بدن یکی از فاکتور‌های این فرایند‌هاست؛ وقتی بیمار تب می‌کند فشار خون بالا و تعریق بروز می‌کند تا دمای بدن کاهش یابد.

بهترین روش تنظیم فشار خون چیست؟

امروزه هر شخص برای جلو‌گیری از تأثیرات جبران‌ناپذیر این بیماری که آن را قاتل خاموش می‌نامند باید موارد زیادی را به علاوه بهترین روش تنظیم فشار خون بشناسد.

متأسفانه فشار خون بالا و تعریق بسیاری از افراد جوامع مدرن را به خود درگیر کرده است و بیش از ۳۰ درصد ایرانیان با یکی از گونه‌های فشار خون درگیر هستند؛ عارضه‌ای که با تغذیه مطلوب و راه‌های در اختیار گرفتن فشار خون قابل حل هست و در صورت معالجه نشدن به مرگ زودرس، نابینایی، نارسایی کلیوی و نارسایی قلب و سکته قلبی منجر می‌شود. بهینه‌ترین روش‌ها برای کاهش فشار خون موارد هشت‌گانه زیر است:

⦁ کاهش وزن دهید.

اکثر اوقات، فشار خون با زیاد شدن وزن ارتباط تنگاتنگی دارد. هر چه وزن‌تان بیشتر شود، فشار خون‌تان هم افزایش می‌یابد.

⦁ به شکل منظم و دائمی ورزش کنید.

حرکات تمرینی بدنی به صورت دائمی از این جهت ضروری و دارای اهمیت به حساب می‌آیند که اگر آنها را مدتی کنار بگذارید و عدم تحرک داشته باشید، فشار خون‌تان دوباره بالا می‌رود.

حتی چنانچه اکنون هم فشار خون شما طبیعی و ‌ایده‌آل است ورزش می‌تواند شما را از ابتلا به این مشکل در دوره‌های بعدی زندگی‌تان نجات دهد و از وقوع آن جلوگیری کند.

⦁ از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کنید.

به کارگیری یک رژیم غذایی مناسب پر ‌از غلات سبوس‌دار، میوه‌ها و صیفی‌جات‌ تازه، فرآورده‌های لبنی اندکی چرب و فارغ از چربی‌های اشباع و فاقد کلسترول منفی قادر است به شیوه چشمگیری فشار خون‌تان را کاهش دهد.

⦁ مصرف سدیم را در رژیم غذایی‌تان کم کنید.

کاهش مقدار کمی سدیم از رژیم غذایی قادر است به تندرستی قلب‌تان یاری دهد و از سطح فشار خون بکاهد.

⦁ مصرف دخانیات را کم کنید یا به طور کامل از بین ببرید.

کشیدن هر نخ سیگار ارتباط مستقیمی با زیاد شدن فشار خون دارد؛ پس برای سلامت نگه داشتن این مورد هم که شده تا حد امکان مصرف سیگارتان را کاهش دهید تا فشار خون‌تان به سطح معمولی و طبیعی بازگردد.

⦁ مصرف کافئین را کمتر کنید.

باید بدانید که مصرف کافئین در کسانی که به صورت منظم و مستمر از آن استفاده می‌کنند هیچ اثری از فشار خون بالا و تعریق وجود ندارد. مصرف کافئین به مدت زیاد اثر‌گذار است و موجب بالا رفتن بسیار اندک فشار خون می‌شود.

⦁ استرس‌تان را کم کنید.

مطمئناً یکی از بزرگ‌ترین دلایل بالا رفتن فشار خون استرس مزمن است.

⦁ فشار خون خود را در خانه اندازه بگیرید و به صورت منظم به دکتر مراجعه کنید.

اندازه‌گیری و به کنترل درآوردن فشار خون در خانه یکی از تأثیرگذارترین فاکتور‌های کاهش فشار خون است. حقیقتاً این فاکتور به بیمار و متخصصان یاری می‌رساند تا بررسی عالی و بیشتری روی تندرستی خود داشته باشند. مراجعه به‌موقع به پزشک معالج دارای تخصص قلب و عروق مهم‌ترین نکته کلیدی در اندازه‌گیری و کنترل و کاهش فشار خون بالا و تعریق است.

فشار خون بالا و حالت تهوع نشانه چیست؟

فشار خون بالا و تعریق سبب از دست رفتن تمامیت خونی مغزی می‌شود. زمانی که چنین رخدادی صورت می‌گیرد، قسمت مایع خون از دیواره عروق به داخل بافت مغزی نشت می‌کند و در نهایت بافت مغزی درگیر ورم (ادم) می‌شود. ورم بافت مغزی باعث ایجاد علائمی می‌شود که مهم‌ترین آنها، تهوع و استفراغ است.

فشار خون بالا و حالت تهوع نشانه چیست؟ با توجه به فاکتور‌های بیان شده می‌توان گفت که تهوع از علائم هشداردهنده ناشی از فشار خون بالاست و در مواقعی که رخ می‌دهد، شخص باید به مراکز درمانی مراجعه کند.

در هر دو وضعیتِ فشار خون بالا و فشار خون کم، شخص ممکن است درگیر سرگیجه شود؛ بنابر بین سرگیجه و فشار خون ارتباط تنگاتنگی وجود دارد، در صورت رخداد این وضعیت باید فشار خون اندازه‌گیری شود. سرگیجه را باید مهم در نظر گرفت؛ چون بخش اعظمی از سرگیجه‌ها خطرناک هستند. معمولاً هنگام سرگیجه و فشار خون این حس‌ها و موقعیت‌ها پدید می‌آیند.

⦁ حس چرخش (به طور کاذب)

⦁ حس سبکی یا سنگینی در قسمت بالای گردن

⦁ غش کردن

⦁ از بین رفتن تعادل

⦁ حس شناور بودن

حس سرگیجه گاهی با تهوع همراه است. این شرایط معمولاً با حرکت تمام بدن یا حرکت شدید سر افزایش می‌یابد. گاهی شخص حین پیاده‌روی یا ‌ایستادن حس می‌کند باید بنشیند یا دراز بکشد. این شرایط فقط دقایقی صورت می‌گیرد؛ ولی اگر زمان آن افزایش یابد برای بیمار بسیار آزاردهنده می‌شود.

دلایل و علت فشار خون بالا و تعریق در خانم‌ها

عوامل هورمونی سبب بالا رفتن فشار خون در خانم‌ها و آقایان می‌شوند. عواملی که خطر ابتلا به فشار خون بالا در زنان را ارتقا می‌دهد دربرگیرنده فاکتور‌های پایین است:

⦁ بارداری

⦁ یائسگی

⦁ مصرف دارو‌های ضد بارداری

فشار خون بالا و تعریق طی بارداری قادر است علامت پره اکلامپسی باشد. پره اکلامپسی به موقعیت خطرناکی اطلاق می‌شود که هم مادر و هم فرزند را به خطر می‌اندازد و از جمله علائم آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

⦁ سردرد

⦁ ایجاد تغییر در دید و به نوعی تار دیدن

⦁ درد شکمی

⦁ تورم

همه افراد به ویژه زنان باردار باید از دستور‌های غربال‌گری تبعیت و در جلسات پژوهش تندرستی شرکت کنند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مردان پیش از ورود به دورة میان‌سالی بیش از زنان مستعد ابتلا به چنین بیماری‌ای هستند؛ ولی زنان با ورود به دورة یائسگی نسبت بالعکس در ابتلا به این بیماری دارند. پزشکان رابطه‌ای غیر معکوس میان یائسگی و این مورد بیان نمی‌کنند.

بعضی بر این باورند که تا پیش از یائسگی موارد هورمونی به ویژه سطح استروژن به نگهداری از اشخاص در مقابل ابتلا به فشار خون بالا و تعریق یاری می‌کند. با شروع یائسگی، بانوان این مراقبت را از دست می‌دهند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در آنها افزایش می‌یابد. از جمله فاکتور‌های دیگری که در این دوران ممکن است افزاینده فشار خون بالا باشد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: BMI بدنی بالا، پیری و تغییرات در رژیم

برای اندازه‌گیری فشار خون، ۲ مورد نشان داده می‌شود؛ فشار خون سیستولیک (عدد نخستین) و فشار خون دیاستولیک (عدد ثانویه)

⦁ فشار خون طبیعی: فشار خون سیستولیک کمتر از صد و بیست و دیاستولیک کمتر از هشتاد

⦁ فشار خون بالا رفته: فشار سیستولیک صد و بیست الی صد و بیست و نه همچنین دیاستولیک کمتر از هشتاد

⦁ فشار خون بالا (مرحله ۱ پرفشاری خون): فشار سیستولیک صد و سی الی صد و سی و نه یا اینکه فشار دیاستولیک هشتاد الی هشتاد و نه

⦁ فشار خون بالا (مرحله ۲ پرفشاری خون): فشار سیستولیک صد و چهل به بالا یا اینکه عدد دیاستولیک نود به بالا

⦁ معضل فشار خون بالا: فشار خون سیستولیک فراتر از صد و هشتاد و فشار دیاستولیک فراتر از صد و بیست

فاکتور‌های خطر ابتلا به فشار خون بالا در بانوان

⦁ اضافه وزن

⦁ سوابق خانوادگی داشتن فشار خون بالا

⦁ زمان یائسگی یا اینکه بعد از آن

⦁ کاهش تحرک

⦁ مصرف دخانیات

⦁ رژیم غذایی با نمک بالا یا پتاسیم اندک

⦁ بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های کلیوی، دیابت یا وقفه تنفسی در خواب

سخن پایانی

فشار خون بالا و تعریق، دلایل گوناگونی دارند که برخی از آنها عارضه‌های خفیفی محسوب می‌شوند و مشکلات مهمی را به همراه ندارند ولی عرق سرد دلایل به شدت خطرآفرینی دارد که چنانچه به موقع درمان نشوند منجر به مرگ فرد می‌شود در این مقاله به دلایل فشار خون بالا و بهترین روش‌های تنظیم آن اشاره کردیم. در بخشی دیگر از مقاله به دلایل فشار خون بالا در بانوان پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید