×

درد پشت قفسه سینه سمت چپ

درد پشت قفسه سینه سمت چپ؛ ناشی از مشکلات قلبی مانند میوکاردیت، حمله قلبی، آنژین صدری و…

شاید برایتان پیش آمده باشد که در حین انجام فعالیت­های روزمره یا حتی استراحت، دردی در پشت جناغ سینه خود حس کنید. دردهای پشت جناغ سینه سمت چپ می‌توانند استرس زا باشند و هشداری از وقوع حمله قلبی رخ داده یا سکته قلبی قریب الوقوع هستند.

در نتیجه دردهای سینه را باید جدی بگیرید و برای از دست ندادن زمان و نجات جان خود سریعا با اورژانس تماس بگیرید. اگر می‌خواهید انواع دلایل پرخطر درد پشت قفسه سینه سمت چپ را بشناسید و با علائم خطرناک آن‌ها آشنا شوید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

درد پشت قفسه سینه سمت چپ

درد پشت قفسه سینه سمت چپ نشانه چیست؟

می­دانید که قلب در اکثر افراد در سمت چپ بدن قرار دارد و بروز درد پشت جناغ سینه سمت چپ ممکن است ناشی از مشکلات قلبی باشد. این درد گاهی تنها در یک سمت جناغ سینه بروز می‌کند و پس از مدتی از بین می‌رود و یا ممکن است ماندگار باشد.

شاید تصور کنید این دردها نشانه وجود خطری در قلب هستند، اما همیشه این موضوع صادق نیست؛ اما به‌طور کلی برای بررسی علت درد پشت دنده سمت چپ باید در قدم اول به پزشک متخصص قلب مراجعه نمایید. برخی از مشکلات قلبی که می‌توانند دلیل درد پشت قفسه سینه سمت چپ باشند را در این بخش بررسی می‌کنیم.

حمله قلبی

نخستین چیزی که با بروز درد در جناغ سینه، به ویژه در سمت چپ تصور می­شود، حمله قلبی است. درد پشت جناغ سینه سمت چپ اگر با نشانه­های زیر همراه باشد، ممکن است علائم آغاز یک حمله قلبی باشد. در این صورت باید بی­درنگ درخواست کمک­های پزشکی کنید:

  • تیر کشیدن جناغ سینه
  • درد کِشنده به سمت بازوها، فک و گردن
  • تعریق زیاد
  • تنگی نفس و احساس سنگینی جناغ سینه
  • درد شکمی
  • حالت تهوع
  • سرگیجه و سبکی سر

گاهی حمله قلبی بدون علامت است و نمی­توان سریع امکان بروز آن را تشخیص داد. بنابراین اگر درد جناغ سینه شما طولانی شد و نشانه­های گفته­شده را نداشتید، سریع به پزشک مراجعه کنید.

آنژین صدری

آنژین صدری دردی است که در جناغ سینه و اطراف قلب ایجاد می­شود. دلیل آن معمولاً انسداد رگ­های منتهی به قلب است. در این حالت خون غنی از اکسیژن به قلب و عضلات اطراف آن نمی­رسد و شما احساس درد می­کنید. در صورت تداوم این درد حتماً به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.

میوکاردیت

میوکاردیت یک عارضه قلبی است که به دلیل ملتهب شدن عضله قلب ایجاد می­شود. نشانه­های زیر همراه با میوکاردیت بروز می­کنند:

  • درد پشت جناغ سینه سمت چپ یا راست
  • تنگی نفس
  • حس خستگی مفرط
  • تب

پریکاردیت

پریکاردیت نیز مانند میوکاردیت سبب التهاب عضله قلب می­شود. پریکاردیت در واقع یک بیماری خودایمنی است. افراد مبتلا به پریکاردیت همواره یا به‌صورت گاه به گاه در قفسه سینه خود احساس درد و فشار دارند.

بزرگ شدن آئورت

آئورت یک سرخرگ است که خون را از قلب به دیگر نقاط بدن انتقال می­دهد. گاهی بخش پایینی آئورت بزرگ شده و مانند یک بادکنک، باد می­کند. در این حالت که به آن آنوریسم نیز می­گویند، خونرسانی قلب با اختلال مواجه می­شود و ممکن است در پشت قفسه سینه سمت چپ، احساس درد داشته باشید.

ایسکمی قلبی و بیماری عروق کرونری

ایسکمی قلبی به دلیل نرسیدن خون غنی از اکسیژن به قلب ایجاد می­شود. فرد مبتلا به ایسکمی قلبی مدام حالت تنگی نفس دارد و حتی در فعالیت­های عادی روزمره نیز دچار مشکل می­گردد. دلیل این عارضه هم انسداد رگ­های خونی در اثر فشارهای عصبی یا تغذیه نامناسب است.

عروق کرونری قلب مسئول رساندن اکسیژن و خون به قلب هستند. اگر در دیواره­ی این عروق پلاکی ایجاد شود، عمل خون­رسانی با اختلال مواجه می­شود و خون و اکسیژن به قدر کافی به قلب نمی‌رسد. بیماری عروق کرونر خطری جدی برای جان انسان است و می­تواند منجر به حمله قلبی نیز گردد.

ریتم نامناسب قلب و درد جناغ قفسه سینه سمت چپ یا راست، از نشانه­های مهم این بیماری خطرناک هستند. ایجاد نارسایی­های قلبی از دیگر مشکلات برآمده از بیماری عروق کرونری است. چنانچه نشانه­های این بیماری را در خود مشاهده کردید، بی‌درنگ به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید تا از خطرات جدی این بیماری در امان بمانید.

آریتمی قلبی

ضربان قلب خارج از ریتم را آریتمی می­گویند. ریتم طبیعی قلب چیزی بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. افراد دچار آریتمی ممکن است ریتم قلبشان کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد. برخی از افراد هم هر دو حالت را با هم دارند. یعنی گاهی ریتم قلبشان بسیار بالا و گاهی بسیار پایین است.

آریتمی در اثر مواردی مانند نوشیدن مشروبات الکلی، استعمال دخانیات، ورزش­های سنگین یا دیگر بیماری‌های قلبی ایجاد می­شود. از انواع آریتمی قلبی می‌توان به آریتمی AF اشاره کرد که می‌تواند علاوه بر درد قفسه سینه، تپش قلب بالا و تنگی نفس با بی حالی، سبکی سر و حتی غش کردن همراه باشد.

افتادگی دریچه میترال قلب

افتادگی دریچه میترال قلب سبب می­شود که خون از دهلیز خارج نشود و به آن برگردد. در این حالت خون کافی به عضلات بدن نمی­رسد و می‌تواند علت درد پشت دنده سمت چپ باشد.

چه کسانی بیش­تر در معرض درد پشت قفسه سینه سمت چپ هستند؟

در بخش پیشین به دلایل و مشکلات قلبی که می­توانند باعث درد پشت جناغ سینه سمت چپ شوند، پرداختیم. در دنیای امروز با وجود کم‌تحرکی و آلودگی­های مختلف، تقریباً همه ما در معرض این بیماری­ها هستیم. اما هنوز هم برخی از افراد نسبت به سایرین آسیب­پذیرتر هستند. این افراد عبارت­اند از:

  • افراد سیگاری
  • افرادی که نوشیدنی­های الکلی را به صورت افراطی مصرف می­کنند.
  • افراد سالخورده
  • افرادی که تغذیه آن­ها شامل مقدار زیادی چربی و کربوهیدرات است.
  • افراد دارای اضافه وزن و چاق
  • افرادی که فعالیت­های ورزشی سنگینی دارند.
  • افرادی که بسیار کم­تحرک هستند.
  • افرادی که در خانواده درجه یک آن‌ها سابقه بیماری قلبی وجود دارد.
  • افرادی که مدام در موقعیت­های تنش­زا هستند.

دلایل غیر قلبی درد پشت قفسه سینه سمت چپ یا درد پشت دنده سمت چپ

دلایل غیر قلبی درد پشت جناغ سینه سمت چپ و درد پشت دنده سمت چپ اغلب مرتبط با دستگاه گوارش یا ریه­ها است. البته گاهی مشکلی در ساختار اسکلتی- عضلانی بدن نیز وجود دارد که می­تواند منجر به ایجاد چنین دردی شود. مشکلات عصبی نیز در این مورد بی‌تأثیر نیستند. در این بخش برخی از دلایل غیر قلبی درد پشت جناغ سینه سمت چپ و درد پشت دنده سمت چپ را بررسی کرده­ایم:

اضطراب

بودن در موقعیت­های استرس‌زا اغلب باعث ایجاد درد قفسه سینه می­شود. درد ناشی از استرس و اضطراب به خودی خود خطرناک نیست، اما نباید آن را نادیده گرفت.

چرا که در درازمدت می­تواند مشکلاتی را برای قلب به وجود بیاورد. پزشکان می­توانند با جلسات روان­درمانی و تجویز برخی از داروها این اضطراب­ها را کاهش دهند.

برخی افراد اختلال اضطرابی شدیدی دارند و در موقعیت­های تنش­زا دچار علائمی شبیه حمله قلبی می­شوند. این حالت را حمله پانیک می­نامند که چند دقیقه بیشتر طول نمی­کشد. افراد دچار این اختلال حتماً باید تحت نظر روان‌پزشک باشند.

علل اسکلتی و عضلانی دردهای سینه مانند کاستوکندریت

یکی از دلایل ایجاد درد در قسمت­های مختلف قفسه سینه، کاستوکندریت است. کاستوکندریت در واقع با التهاب غضروف­های اطراف دنده، التهاب غضروف‌های محل اتصال دنده با جناق سینه، کشیدگی لیگامان‌های اطراف دنده و کشیدگی عضلات قفسه سینه همراه است که در اثر فعالیت‌های سنگین رومزه، ورزش‌های سنگین، فعالیت‌هایی که در آن‌ها حرکات بالاتنه مانند شانه، بازو و غیره خیلی زیاد است، بلند کردن اجسام سنگین و ضربه‌های وارد شده به قفسه سینه اتفاق می‌افتد.

عفونت ریه­ها

عفونت ریه­ها معمولاً در اثر سرماخوردگی­های شدید رخ می­دهد. البته قرار گرفتن در معرض آلاینده­هایی مانند دود و بخار نیز در ابتلا به عفونت ریه بی‌تأثیر نیست. سرفه­های خشک، خستگی، خارج شدن خون از دهان هنگام سرفه، تب و تنگی نفس، از نشانه­های این بیماری می‌باشند.

آمبولی ریوی نیز از دیگر خطرات دستگاه تنفسی هستند که می‌توانند منجر به درد در ناحیه قفسه سینه و پشت آن شده و تهدیدکننده زندگی می‌باشند که نیاز به مراقبت‌های اورژانسی دارند. شروع ناگهانی درد قفسه سینه همراه با سرفه که میتواند همراه با رگه های خون باشد و افزایش سرعت تنفس از علائم آمبولی ریه هستند.

جمع شدگی ریه یا کلاپس ریه نیز مربوط به عفونت ریه است. بیماری کوید 19 نیز که اخیرا مردم جهان را درگیر کرده است می‌تواند عامل عفونت ریه باشد. زیرا در این بیماری دم‌های عمیق، سرفه، عطسه و غیره که از عوارض این بیماری هستند می‌توانند درد قفسه سینه را تشدید کنند.

ریفلاکس یا برگشت شیره معده به مری

گاهی در اثر پرخوری یا ضعیف بودن اسفنکتر پایینی مری، محتویات معده به مری باز می­گردد. از آنجایی که معده برای هضم غذا از خود اسید ترشح می­کند، این اسید نیز به مری می­رود و حالتی مانند درد و سوزش در مری ایجاد می­شود.

بخشی از مری نیز از قفسه سینه می­گذرد. بنابراین گاهی این درد با درد قفسه سینه مربوط به قلب اشتباه گرفته می­شود. درواقع سوزش سر دل، سوزش پشت قفسه سینه که با غذاخوردن آغاز می‌شود و دردهای پشت جناق سینه که موقع خواب شبانه تشدید می‌شود نیز از نشانه‌های شایع بیماری برگشت شیره معده به مری میباشد.

چه زمانی مراجعه فوری به اورژانس لازم است؟

زمانی که یک یا چند تا از علائم زیر همراه با درد جناغ سینه سمت چپ و درد نقطه ای قفسه سینه وجود داشته باشد:

  • تنگی نفس
  • تغییر واضح تعداد ضربان قلب
  • افزایش ضربان قلب
  • احساس پر زدن پرنده در قفسه سینه که توسط بیمار گزارش می‌شود.
  • تهوع و استفراغ
  • تعریق سرد
  • سبکی سر
  • حالتی شبیه به سرگیجه
  • درد شانه، بازو، کتف، فک پایین و دردهای شکم تا بالای ناف
  • غش کردن یا سینکوپ که باعث از دست دادن کامل هوشیاری می‌شود.

با مشاهده یک یا چند مورد از علائم بالا باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید یا اگر نزدیک هستید خودتان یا بیمار را به اورژانس برسانید.

تشخیص علت درد پشت قفسه سینه سمت چپ و درد نقطه ای قفسه سینه

اگر درد پشت جناغ سینه سمت چپ و درد نقطه ای قفسه سینه شما طولانی شد یا مدام به سراغتان آمد و نشانه­های دیگری همچون تنگی نفس نیز همراه با درد داشتید، حتماً باید به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.

پزشک متخصص قلب با معاینه و گرفتن شرح حال شما علت را به­طور تقریبی حدس می­زند؛ اما برای تشخیص دقیق نیازمند برخی آزمایش­ها است که شامل موارد زیر هستند:

  • آزمایش خون
  • نوار قلب
  • اکوکاردیوگرافی
  • عکس پرتو ایکس از قفسه سینه
  • آنژیوگرافی

پزشک با بررسی نتایج این آزمایش­ها، درمان خود را آغاز می­کند. چنانچه علت درد را در حوزه تخصص خود ندید، شما را به متخصص دیگری ارجاع خواهد داد.

درد پشت قفسه سینه سمت چپ

روش­های درمان درد قفسه سینه و درد پشت قفسه سینه سمت چپ

طیف گسترده­ای از درمان­های مختلف برای درمان بیماری­های قلبی و تسکین درد جناغ سینه سمت چپ وجود دارند که پزشک بسته به شرایط شما یکی از آن­ها را برمی‌گزیند. درواقع روش درمانی انتخابی کاملا به علت درد نقطه ای قفسه سینه بستگی دارد. اگر تشخیص پزشک علل قلبی باشد، درمان‌های متناسب با آن علت انجام می‌شود که این درمان­ها عبارت­اند:

  • دارو درمانی
  • آنژیوپلاستی فوری
  • تغییر سبک زندگی (تجویز ورزش، برنامه غذایی سالم و…)
  • عمل جراحی قلب باز (به دلیل ریسک بالایی که دارد، گزینه آخر پزشکان است.)

اگر علت درد مشکلات عضلانی باشد معمولا کاهش فعالیت‌های تشدید کننده درد به همراه مسکن‌های ساده و استفاده از کمپرس سرد در دو روز اول و کمپرس گرم بعد از آن توصیه می‌شود. برای ریفلاکس معده نیز با اصلاح سبک زندگی، داروهای آنتی اسید و غیره درمان انجام می‌شود.

سخن پایانی

درد پشت قفسه سینه سمت چپ دلایل متعددی دارد که بیشتر این دلایل مرتبط با قلب و بیماری­های قلبی هستند. اگر دچار چنین دردی شدید و ­به­طور مستمر با آن درگیر بودید، حتماً به یک پزشک متخصص قلب حاذق مراجعه نمایید. درمان بیماری­های قلبی کمی زمان­بر است. پس حتماً با صبوری روند درمان درد قفسه سینه خود را پیش ببرید.

دردهای پشت قفسه سینه سمت چپ را بخصوص اگر همراه با یکی از علائم هشدار دهنده باشد جدی بگیرید و برای اینکه زمان طلانی حفظ حیات را از دست ندهید فورا با اورژانس تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید