هنگامی که دریچه های کنترل کننده گردش خون دچار نارسایی می شوند، برآمدگی های پیازی شکلی تحت عنوان واریس به خصوص روی رگ های قسمت تحتانی بدن مثل ساق پا ایجاد می گردند. عروق واریسی ظاهر نازیبا دارند و در بعضی موارد شدید منجر به لخته شدن خون، بی حسی، احساس گزگز و گرفتگی عضلات می شوند. اسکلروتراپی واریس پا روشی نوین جهت درمان واریس پا، در درجات خفیف تا متوسط می باشد. این روش به علت داشتن نتایج عالی و فوق العاده، امروز مورد تایید بسیاری متخصصان قرار گرفته است.
فهرست مطالب
- واریس چگونه ایجاد می شود؟
- اسکلروتراپی واریس پا چگونه انجام می شود؟
- مزایای اسکلروتراپی واریس پا
- اسکلروتراپی واریس پا برای چه کسانی مناسب نمی باشد؟
- عوارض اسکلروتراپی واریس پا
- مراقبت های بعد از اسکلروتراپی واریس پا
- پیشگیری از ایجاد واریس پا
- قیمت آمپول واریس
- اسکلروتراپی صورت
- اسکلروتراپی واریس پا بهتر است یا لیزر درمانی؟
- سخن آخر
فهرست مطالب
- واریس چگونه ایجاد می شود؟
- اسکلروتراپی واریس پا چگونه انجام می شود؟
- مزایای اسکلروتراپی واریس پا
- اسکلروتراپی واریس پا برای چه کسانی مناسب نمی باشد؟
- عوارض اسکلروتراپی واریس پا
- مراقبت های بعد از اسکلروتراپی واریس پا
- پیشگیری از ایجاد واریس
- قیمت آمپول واریس
- اسکلروتراپی صورت
- چه افرادی کاندید اسکلروتراپی صورت می شوند؟
- سخن آخر
واریس چگونه ایجاد می شود؟
قبل از پرداختن به روش درمانی اسکلروتراپی صورت ، اسکلروتراپی واریس پا و عوارض اسکلروتراپی واریس پا ، قصد داریم به اختصار مطالبی را درمورد چگونگی ایجاد واریس به نگارش درآوریم. عروق واریسی، رگ های متورمی هستند که معمولا به شکل شبکه پیچ خورده ای از رگ ها و به رنگ آبی روی سطح پوست نمایان می شوند. اگرچه بسیاری از افراد قادرند بدون درمان به زندگی عادی خود بپردازند ولی بسیاری دیگر به درمان نیاز دارند چرا که در موارد شدید احساس درد و ناراحتی در آن ها به وجود می آید.
رگ های عنکبوتی، اصطلاحی است که به رگ های کوچک تر از واریس و شبکه مانند زیر پوست اطلاق می گردد. معمولا دو اصطلاح واریس و رگ های عنکبوتی به جای یکدیگر استفاده می شوند ولی در واقع رگ های عنکبوتی در موارد شدید به واریس تبدیل می شوند.
حال شاید برایتان این سوال پیش بیاید که دلایل ایجاد نارسایی در رگ ها چیست؟ یکی از علل عمده ایجاد واریس ژنتیک می باشد. درصورتی که مادر یا پدرتان دچار واریس هستند، احتمال بروز این اختلال در شما بالا می رود. البته می توانید برای پیشگیری از ایجاد واریس، اقداماتی در جهت حفظ تناسب اندام انجام دهید چرا که چاقی می تواند زمینه را برای بروز عروق واریسی را فراهم کند.
اشتغال به برخی کارها احتمال ایجاد واریس در رگ ها را افزایش می دهند. از جمله این موارد می توان به نانوایی، فروشندگی و معلمی اشاره نمود. در این مشاغل افراد ساعات زیادی را به صورت سرپا سپری می کنند و در نتیجه فشار زیادی به رگ های پایشان وارد می شود.
زنان حامله نیز به دلیل افزایش وزن و وارد آمدن فشار زیاد به پایشان در معرض این اختلال قرار دارند.
اسکلروتراپی واریس پا چگونه انجام می شود؟
امروزه اسکلروتراپی برای از بین بردن واریس در جهان به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش محلول اسکلروزانت با استفاده از سوزن های ریز، به داخل عروق تزریق می گردد. پس از گذشت مدتی رگ متورم شده و از بین می رود. به صورتی که در تصاویر سونوگرافی، اثری از آن ها دیده نمی شود. به طور معمول اسکلروتراپی varicose پا، برای از بین بردن رگ های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد ولی لازم است ذکر کنیم که بنابر تشخیص پزشک ممکن است از این روش در از بین بردن رگ های بزرگ نیز استفاده شود و در مورد عوارض اسکلروتراپی واریس پا در ادامه توضیح دادیم.
مزایای اسکلروتراپی واریس پا
در این بخش از مقاله به بیان ویژگی هایی که سبب محبوبیت این روش در علم پزشکی شده است، خواهیم پرداخت. نخستین و قابل توجه ترین مزیت اسکلروتراپی varicose پا این است که در مدت 15 الی 30 دقیقه و به صورت سرپایی انجام می شود. در ادامه به ذکر سایر مزایای اسکلروتراپی واریس پا می پردازیم.
اسکلروتراپی واریس نیازی به بی هوشی ندارد و فرد قادر است پس از اتمام فرآیند اسکلروتراپی به خانه رفته و به انجام اعمال روزمره خود بپردازد.
این روش در مقایسه با سایر روش های درمانی تورم و کبودی کمتری ایجاد می کند.
این روش درمانی هزینه پایینتری نسبت به سایر روش ها دارد.
به طور معمول انجام این روش درمانی محدودیت سنی ندارد.
اسکلروتراپی واریس پا برای چه کسانی مناسب نمی باشد؟
در صورتی که از وجود عروق واریسی در پا خسته شده اید و متقاضی انجام اسکلروتراپی واریس پا هستید، لازم است بدانید که این روش، مناسب همه افراد نمی باشد و حتی ممکن است منجر به عواقب زیانباری شود. به عنوان مثال این روش برای زنان حامله یا بانوانی که داروهای ضدبارداری مصرف می کنند، توصیه نمی شود.
همچنین افراد مبتلا به بیماری های انعقاد خون، بیماری های قلبی، سرطان، ترومبوفلبیت، دیابت و یا انواع آلرژی بایستی سوابق مصرف دارو و بیماری خود را با پزشک معالج درمیان بگذارند و در صورت تایید پزشک اقدام به اسکلروتراپی varicose پا نمایند.
لازم به ذکر است که سیگار کشیدن احتمال لختگی خون را افزایش می دهد لذا باید این مورد را نیز به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض اسکلروتراپی واریس پا
همانطور که در بندهای اخیر اشاره کردیم در صورتی که این روش غیرتهاجمی، زیر نظر پزشک متخصص و ماهر انجام گردد، هیچگونه خطر و عارضه ای سلامت فرد را تهدید نمی کند ولی ممکن است فرد به صورت کاملا طبیعی با برخی علائم مواجه شود. تورم، کبودی، سفتی و تیرگی مسیر رگ از جمله این موارد هستند. این علائم در مدت کوتاهی پس از درمان، با رعایت نکات مراقبتی و دستورات پزشک، ناپدید می گردند. با این حال به ندرت در این روش شاهد عوارض اسکلروتراپی واریس پا نیز هستیم که البته اکثرا در نتیجه انتخاب پزشک نامناسب ایجاد می شود. در قسمت زیر برخی از این موارد را نام برده ایم.
بروز التهاب در ناحیه
داشتن حساسیت به محلول
لخته شدن خون در عروق
آسیب پوستی یا زخم
تشکیل مویرگ های جایگزین؛ گاهی بدن انسان در برابر تخریب عروق واریسی واکنش دفاعی نشان داده و شبکه ای از مویرگ ها را در محل تزریق ایجاد می کند. در این حالت پزشکان دیگر به اسکلروتراپی varicose پا ادامه نمی دهند.
مراقبت های بعد از اسکلروتراپی واریس پا
پیش از این ذکر کردیم که روش اسکلروتراپی بی خطر بوده و عوارض اسکلروتراپی واریس پا به ندرت بروز پیدا می کنند. همانطور که مستحضر هستید، انجام هر عمل درمانی مستلزم برخی مراقبت ها می باشد که اسکلروتراپی واریس پا نیز از این قضیه مستثنی نمی باشد. در این قسمت قصد داریم به ذکر مواردی بپردازیم که توجه به آن ها بعد از اسکلروتراپی واریس پا بسیار حائز اهمیت است.
پس از آن که از روش اسکلروتراپی استفاده کردید، باید از انجام بسیاری از فعالیتها و همچنین ورزشهای سنگین، خودداری نمایید.
تا مدتی از خوردن داروهای گشاد کننده عروق مثل آسپرین و… اجتناب نمایید.
محل تزریق را با استفاده از شوینده های ملایم شستشو دهید و حدالامکان تا دو روز از استحمام بپرهیزید.
بایستی بعد از انجام اسکلروتراپیواریس پا به تجویز پزشک از جوراب های مخصوص استفاده کنید.
سرفه، حالت تهوع، سرگیجه؛ این حالت زمانی ایجاد می شود که حباب های گازی ریز در نتیجه اسکلروتراپی وارد جریان خون شوند.
شوک آنفیلاکسی؛ این حالت نادر، یک نوع واکنش آلرژیک می باشد که طی آن فرد دچار افت فشار خون و تنگی نفس می شود.
پیشگیری از ایجاد واریس
به طور معمول نمی توان به صورت صد در صد از بروز رگ های عنکبوتی و واریس، خصوصا در موارد ژنتیکی جلوگیری نمود، اما با انجام یک سری از اقدامات می توان از شدت آن کاست. بدیهی است که به علت تاثیر پوست در زیبایی، افراد از به وجود آمدن واریس، بسیار آزرده خاطر شوند. لازم است ذکر کنیم که حتی بعد از اسکلروتراپی، مراقبت و پیشگیری از بروز مجدد واریس امری بسیار ضروری می باشد. شما می توانید ضمن رعایت نکات ساده تا حد زیادی از شر این عروق واریسی در پوست خود رها شوید؛ همچنان با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب برخی از این موارد را برای شما عزیزان بیان کنیم:
چشمه های آب گرم، هوای خیلی گرم، سونا و در معرض نور خورشید بودن، می تواند زمینه را برای انبساط عروق و ایجاد واریس فراهم نماید. گفتنی است که دور بودن از این موارد و استفاده از کرم ضد آفتاب، احتمال ایجاد واریس را کاهش می دهد.
به منظور پیشگیری از آسیب به پوست و ایجاد عروق واریسی، از لباس های مناسب استفاده نمایید که تا حد امکان پوستتان با گرما و مواد شیمیایی موجود در هوای آلوده در تماس نباشد.
از مصرف داروها و مواد غذایی با خاصیت گشاد کنندگی عروق اجتناب نمایید. از جمله این مواد می توان به آسپرین یا غذاهای تند، کافئین و مشروبات الکلی اشاره نمود.
یکی از اقدامات مهمی که حتی پس از اسکلروتراپی واریس پا توسط پزشک توصیه می شود، ورزش می باشد. تحرک و انجام فعالیت های ورزشی سبب بهبود جریان خون، پیشگیری و درمان واریس می شوند.
از پوشیدن کفش های پاشنه بلند به مدت طولانی اجتناب نمایید.
جالب است بدانید که انداختن یک پا روی پای دیگر در هنگام نشستن روی صندلی، با ایجاد واریس رابطه دارد.
نشستن یا ایستادن های طولانی مدت می تواند منجر به اختلال در گردش خون و ایجاد عروق واریسی گردد.
در زمان استراحت، با قرار دادن پاها بالاتر ازسطح قلبتان، از بروز واریس جلوگیری نمایید.
وزن خود را کنترل نمایید چرا که چاقی سبب فشار به پاها و وریدها می گردد.
خوراکی های غنی از ویتامین و فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانید. از جمله این مواد غذایی می توان به آواکادو، مارچوبه، جو، زنجبیل و… اشاره کرد.
آب بیشتر و نمک کمتری مصرف کنید.
قیمت آمپول واریس
قیمت آمپول واریس چقدر است؟ این سوال جزو اولین پرسش هایی است که در ذهن افراد متقاضی اسکلروتراپی واریس پا و اسکلروتراپی صورت ایجاد می شود. برای پاسخ به این سوال لازم است ذکر کنیم که قیمت آمپول واریس، با توجه به نوع برندی که دارند، با یک دیگر متفاوت می باشند. از آن جایی که شناخت و مقایسه برندها برای شما دشوار می باشد، در راستای انتخاب برند مناسب لازم است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
به این نکته دقت کنید که مقدار کل هزینه اسکلروتراپی واریس پا، با توجه به تعداد و قیمت آمپول واریس مصرف شده، میزان تبحر پزشک و تعداد جلسات مراجعه تعیین می شود. لذا بایستی علاوه بر قیمت آمپول واریس، به موارد مذکور نیز دقت نمایید.
اسکلروتراپی صورت
همانطور که در بندهای ابتدایی اشاره کردیم اسکلروتراپی جهت از بین بردن اختلالات خونی و لنفاوی نواحی صورت نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از آن جایی که سلامت و زیبایی پوست صورت تاثیر به سزایی در ظاهر انسان ایجاد می نماید، افراد بسیاری جهت انجام اسکلروتراپی صورت اقدام می کنند. تعداد جلسات اسکلروتراپی بنابر نظر پزشک مجری و اندازه عروق واریسی، در افراد متفاوت است.
پزشک بعد از مشخص کردن عروق واریسی، محلولی حاوی نمک هیپرتونیک، پولیدوکانول و سدیم تتراسیل سولفات را به داخل ورید تزریق می نماید. درد حاصل از تزریق در اسکلروترپی برای افراد قابل تحمل می باشد ولی گاهی در صورت درخواست بیمار بعد از تایید پزشک مجری از مواد بی حسی موضعی در محل استفاده می شود. بعد از تزریق جهت پیشگیری از کبودی و تورم، بانداژ رگ ضروری می باشد.
چه افرادی کاندید اسکلروتراپی صورت می شوند؟
واریس یا رگ های عنکبوتی ممکن است در هر سنی ایجاد شوند اما قطعا برخی از افراد بنا به دلایلی استعداد بیشتری برای ابتلا به این اختلال دارند. در این بخش قصد داریم عواملی را که معمولا باعث می شود افراد پس از مدتی کاندید اسکلروتراپی صورت شوند، نام ببریم. گفتنی است که بعد از اسکلروتراپی واریس پا، اسکلروتراپی صورت بیشترین تقاضا در میان مردم را دارا می باشد. توصیه می کنیم مطالب ذیل را با دقت مطالعه کنید. شاید بتوانید با اطلاع از این موارد تا حد زیادی از بروز این رگ ها بر روی پوست صورت پیشگیری نمایید.
ژنتیک؛
این افراد به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به این اختلال هستند.
نور خورشید؛
افرادی که به مدت طولانی زیر نور آفتاب قرار می گیرند، در معرض ابتلا به واریس صورت هستند. نور آفتاب به تدریج منجر به متورم شدن رگ های زیر سطح پوست می گردد که برای درمان اسکلروتراپی صورت انجام می دهند.
تغییر مداوم در فشار خون؛
افرادی که در طول زندگی با تغییرات شدید فشار در رگ مواجه هستند، ممکن است به این اختلال مبتلا شوند.
تغییرات آب هوا؛
تغییرات آب و هوایی شدید می تواند روی فشار خون افراد تاثیر گذاشته و منجر به ترکیده شدن یا ورم کردن رگ های زیر پوست شود.
حاملگی؛
تحقیقات نشان داده است که تغییر در سطح هورمون ها در دوران بارداری می تواند منجر به ایجاد رگ های عنکبوتی بر روی پوست گردند.
عطسه و استفراغ؛
استفراغ و عطسه شدید نیز به علت ایجاد فشار زیاد بر روی عروق صورت ممکن است تورم خفیفی را روی عروق صورت ایجاد نمایدکه برای درمان اسکلروتراپی صورت انجام می شود.
صدمه به سر؛
آسیب و ضربه به سر گاهی منجر به کبودی و تورم رگ های زیر پوست صورت می شوند که البته در بیشتر مواقع به مرور زمان بهبود می یابند.
الکل؛
مصرف مکرر مشروبات الکی، سبب گشاد شدن عروق و در نتیجه ورم و قرمزی صورت می شوند.
Rosacea:
رزاسه یک نوع بیماری شایع است که سبب انبساط رگ ها و به دنبال آن تورم عروق می شود. معمولا رزاسه به عنوان دلیل عمده ایجاد رگ های عنکبوتی شناخته می شود.
آلاینده ها؛
قرار گرفتن در معرض آلودگی و مواد شیمیایی باعث آسیب به پوست و نمایان شدن رگ ها می شود.
اسکلروتراپی واریس پا بهتر است یا لیزر درمانی؟
روشن است که همه افراد قبل از اقدام به درمان واریس، به تحقیق درمورد انواع روش های درمانی می پردازند تا در نهایت به گزینه مناسبی برای درمان واریس و به دست آوردن سلامت خود برسند. جهت پاسخ به این سوال بایستی اشاره کنیم که انتخاب روش درمانی صرفا توسط پزشک و پس از انجام معاینات لازم صورت می گیرد.
قبل از پرداختن به مقایسه این دو روش درمانی، لازم دانستیم به صورت کوتاه درمورد روش لیزر توضیح دهیم. در لیزر واریس، پزشک متخصص بعد از اقدام به بی حسی موضعی، فیبری را به درون رگ هدایت می کند. اشعه و انرژی منتقل شده به رگ باعث تخریب رگ واریسی می شود. این روش مانند اسکلروتراپی واریس پا بدون احساس درد و در مدت کوتاه انجام می شود.
پزشک معالج بعد از انجام سونوگرافی، شدت درگیری عروق شما را بررسی می کند و معمولا برای عروق واریس خفیف یا رگ های عنکبوتی سطحی در زیر پوست از روش اسکلروتراپی واریس پا و جهت از بین بردن رگ های واریسی شدید از روش لیزر استفاده می گردد. شایان ذکر است که هر دوی این روش ها امروزه نسبت به روش قدیمی و سنتی جراحی ارجحیت دارد زیرا هر دو غیرتهاجمی بوده و حداقل عوارض اسکلروتراپی واریس پا را در فرد ایجاد می نماید.
می توان نتیجه گرفت که مقایسه برتری این دو روش درمانی بیهوده می باشد چرا که هر کدام بنابر منفعت بیمار، توسط پزشک استفاده می شود. تنها نکته حائز اهمیت در مقایسه هزینه اسکلروتراپی واریس پا و لیزر، این است که به طور معمول شرکت های بیمه ای اسکلروتراپی واریس پا و اسکلروتراپی صورت را برخلاف لیزر، نوعی از اعمال زیبایی می دانند و هزینه اسکلروتراپی را برعهده نمی گیرند. ناگفته نماند که اسکلروتراپی روش درمانی ارزانتری نسبت به لیزر بوده و معمولا افراد قادر به پرداخت آن هستند.
سخن آخر
در مقاله حاضر سعی کردیم شما را با روش درمانی از بین بردن عروق واریسی، یعنی اسکلروتراپی واریس پا و اسکلروتراپی صورت و قیمت آمپول واریس و با عوارض اسکلروتراپی واریس پا آشنا سازیم. مطالب فوق، جامع ترین منبع برای پرسش های شما خواهد بود. هدف ما از نگارش این مقاله، سهولت در دسترسی شما کاربران عزیز به همه اطلاعات حول محور درمان واریس بود. امید است پس از خواندن مطالب فوق بتوانید گام مهمی در جهت سلامت و بهبود زندگی خود بردارید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.