×

واریس مچ پا

بیماری واریس مچ پا به دلایل مختلفی برای اکثر افراد اتفاق می افتد. یکی از شایع ترین این علل، سن بالای 50 سال است. به عبارت دیگر در افراد مسن بیشتر واریس در قسمت مچ پا رخ می‌دهد. واریس پا به طور کل خطرناک نیست، اما با رعایت نکردن موارد مهم، احتمال ایجاد عوارض جانبی افزایش پیدا می‌کند. افرادی که دچار واریس می‌شوند، باید به علائم به وجود آمده توجه نموده و تحت نظر پزشک متخصص به درمان این بیماری بپردازند. در این مقاله، مطالب حائز اهمیتی در رابطه با واریس در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.

Varicose-veins-ankle

 

 

علت واریس مچ پا

واریس مچ پا، یک نوع بیماری آزاردهنده برای افرادی است که به زیبایی پوست خود اهمیت می دهند؛ زیرا به میزان فراوانی در معرض دید قرار دارد. افراد مبتلا به واریس باید این بیماری را جدی بگیرند و در صورت مشاهده علائم به وجود آمده، به پزشک متخصص مراجعه نمایند.

واریس از اختلال خون در سیاهرگ ها به وجود می‌آید؛ زیرا با مختل شدن جریان خون در سیاهرگ ها (که وظیفه خونرسانی یک طرفه را دارند) خون موجود در رگ ها، پشت دریچه در قسمت پایین مانده و فشار زیادی به رگ ها وارد می کند. به همین علت دیواره رگ ها گشاد شده و در سطح پوست به شکل متورم و رنگ قرمز، سبز و آبی دیده می شوند.

به طور کلی علت واریس مچ پا و دیگر اندام های بدن به شرح زیر است:

  1. چاقی

اضافه وزن خطری جدی برای سلامتی است. افراد باید وزن خود را کنترل کنند تا دچارمشکلاتی همچون واریس مچ پا نشوند. افزایش وزن به مچ پا و جریان خون فشار وارد می کند. این فشار در روند سیستم عروقی اختلال ایجاد نموده و باعث می شود که جریان خون به درستی در قسمت مچ و کف پا انجام نشود.

  1. بارداری

در بارداری به دلیل تغییرات بسیار هورمون ها، فشار زیادی بر جریان خون در رگ ها وارد می شود؛ زیرا با حجیم تر شدن رحم، افزایش فشار خون در لگن و پاها شدیدتر می شود و این امر موجب بروز بیماری واریس مچ پا است. البته به دلیل اضافه وزن و تولید استروژن و پروژسترون، دیواره رگ ها شل می شوند، خون به بیرون نشت پیدا می کند و در قسمت سطح پوست نمایان می شود.

  1. افزایش سن

با بالا رفتن سن افراد، استحکام و انعطاف پذیری رگ ها کاهش می یابد؛ زیرا در طی افزایش سن، دریچه فرسوده می شود.

  1. سوء تغذیه

چاقی و سوء تغذیه با هم ارتباط نزدیکی دارند. به طوری که با به وجود آمدن یکی از آن ها، دیگری نیز به وجود می آید. شما با استفاده از نوشیدنی های کافئین دار و مواد غذایی که چربی زیادی دارند، دستگاه ایمنی خود را تحت تاثیر قرار می دهید. همین امر باعث اختلال در دستگاه گوارش شده و موجب عدم جذب مواد معدنی مورد نیاز از سوی بدن می شود.

  1. عملکرد کبد

کبد یکی از اندام‌های اصلی بدن است و مسئولیت انجام بیش از 500 عمل مهم در بدن را به عهده دارد. این عملکرد از فیلتر شدن مواد های مقوی گرفته تا ساختن هورمون استروژن و پروژسترون انجام می شود. ورید باب یا پورت، وظیفه هدایت خون حاوی مواد مغذی به کبد را دارد؛ اگر این رگ آسیب ببیند، در قسمت شکم واریس به وجود می آید.

  1. استرس

استرس مشکلات روانی فراوانی به همراه دارد. این مشکلات می توانند بر روی تغذیه نیز تاثیر بگذارند. گاهی اوقات ممکن است بر اثر استرس، گوارش تحریک شود و افراد دچار بیرون روی شوند. استرس برای همه بیماری ها مضر است.

همچنین استرس و اضطراب باعث می شوند که مواد معدنی جذب بدن نشوند و فشار بیش از حدی به رگ وارد شده و پمپاژ پرفشار باشد. این موضوع سلامتی دیواره رگ ها را به خطر می اندازد و فرد را دچار واریس مچ پا یا واریس کلی پا می کند.

  1. کم تحرکی

مشاغلی که باعث نشستن بیش از حد می شوند، احتمال وقوع واریس را افزایش می دهند؛ زیرا با نشستن طولانی مدت خون ثابت می ماند و به درستی گردش خون انجام نمی شود.

  1. پوشیدن کفش نامناسب

پوشیدن کفش مناسب و کف پای صاف، راحتی پا را از بین می برد و با فشار وارد شده، یبماری واریس مچ پا را به وجود می‌آورد.

  1. فشار خون

فشار خون بالا به هر علتی، باعث ابتلا به بیماری واریس می‌گردد. (نگه داشتن ادرار به مدت طولانی، سرفه، یبوست، گردش خون را مختل کرده و باعث فشار آوردن به عروق می شوند)

  1. جنسیت

در بدن همه افراد، پروژسترون تولید می شود؛ اما تعداد این پروژسترون ها در خانم بیشتر است. پروژسترون دیواره جداره رگ ها را سست و شل می کند و باعث می شود که استحکام و انعطاف در رگ ها از بین برود و در نهایت واریس تشکیل شود.

  1. ایستادن طولانی مدت

همانطور که در پاراگراف های قبل توضیح داده ایم، سیاهرگ ها دریچه های یک طرفه دارند و خون را به سمت بالا می برند. هنگامی که افراد به مدت طولانی بایستند، در گردش خون آن‌ها اختلال به وجود می‌آید. در این شرایط خون پشت دریچه جمع شده و دریچه بسته نمی گذارد تا خون به عقب برگردد. خون به علت فشار زیاد، باعث تورم رگ می شود.

انواع واریس پا

علت به وجود آمدن واریس را در مطالب فوق شرح داده ایم و اکنون می دانید که واریس ها می توانند بنا به دلایل مهمی در بسیاری از اندام های بدن ظاهر شوند. این بیماری در خانم ها به علت بارداری و تغییرات هورمونی و در سایر افراد به علت افزایش سن و اختلال دستگاه گردش خون و… پدیدار می شود. واریس ها انواع مختلفی دارند؛ از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. واریس طنابی برجسته و درشت:

واریس طنابی برجسته، شدید بوده و فوراً باید درمان شود؛ زیرا علاوه بر درد، عوارض جانبی مانند خون ریزی، لخته شدن خون، اسکارهای پوستی (تغییر رنگ، ظاهر زشت) و… را به همراه دارد.

  1. واریس طنابی برجسته ریز:

در این بیماری، پزشک ابتدا با معاینه دقیق، علت این بیماری را بررسی می‌کند. سپس برای جلوگیری از بروز بیماری های دیگر به درمان قطعی می پردازد.

  1. واریس رتیکولر:

افراد مبتلا به این واریس، ممکن است با سوزش و سوزن سوزن شدن پا رو به رو شوند؛ این نوع واریس عوارض شدیدی ندارد. در بیشتر مواقع جراحی واریس رتیکولر، توسط درخواست خود بیمار صورت می پذیرد.

  1. واریس مویرگی:

واریس مویرگی مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند و جزو ساده ترین واریس ها است و با روش‌های معمولی درمان می شود.

علائم واریس مچ پا

واریس در قسمت مچ پا زمانی اتفاق می افتد که رگ ها دیگر قادر به پمپاژ کردن خون نیستند و خون به همه جای بدن به خصوص پاها نمی رسد. در این صورت رفلاکس خون ایجاد می شود. سپس خون به بیرون نشت نموده و رگ های متورم با ظاهری زشت در سطح پوست پدیدار می شوند. بدین ترتیب افراد با علائم بسیاری مواجه می شوند.

از جمله علائم واریس مچ پا:

  1. بی حس شدن پا

  2. درد شدید و مزمن در مچ پا

  3. سوزش، خارش، نبض شدید در پا

  4. تورم و تغییر رنگ (قرمز، سبز و آبی)

  5. بی قراری و سنگینی پا

  6. خشکی و نازکی پوست

عوارض واریس پا

به طور کلی واریس مچ پا، عوارض جانبی بسیاری دارد؛ از جمله مهم‌ترین عوارض واریس پا می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • درد شدید

  • قفل شدن و گرفتگی عضلات

  • متورم شدن عضله ها

  • احساس خستگی و سنگینی پا

  • زخم و خون ریزی

  • اگزمای واریسی

  • تروموفلبیت

هر چند عوارض واریس پا چندان زیاد نیستند، اما می‌توانند کیفیت زندگی شما را کاهش دهند. بسیاری از افراد تصور می کنند که واریس مچ پا فقط هنگام پیری رخ می دهد. به همین منظور از بروز آن در جوانی جلوگیری نمی کنند و پس از وقوع به درمان واریس نمی پردازند.

این موضوع می تواند عوارض واریس پا را افزایش دهد. همانطور که واریس در افراد مسن خطرناک است، جوانان نیز از این قضیه مستثنی نیستند. برای پیشگیری از واریس موارد زیادی مانند تغذیه مناسب، پیشگیری از فشار خون بالا، ورزش، اجتناب از کم تحرکی، عدم نشستن و ایستادن طولانی مدت و پوشیدن کفش مناسب پیشنهاد می شود.

واریس مچ پا و درمان آن

در اکثر موارد افراد مبتلا به واریس به راحتی می توانند، متوجه این بیماری شوند؛ زیرا رگ های متورمی بر روی پوست به وجود می‌آیند. همانطور که ذکر کردیم، واریس در قسمت مچ پا می تواند به علت ژنتیک، فشار خون بالا و سن بالای افراد رخ دهد.

افرادی که دچار این موارد هستند، باید بیشتر به سلامتی خود اهمیت دهند و با رعایت نکات لازم، از تشدید واریس جلوگیری کنند. جهت این امر روش های درمانی گوناگونی وجود دارد که ما در ادامه این مقاله به واریس مچ پا و درمان آن اشاره می کنیم.

درمان قطعی واریس پا در خانه

درمان های گوناگونی برای از بین بردن قطعی واریس مچ پا در خانه وجود دارند. افراد مبتلا به واریس می توانند، از طب سنتی برای واریس مچ پا و درمان آن در خانه استفاده کنند. طب سنتی با داشتن عوارض کم و فواید بالا، باعث محبوبیت فراوانی در بین مردم شده است. با استفاده از طب سنتی می‌توان عوارض واریس پا را کاهش داد و به درمان آن پرداخت. در ادامه برخی از موارد درمان قطعی واریس پا در خانه را شرح می دهیم:

  • ماساژ با روغن های گیاهی

روغن درخت سرو:

برای درمان واریس می توانید، روغن درخت سرو را روی پای خود بمالید؛ زیرا ماساژ این روغن طی دو هفته، گردش خون را افزایش داده و باعث بهبود و تقویت دستگاه گردش خون می شود. این روند در تسریع درمان واریس به وجود آمده در مچ پا به شما کمک بسزایی می کند.

روغن بابونه:

برای از بین بردن مشکلات وریدها (به خصوص واریس) می توانید از روغن بابونه که مثل یک مسکن قوی عمل می کند، استفاده کنید. این روغن به عنوان درمان قطعی واریس پا در خانه به شمار می‌رود و برای آرام شدن آن بسیار مناسب است.

روغن گل بی مرگ:

روغن گل بی مرگ (هلی کروسوم) حاوی خواصی مانند بی حسی و ضد انعقادی است. این موارد از لخته شدن خون در رگ ها جلوگیری نموده و با بهبود جریان خون در کاهش تورم و درد، نقش بسزایی دارند.

روغن اسطوخودوس و رزماری:

روغن اسطوخودوس و رزماری با داشتن خاصیت تسکین دهندگی و کاهش التهاب، از درد جلوگیری نموده و واریس مچ پا و درمان آن را تسریع می بخشد.

روغن جوجوبا:

روغن جوجوبا حاوی کلاژن است و کلاژن باعث بهبود زخم می شود. همچنین با داشتن ویژگی ضد التهابی، تورم در رگ ها را کاهش می دهد. به همین علت است که از این روغن به عنوان یک درمان قطعی واریس پا در خانه یاد می شود.

روغن لیمو:

مهمترین ویژگی روغن لیمو، مخمری بودن آن است. روغن لیمو جداره رگ ها را سفت و تقویت می کند. این امر باعث می شود که فرایند واریس مچ پا و درمان آن به خوبی انجام پذیرد.

روغن بومادران:

این روغن با التیام بخشیدن به سیستم گردش خون و تقویت دیواره وریدها، باعث از بین رفتن واریس می شود.

  • تغذیه مناسب

غذاهای فیبردار:

فیبرها برای تقویت سیستم گوارش، بسیار مناسب هستند. فیبرها از ایجاد یبوست پیشگیری می کنند. از آن جایی که یبوست با فشار وارد کردن به شکم، لگن و پاها به تشدید واریس مچ پا در بدن کمک می کند، مصرف فیبرها به صورت غیرمستقیم از بروز واریس جلوگیری به عمل می‌آورند. از جمله مواد غذایی که دارای فیبر هستند می‌توان به سبزیجات، میوه تازه، غلات، تخم چیا، تخم کتان و… اشاره نمود.

غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان:

آنتی اکسیدان ها با دارا بودن ویتامین E و C، التهاب درون رگ ها را کاهش می دهند تا سلامت رگ ها را به دستگاه گردش خون بازگردانند. ویتامین E موجود در آنتی اکسیدان، مانند یک رقیق کننده، از لخته شدن خون جلوگیری نموده و ویتامین C در سلامتی پوست بسیار تاثیرگذار است.

این دو ویتامین در مجموع سلامتی عروق را افزایش داده و نمی گذارند افراد دچار بیماری واریس شوند. با استفاده از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، می‌توان به درمان قطعی واریس پا در خانه پرداخت.

سبزیجات:

مصرف خیار، رازیانه، مارچوبه و سبزیجات تازه مانند ریحان، جعفری، گشنیز و کرفس، با افزایش ادرار و کاهش تورم، می توانند در واریس مچ پا و درمان آن بسیار تاثیرگذار باشند.

غذاهای منیزیم دار:

با استفاده از سبزیجات، موز، آواکادوو و سیب زمینی شیرین می توانید مشکل الکترولیتی بدن (منیزیم، پتاسیم) را حل کنید. این مشکلات، فشار خون را در افراد افزایش داده و باعث بیماری واریس می شوند. علائم موجود بر اثر مشکلات الکتریکی بدن، گرفتگی پا یا سندروم دست بی قرار هستند.

غذاهای ادویه دار و تند:

ادویه جات علاوه بر کنترل تغذیه و اشتها، می توانند با گرم کردن بدن افراد، جریان گردش خون را التیام بخشیده و از به وجود آمدن واریس مچ پا جلوگیری کنند. شما می‌توانید با مصرف برخی از ادویه‌جات مفید، برای واریس مچ پا و درمان آن اقدامات بسیار خوبی انجام دهید.

ماهی های وحشی:

استفاده از ماهی هایی که دارای اسید چرب امگا 3 هستند، در سلامتی گردش خون بسیار حائز اهمیت است. از جمله این ماهی ها می توان به سالمون، ماهی کولی، ماهی خال خالی، ماهی ساردین و ماهی تن اشاره کرد. این ماهی‌ها با ترکیبات بی نظیر خویش، به عنوان بهترین درمان قطعی واریس پا در خانه به شمار می‌روند.

سرکه سیب:

سرکه سیب برای درمان قطعی واریس پا در خانه و بهبود گردش خون بسیار مناسب است و با کاهش تورم می تواند درد را از افراد دچار این بیماری دور کند.

هسته انگور:

هسته انگور دارای آنتی اکسیدان، فلانوئید، اسیدلینوئیک و ویتامین E است. این مواد با جلوگیری از آسیب رادیکال ها به جداره رگ ها و تشکیل کلاژن، دیواره عروقی و دستگاه گردش خون را تقویت نموده و از نشت خون به بیرون جلوگیری می نمایند. این امر به واریس مچ پا و درمان آن کمک شایانی خواهد نمود.

زالو درمانی برای واریس مچ پا

زالو برای درمان بیماری هایی مانند واریس، رماتیسم و آرتروز بسیار مناسب است. زالو با خوردن خون و تزریق آنزیم موجود در بزاق خود، خاصیت ضد التهابی را وارد بدن می کند و از لخته شدن خون، ورم و درد ناشی از واریس جلوگیری به عمل می‌آورد. با استفاده از زالو درمانی، می‌توان عوارض واریس پا را کاهش داد.

بهتر است برای زیبایی پوست از زالو درمانی استفاده نکنید، زیرا ممکن است جای زخم بعد از مکیدن زالو بر روی بدن بماند. افرادی که برای درمان واریس مچ پا از زالو درمانی استفاده می کنند، باید مواردی همچون طرز نشستن، تراشیدن موهای زائد و پاکیزگی پوست خود را رعایت کنند تا دچار عفونت و بیماری های دیگر نشوند. بعد از انجام زالو تراپی تا 24 ساعت از زخم خود مراقبت کنید تا عوارض جانبی از جمله خون ریزی، عفونت و… گریبان گیر شما نشود.

درمان پزشکی واریس مچ پا

بسیاری از افراد در یک بازه زمانی از زندگی خود دچار واریس می شوند که شایع ترین این واریس ها در پا رخ می دهد. درمان واریس در قسمت مچ پا به علت درد، از بین بردن کیفیت زندگی افراد و همچنین ظاهر زشت در پا از اهمیت بسیاری برخوردار است. درمان پزشکی واریس مچ پا می تواند، بهترین روش برای از بین بردن قطعی این عارضه باشد. درمان‌های پزشکی به دو دسته جراحی و غیر جراحی تقسیم بندی می شوند که در این قسمت در مورد هر کدام از آن‌ها به نکات مهمی اشاره می‌کنیم:

  • درمان غیر جراحی واریس مچ پا

معمولاً زمانی که برای درمان این بیماری به پزشک مراجعه می‌کنید، با روش‌های غیر جراحی، سعی در درمان این بیماری دارد. این روش‌ها عبارتند از:

جوراب درمانی

جوراب واریس یا همان جوراب فشرده ساز، برای درمان واریس مچ پا بسیار مناسب است و یکی از قدیمی ترین روش های موثر به شمار می‌رود. این جوراب می تواند با بهبود جریان خون، درد ناشی از واریس پا را کاهش داده و از شدت به وجود آمدن آن جلوگیری کند.

پماد درمانی

پمادها می توانند به درمان واریس مچ پا کمک کنند، زیرا این داروها برای درمان واریس از ترکیب ویتامین K و شاه بلوط برخوردار هستند و با دارا بودن ویژگی ضد التهابی، تورم و کبودی را از سطح پوست از بین می برند. پمادها انواع بسیاری دارند که هر کدام از آن‌ها برای رفع مشکلات واریس بسیار موثر هستند. از جمله این پمادها می توان به ونووین، کاورمارک، وینوویتال و ونوپلنت اشاره کرد.

اسکلروتراپی

در اسکلروتراپی، پزشک متخصص از کف اسکلروزانت برای تزریق مستقیم به رگ استفاده می کند. این مواد باعث از بین رفتن رگ های تخریب شده می‌شوند و جریان خون را به وریدهای سالم دیگر انتقال می دهند تا گردش خون بهبود یابد. بهترین روش برای از بین بردن رگ های ریز واریسی و درمان واریس مچ پا، اسکلوتراپی می باشد.

لیزر درمانی

لیزر درمانی روشی غیر تهاجمی برای از بین بردن رگ های تخریب شده در بدن است. عمل لیزر درمانی سرپایی است و با درد و عوارض کمتر، به بهبودی دستگاه گردش خون کمک می کند. لازم به ذکر است که لیزر درمانی به صورت بی حسی موضعی و بدون استفاده از سوزن انجام می شود.

رادیو فرکانسی

رادیو فرکانسی بدون درد صورت می گیرد و کاربرد آن مسدود کردن رگ های تخریبی، توسط جریان الکتریکی است. این امر موجب درمان واریس مچ پا می شود.

  • درمان جراحی واریس مچ پا

زمانی که هیچ کدام از درمان های غیر جراحی برای برطرف کردن واریس پا جواب نداد، پزشک از روش‌های جراحی برای درمان این بیماری استفاده می‌کند. عمل جراحی واریس روش های مختلفی دارد که به شرح زیر هستند:

جراحی برداشتن ورید

در این جراحی، پزشک با برش دادن قسمتی از انتهای کشاله، ورید تخریب شده را از بین می برد. طول درمان در جراحی برداشتن ورید، یک ماه است و از عوارض جانبی کمی برخوردار می‌باشد. همانطور که می دانید، در تمامی جراحی ها احتمال بروز عوارضی مانند حساسیت، لخته شدن خون، خونریزی، باقی ماندن ضایعات پوستی بر اثر زخم، کبودی و صدمه دیدن عصب وجود دارد که ممکن است شامل این جراحی نیز باشد.

فلبکتومی

در جراحی فلبکتومی با استفاده از سوزن و تیغ جراحی، سیاهرگ های تخریب شده را برمی دارند. این روش نیز بدون درد است و برای درمان واریس مچ پا بسیار موثر می باشد.

آندوسکوپی

اگر در بسیاری از افراد واریس شدت پیدا کرده و منجر به خون ریزی و زخم شود، پزشک برای درمان این نوع واریس، از آندوسکوپی استفاده می کند. بدون شک آندروسکوپی بهترین روش برای درمان قطعی واریس می باشد. نکته دیگری که بسیار اهمیت دارد، عدم نیاز به استراحت بعد از عمل است و فرد می تواند، کارهای روزمره خود را به طور طبیعی انجام دهد.

سخن آخر

ما در این مقاله تلاش کردیم در مورد واریس مچ پا، علت بروز، علائم، انواع و همچنین راهکارهای درمانی آن به نکات مهمی اشاره کنیم. علاوه بر رعایت مواردی که به آن‌ها اشاره شد، می توان با درمان بیماری های زمینه ای مانند چاقی، تغییرات هورمون ها، فشار خون بالا و مشکلات کبدی به درمان واریس در قسمت مچ پا کمک زیادی نمود. فراموش نکنید که پس از رخ دادن واریس، به یک پزشک متخصص و با تجربه مراجعه نموده و تحت نظر او به درمان اصولی واریس بپردازید.

دیدگاهتان را بنویسید