حتماً شما یا نزدیکان شما علائم واریس پا را تجربه کردهاید. واریس در رگها کمکم رشد میکند و علائم واریس خفیف امکان دارد به مرور باعث مسدود شدن رگها و بروز بیماریهای خطرناکی شود. در این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعاتی را در مورد واریس پا، نشانهها و علائم واریس ران پا در اختیار شما بگذاریم تا شما در صورت مشاهده نشانههای واریس با آگاهی بیشتر از این بیماری مهم به سادگی عبور نکنید و به دنبال درمان آن باشید.
فهرست مطالب:
- علائم واریس پا چیست؟
- واریس چیست؟
- تفاوت بین علائم واریس پا و رگهای عنکبوتی چیست؟
- چه کسانی احتمال دارد علائم واریس ران پا را مشاهده کنند؟
- علائم واریس پا به طور معمول در کجا ظاهر میشوند؟
- علت شکل گیری علائم واریس پا چیست؟
- علائم واریس خفیف چگونه تشخیص داده میشود؟
- درمان علائم واریس پا چیست؟
- درمانهای مربوط به واریس چه عوارضی دارند؟
- چگونه میتوانید از علائم واریس پا جلوگیری کنید؟
- علائم واریس پا چه مدت ماندگاری دارند؟
- علائم واریس در صورت عدم درمان، چه عوارض خطرناکی به دنبال دارد؟
- آیا علائم واریس پا بعد از درمان برمیگردد؟
- چه زمانی باید در مورد علائم واریس پا با پزشک صحبت کنید؟
- علائم واریس پا در زنان چه تفاوتی دارد؟
- سخن آخر
فهرست مطالب
- علائم واریس پا چیست؟
- واریس چیست؟
- تفاوت بین علائم واریس پا و رگهای عنکبوتی چیست؟
- چه کسانی احتمال دارد علائم واریس ران پا را مشاهده کنند؟
- علائم واریس پا به طور معمول در کجا ظاهر میشوند؟
- علت شکل گیری علائم واریس پا چیست؟
- علائم واریس خفیف چگونه تشخیص داده میشود؟
- درمان علائم واریس پا چیست؟
- درمانهای مربوط به واریس چه عوارضی دارند؟
- چگونه میتوانید از علائم واریس پا جلوگیری کنید؟
- علائم واریس پا چه مدت ماندگاری دارند؟
- علائم واریس در صورت عدم درمان، چه عوارض خطرناکی به دنبال دارد؟
- آیا علائم واریس پا بعد از درمان برمیگردد؟
- چه زمانی باید در مورد علائم واریس پا با پزشک صحبت کنید؟
- علائم واریس پا در زنان چه تفاوتی دارد؟
- سخن آخر
علائم واریس پا چیست؟
رگهای واریسی رگهای خونی متورمی هستند که درست در زیر سطح پوست در قسمت تحتانی بدن شما ظاهر میشوند. وقتی دیوارههای رگهای شما ضعیف هستند و دریچهها درست کار نمیکنند، خون در رگ برگشت میکند.
این اتفاق باعث ایجاد برجستگیهای آبی و بنفش رنگی میشود که روی ران پاها، پاها یا مچ پا میبینید. این نکته بسیار قابل توجه است که گزینههای درمانی میتوانند مؤثر باشند، اما علائم واریس پا و رگهای واریسی میتوانند بازگردند. علاوه بر این مهمترین علائم واریس پا عبارتند از:
-
رگهای برآمده
رگهای پیچ خورده، متورم و طناب مانند که به طور معمول آبی یا بنفش هستند. آنها درست در زیر سطح پوست روی پاها، مچ پاها و رانهای شما ظاهر میشوند. آنها میتوانند به صورت خوشهای رشد کنند. خطوط ریز قرمز یا آبی (وریدهای عنکبوتی) ممکن است در نزدیکی این رگهای برآمده ظاهر شوند.
-
پاهای سنگین
عضلات پاها به خصوص پس از فعالیت بدنی ممکن است احساس خستگی، سنگینی یا سستی کنند. همچنین در طول شب ممکن است دچار گرفتگی و درد شوند.
-
خارش
ناحیه اطراف رگهای واریسی در صورت شدید بودن این بیماری ممکن است خارش داشته باشد. متاسفانه بسیاری از افراد در صورت عدم وجود علائم ظاهری، این نمونه از علائم واریس پا را با مشکلات پوستی اشتباه میگیرند و همین امر منجر به تشخیص دیرهنگام واریس میشود.
-
درد
از علائم واریس پا در شرایط وخیم این است که پاها ممکن است دارای درد خفیف تا شدید باشند. به خصوص در زیر زانو درد مداومی احساس میشود. درد واریس ممکن است به صورت گرفتگی عضلات هم باشد.
-
تورم
از جمله علائم واریس ران پا ، پاها و مچ پای شما این است که ممکن است متورم باشند و ضربان داشته باشند.
-
تغییر رنگ و زخمهای پوستی
اگر واریس درمان نشود، میتواند باعث ایجاد تغییر رنگ قهوهای در پوست شما شود. رگهای واریسی شدید میتواند باعث ایجاد زخمهای وریدی روی پوست شما و خونریزی شود. این علامت بخصوص برای افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای مانند دیابت خطرناک است.
واریس چیست؟
واریس در واقع همان رگهای خونی متورم و پیچ خوردهای هستند که درست زیر سطح پوست شما برآمده میشوند. این برآمدگیهای آبی یا بنفش یا علائم واریس پا معمولاً در پاها، ران پا و مچ پا ظاهر میشوند. آنها میتوانند دردناک یا دارای خارش باشند.
باید بدانید خون در واقع توسط دریچههای یک طرفه در سیاهرگها به سمت قلب حرکت میکند. هنگامی که دریچهها ضعیف شده یا آسیب میبینند، خون میتواند در سیاهرگها جمع شود.
این باعث بزرگ شدن سیاهرگها میشود. ایستادن طولانی مدت یا نشستن ممکن است باعث تجمع خون در رگهای پا شود و فشار داخل رگها را افزایش دهد. رگها میتوانند در اثر افزایش فشار کشیده شوند. این اتفاق امکان دارد دیواره رگها را ضعیف کرده و به دریچهها آسیب برساند.
رگهای عنکبوتی که ممکن است رگهای واریسی را احاطه کنند، خطوط قرمز یا بنفش کوچکتری هستند که نزدیک به سطح پوست شما ظاهر میشوند. واریس پا در واقع به علت افزایش فشار خون در سیاهرگها ایجاد میشود و علائم آن معمولا در نزدیک به سطح پوست قابل مشاهده است.
اگرچه رگهای واریسی میتوانند ناخوشایند و ناراحت کننده باشند، اما برای بیشتر افراد خطرناک نیستند. در برخی موارد، رگهای واریسی شدید میتواند منجر به مشکلات سلامتی جدی مانند لخته شدن خون شود که نیاز به درمان فوری دارد تا منجر به خطراتی مانند سکته نشود.
شما میتوانید اکثر نشانههای واریس را در خانه تسکین دهید یا پزشک میتواند آنها را با تزریق، لیزر درمانی یا جراحی درمان کند.
تفاوت بین علائم واریس پا و رگهای عنکبوتی چیست؟
رگهای عنکبوتی، نوع خفیفتری از رگهای واریسی و در واقع میتوان گفت علائم واریس خفیف بشمار میآیند. این رگها کوچکتر از رگهای واریسی هستند و اغلب شبیه آفتابزدگی یا تار عنکبوت هستند. رنگ آنها قرمز یا آبی است و معمولاً روی صورت و پاها، درست زیر پوست دیده میشوند.
رگهای واریسی و رگهای عنکبوتی هر دو نوع بیماری مربوط به رگ هستند اما ظاهر متفاوتی دارند. رگهای عنکبوتی کوچکتر و نازکتر از رگهای واریسی هستند. شبیه تار عنکبوت قرمز یا آبی یا شاخههای درخت هستند و نزدیک به سطح پوست دیده میشوند.
رگهای عنکبوتی معمولاً دردناک نیستند و بیشتر از نظر زیبایی ناراحت کننده میباشند. آنها امکان دارد در هر نقطه از بدن شما ظاهر شوند ولی بیشتر در پشت زانو، روی پاها یا روی صورت شما دیده میشوند. در حالی که علائم واریس پا به طور معمول روی ران پاها و ساق پاها ظاهر میشوند.
چه کسانی احتمال دارد علائم واریس ران پا را مشاهده کنند؟
هر کسی ممکن است علائم واریس پا را مشاهده کند یا به علائم واریس ران پا مبتلا شود. هرچند عوامل خاصی وجود دارد که شانس ابتلا به واریس را افزایش میدهند، از جمله:
-
سن
به دلیل روند پیری، دیوارههای رگ و دریچهها مانند گذشته کار نمیکنند. رگها خاصیت ارتجاعی و کشسانی خود را از دست داده و سفت میشوند. در نتیجه ممکن است علائم واریس پا رخ دهد.
-
جنسیت
علائم واریس پا در زنان بیشتر است. هورمونهای زنانه میتوانند به دیواره رگها اجازه کشش بیشتری بدهند. افرادی که باردار هستند، از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند یا در دوران یائسگی قرار دارند، به دلیل تغییرات در سطح هورمون، علائم واریس پا در زنان را بیشتر تجربه کرده و در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به واریس هستند.
-
سابقه خانوادگی
واریس و مشاهده علائم واریس پا میتواند ارثی باشد. چنانچه در یک خانواده، شخصی به واریس پا مبتلا باشد؛ احتمال بروز علائم واریس پا در دیگر افراد خانواده وجود دارد. هرچند ممکن است علائم واریس خفیف باشد.
-
سبک زندگی
نشستن یا ایستادن طولانی مدت گردش خون را کاهش میدهد. پوشیدن لباسهای محدود کننده و اذیت کننده مانند کمربند یا شلوار با کمربند تنگ نیز میتواند جریان خون را کاهش دهد و موجب علائم واریس خفیف شود.
-
سلامت کلی بدن
برخی از شرایط سلامتی، مانند یبوست شدید یا تومورهای خاص، باعث افزایش فشار روی رگها میشود و خطر بروز علائم واریس پا را افزایش میدهد.
-
مصرف تنباکو
افرادی که از تنباکو و موارد مخدر استفاده میکنند بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند و احتمال تجربه علائم واریس ران پا در این افراد بیشتر است.
-
وزن
اضافه وزن به رگهای خونی فشار وارد کرده و ممکن است موجب بروز علائم واریس پا یا علائم واریس ران پا شود.
علائم واریس پا به طور معمول در کجا ظاهر میشوند؟
اغلب علائم واریس پا و رگهای واریسی در نیمه پایینی بدن، معمولاً روی ساق پا، مچ پا و ران پا ایجاد میشوند. آنها همچنین میتوانند در ناحیه لگن ایجاد شوند (سندرم احتقان لگن)، به ویژه در افرادی که بچه دار شدهاند. واریس در بیضهها (واریکوسل) نیز ممکن است در آقایان رخ دهد که در صورت عدم درمان بهموقع میتواند منجر به ناباروری شود.
علت شکل گیری علائم واریس پا چیست؟
واریس زمانی اتفاق میافتد که دیواره رگهای شما ضعیف میشود. همانطور که فشار خون در رگ شما افزایش مییابد، دیوارههای ضعیف شده به رگ شما اجازه بزرگتر شدن میدهند.
در نتیجه رگ شما کشیده میشود و دریچههایی که خون را در یک جهت در رگ شما حرکت میدهند، نمیتوانند آنطور که باید کار کنند. در نهایت خون کند حرکت میکند یا در رگ شما جمع میشود و باعث تورم، برآمدگی و پیچش رگ میشود که همان واریس است.
علائم واریس خفیف چگونه تشخیص داده میشود؟
رگهای واریسی نزدیک به سطح پوست شما هستند و بهراحتی قابل مشاهدهاند. پزشکان میتوانند این بیماری را در طول معاینه فیزیکی تشخیص دهند. آنها رگهای شما را لمس میکنند و در حالی که نشستهاید و ایستادهاید آنها را معاینه میکنند.
برای دیدن تصاویر دقیق از رگها و بررسی عوارض، ممکن است پزشک شما سونوگرافی را توصیه کند. با دستگاه سونوگرافی به صورت ایمن و بدون درد از امواج صوتی برای تولید تصاویری از بافتهای داخل بدن شما استفاده میکنند. سونوگرافی میتواند وجود لخته شدن خون و نحوه عملکرد دریچههای شما را نشان دهد.
درمان علائم واریس پا چیست؟
اگرچه درمانی صد در صد برای واریس وجود ندارد اما درمانهای زیر میتوانند ظاهر آنها را کاهش داده و ناراحتی را از بین ببرند:
-
قرار دادن پا در ارتفاع
برای افزایش جریان خون و کاهش فشار در رگها، باید پاهای خود را چندین بار در طول روز بالاتر از کمر خود قرار دهید. برای انجام این کار میتوانید آنها را به دیوار تکیه دهید.
-
جورابهای الاستیک
جورابهای ضخیم رگهای شما را فشرده میکنند و ناراحتی را کاهش میدهند. فشرده سازی از کشش رگهای شما جلوگیری کرده و به جریان خون بهتر کمک میکند.
-
ورزش منظم
ورزش منظم به کاهش وزن شما و در نتیجه کاهش فشار بر روی رگهای اندام تحتانی کمک کرده و علائم واریس پا را کاهش خواهد داد.
-
استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و کاملا سالم
استفاده از مواد غذایی سالم که به گردش بهتر خون در بدن کمک میکنند و مانند میوهها یا سبزیجات سرشار از مواد معدنی و انواع ویتامینها هستند میتواند به بهبود علائم واریس نیز کمک کند.
-
تزریق درمانی (اسکلروتراپی)
در طول اسکلروتراپی، پزشک معالج محلول خاصی را به رگ شما تزریق میکند. این محلول باعث میشود که دیوارههای سیاهرگ دوباره به هم بچسبند. در نهایت، رگ بیرون زده شما به بافت اسکار تبدیل شده و محو میشود.
-
لیزر درمانی
در یک روش کم تهاجمی به نام ابلیشن حرارتی درون وریدی، پزشکان از یک لوله بلند و نازک و لیزر برای بستن رگ آسیب دیده استفاده میکنند. این روش در حال حاضر از بهترین روشهای کاهش علائم واریس پا است که در مرکز تخصصی ما بهطور حرفهای با دستگاههای بروز دنیا انجام میشود.
-
جراحی رگ
در طول این عمل که بستن و برداشتن نیز نامیده میشود؛ جراح رگ آسیبدیده شما را میبندد؛ تا از تجمع خون جلوگیری کند. جراح ممکن است برای جلوگیری از بروز مجدد علائم واریس خفیف، رگهای واریسی را بردارد.
نیمی از افرادی که درمانشان با جراحی استریپیپینگ انجام میشود؛ در عرض پنج سال دوباره دچار واریس میشوند و واریس میتواند پس از جراحی نیز دوباره اتفاق بیفتد.
درمانهای مربوط به واریس چه عوارضی دارند؟
درمان واریس نیز مثل بسیاری از درمانها عوارض مخصوص و مربوط به خودش را دارد. عوارض جانبی بالقوه این درمانها بسته به نوع درمان، عبارتاند از:
-
جای زخم
-
سوختگی پوست
-
عفونت
-
آسیب به عصب
-
ترومبوز ورید عمقی (لخته شدن خون در ورید عمیق داخل بدن شما)
اسکلروتراپی میتواند عوارض جانبی دیگری هم ایجاد کند که عبارتاند از:
-
قرمزی یا کبودی برای چند روز در جایی که یک سوزن وارد پوست شما شده است.
-
نواحی قهوهای رنگ (به مدت چند ماه) روی پوستی که سوزن در آن فرو رفته است.
-
توده یا سختی برای چند ماه
-
از عوارض دیگر اسکلروتراپی این است که رگهای واریسی جدید ممکن است رخ دهد که نیاز به درمان مجدد دارند.
چگونه میتوانید از علائم واریس پا جلوگیری کنید؟
ممکن است نتوانید به طور کامل از ایجاد واریس پیشگیری نمایید. بااینحال، شما میتوانید با داشتن یک سبک زندگی فعال و سالم شانس خود را برای بروز واریس کاهش دهید. پزشکان بسیاری از اقدامات زیر را برای پیشگیری و درمان واریس توصیه میکنند:
-
از ایستادنهای طولانی خودداری کنید.
برای بهبود جریان خون، بهتر است به طور منظم از حرکات کششی و راه رفتن کمک بگیرید، به خصوص اگر شغلی دارید که لازم است مدام روی پاهای خود باشید.
-
پاهای خود را بالا بیاورید.
بالا بردن پاها از کمر به جریان خون در قلب کمک میکند.
-
تناسب وزنی خود را حفظ کنید.
خلاص شدن از شر اضافه وزن فشار داخل رگهای خونی شما را کاهش میدهد.
-
مصرف دخانیات را ترک کنید.
سیگار به رگهای خونی آسیب میرساند، جریان خون را کاهش میدهد و باعث ایجاد طیف گستردهای از مشکلات سلامتی میشود.
-
همواره فعال باشید.
برای بهبود گردش خون، مرتب حرکت کنید و از نشستن طولانی مدت خودداری نمایید.
-
جورابهای ضخیم را امتحان کنید.
جورابها و جوراب شلواری تنگ رگهای شما را فشرده میکند و به گردش خون کمک میکند و میتواند از بدتر شدن رگهای واریسی جلوگیری کند.
-
لباسهای مناسب بپوشید.
برای تشویق جریان خون، مطمئن شوید که لباس شما در ناحیه کمر تنگ نباشد.
علائم واریس پا چه مدت ماندگاری دارند؟
اغلب اوقات، رگهای واریسی که در دوران بارداری اتفاق میافتند، طی دو یا سه هفته پس از زایمان، خود به خود از بین میروند. هرچند برای افراد دیگر، رگهای واریسی ممکن است پس از درمان نیز دوباره عود کنند.
علائم واریس در صورت عدم درمان، چه عوارض خطرناکی به دنبال دارد؟
رگهای واریسی در صورت درمان نشدن میتوانند باعث ایجاد زخم، خونریزی و تغییر رنگ پوست شوند. رگهای واریسی شدید ممکن است نشانه نارسایی مزمن در رگ ها باشد. این اختلال بر توانایی رگ برای پمپاژ خون به قلب تأثیر میگذارد.
این نکته قابل توجه است که افراد دارای رگهای واریسی ممکن است بیشتر در معرض لخته شدن خون باشند. در این صورت باید حتما پزشک خود را مطلع سازید. پزشک شما باید شما را از نظر اختلالات انعقادی مانند موارد زیر بررسی کند:
-
ترومبوفلبیت سطحی
لختههای خون میتوانند در داخل وریدهای واریسی ایجاد شوند و باعث ایجاد بیماری به نام ترومبوز ورید سطحی یا ترومبوفلبیت سطحی شوند. ترومبوفلبیت دردناک است اما معمولاً خطرناک نیست. قابل درمان هم هست.
-
ترومبوز ورید عمقی (DVT)
افراد مبتلا به وریدهای واریسی بیشتر در معرض خطر ترومبوز رگ عمقی، به معنی لخته شدن خون در رگ عمیق بدن هستند. ترومبوز ورید عمقی یک بیماری جدی با لخته شدن خون در وریدهای عمقی است. این وضعیت معمولاً با رگهای واریسی اتفاق نمیافتد.
به این دلیل که وریدهای واریسی روی سیاهرگهای نزدیک به سطح پوست تأثیر میگذارد. بااینحال، با وجود وریدهای واریسی شدید، احتمال کمی برای ایجاد لخته خون در وریدهای عمقی وجود دارد. در صورت ایجاد لختههای خون باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
مهمترین علائم ایجاد لخته خون شامل تورم، درد و قرمزی پوست در ساق پا است. لختههای خون ممکن است در بازوها یا سایر قسمتهای بدن نیز ایجاد شوند. این لخته خطرناک است و نیاز به مراقبت فوری دارد. بنابراین در صورت مشاهده علائم گفته شده سریعا به اورژانس مراجعه کنید.
-
آمبولی ریه
یک لخته خون در بدن شما معمولاً ناشی از DVT میتواند در ریه گیر کند. آمبولی ریه یک بیماری تهدید کننده زندگی است که نیاز به درمان فوری دارد. ممکن است تکهای از لخته خون پاره شود و به ریهها برود. لخته شدن خون در ریهها بسیار جدی است و ممکن است باعث مرگ شود.
علائم شامل درد قفسه سینه، مشکل در تنفس، سرفه (ممکن است باعث سرفه خونی شود)، ضربان قلب سریع، تعریق و غش باشد. اگر علائمی دارید که ممکن است به معنای لخته شدن خون در ریهها باشد، با اورژانس تماس بگیرید یا کمک اضطراری دریافت کنید.
آیا علائم واریس پا بعد از درمان برمیگردد؟
اگرچه درمانها مؤثر هستند اما رگهای واریسی میتوانند بازگردند. در افرادی که پس از درمان باردار میشوند، احتمال بازگشت آنها بیشتر است. اگر چاقی دارید یا سبک زندگی کم تحرکی دارید، شانس بیشتری برای بروز مجدد رگهای واریسی دارید. حتی افرادی که با جراحی رگهای واریسی آنها خارج شده است ممکن است در رگ دیگری دچار واریس شوند.
چه زمانی باید در مورد علائم واریس پا با پزشک صحبت کنید؟
اگرچه رگهای واریسی معمولاً خطرناک نیستند اما باید برای جلوگیری از تشدید آن برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. اگر نگران ظاهر رگهای واریسی هستید یا ناراحت کننده هستند، درمانها میتوانند به شما کمک کنند.
اگر پوست یا رگها دچار خون ریزی، تورم، بیرنگ شدن، درد و قرمزی شدند یا هر کدام از علائم واریس خفیف را داشتید؛ زمان مراجعه به پزشک فرا رسیده است.
باید بدانید در مقابله با واریس تنها نیستید. بسیاری از مردم علائم واریس پا را دارند و عوارضی ندارند. با این حال، اگر واریس شما را آزار میدهد، میتوانید ابتدا درمانهای خانگی را امتحان کنید که ممکن است کمک کننده باشد یا میتوانید از پزشک در مورد درمانهای مختلف موجود بپرسید.
فقط به خاطر داشته باشید که واریس حتی پس از درمان ممکن است دوباره اتفاق بیفتد. این نکته بسیار اهمیت دارد که با پزشک در مورد اینکه کدام درمان برای شما بهترین است صحبت کنید و سبک زندگی خود را برای بهبود شرایط تغییر دهید.
علائم واریس پا در زنان چه تفاوتی دارد؟
علاوه بر این موضوع که بارداری به نوبه خود یکی از علتهای اصلی واریس در زنان به شمار میرود؛ ذکر این نکته بسیار قابل توجه است که علائم واریس پا در زنان بسیار بیشتر از مردان است. اغلب زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به واریس هستند.
تحقیقات نشان میدهد که دلیل این اتفاق این است که هورمونهای زنانه دیواره رگها را شل کرده و دریچهها را بیشتر مستعد نشت میکنند. این هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط بدن تولید میشوند و تغییرات ممکن است در اثر بارداری، سندرم پیش از قاعدگی یا یائسگی ایجاد شود و موجب علائم واریس پا در زنان گردد.
سخن آخر
بیماری واریس و علائم واریس پا در سنین بزرگسالی بسیار شایع است. حدود یک سوم از کل بزرگسالان واریس پا دارند. علائم واریس ران پا و پا در زنان بیشتر از مردان است. در دنیا میلیونها نفر با رگهای واریسی زندگی میکنند.
برای اکثر افراد، واریس مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد نمیکند. تغییر سبک زندگی و درمانهای خانگی میتواند علائم خفیف را تسکین دهد و از بدتر شدن آنها جلوگیری کند. با این حال، اگر روشهای خانگی کارساز نبود حتما باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
زیرا واریس میتواند منشأ بیماریهای خطرناکی باشد؛ بنابراین باید با پزشک در مورد درمانهای ایمن و کم تهاجمی که میتوانند درد را کاهش داده و ظاهر رگهای واریسی را بهبود بخشند، صحبت کنید. اگر به دنبال پزشک مناسب و باتجربهای برای مشاوره و درمان واریس پا هستید؛ با مراجعه به بخش تماس با ما با همکاران ما در ارتباط باشید!
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.