واریس از بیماریهای شایعی است که معمولاً در افرادی که طولانی میایستند یا باردار بوده یا اضافهوزن دارند بیشتر دیده میشود. اگرچه هر بخش از بدن دچار علائم واریس میشود ولی بیشتر در پاها بروز میکند. اگر با انجام مراقبتهای خانگی چون رژیم غذایی از ایجاد و تشدید رگهای واریسی جلوگیری نکنیم با علائم ناراحتکنندهای مانند درد و تورم در پاها و حتی خارش و خونریزی مواجه میشویم. سؤالی که مطرح میشود آن است که برای درمان واریس چه بخوریم؟ اگر میخواهید بدانید تغذیه مناسب جهت درمان واریس پا چیست، در ادامه با ما همراه شوید.
فهرست مطلب:
فهرست مطالب
برای درمان واریس چه بخوریم؟
رژیم غذایی سالم لزوماً جایگزینی برای بهبود واریس نیست، بااینحال توجه به غذاهایی که مصرف میکنید میتواند به شما در کنترل یا مدیریت علائم رگهای واریسی و رگهای عنکبوتی کمک کند. ازنظر پزشکی ثابت شده است که رژیم غذایی و تغذیه بر سلامت کلی تأثیر میگذارد.
از همین رو سوالی که معمولاً اذغان عمومی را به خود مشغول ساخته آن است که برای درمان واریس چه بخوریم. ترکیبی از غذاهای سالم بر عملکردهای مختلف بدن ما ازجمله جریان خون و گردش خون نیز تأثیر میگذارد. بهترین غذاها برای بهبود گردش خون و سلامت رگها، سطح قند خون را بهبود میبخشد و درد ناشی از بیماریهای مزمن مانند فیبرومیالژیا را کاهش میدهد.
آنچه میخوریم تأثیر قابلتوجهی بر سلامت ما ازجمله انرژی، هضم غذا، افزایش وزن و کاهش وزن دارد. از طرفی گردش خون مناسب، اکسیژن لازم برای عملکرد صحیح اندامهای بدن ما را فراهم میکند. رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا 3، آنتیاکسیدانها و مواد مغذی ضروری میتواند به گردش خون سالم و رگهای سالم کمک کند.
مواد مغذی ضروری رگها را قوی و انعطافپذیر نگه میدارند، اما همه مواد مغذی یکسان عمل نمیکنند؛ بنابراین میتوان گفت تغذیه مناسب برای درمان واریس یکی از روشهای پیشگیری از شدت یافتن رگهای واریسی و کمک به درمان سریعتر این بیماری خواهد بود.
تغذیه مناسب برای درمان واریس، برای درمان واریس چه بخوریم؟
در اینجا لیستی از ترکیبات موجود در غذاها وجود دارد که میتوانند به حفظ سلامت و درمان رگهای واریسی کمک بزرگی نمایند. درواقع هر مواد غذایی که دارای این ترکیبات باشند میتوانند پاسخی به سؤال برای درمان واریس چه بخوریم نیز باشند. این ترکیبات عبارتاند از:
-
فیبر
فیبر محلول به جلوگیری از یبوست کمک میکند. یبوست میتواند فشار روی رگهای شما را افزایش دهد و بعداً میتواند به ایجاد رگهای واریسی بیشتر کمک کند. همچنین فیبر نامحلول به کاهش سطح کلسترول بد کمک میکند. غذاهای غنی از فیبر مانند جو، سیب، بذر کتان، هویج، توتها و جو برای مبارزه با واریس و حفظ سلامت رگها مفید هستند.
-
بیوفلاونوئیدها
از دیگر موادی که در پاسخ به این پرسش که برای درمان واریس چه بخوریم، مطرح میشود بیوفلاونوئیدها هستند. این ماده رنگهای بسیار زندهای به غذا میدهند و برای جلوگیری از ایجاد رگهای واریسی مفید هستند. انتخاب یک رژیم غذایی حاوی مقادیر بالاتر بیوفلاونوئیدها میتواند برای درمان یک بیماری سیاهرگی مانند واریس مفید باشد.
هرچه رژیم غذایی رنگارنگتر باشد، برای سلامتی شما بهتر است. بهبود سلامت رگها را با افزودن سبزیهای سبز تیره به همراه غذاهای قرمز و زرد مانند انواع کاهو، فلفل دلمهای و … به وعدههای غذایی خود شروع کنید.
-
ویتامین C
اگر میخواهید رگهای خونی خود را تقویت کنید و از غشاها در برابر رادیکالهای آزاد مضر دفاع کنید، مصرف برخی از انواع توتها، مرکبات و فلفل مطمئناً به شما کمک میکند.
ویتامین C موجود در این غذاها میتواند با بهبود گردش خون، کاهش التهاب، تقویت دیواره سیاهرگها و بهبود سلامت کلی در پیشگیری از علائم ایجاد واریس بسیار مفید باشد و بهعنوان تغذیه مناسب برای درمان واریس در نظر گرفته شود.
اگر بخواهیم بهطور جزئیتر به شما بگوییم دقیقاً باید از چه مواد غذایی استفاده کنید و پاسخ دقیقتری به سؤال برای درمان واریس چه بخوریم بدهیم میتوانیم مواد غذایی زیر را به شما معرفی کنیم:
-
کرفس
کرفس منبع خوبی از ویتامین K است و همچنین برای لخته شدن خون و جریان خون سالم در بدن شما ضروری است. کرفس کالری کمی دارد اما سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و فیبر غذایی است. اغلب نادیده گرفته میشود، اما این سبزی برای از بین بردن سموم بسیار مفید است و در سوپها و اسموتیها بسیار خوشمزه میشود. بنابراین گزینه دیگری که در پاسخ به برای درمان واریس چه بخوریم، مطرح است کرفس میباشد.
-
سیر
سیر یک رقیقکننده طبیعی خون است و قرنهاست که از آن با این هدف در طب سنتی استفاده میشود. ثابت شده است که این ماده بهترین غذایی است که میتواند به حفظ جریان ثابت خون در رگها کمک کند و غذاهای دارای سیر میتواند یک تغذیه مناسب برای درمان واریس باشد.
این ماده همچنین به هضم غذا و رفع حالت تهوع کمک میکند. از طرفی بهعنوان منبع خوبی برای افزایش گردش خون شناخته میشود.
-
آجیل و دانههای خام
گزینه تغذیه دیگری که در پاسخ به برای درمان واریس چه بخوریم، میتوان به آن اشاره کرد دانههای خام و آجیل است.آجیلها سرشار از نیاسین و ویتامین B3 هستند که برای بهبود جریان خون و جلوگیری از مشکلات گردش خون ضروری است و حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی منحصربهفردی میباشند. تخم کنف، آفتابگردان، کتان و چیا برخی از غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 و فیبر هستند.
آنها همچنین منبع خوبی از پروتئینهای ضدالتهابی هستند که با حذف کلسترول بد به بهبود کیفیت جریان خون کمک میکنند.
-
دانه چیا
دانههای چیا ممکن است ریز باشند، اما واقعاً دارای ارزش غذایی بالایی هستند. هر اونس از دانه چیا یا تقریباً 28 گرم از این دانه حاوی 11 گرم فیبر و 5 گرم اسیدهای چرب امگا 3 است. هم فیبر و هم امگا 3 هردو میتوانند به بهبود سلامت رگها کمک کنند. میتوانید با ریختن یک مشت از این دانهها روی سالاد یا مخلوط کردن چند قاشق غذاخوری در یککاسه گرانولا یا غلات، دانههای چیا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
-
انواع توتها
آنتیاکسیدانهای موجود در توتها میتوانند به کاهش التهاب و تقویت رگهای شما کمک کنند. توتها، بهویژه زغالاخته، منابع عالی آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C و ویتامین E هستند که برای بهبود گردش خون در رگها مناسب میباشند. بنابراین میتوان گفت انواع توت ماده غذایی دیگری است که در پاسخ به پرسش برای درمان واریس چه بخوریم مطرح میشود.
-
گندم سیاه
گندم سیاه منبع خوبی از آنتیاکسیدان روتین است که تصور میشود به بهبود جریان خون و گردش خون در بدن کمک میکند. گندم سیاه علاوه بر اینکه منبع خوبی از روتین است، پروتئین و فیبر بالایی نیز دارد. یکی از راههای خوردن آن پختن این غلات بهصورت فرنی است. همچنین میتوانید هنگام پخت به جای آرد همهمنظوره از آرد گندم سیاه استفاده کنید.
-
انواع مرکبات
مانند انواع توتها، مرکبات مانند گریپفروت و پرتقال، سرشار از ویتامین C هستند. آنها همچنین منبع خوبی از روتین میباشند که در قسمتهای قبل به فواید آن برای بهبود واریس اشاره کردیم. انواع مرکبات ماده غذایی دیگری است که به عنوان گزینه مناسب برای پاسخگویی به برای درمان واریس چه بخوریم مطرح میشود.
-
سبزیهای برگدار
سبزیجات دارای برگ سبز، مانند کلم پیچ و کلم سبز، منابع عالی منیزیم هستند و میتوانند یک تغذیه مناسب برای درمان واریس باشند. این ماده معدنی در مدیریت گردش خون و جریان خون نقش دارد. سایر سبزیجات برگدار مانند قاصدک، ادرارآور طبیعی هستند، به این معنی که میتوانند به کاهش تورم در پاها ناشی از واریس کمک کنند.
-
مارچوبه
مارچوبه نیز یک ادرارآور طبیعی است و میتواند به بهبود تورم ناشی از واریس کمک کند. سادهترین راه برای لذت بردن از مارچوبه این است که انتهای چوبی آن را جدا کنید، سپس آن را بخارپز کنید تا کمی نرم شود. با کمی روغن زیتون و نمک و فلفل آن را مزه دار کنید و میل نمایید. مارچوبه ماده غذایی دیگری است که به عنوان گزینه مناسب برای پاسخگویی به برای درمان واریس چه بخوریم مطرح میشود.
-
آووکادو
برخی از چربیها مانند چربیهای موجود در آووکادو برای شما و برای سلامت رگهای شما مفید هستند. آووکادو منبع عالی ویتامین های C و E و همچنین دارای پتاسیم و منیزیم است. برای خوردن آووکادو، بهسادگی آن را به شکل مکعب برش دهید و به سالاد اضافه کنید.
همچنین میتوانید آن را با مقداری آبلیمو و سس تند مخلوط کنید تا خوشطعمتر شود.
-
سبزی شاهی
سبزی شاهی یک ابرقهرمان در میان غذاهاست که کمتر شناخته شده است و اتفاقاً برای سلامت رگها عالی است. این سبزی سرشار از انواع ویتامینها و مواد معدنی ازجمله پتاسیم و منیزیم است. میتوانید آن را با سایر سبزیجات سالاد مخلوط کنید یا از طعم فلفلی آن بهتنهایی لذت ببرید. سبزی شاهی ماده غذایی دیگری است که به عنوان گزینه مناسب برای پاسخگویی به برای درمان واریس چه بخوریم مطرح میشود.
-
موز
موز میتواند به بهبود بیماری ورید پا کمک کند و یک تغذیه مناسب برای درمان واریس باشد، زیرا سرشار از پتاسیم و منیزیم است. اگر طعم موز را بهتنهایی دوست ندارید، سعی کنید آن را به اسموتیهای موردعلاقه خود اضافه کنید و از آن لذت ببرید.
-
انواع ماهی
انواع خاصی از ماهیها مانند سالمون، ساردین و آنچوی سرشار از امگا 3 هستند که میتواند به بهبود جریان و گردش خون و کاهش علائم بیماری واریس کمک کند. بنابراین میتوان گفت ماهی ماده غذایی دیگری است که در پاسخ به پرسش برای درمان واریس چه بخوریم مطرح میشود.
-
چغندر
چغندر نهتنها یک افزودنی خوشرنگ به بشقاب شماست، بلکه افزودنی عالی به رژیم غذایی شما برای سلامت رگها نیز میباشد. این سبزی پر از ترکیبات فیتوشیمیایی است که به کاهش سطح یک اسیدآمینه طبیعی در بدن شما کمک میکند که گاهی اوقات میتواند به رگهای خونی حمله کند و علائم واریس را تشدید نماید.
-
رزماری
رزماری که برای تحریک مجدد گردش خون شناخته شده است، گیاهی عالی برای افزودن به رژیم غذایی شما برای کمک به عملکرد صحیح رگها است و میتواند یکی از بهترین پاسخها به سؤال برای درمان واریس چه بخوریم باشد. علاوه بر این، حاوی ترکیبی به نام رزمارینیک اسید است که به محافظت از بافتهای شما در برابر رادیکالهای آزاد کمک میکند.
رزماری را میتوانید برای مزهدار کردن روی گوشت بره خود، در سوپ یا مقداری نان خانگی بریزید و از مزایای آن بهرهمند شوید.
-
زنجبیل
زنجبیل قرنهاست که برای افزایش و بهبود گردش خون در طب سنتی استفاده میشود. بااینحال، زنجبیل تازه همیشه گزینه بهتری از پودر یا زنجبیل خشک شده میباشد، زیرا طعم آن بسیار قویتر است و دارای حجم متمرکزتری از قسمتهای مفید آن است.
کمبود چه ویتامینی باعث واریس میشود ؟
شاید تا الان نمیدانستید که کمبود برخی از ویتامینها میتواند باعث تشدید علائم واریس شود اما این موضوع واقعیت دارد. در پاسخ به سؤال کمبود چه ویتامینی باعث واریس میشود باید بگوییم کمبود ویتامینها و مواد معدنی زیر میتواند عبور جریان خون را مختل کرده و باعث تشدید علائم واریس شود:
-
ویتامین A
-
ویتامین سی
-
ویتامین E
-
ویتامین K
-
فولات
-
کروم
-
کلسیم
-
فسفر
-
منیزیم
-
پتاسیم
علت ایجاد واریس چیست؟
سیاهرگها دریچههای یکطرفهای دارند، بهطوریکه خون فقط در یک جهت میتواند در آنها حرکت کند. اگر دیوارههای ورید کشیده و انعطافپذیرتر شوند یا خاصیت ارتجاعی نداشته باشند، دریچهها نیز ممکن است ضعیفتر شوند.
یک دریچه ضعیف میتواند اجازه دهد خون به عقب نشت کند و درنهایت در جهت مخالف جریان یابد. وقتی این اتفاق میافتد، خون میتواند در ورید یا سیاهرگها تجمع پیدا کند و بعد بزرگ و متورم میشوند.
وریدهایی که دورتر از قلب قرار دارند، مانند وریدهای پا، اغلب بیشتر در این شرایط تحت تأثیر قرار میگیرند. زیرا نیروی جاذبه زمین، جریان خون به سمت قلب را سختتر خواهد کرد.
هر شرایطی که به شکم فشار بیاورد، پتانسیل ایجاد واریس را دارد. ازجمله:
-
بارداری
-
یبوست
-
تومورها، در موارد نادر
-
اضافه وزن و چاقی
-
ایستادن طولانی مدت
عوامل خطر ایجاد واریس
هنوز علت دقیق کشیده شدن رگها و تضعیف دریچههای آنها در بیماری واریس مشخص نشده است. بااینحال برخی از عوامل احتمال ابتلا به واریس را افزایش میدهند که عبارتاند از:
-
دوران یائسگی
-
باردار بودن
-
بالای 50 سال سن داشتن
-
ایستادن برای مدت طولانی
-
داشتن سابقه خانوادگی واریس
-
چاقی
-
جنسیت بیمار (رگهای واریسی، در زنان بیشتر از مردان رخ میدهد. زیرا ممکن است کاهش هورمونهای زنانه مانند استروژن رگها را شل کنند. در این شرایط مصرف قرصهای ضدبارداری یا هورمون درمانی تحت نظر پزشک ممکن است به درمان کمک کند).
-
ژنتیک
-
برخی مشاغل (افرادی مانند پرستاران که مجبور هستند مدت طولانی را در محل کار خود بصورت ایستاده بگذرانند، بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند).
برای درمان واریس چه باید کرد؟
روشهای متعددی برای بهبود واریس وجود دارد که یکی از بهترین روشهای کمککننده پیروی از یک تغذیه مناسب برای درمان واریس است. بااینحال اگر بخواهیم مفصلتر شرح دهیم که برای درمان واریس چه باید کرد روشهای زیر را میتوانیم نام ببریم:
-
عمل جراحي
اگر وریدهای واریسی بزرگ باشند، ممکن است لازم باشد توسط جراحی بهطور کامل حذف شوند. این جراحی طوری است که اغلب به کمک بیهوشی عمومی انجام میگیرد. معمولاً بیماران پس از انجام این روش میتوانند در همان روز به خانه بروند. بااینحال، اگر جراحی روی هر دو پا لازم باشد، ممکن است نیاز باشد یک شب را در بیمارستان بگذرانند.
-
استفاده از روش لیزر سطحی
درمانهای لیزری سطحی اغلب برای بستن رگهای کوچکتر و همچنین رگهای عنکبوتی استفاده میشود. در این روش انفجارهای شدید نور به ورید اعمال میشود که بهتدریج رگها را محو و ناپدید میکند.
-
درمان لیزر درون وریدی
در این روش پزشک بعد از بیحسی موضعی یک کاتتر را وارد رگ بیمار میکند. سپس یک لیزر کوچک را از طریق کاتتر میگذرانند و آن را در بالای ورید هدف قرار میدهند که انفجارهای انرژی کوتاهی ایجاد میکند که ورید را گرم میکند و آن را میبندد.
با کمک یک اسکن اولتراسوند (فناوری سونوگرافی)، پزشک لیزر را تا انتهای ورید میکشد و بهتدریج تمام آن را میسوزاند و مهروموم میکند. ممکن است در این روش مقداری آسیب عصبی وجود داشته باشد که معمولاً مختصر است. این روش لیزر برای رگهای واریسی بزرگ استفاده میشود.
-
فلبکتومی رگهای واریسی
در این روش دو برش یکی در نزدیکی کشاله ران بیمار در بالای ورید مورد نظر و دیگری بیشتر در پایین ساق پا، در مچ پا یا زانو ایجاد میشود. سپس بالای رگ بسته شده و مهروموم خواهد شد. درواقع یک سیم نازک و قابلانعطاف از پایین رگه عبور میکند و سپس بیرون کشیده میشود و رگ را با خود برمیدارد.
برای انجام این روش نیازی نیست در بیمارستان بستری شوید. بااینحال، گاهی اوقات میتواند منجر به کبودی، خونریزی و درد شود.
در موارد بسیار نادر، ممکن است ترومبوز ورید عمقی (DVT) وجود داشته باشد که زمانی است که یک لخته خون در ورید پا تشکیل میشود و یک خطر تهدیدکننده است که نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارد تا از سکته قلبی و مغزی یا آمبولی ریه جلوگیری کند.
پس از جراحی، اکثر بیماران در عرض چند روز بهبودی را تجربه میکنند، اما ممکن است قبل از بازگشت به کار و سایر وظایف عادی بسته به شرایط، به چند هفته استراحت نیاز داشته باشند. در طول دوره نقاهت نیز بیماران باید جورابهای فشاری بپوشند.
-
اسکلروتراپی
در این روش پزشک یک ماده شیمیایی را به وریدهای واریسی با اندازه کوچک و متوسط تزریق میکند که باعث ایجاد زخم و بسته شدن آنها میشود. چند هفته بعد، آنها باید محو شوند. ممکن است لازم باشد در یک ورید بیش از یکبار تزریق انجام شود.
-
فرسایش بسامد رادیویی
در این روش پزشک یک برش کوچک در بالا یا زیر زانو با کمک سونوگرافی ایجاد میکند. سپس یک لوله باریک یا کاتتر را به داخل ورید میفرستد. بعدازآن پزشک یک پروب را وارد میکند که انرژی فرکانس رادیویی ساطع میکند.
انرژی فرکانس رادیویی ورید را گرم میکند و باعث میشود دیوارههای آن فرو بریزند و عملاً آن را ببندد. این روش برای رگهای واریسی بزرگتر و برجسته ترجیح داده میشود. همچنین این روش معمولاً با بیحسی موضعی انجام میشود.
-
فلبکتومی برقی ترانسیلمینیشن
در این روش پزشک متخصص یک ترانس ایلومیناتور آندوسکوپی که یک در واقع نوری مخصوص است را از طریق یک برش در زیر پوست میگذراند تا ببیند از کدام ورید باید خارج شود. سپس وریدهای مورد نظر را با یک دستگاه مکش برش داده و بعد خارج میکنند.
ممکن است برای این روش از بیحسی عمومی یا موضعی استفاده شود. همچنین ممکن است بعد از عمل مقداری خونریزی و کبودی وجود داشته باشد.
سایر اقدامات درمانی مکمل عبارتاند از:
-
ورزش کردن منظم
-
درمان واریس پا با زالو
-
درمان واریس پا با آب سرد
-
رسیدن به وزن متوسط و مناسب
-
بالا بردن پاها در هنگام استراحت تا سطح قلب و حتی یا بالاتر
-
اجتناب از ایستادن و یا نشستن های طولانیمدت
-
استفاده از کرمهای موضعی ضد درد مناسب
-
استفاده از جورابهای فشاری تجویز شده توسط پزشک
-
ماساژ درمانی در صورت صلاحدید پزشک
سخن آخر
درمان واریس میتواند بسیار چالشبرانگیز باشد و بسته بهشدت علائم و شرایط سلامتی بیمار و همچنین نظر متخصص و امکانات موجود در یک مرکز تخصصی از روشهای مختلفی برای درمان رگهای واریسی استفاده میشود. اگرچه گاهی این رگها علائمی مانند درد و خارش ایجاد نمیکنند ولی میتوانند ازنظر زیبایی تأثیر منفی بر روحیه فرد داشته باشند.
خوشبختانه روشهای درمانی مختلفی برای این بیماری وجود دارد و تغذیه مناسب برای درمان واریس نیز میتواند از عود علائم یا ایجاد رگهای واریسی جدید جلوگیری کند. یکی از سوالات بحث برانگیز در خصوص نقش تغذیه به روی واریس آن است که “برای درمان واریس چه بخوریم.”
یادتان باشد حتی اگر علائم ناراحتکنندهای نداشتید و ظاهر رگها برایتان مهم نبود حداقل برای یک بار به متخصص ورید مراجعه کنید، زیرا احتمال بروز خطرات جدیتر مانند لخته شدن خون و سکته نیز در اثر عدم درمان واریس وجود دارد.
شما میتوانید جهت ارزیابیهای کامل رگهای واریسی خود و انتخاب بهترین شیوه درمان توسط متخصصان مجرب و ماهر ما به کمک بهترین تجهیزات روز دنیا به این مرکز نیز مراجعه کنید. جهت گرفتن نوبت مشاوره حضوری میتوانید از شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما یا لینکهای ارتباطی در سمت چپ صفحه استفاده نمایید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.