کلینیک قلب
دکتر تپش

علت فشار خون بالا

علت فشار خون بالا، شامل سن، مصرف توتون و تنباکو و عدم تحرک

دلایل فشار خون ممکن است اولیه یا ثانویه باشند. شایع ترین علت فشار خون بالا فشار خون اولیه است که عامل ایجاد آن ژنتیکی است. در فشار خون اولیه علتی برای فشارخون بالا پیدا نمی شود و معمولا افراد در جامعه دچار این نوع فشار خون می شوند.

فشار خون ثانویه به معنای وجود اختلالی در بدن است که متقابلا فشار خون نیز بالا رفته است. مثلا تومورهای فوق کلیه سبب بالا رفتن فشار خون می شوند. وجود فشار بالای خون به دیواره‌ ی عروقی که خون را از قلب به دیگر قسمت ‌های بدن حمل می ‌کنند، سبب ایجاد بیماری ‌های قلبی می گردد.

علت فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا چیست

فشارخون بالا معمولا در افرادی که سابقه خانوادگی فشارخون بالا دارند یا افرادی که فعالیت بدنی کمی دارند بیشتر رخ می دهد. معمولا عارضه فشارخون بالا هیچ علامتی ندارد. اما در مواردی با علائم و نشانه‌ هایی همراه است که باید به آن ها توجه شود. توصیه می شود برای بررسی شرایط و پیشگیری از عوارض بعدی فشارخون بالا، فشار خون خود را به طور دوره‌ ای اندازه بگیرید. در صورتی که علت فشار خون بالا رفع نگردد، می تواند مشکلات جدی برای کلیه‌ ها، قلب، عروق خونی، مغز و چشم ‌ها را ایجاد نماید.

علت فشارخون بالا در صورتی که توسط بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون تشخیص داده شود به سادگی قابل درمان و کنترل خواهد بود. فشارخون بالا با کنترل تغذیه و مصرف دارو مشکلی ایجاد نخواهد کرد. بنابراین توصیه می شود در صورت داشتن فشارخون بالا به صورت دوره ای به پزشک مراجعه نمایید و با مصرف دارو از بروز عوارض بعدی جلوگیری نمایید.

درمان فشار خون نتیجه اصلاح سبک زندگی و مصرف منظم داروهای تخصصی است که پزشک متخصص تجویز می نماید. برای آگاهی از قاتل فشار خون بالا و علائم فشار خون بالا چیست تا انتهای مقاله همراه ما باشید. در ادامه به شرح مهم ترین علل فشارخون بالا می پردازیم و موثر ترین روش های قطع فشارخون بالا را با شما به اشتراک می گذاریم.

بنابراین، جهت پیشگیری از این عوارض بررسی دوره‌ ای فشار خون و مراجعه به پزشک متخصص ضروری است. درمان فشارخون بالا معمولا شامل ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و مصرف داروهایی است که توسط پزشک تجویز می گردد. از مهم ‌ترین علامت های فشار خون بالا سردرد، سرگیجه، تنگی نفس، خستگی، بی قراری ، اضطراب و تاری دید می باشند. علائم فشار خون بالا چیست :

سردرد

فشارخون بالا می ‌تواند با سردرد خودش را نشان دهد. معمولا، سردرد‌های فشاری، در ناحیه ای که دو دیواره رگ های خونی کوچک در آنجا وجود دارند، آغاز و سپس به قسمت های دیگر سر، گردن و شانه ‌ها ادامه پیدا می کند. سردرد های فشاری معمولا از یک قسمت سر شروع می شود.

سرگیجه

سرگیجه، از نشانه های فشارخون بالا است که در اثر فشار دیواره ‌های رگ‌ های خونی بر روی مغز رخ می دهد. این فشار با ایجاد احساس سرگیجه و تعادل ناپایدار در بدن خود را نشان می دهد. همچنین، فشارخون بالا مانع رسیدن جریان خون مناسب به مغز خواهد شد.

تنگی نفس

زمانی که فشار خون بیش از حد روی دیواره ‌های رگ ‌های خونی باشد می تواند سبب تحریک مجاری تنفسی گردیده و تنگی نفس ایجاد نماید. همچنین امکان دارد فشارخون بالا سبب تحریک سیستم عصبی اتونوم بدن گردد که این تغییر می تواند با تنگی نفس و ایجاد درد در قفسه سینه همراه باشد. معمولا تنگی نفس به طور ناگهانی و در زمان فعالیت یا استراحت ایجاد می شود.

خستگی

خستگی به علت فشار خون بالا و کاهش جریان خون در سر رخ می دهد. فشارخون بالا سبب ایجاد تغییرات سیستم عروق خونی و سیستم عصبی می گردد. این تغییرات با افزایش فعالیت قلب و عروق و ایجاد فشار بیشتر بر دیواره‌ های رگ ‌های خونی همراه هستند. این امر سبب کاهش انرژی و خستگی بدن می گردد. همچنین، باید اشاره شود که فشارخون بالا ممکن است باعث کاهش جریان خون و اکسیژن به بافت‌ های مختلف بدن گردد که این شرایط با خستگی و احساس ضعف همراه است.

بی قراری و اضطراب

بی قراری و اضطراب نیز می توانند به علت فشار خون بالا باشند. در صورتی که فشارخون بالا باشد، قلب برای پمپاژ خون به دیگر قسمت های بدن بیشتر تلاش خواهد کرد. این امر سبب افزایش ضربان قلب و تنفس می گردد که با بی قراری و اضطراب در بدن همراه است. همچنین از دیگر علل اضطراب به علت فشار خون بالا ، ایجاد تغییرات در هورمون ‌های استرسی می باشد.

تاری دید

برخی افراد ممکن است با فشارخون احساس تاری دید و دوبینی را تجربه نمایند. تاری دید از نشانه های فشارخون بالا است که در ابتدای بروز این عارضه رخ می دهد. فشارخون بالا ممکن است با تغییرات در جریان خون به چشم ‌ها همراه باشد که منجر به بروز مشکلاتی در دیدار و تمرکز بینایی گردد. افراد ممکن است در ابتدا احساس کمبود نور و سپس دیداری تاریک را تجربه نمایند.

خون ریزی بینی

خون ریزی بینی می تواند به علت فشار خون بالا در اثر تورم و ترک در دیواره رگ ‌های خونی ایجاد گردد. این حالت می تواند به طور خفیف باشد که با فشار دادن به ناحیه بینی، متوقف می گردد. اما در مواردی که خون ریزی شدید و طولانی باشد نیازمند مراقبت های پزشکی خواهد بود. چنان چه خون ریزی بینی با علائم فشار خون بالا مانند سردرد، تنگی نفس و تعریق همراه باشد، مراجعه به پزشک و درمان ضروری خواهد بود.

علت فشار خون بالا چیست

علت فشار خون بالا به موارد مختلف وابسته است، یعنی عوامل و ریسک فاکتور‌های متعددی سبب ایجاد فشارخون بالا می ‌شوند. در ادامه به شرح علت فشار خون بالا چیست می پردازیم.

۱. سن :

با وجود این که فشارخون بالا در بزرگسالان شایع است، اما کودکان نیز در معرض ابتلا به فشارخون بالا قرار دارند. در کودکان، عامل بروز فشارخون بالا مشکلات کلیوی یا قلبی خواهد بود. اما معمولا در کودکان، داشتن عادت‌ های ناسالم در رژیم غذایی ، چاقی و عدم فعالیت، نیز سبب بروز فشارخون بالا می گردند.

۲. نژاد :

فشارخون بالا در مردم آفریقا رایج ‌تر می باشد و نسبت به سفید پوستان، در سنین پایین تری رخ می دهد. مشکلات بعدی فشارخون بالا مانند سکته‌ ی مغزی، حمله ‌ی قلبی و مشکلات کلیوی نیز در افراد آفریقایی شایع تر خواهد بود.

۳. اضافه وزن :

با افزایش وزن بدن برای تامین اکسیژن و مواد مغذی بافت‌ ها به خون بیشتری نیاز خواهد داشت. افزایش حجم خون در داخل عروق، میزان فشار روی دیواره ‌های رگ ها را افزایش خواهد داد.

۴. عدم تحرک :

افرادی که سبک زندگی کم تحرک یا بی تحرکی دارند، تعداد ضربان قلب بیشتری دارند. تعداد ضربان قلب بالاتر در اثر سخت تر کار کردن و انقباض بیشتر قلب ایجاد می شود.

۵. مصرف توتون و تنباکو :

کشیدن سیگار و مصرف تنباکو فشارخون را افزایش خواهد داد و مواد موجود در تنباکو سبب آسیب به دیواره‌ های رگ ها می گردد. این آسیب با تنگی شریان‌ ها و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی خود را نشان می دهد. حتی قرار داشتن در معرض دود سیگار نیز احتمال ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش خواهد داد.

۶. استفاده زیاد از نمک :

مصرف بیش از حد نمک در رژیم غذایی سبب تجمع مایعات و در نتیجه افزایش فشارخون خواهد شد.

۷. کمبود پتاسیم :

پتاسیم در ایجاد تعادل داخل سلولی موثر است. در صورتی که به میزان کافی پتاسیم استفاده نشود، سدیم در خون تجمع یافته و آب را به خود جذب می نماید و سبب افزایش فشارخون می گردد.

۸. استفاده بیش از حد الکل :

استفاده بیش از حد الکل می تواند سبب ایجاد آسیب به قلب شود. مصرف زیاد الکل بیش از یک نوشیدنی در روز برای خانم ها و بیش از دو نوشیدنی در روز برای آقایان مضر است.

۹. استرس :

استرس زیاد می ‌تواند سبب افزایش موقتی فشارخون گردد. در صورتی که در اثر استرس پرخوری کرده یا الکل بنوشید، فقط دچار فشارخون بالا خواهید شد.

۱۰. بارداری :

در دوران بارداری نیز امکان ابتلا به فشارخون بالا وجود دارد. در اثر فشارخون بالا فرد باردار علاوه بر فشارخون بالا دفع پروتئین از ادرار را نیز تجربه می کند. از علائم شایع این عارضه تجمع مایع در بافت و تورم اندام‌ ها، سردرد، تاری دید و تشنج و اختلال هوشیاری می باشد که ممکن است خطر مرگ را نیز همراه داشته بشد.

۱۱. سابقه ژنتیکی :

افرادی که اقوام نزدیک خود سابقه ابتلا به فشارخون بالا را دارند، شانس ابتلا به فشارخون بالا در آن‌ها بیشتر از سایر افراد است.

۱۲. آترواسکلروز :

سفتی یا عدم کشش در شریان ‌ها یا همان گرفتگی رگ های قلب است که سبب افزایش مقاومت عروق کوچک خواهد شد. این افزایش مقاومت و سختی سرخرگ‌ ها در افرادی مسن و چاق که ورزش نمی‌ کنند مشاهده می شود.

قاتل فشار خون بالا

فشارخون بالا زمانی ایجاد می شود که میزان فشارخونی که در رگ ها پمپاژ می ‌شود بیش از حد نرمال است. افرادی که مبتلا به فشارخون بالا هستند از علت بالا رفتن فشارخون آگاهی نداشته و پس از بالا رفتن سن خود متوجه فشارخون کنترل نشده خود می شوند. در صورتی که فشارخون بررسی و درمان نشود سبب بروز عارضه‌ هایی نظیر سکته مغزی، بیماری ‌های قلبی و کلیوی خواهد شد.

اگر فشارخون دیاستولی به داخل شریان‌ ها بیشتر از ۸۰ و ۱۲۰ باشد، فشارخون بالایی محسوب می شود و افراد باید فشارخون خود را کنترل و برای فشارخون خود دارو مصرف نمایند. افرادی که دچار فشارخون بالا می ‌شوند، سردردهای مکرر، سرگیجه، نفس تنگی و تاری دید را تجربه می کنند. در ادامه به شرح قاتل فشارخون بالا و کنترل فشارخون بالا می پردازیم.

مغزیجات قاتل فشارخون بالا هستند. اما آجیل‌ های بوداده به دلیل دارا بودن نمک می توانند سبب بالا رفتن فشارخون گردند. انواع ترشی، کنسروها، سوسیس و کالباس، دوغ‌ های پرنمک، کنسرو ماهی، کنسرو مواد غذایی آماده و حبوبات حاوی سدیم هستند که برای افراد دارای فشارخون توصیه نمی شوند. با حذف و یا کاهش مصرف این موارد می توان فشارخون را کنترل کرد.

علت فشار خون بالا در جوانان

تصور غلطی وجود دارد که فشارخون بالا فقط در افراد مسن رخ می دهد. اما تحقیقات نشان داده است که جوانان، نوجوانان، بچه ها نیز ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. توصیه می شود برای کنترل و پیشگیری از فشارخون بالا سالانه فشارخون خود را اندازه بگیرید.

پزشک در این شرایط با بررسی فشارخون شما در صورت بروز مشکل، علت فشار خون بالا را بررسی و روش های کنترل را توصیه می نماید. فشارخون طبيعي در افراد بالغ كمتر از 90/ 140 ميلي متر جيوه می باشد. به این معنا که فشار ماكزيمم بايد كمتر از 140 ميلي متر جيوه و فشار مي نيمم نیز كمتر از 90 ميلي متر جيوه باشد که در غیر این صورت فشارخون بالا تلقی می گردد.

برای فشار خون بالا چه بخوریم

مصرف موارد زیر برای پایین آوردن فشارخون مفید خواهد بود. بنابراین توصیه می شود این مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانید اما پیش ازمصرف این گیاهان ابتدا با پزشک مشورت نمایید. خوراکی هایی که برای فشارخون بالا معرفی می شود، اثرات اورژانسی در کاهش فشارخون بالای 18 ندارند و با مصرف فوری این مواد فشار کاهش پیدا نخواهد کرد.

برای کاهش فشارخون باید در طول زمان این مواد مصرف شود تا فشارخون کنترل شود. توصیه می شود بر خلاف تصورعام مصرف آبلیمو و آبغوره به دلیل داشتن نمک طعام سبب کاهش فشارخون نخواهند شد. تنها موردی که طبق مقالات علمی سبب کاهش فشار خون می شود چای ترش خالص است. برای فشارخون بالا چه بخوریم ؟

1-  ریحان شیرین :

گیاه ریحان دارای ترکیبات گیاهی قدرتمند و اوژنول است که برای سلامتی فواید زیادی داشته و در کاهش فشار خون بسیار قوی عمل می نماید. وجود اوژنول در ریحان خاصیت مسدود کنندگی کانال کلسیم طبیعی را در ریحان ایجاد کرده که از حرکت کلسیم به قلب جلوگیری و سبب استراحت رگ‌ های خونی می گردند.

2- هل :

ادویه هل به قاتل فشار خون بالا معروف است. طبق گزارشات ، مصرف روزانه پودر هل در کاهش فشار خون نقش بسزایی خواهد داشت. همچنین طبق پژوهش های انجام شده هل مسدود کننده طبیعی کانال کلسیم و ترکیبات ادرارآور است که برای کاهش فشار خون گزینه مناسبی می باشد.

3- سیر:

ماده آلیسین موجود در سیر سبب افزایش جریان خون و باز شدن عروق نقش دارد. بنابراین در پاسخ به برای فشارخون بالا چه بخوریم می توان سیر را نام برد.

4- چغندر قرمز :

چغندر قرمز دارای نیترات فراوانی است. نوشیدن آب چغندر نیز می تواند فشار خون در افراد سالم یا مبتلا به پیش فشارخون را کاهش دهد.

5- کیوی :

مصرف روزانه کیوی برای کاهش فشارخون سیستولیک و دیاستولیک موثر است. مواد زیست فعال موجود در کیوی بهبود این عارضه می گردد.

6- هندوانه :

هندوانه دارای آمینواسید به نام سیترولین می باشد که در کنترل فشارخون نقش دارد. این ماده سبب شل شدن رگ های خونی شده و انعطاف آن‌ ها را زیاد خواهد کرد.

7- آناناس :

پتاسیم فراوان موجود در آناناس سبب تنظیم سطح فشارخون می شود. همچنین با توجه به این که سدیم موجود در این میوه ناچیز است، به عنوان یکی از بهترین میوه‌ های پایین آورنده فشارخون شناخته شده است.

8- هویج :

هویج برای تنظیم فشارخون بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. هویج حاوی ویتامین، فیبر و مواد معدنی که سبب محافظت از قلب و سلامت بدن می شود.

9- کلم بروکلی :

مصرف کلم بروکلی در کاهش مشکلات قلبی موثر است. بروکلی حاوی ویتامین، مواد معدنی و فیبر است که برای پیشگیری از مشکلات قلبی و سرطان توصیه می شود. همچنین کلم بروکلی به دلیل خواص ویژه آن برای کاهش فشارخون نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

10- توت ها :

مصرف توت ها به ویژه بلوبری در کاهش فشارخون و بهبود عملکرد رگ های خونی موثر می باشد. طبق تحقیقات انجام شده آنتوسیانین های موجود در توت ها برای سلامت قلب و عروق مفید هستند.

سخن پایانی

در بالا به معرفی علائم فشار خون بالا چیست و برای فشارخون بالا چه بخوریم پرداخته شد. خواص مواد طبیعی در کاهش فشارخون چشمگیر است و به عنوان قاتل فشارخون شناخته می شوند. اما باید پیش از مصرف این مواد، حتما درباره میزان آن ها با پزشک مشورت شود.

همچنین درمان قطعی فشارخون با مواد طبیعی در کنار مصرف مرتب داروهای توصیه شده توسط پزشک صورت می گیرد. توصیه می شود در صورت داشتن علائم فشار خون بالا، برای بررسی علت فشار خون بالا و تجویز شیوه های درمانی به پزشک مراجعه شود تا از بروز عوارض جدی فشار خون جلوگیری شود.

دیدگاهتان را بنویسید