×

درد قفسه سینه ناشی از معده

درد قفسه سینه ناشی از معده ؛ ریسک بالای اشتباه تلقی کردن حمله قلبی با مشکلات گوارش

بروز درد در قفسه سینه احتمالاً به عواملی چون حمله قلبی، مشکلات گوارشی یا مشکلات اسکلتی -عضلانی و ریوی بستگی دارد. به دلیل تشابه درد قفسه سینه ناشی از معده با حملات قلبی و ریسک نارسایی قلبی، حمله قلبی و غیره ضروری است در صورت هرگونه درد قفسه سینه در اسرع وقت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کرده تا با رد احتمالات قلبی به موضوعات دیگری بپردازید.

پزشک متخصص ابتدا احتمالا مشکلات قلبی و عروقی را بررسی کرده و پس از رد احتمال هریک از این موارد در صورت لزوم شما را به متخصص دیگری ارجاع می‌دهد. بدیهی است به دلیل خطر بالای مشکلات قلبی از نادیده گرفتن هرنوع درد جدا خودداری کرده و در این خصوص سهل انگاری انجام ندهید.

مرکز تخصصی و فوق تخصصی قلب و عروق ما با داشتن پزشکان فوق تخصص زبده، ابزارهای کمک تشخیصی مدرن و تعهد بالا در تشخیص صحیح علت درد و شناسایی علائم بروز درد در جناغ سینه با منشاء گوارشی آماده ارائه خدمات نوین پزشکی به کلیه بیماران است.

فهرست مطالب

به چه دردی درد قفسه سینه ناشی از معده گویند؟

فاکتورهایی که منجر به بروز درد قفسه سینه ناشی از معده می‌شود؟

چه مواردی به عنوان نشانه‌ها و علائم درد قفسه سینه ناشی از معده در نظر گرفته می‌شوند؟

روش‌های تشخیصی در خصوص درد قفسه سینه شامل چه مواردی است؟

درمان درد قفسه سینه ناشی از معده شامل چه رویکردهایی خواهد بود؟

پرهیز غذایی برای جلوگیری از بروز اختلالات گوارشی

درمان خانگی درد قفسه سینه ناشی از معده کدامند؟

درد پشت قفسه سینه ناشی از معده

کلام آخر

درد قفسه سینه ناشی از معده به چه دردی اطلاق می‌شود؟

یکی از شایع‌ترین علل بروز درد در جناغ سینه به اختلالات و مشکلات گوارشی باز می‌گردد. درد قفسه سینه ناشی از معده معمولاً به دلیل وجود نفخ معده، رفلاکس و مشکلات گوارشی بروز خواهد کرد.

تفکیک درد در جناغ سینه ناشی از مشکلات قلبی از مشکلات گوارشی و سوء هاضمه بسیار ضروری است و برای افتراق این دو از یکدیگر ضروری است بیمار در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نماید، چرا که در صورت رد احتمال مشکلات گوارشی ممکن است علت درد در جناغ سینه ناشی از مشکلات قلبی بوده و برای بیمار بسیار مهلک باشد.

پزشک برای ایجاد افتراق بین این دو مسئله ابتدا علائم درد قفسه سینه ناشی از معده را شناسایی کرده و سپس با بررسی این علائم تشخیص صحیح را اعلام می‌کند.

آن دسته از افرادی که به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا هستند، افرادی که پرخوری کرده و یا تند تند غذا می‌خورند و یا حین غذا صحبت کرده و همزمان با غذا خوردن مایعات فراوانی می‌نوشند به احتمال بسیار دچار نفخ یا تجمع گاز در معده، رفلاکس و اختلال بلع خواهند شد که همگی از علل درد پشت قفسه سینه ناشی از معده یا اختلالات گوارشی محسوب می‌شود.

فاکتورهایی که منجر به بروز درد قفسه سینه ناشی از معده می‌شود؟

پدیداری گروهی از ناهنجاری‌ها و اختلالات موجود در سیستم گوارشی و معده قادر است منجر به بروز درد در جناغ سینه گردد.

  • رفلاکس معده یا سوزش سردل: در برخی افراد زمانی که اسید معده از معده به داخل مری برمی‌گردد می‌تواند منجر به بروز درد در جناغ سینه و سوزش مداوم سر دل شود. عواملی که منجر به بروز رفلاکس می‌گردد شامل خوردن غذاهای حجیم، خوردن غذاهای چرب، چاقی و سیگار کشیدن خواهد بود.
  • نفخ: افرادی که به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا هستند و یا یبوست دارند به دلیل احتمال تجمع گاز در معده منجر به بروز درد در جناغ سینه مشابه درد قلبی خواهد بود. عواملی که منجر به بروز نفخ معده می‌گردد شامل خوردن مایعات حین شام خوردن، تند غذا خوردن، بلعیدن هوا، داشتن یبوست، سندرم روده تحریک پذیر و بیماری کرون خواهد بود.
  • اختلال در بلع: وجود هر نوع اختلال در عملکرد مری می‌تواند بلع مواد غذایی را دشوار و بسیار دردناک سازد و همین مسئله می‌تواند عامل دردهای جناغ سینه که منشاء معده باشد. عواملی که منجر به بروز اختلال در بلع می‌گردد شامل رفلاکس، التهاب مری، سرطان مری، سرطان معده و مهمتر از همه تیروئید خواهد بود.
  • کیسه صفرا یا پانکراس: هرگونه التهاب در کیسه صفرا و یا پانکراس و یا داشتن سنگ‌های صفراوی قادر است منجر به انتشار درد شکم به جناغ سینه گردد و دردی مشابه درد قلبی گردد. عواملی که منجر به بروز التهاب کیسه صفرا یا پانکراس می‌گردد شامل رژیم غذایی کم فیبر و پرچرب و پرکلسترول، ابتلا به دیابت و کاهش یا افزایش وزن خواهد بود.
  • اختلالات حرکتی مری: از دیگر علل شایع ابتلا به درد پشت جناغ سینه با منشاء معده و یا اختلالات گوارشی می‌توان به اختلال در حرکت مری اشاره کرد.

نمونه‌های مرتبط با این اختلالات شامل اسپاسم مری و اختلالات حرکتی مری است که منجر به اختلال در بلع غذا شده یا منجر به واکنش آلرژیک نسبت به غذاهای خاص خواهد شد.

عواملی که منجر به بروز اختلال در حرکت مری می‌گردد شامل اتساع عروق مری، بلع مواد شیمیایی یا مواد مضر خواهد بود.

  • ازوفاژیت: به التهاب مری گویند که با دشواری در بلع، بلع دردناک و مهمتر از همه موارد درد در جناغ سینه خصوصاً پشت جناغ سینه حین غذا خوردن، حالت تهوع و استفراغ و شکم درد ظاهر خواهد شد. بسیاری از نشانه‌ها و علائم التهاب مری در اثر برخی حالات مختلف بروز می‌کند که قادرند روی دستگاه گوارش تاثیر بگذارند.

عواملی که منجر به بروز التهاب مری می‌گردد شامل بیماری‌های عفونی، رفلاکس معده، آلرژی، التهاب لنفوسیتی و عوارض دارویی خواهد بود.

  • زخم معده: علت دیگری که می‌تواند منجر به بروز درد در جناغ سینه شود، زخم معده است. افراد سیگاری و الکلی و افرادی که قرص آسپرین زیادی مصرف می‌کنند بیش از دیگران در معرض ابتلا به زخم معده خواهند بود و در قفسه سینه خود درد حس می‌کنند.
  • فتق: در برخی مواقع محتویات روده و معده یک فرد به واسطه وجود حفره‌ی داخل دیافراگم بیمار به سمت جناغ سینه وی منتقل می‌شوند. این وضعیت که به عنوان فتق هپاتال شناخته می‌شود منجر به درد در جناغ سینه و احساس سوزش شدید معده و حتی در مواردی موجب مشکلات تنفسی خواهد شد.

از همین رو می‌توان گفت گاهی فتق هپاتال عامل درد قفسه سینه ناشی از معده خواهد بود.

چه مواردی به عنوان نشانه‌ها و علائم درد قفسه سینه ناشی از معده در نظر گرفته می‌شوند؟

برخی علائم درد قفسه سینه ناشی از معده شامل موارد ذیل است:

  • دردی که به طور معمول با دراز کشیدن یا خم شدن و بعد از غذا خوردن بروز می‌کند.
  • احساس طعم ترشی در دهان خصوصاً زمانی که دراز کشیده باشد.
  • ممکن است درد در جناغ سینه را با رفلاکس یا بازگشت غذا به مری تجربه کنید.
  • به طور معمول درد فوق تنها با مصرف داروهای آنتی اسید تسکین می‌یابد.
  • درد به گونه‌ای خواهد بود که بیمار را از خواب بیدار می‌کند (به ویژه اگر فرد 2 ساعت پیش از رفتن به بستر غذا خورده باشد)
  • احساس سوزشی در ناحیه فوقانی شکم بروز کرده و درد در جناغ سینه بیمار می‌پیچد.

روش‌های تشخیصی در خصوص درد قفسه سینه شامل چه مواردی است؟

فردی که به درد در قفسه سینه دچار است و نمی‌داند درد فوق مربوط به مشکلات قلبی است یا غیر قلبی و یا فردی که درد جناغ سینه بدون دلیل دارد باید به اورژانس مراجعه کند.

دردهای جناغ سینه ممکن است به صورت یک درد تیز و یا مبهم بروز کند. از همین رو تشخیص علت درد در جناغ سینه برای درمان درد قفسه سینه ناشی از معده ضروری است.

پزشک متخصص برای تشخیص درد در جناغ سینه ناشی از مشکلات گوارشی و افتراق آن با درد ناشی از مشکلات قلبی ممکن است از رویکردهای تشخیصی و کمک تشخیصی متعددی بهره بگیرد. در حقیقت برای رد احتمال مشکلات دردهای جناغ سینه ناشی از اختلالات و مشکلات قلبی باید ابتدا علت درد مشخص گردد.

ابتدا پزشک متخصص با بررسی علائم بیمار نسبت به تشخیص علت درد می‌پردازد. پزشک سوابق بیماری‌های قبلی بیمار و افراد درجه اول فامیل، شغل و فعالیت‌های بدنی اخیر وی را مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

به علاوه پزشک سوابق ضربات وارده به جناغ سینه و تاریخچه داروهای مصرفی و علائم احتمالی وی را مورد بررسی قرار می‌دهد. اولین مرحله تشخیص شامل آندوسکوپی و معاینه معده، مری و روده خواهد بود.

سی تی اسکن، آزمایش خون و غیره نیز از دیگر رویکردهای تشخیصی برای دردهای جناغ سینه مرتبط با معده و مشکلات گوارشی است.

چه نوع پزشکی درد قفسه سینه غیرقلبی را درمان می‌کند؟

اولین باری که فرد دچار درد در جناغ سینه غیرقلبی می‌شود، معمولاً به اورژانس مراجعه می‌کند و احتمالاً تصور می کند که دچار حمله قلبی شده است. اولین کاری که پزشک اورژانس انجام می‌دهد این است که مطمئن شود درد ناشی از حمله قلبی یا بیماری قلبی نیست.

اگر واقعاً درد فوق غیرقلبی باشد، پزشک اورژانس معمولاً بیمار را برای آزمایش و درمان بیشتر به یک متخصص گوارش یا پزشکی که در اختلالات دستگاه گوارش متخصص است، ارجاع می‌دهد.

درمان درد قفسه سینه ناشی از معده شامل چه رویکردهایی خواهد بود؟

گزینه‌های درمان درد قفسه سینه ناشی از معده و وابسته به اختلالات گوارشی شامل موارد ذیل است:

برخی از داروهایی که ممکن است برای رفع نفخ وگازهای تجمع یافته در معده تجویز شود شامل داروی بیسموت سات سالیسیلات که معمولاً برای درمان سوء هاضمه نسخه می‌شود.

برخی مشکلات گوارشی مزمن از جمله سندرم روده تحریک پذیر، بیماری کرون، رفلاکس، التهاب و یا زخم در روده بزرگ و غیره همگی نیازمند تشخیص تخصصی توسط پزشک مربوطه و ارائه درمان مقتضی خواهند بود.

در شرایطی که بیماری شدت داشته باشد احتمالاً نیاز به بستری شدن در بیمارستان و یا تجویز آنتی بیوتیک‌های قوی احساس خواهد شد.

در خصوص وجود سنگ کیسه صفرا نیز احتمالاً نیاز به درمان دارویی برای حل سنگ‌ها خواهد بود.

در خصوص رفلاکس و ترش کردن یا سوزش سر دل احتمالاً برخی داروهای آنتی اسید برای کنترل اسیدها معده و ممانعت از رفلاکس در دستور کار قرار می‌گیرد که شامل فاموتیدین خواهد بود.

امپرازول و لانزوپرازول نیز به عنوان داروهای مسدوکننده H2 با کاهش سطح اسید معده به بهبود پوشش معده کمک خواهد کرد.

پرهیز غذایی برای جلوگیری از بروز اختلالات گوارشی

داشتن رژیم غذایی مناسب می‌تواند به میزان زیادی دردهای قفسه سینه با منشاء معده و اختلالات گوارشی از جمله نفخ، سوء هاضمه، رفلاکس و غیره را کاهش خواهد داد.

  • غذاهای مملو از فیبر: مصرف مواد غذایی غنی از فیبر منجر به تجمع گاز در معده و بروز نفخ بیش از حد خواهد شد. برای کاهش نفخ مصرف مواد غذایی چون لوبیا، کلم بروکلی، گل کلم، آلو، هلو و غیره را تاحد امکان بهتر است کاهش دهید.
  • لبنیات: کاهش مصرف لبنیات و یا استفاده از لبنیات حاوی لاکتاز و یا مواد لبنی فاقد لاکتوز می‌تواند به میزان زیادی تجمع گاز در معده بیمار را کاهش دهد.
  • شکر: کاهش میزان مصرف قند و شکر، حذف کامل و یا جایگزینی آن با سایر مواد می‌تواند به میزان زیادی وضعیت بیماران را بهبود بخشد.
  • غذاهای چرپ: مصرف غذاهای پرچرب می‌تواند مانع خروج گاز از روده‌ها شود و یا آن را با تاخیر ممکن سازد، از همین رو برای کاهش نفخ ضروری است از مصرف غذاهای چرب اجتناب نمود.
  • پرهیز از غذاهای محرک: نکته دیگری که باید به عنوان درمان‌های خانگی درد در قفسه سینه ناشی از گوارش بدان توجه کنیم آن است که افراد مستعد باید تاحد امکان از مصرف غذاهای محرک و غذاهای تولیدکننده گاز من جمله نوشیدنی‌های گازدار، مواد غنی از فیبر، لبنیات و نان و شیرینیجات حاوی گلوتن بپرهیزند.

درمان خانگی درد قفسه سینه ناشی از معده کدامند؟

درد پشت قفسه سینه با منشاء معده اگر قرار باشد به شکل خانگی درمان شود شامل موارد ذیل خواهد بود:

  • زردچوبه: یکی از مواد غذایی که نقش بسزایی در درمان التهاب به عنوان عامل اصلی مشکلات گوارشی خواهد داشت زردچوبه است. ماده اصلی زردچوبه یا کورکومین نقش بسزایی در کاهش التهاب بدن و درمان و کنترل بیماری‌های گوارشی دارد.
  • آب لیموی داغ: برخی بر این باور هستند که آب لیموی تازه در شبیه سازی سیستم گوارشی سالم نقش بسزایی و منجر به هضم راحت تر غذا و جذب مواد غذایی خواهد شد. پیشنهاد می‌شود یک لیوان اب گرم را با چند قطره اب لیموی تازه نوش جان کنید.
  • زنجیل: این ماده غذایی با توجه به خاصیت ضدالتهابی خود نقش موثری در بهبودی مشکلات گوارشی دارد و قادر است مشکلاتی چون نفخ، زخم معده، سوء هاضمه و ورم معده را بهبود بخشد. از سوی دیگر این ماده غذایی موجب کاهش انقباضات معده و تحریک سیستم گوارشی خواهد شد.
  • سرکه سیب: باتوجه به خاصیت ضدالتهابی سرکه سیب این ماده غذایی در درمان رفلاکس معده و سوزش سر دل ناشی از بازگشت اسید که عامل اصلی درد پشت قفسه سینه ناشی از معده است بسیار مفید خواهد بود.
  • نوشیدنی‌های گرم: نوشیدنی‌های گرم حتی یک لیوان آب داغ با کاهش نفخ معده و رفع سوء هاضمه و کمک به بهبود هضم مواد غذایی در کاهش درد در قفسه سینه مرتبط با اختلالات گوارشی نقش بسزایی دارد.
  • ریحان: ین ماده غذایی حاوی مقدیر زیادی ویتامین K و منیزیم می‌باشد. منیزیم منجر به تقویت جریان خونرسانی در رگ‌ها خواهد شد. از سوی دیگر ویتامین K از تجمع کلسترول در دیواره‌های رگ خونی جلوگیری می‌کند.
  • تحرک بدنی: تحرک بدنی منظم و‌ راه رفتن مداوم قادر به ایجاد تاثیر بسزایی بر حرکت رو به جلوی گازها در گوارش فرد خواهد داشت از همین رو ضروری است که انجام یک پیاده‌روی را حتماً در برنامه فعالیت‌های روزانه خود بگنجانید.

درد پشت قفسه سینه ناشی از معده

از فاکتورهای شایع درد پشت قفسه سینه ناشی از معده می‌توان به بیماری‌های زخم معده، لوزالمعده، رفلاکس گوارشی، سوء هاضمه، کیسه صفرا اشاره کرد. این درد می‌تواند بسیار ناراحت کننده و ناخوشایند باشد و بیمار را درگیر خود سازد.

به احتمال بسیار بروز درد در پشت قفسه سینه بلافاصله پس از خوردن غذا به دلیل پانکراتیت و یا سوزش سر دل ایجاد می‌شود.

درد زخم معده نیز به احتمال بسیار در صورت خالی ماندن معده ایجاد شود و در غالب موارد، غذا خوردن می‌تواند به تسکین درد بیمار کمک شایانی کند.

اگر دلیل درد در قفسه سینه بازگشت اسیده معده یا مشکلات گوارشی باشد، بهترین کار برای پیشگیری از بروز درد در قفسه سینه وابسته به اختلالات گوارشی اجتناب از درازکشیدن و یا خم شدن بلافاصله پس از خوردن غذا خواهد بود.

در صورت ایجاد اخلال در بلع و یا داشتن حالت تهوع و استفراغ ضروری است در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت اختلال گوارشی و یا درد پشت جناغ سینه با منشاء معده بیمار رفع گردد.

کلام آخر

از آنجا که درد جناغ سینه از شایعترین شکایات بیمارانی است که به اورژانس مراجعه می‌کنند، اکیدا توصیه می‌شود برای پیگیری هر گونه درد در جناغ سینه به گروه درمانی مراجعه نمایید تا تیم درمان پس از رد  علل با منشاء قلبی درد در این ناحیه بتواند با توجه به معاینه بیمار، یافته‌های پاراکلینیکی و علائم  وی علل دیگر  ایجاد درد در جناغ سینه را تشخیص دهد.

هر گونه درد در در جناغ سینه باید توسط پزشک متخصص قلب و عروق مورد بررسی قرار گیرد چرا که گاهی علت درد به واسطه مشکلات قلبی و عروقی و نارسایی قلبی است و این مسئله می‌تواند سلامت بیماران را به خطر بیاندازد.

درد قفسه سینه ناشی از معده می‌تواند به دلیل رفلاکس، التهاب مری، نفخ، فتق، اختلال در بلع و سایر علل بروز نماید. درد پشت قفسه سینه با منشاء معده و درمان آن باید به خوبی توسط پزشک مربوطه انجام شود. هر گونه اخلال در روند تشخیص و درمان دردهای جناغ سینه می‌تواند با عوارض جدی برای بیمار همراه باشد.

برای اطلاع از بهترین شیوه درمانی و اجتناب از بروز عواقب ناگوار ناشی از تشخیص نادرست ضروری است در اسرع وقت به یک مرکز تخصصی قلب و عروق و یک پزشک متخصص مراجعه نمایید تا با رد خطرات احتمالی درمان مناسب برایتان در دستور کار قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید