درد قلب بعد از آنژیوگرافی؛ گرفتگی عروق خونی
درد قلب بعد از آنژیوگرافی یکی از عوارض شایع آنژیوگرافی است که در برخی از بیماران ممکن است روی دهد. درد قلب پس از انجام آنژیو احتمال دارد به دلیل گرفتگی مجدد عروق خونی و یا انبساط بیش از حد رگ خونی به دلیل قرار دادن استنت داخل رگ بیمار باشد.
آنژیوگرافی یکی از روشهای مهم تشخیصی_درمانی بیماریهای عروق قلب به شمار میآید که در آن عروق دیواره قلب توسط گروه پزشکی رویت میشود. بسیاری از افراد دچار درد قلب بعد از آنژیوگرافی میشوند و این درد میتواند موجب ناراحتی و حتی ترس آنها از انجام این روش درمانی باشد.
پزشک با استفاده از این روش رگهایی که تنگ و مسدود شدهاند را بهخوبی مشاهده و ارزیابی میکند و آنها را تحت درمان قرار میدهد.
درد قلب بعد از آنژیوگرافی یکی از شایعترین عوارض بعد از آنژیوگرافی است که در برخی از بیماران این درد میتواند چندین روز طول بکشد و بهمرور زمان نیز بهتر میشود، این درد میتواند به دلایل مختلفی بروز کند.
در صورتی که درد قلب بیمار با انجام روش آنژیوگرافی بهبود نیابد و بیشتر نیز شود، و اگر با علائم دیگری از جمله سردی و بی حسی دست، تنگی نفس شدید یا بالا آوردن خون و غیره همراه باشد حتما باید پزشک را در جریان وضعیت خود قرار دهید و حتما به پزشک معالج خود مراجعه کنید تا پزشک بتواند علت درد بیمار را تشخیص داده و او را تحت درمان قرار بدهد.
در صورتی که مایل به دانستن و کسب آگاهی درباره علت درد قلب بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی و سایر روشهای درمانی قلب و همینطور عوارض این روشهای درمانی قلب هستید، پیشنهاد میدهم که تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا تمامی این موارد را بهطور کامل برای شما توضیح بدهیم.
آنچه که در این مقاله مطالعه میکنید
نحوه انجام آنژیوگرافی؛ احتمال درد قلب بعد از آنژیوگرافی
انجام دادن فرآیند آنژیوگرافی برای چه افرادی ضرورت دارد؟
عوارض بعد از آنژیوگرافی؛ درد قلب بعد از آنژیوگرافی
درد قلب بعد از آنژیوگرافی و علائم خطرناک همراه جهت مراجعه فوری به پزشک
مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب چیست
فهرست مطالب
- درد قلب بعد از آنژیوگرافی
- منظور ازآنژیوگرافی چیست؟
- نحوه انجام آنژیوگرافی؛ احتمال درد قلب بعد از آنژیوگرافی
- انجام دادن فرآیند آنژیوگرافی برای چه افرادی ضرورت دارد؟
- عوارض بعد از آنژیوگرافی؛ درد قلب بعد از آنژیوگرافی
- درد قلب بعد از آنژیوگرافی و علائم خطرناک همراه جهت مراجعه فوری به پزشک
- مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب چیست؟
- آنژیو قلب چقدر طول میکشد
- سخن پایانی
درد قلب بعد از آنژیوگرافی
یکی از دلایل عمدهای که بسیاری از افراد از انجام آنژیوگرافی به عنوان یک رویکرد تشخیصی در موارد حاد قلبی و عروقی واهمه دارند؛ بروز درد شدید در قفسه سینه پس از انجام آنژیوگرافی است.
تقریباً 20٪ از بیمارانی که برای ارزیابی درد قفسه سینه خود تحت انجام آنژیوگرافی تشخیصی قرار میگیرند، آنژیوگرام عروق کرونر کاملاً طبیعی دارند. هرچند این نتایج بدست آمده به طور کلی با خطر کم حوادث قلبی همراه است، با این حال تقریباً نیمی از این بیماران در طی 12 ماه آینده همچنان درد قلب بعد از آنژیوگرافی را تجربه خواهند کرد و از درد قفسه سینه خود با وجود انجام آنژیو رنج میبرند.
در کل طبق تحقیقات و پژوهشهای گوناگون صورت گرفته درد قلب بعد از آنژیوگرافی ممکن است ناشی از مواردی چون اختلالات عروق کرونر از جمله اسپاسم عروق کرونر (نوعی از آنژین)، اختلالات میکروواسکولار مانند سندرم X، آنژین میکروواسکولار، پدیده گردش خون آهسته عروق کرونر و اسپاسم میکروواسکولار باشد.
منظور ازآنژیوگرافی چیست؟
حال بد نیست در خصوص خود آنژیوگرافی بیشتر بدانیم تا بتوانیم در مورد تجربه بروز درد پس از آن در بیماران صحبت کنیم.
آنژیوگرافی در حقیقت یک رویکرد تشخیصی برای ارزیابی عروق خونی مسدود و درمان آن به واسطه عکسبرداری اشعه ایکس گفته میشود. این روش در تشخیص گروهی از بیماری قلبی-عروقی آنوریسم، استنوز عروق، آترواسکلروزیس یا سخترگی بسیار موثر است.
برای انجام این روش پزشک با وارد کردن کاتتر یا همان لوله باریک و بلند به یکی از شریانهای بدن و تزریق رنگ کنتراست به داخل شریان عکسبرداری را انجام میدهد.
این روش تشخیص اولیه به منظور درمان فوری مشکلاتی که ریسک مرگ را بالا میبرند از جمله حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته قلبی مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه انجام آنژیوگرافی؛ احتمال درد قلب بعد از آنژیوگرافی
معمولاً پزشک قبل از انجام آنژیوگرافی تمامی سوابق پزشکی بیمار را همچون سابقه آلرژی و داروهای مصرفی بیمار را بررسی میکند. پزشک این علائم را از طریق معاینه فیزیکی و علائم حیاتی دیگر بیمار همچون فشار خون و ضربان قلب بررسی میکند.
بیمار برای انجام آنژیوگرافی باید حتما به پشت و بر روی میز پرتو ایکس دراز بکشد. چون امکان کج شدن میز بیمار در طول فرآیند انجام آنژیوگرافی وجود دارد، باید دور سینه و پاهای بیمار به تخت بسته شود و سپس دوربینهای پرتوی ایکس در اطراف سر و سینه بیمار میچرخند تا از زاویههای مختلف از بیمار عکس بگیرند.
در ادامه یک آنژیوکت به رگ بازوی بیمار وارد میشود و امکان دارد که از طریق تزریق این آنژیوکت برخی دیگر از داروها همچون داروهای آرامشبخش، مایعات و داروهای دیگر نیز به فرد تزریق شود. همچنین پزشکان میتوانند کانتر را به ران بیمار وصل کنند و از طریق ران بیمار آنژیوگرافی را انجام بدهند.
الکترودهایی را بر روی سینه بیمار قرار میدهند تا بتواند وضعیت قلب را در طول آنژیوگرافی کنترل نماید. یک برش نازک ایجاد میشود و یک لوله پلاستیکی کوتاه به داخل سرخرگ فرستاده میشود. کانتری که درون قلاب قرار دارد، موجب بروز درد و ناراحتی در فرد میشود و فرد نباید حرکات کانتر را در درون بدنش احساس کرد، سپس ماده حاجب توسط کانتر به درون سرخرگ فرستاده میشود.
ماده حاجب بهآسانی توسط تصاویر پرتوی ایکس مشاهده میشود. همانطور که ماده حاجب درون رگهای خونی حرکت میکند، پزشک قادر به مشاهده رگهای خونی مسدود شده نیز است. معمولاً آنژیوگرافی حدود یک سال طول میکشد اما بنا به تشخیص پزشک مراحل دیگری نیز به این فرایند اضافه میشود.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم احتمال بروز قلب درد پس از آنژیو وجود دارد و میتوان آن را به عنوان عوارض بعد از آنژیوگرافی در نظر گرفت.
انجام دادن فرآیند آنژیوگرافی برای چه افرادی ضرورت دارد؟
پزشک برای برخی افراد که دارای اختلالات و بیماریهای زیر باشند، آنژیوگرافی را توصیه میکند که این افراد را در زیر برای شما بیان میکنیم.
- افرادی که دارای علائم بیماری عروق کرونری مانند درد در نواحی قفسه سینه هستند
- افرادی که علاوه بر درد در قفسهی سینه، درد فک، گردن یا بازو را نیز دارند که با انجام دادن آزمایش قابل توضیح دادن نیست
- افرادی که دارای نقایص قلبی مادرزادی هستند
- افرادی که دارای مشکلات جسمی یا آسیب دیدگی در ناحیه قفس سینه هستند
- افرادی که دریچه قلب آنها مشکل دارد و نیاز به انجام دادن عمل جراحی دارند
عوارض بعد از آنژیوگرافی؛ درد قلب بعد از آنژیوگرافی
آنژیوگرافی یکی از روشهای ایمن و سالم برای تشخیص انواع بیماریهای قلب است که استفاده از این روش عوارض جانبی خاصی را دارد.
بهطور معمول استفاده از روش درمانی آنژیوگرافی مانند سایر روشها عوارض خاصی را دارد که این عوارض بعد از مدت کوتاهی کاهش مییابد و بهطور کامل از بین میرود که بیمار بتواند سلامتی قلبی خود را با استفاده از این روش به دست بیاورد. برخی از عوارض شایع آنژیوگرافی شامل موارد زیر است.
- ایجاد کبودی در کشاله ران یا بازوی فرد که این عارضه بعد از گذشت ۲ الی ۳ هفته بهطور کامل از بین میرود
- درد قلب بعد از آنژیوگرافی نیز یکی از عوارض شایع آنژیوگرافی است که بعد از گذشت چندین روز بهبود مییابد
- ایجاد یک برآمدگی کوچک و همینطور جمع شدن خون (لخته شدن خون) در نزدیکی محل برش
- در صورتیکه در محل بریدگی ایجاد شده عفونت به وجود بیاید، موجب بروز عوارضی همچون قرمزی و گرم شدن، ایجاد تورم و همینطور ایجاد درد در ناحیه برش زده میشود که در اینگونه موارد برای بیماران ضروری است که به پزشک مراجعه کنند و تحت درمان پزشک قرار بگیرند.
- امکان دارد که شما به ماده رنگی که در آنژیوگرافی استفاده میشود و به آن حاجب گفته میشود، آلرژی داشته باشید که این آلرژی موجب بروز علائمی همچون خارش و سردرد در برخی از افراد میشود که این عارضه بعد از گذشت مدت زمان معینی بهطور کامل از بین میرود.
درد قلب بعد از آنژیوگرافی و علائم خطرناک همراه جهت مراجعه فوری به پزشک
فردی که آنژیوگرافی قلب را انجام داده است، در صورت بروز علائم زیر باید حتما به نزدیکترین اورژانس بیمارستان مراجعه نماید.
- بروز ضربان در قسمت برآمدگی مچ دست که میتواند نشانه مشکل در دیواره شریان باشد
- خونریزی کردن از محل ورودی کانتر
- درد شدید دست یا بازو
- سردی و یا بیحسی دست یا بازو
- تنگی نفس شدید، درد در ناحیه قفسه سینه یا خون بالا آوردن
- داشتن علائم سکتهی قلبی همچون تعریق، درد یا فشار شدید قفسهی سینه، حالت تهوع یا استفراغ، احساس سبکی در سر و یا ضعف ناگهانی
- تپش قلب غیر عادی در روز بعد از عمل آنژیوگرافی
مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب چیست؟
پس از آنژیو ممکن است بپرسید مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب چیست. برای ممانعت از بروز عوارض بعد از آنژیوگرافی از جمله درد قلب بعد از آنژیوگرافی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- مراقبت از محل قرارگیری کاتتر
احتمالاً محل قرارگیری کاتتر در شریان رادیال یا فمورال باشد و ناحیه مورد نظر پس از آنژیو بانداژ شده باشد، از همین رو باید به خوبی از آن مراقبت نمایید. برای باز کردن بانداژ در روز بعد بهترین کار در حین دوش گرفتن است، زیر دوش قرار گرفته بانداژ را خیس کرده و آن را باز کنید.
پس از برداشتن بانداژ روی محل کاتتر چسب زخم بزنید. کبود شدن، متورم شدن، و یا پیدایش برآمدگی طی چند روز آتی در محل زخم طبیعی خواهد بود.
روزی یکبار ضروری است محل کاتتر را با آب و صابون به خوبی اما آهسته بشویید. همواره بهتر است محل کاتتر را خشک و تمیز نگه دارید.
به هیچ وجه در محل زخم کاتتر نباید از کرم، لوسیون یا روغنهای طبیعی استفاده کنید. تا یک هفته پس از انجام آنژیوگرافی ضروری است به هیچ وجه حمام، سونا مرطوب، جکوزی و استخر نروید.
- کاهش فعالیتهای بدنی و ورزش
ضروری است تا دو روز پس از آنژیوگرافی در خانه استراحت کرده و برای از سرگیری فعالیتهای بدنی و ورزشی خود حتما با پزشک متخصص خود مشورت نمایید.
- مراقبتهای شریان رادیال
تا دو روز پس از آنژیو بیمار باید از مشارکت در فعالیتهای سنگینی چون دویدن، گلف، تنیس و بولینگ جدا خودداری نمایید.
پس از آنژیو لازم است در خصوص از سرگیری و بازگشت به فعالیتهای عادی خود حتما با پزشک مشورت نموده و بتدریج سطح انجام فعالیتهای خود را بالا ببرید.
- مراقبتهای شریان فمورال
پس از کاتتریزاسیون شریال رادیال یا همان کشاله ران ضروری است در سه یا چهار روز ابتدایی هنگام استفاده از سرویسهای بهداشتی به هیچ وجه به خود فشار نیاورید چرا که احتمال خونریزی از محل زخم وجود دارد.
در یک هفته نخست پس از انجام آنژیو به هیچ وجه نباید اجسام سنگین را بلند کرده، هل داده یا بکشید. از سوی دیگر از شرکت در فعالیتهای سنگینی چون انجام تمرینات ورزشی، دویدن، بولینگ و غیره جدا اجتناب نمایید.
- مصرف داروهای ضروری
بسته به نتیجه عکسهای شما پزشک متخصص احتمالاً داروهای جدیدی را برایتان تجویز نماید. در خصوص داروهای تجویزی و میزان مصرف آنها حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
در صورت ابتلای بیمار به دیابت حتما با پزشک خود در خصوص مصرف داروهای مخصوص دیابت خود مشورت نمایید.
- مصرف مایعات فراوان
برای دفع ماده کنتراست مخصوص عکسبرداری ضروری است روی بین 8 تا 10 لیوان آب بنوشید.
- بازگشت به کار
بسته به نوع شغل و شدت فعالیتهای مرتبطی که انجام میدهید بازگشت فرد به کار خود ممکن است در میان افراد مختلف متفاوت است. اگر آنژیوگرافی شما طبیعی بوده سه روز پس از انجام فرآیند میتوانید طبق نظر پزشک متخصص خود به سرکار بازگردید.
در صورتی که پس از حمله قلبی آنژیوگرافی را انجام داده باشید بین 4 تا 6 هفته پس از انجام انژیو باید از انجام هرگونه فعالیت سنگینی جدا اجتناب نمایید و برای بازگشت به فعالیت حتما از پزشک متخصص قلب و عروق خود مشورت بگیرید.
- بایدها و نبایدهای رانندگی
پس از انجام انژیوگرافی ضروری است تا 3 روز از انجام رانندگی جدا بپرهیزید. در صورتی که دچار حمله قلبی شدهاید و برای این مسئله نسبت به انجام آنژیوگرافی اقدام کردهاید، بازگشت به کار شما منوط به توانایی پمپاژ خون توسط قلب است.
در صورت کاهش توانایی پمپاژ خون توسط قلب ضروری است حتما بین 4 تا 6 هفته از انجام رانندگی خودداری نمایید.
در خصوص چنین مسئلهای ضروری است حتما با پزشک متخصص مشورت کنید، پزشک با بررسی وضعیت شما و نتیجه ارزیابی بالینی بیمار به شما توصیههای لازم را ارائه خواهد داد.
- ترک سیگار
افرادی که انژیوگرافی انجام میدهند در صورتی که سیگار را ترک کنند میتواند نتایج بسیار بهتری از درمان دریافت کنند. پژوهشی در خصوص نقش سیگار در آنژیوگرافی صورت گرفته است که طبق تحقیقات صورت گرفته افراد سیگاری که سیگار خود را ترک نمودهاند نسبت به گروهی که همچنان سیگار کشیدن جزو روتین زندگی آنها است نتایج بسیار بهتر از آنژیوگرافی دریافت کرده و پس از یکسال شاهد تسریع روند بهبودی خود هستند.
حال که متوجه شدید مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب چیست بد نیست در خصوص مدت زمان این فرآیند بیشتر بدانیم.
آنژیو قلب چقدر طول میکشد
سوالی که همیشه ذهن بیماران نگران در خصوص فرآیند آنژیو را به خود مشغول میسازد آن است که آنژیو قلب چقدر طول میکشد. در کل انجام آنژیوگرافی به طور متوسط به نیم ساعت زمان نیاز دارد و گاهی برخی موارد میتواند پروسه این فرآیند را طولانیتر سازد.
در صورتی که همزمان با آنژیوگرافی بخواهیم استنت را نیز جاگذاری نماییم پروسه فوق زمانی طولانیتر از این زمان اعلامی خواهد داشت.
بنابراین در خصوص اینکه آنژیو قلب چقدر طول میکشد باید بگوییم به نحوه آنژیوگرافی، وضعیت بیمار و نظر پزشک متخصص بستگی دارد.
یک شبانه روز پس از انجام آنژیو احتمالا مرخص شده و میتوانید به خانه باز گردید.
سخن پایانی
آنژیوگرافی یکی از روشهای درمانی برای افرادی است که مبتلا به درد قفسهی سینه و یا تنگی عروق خونی هستند که از آنژیوگرافی برای این قبیل افراد جهت معاینه و بررسی میزان تنگی و انسداد رگهای خونی استفاده میشود.
آنژیوگرافی بهطورکلی روش بیخطر و بیضرری است، اما درد قلب بعد از آنژیوگرافی یکی از عوارض شایع استفاده از این روش درمانی است که پساز گذشت چندین روز بهطور خودبهخودی برطرف میشود.
پزشک پس از مشخص کردن محل رگ انسداد یافته از وسیلهای بنام استنت جهت باز کردن عروق تنگ استفاده میکند که استفاده از این روش درمانی مانند سایر روشها فواید و عوارض خاص خود را دارد.
ما در این مقاله سعی کردیم برخی از روشهای درمانی که موجب بروز درد قفسهی سینه میشوند را برای شما بیان کنیم تا شما با ویژگیهای این روشها به طور کامل آشنا شوید و در صورت استفاده از هر یک از این روشها آگاهی کاملی را داشته باشید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.