×

پارگی مویرگ پا

از نشانه‌های اختلال در جریان خونرسانی که بواسطه تضعیف دریچه‌های رگ و تجمع خون به دلیل ناتوانی در بازگشت به قلب رخ می‌دهد، پارگی مویرگ پا است. این اختلال خود در اثر بیماری واریس روی می‌دهد و اگر به موقع درمان نشود می‌تواند زمینه ساز مشکلات متعددی از جمله خونریزی داخلی، خونریزی خارجی و در مواقع حادتر به دلیل ایجاد لخته خون در عروق عمقی می‌تواند عامل سکته قلبی، مغزی و حتی آمبولی ریوی شود.

Rupture-leg-capillary

آنچه در این مقاله می خوانید :

منظور از پارگی مويرگ پا چيست؟

پیش از آنکه بخواهیم در مورد پارگی مویرگ‌ها در پا صحبت کنیم باید در مورد نحوه عملکرد انها بدانیم. به طور معمول، وریدهای پا مانند یک دمنده برای پمپاژ خون از پاها به قلب عمل می‌کنند. با هر قدمی که برداشته می‌شود، وریدهای عمقی توسط ماهیچه‌ها فشرده می‌شوند تا خون را به سمت قلب بازگردانند.
هنگامی که ماهیچه‌ها با افازیش سن، فشار خون و یا آسیب دیدگی شل می‌شوند، خلاء موجود در سیاهرگ‌های عمیق، خون را از پوست به داخل سیاهرگ‌های عمیق می‌مکد.
در مرحله بعد خونی که اکنون در رگهای عمیق انباشته شده است به قلب باز می‌گردد و وریدهای سطحی که در پوست هستند به سادگی خون را جمع می‌کنند. آنها دریچه هایی دارند که قرار است اجازه دهند خون در کیسه‌های کوچک زیر پوست جمع شود.
با هر مرحله، خون موجود در این کیسه‌ها به داخل سیاهرگ های عمیق تخلیه می‌شود و سپس به قلب پمپاژ می‌شود.
یکی از عوامل پارگی مویرگ‌ پا واریسی شدن رگ‌ها است. در حقیقت به دلیل اتساع سیاهرگ‌ها واریس رخ می‌دهد. در رگ‌های واریسی دیواره‌ها به‌شدت ضعیف ‌شده و درنهایت رگ پاره می‌شود. علت این پارگی به دلیل اختلال در جریان خون رسانی بواسطه بیماری واریس است.
در حقیقت فشاری که خون تجمع یافته در رگ و مویرگ‌ها ایجاد می‌کند منجر به تضعیف دریچه‌های رگ و ایجاد خونریزی و زخم خواهد شد. در افراد مبتلا به واریس به طور معمول این پارگی رگ و مویرگ‌ها در رگ‌های پا و بیشتر پشت ماهیچه و قوزک پا بروز می‌کند.
در برخی شرایطی که پوست روی رگ نازک‌شده باشد خونریزی‌های این مویرگ‌های پاره‌شده می‌تواند به داخل بافت‌های اطراف یا حتی تا سطح پوست نفوذ کند.
از همین رو توصیه می‌شود برای جلوگیری از عوارض جدی ناشی از پارگی مویرگ پا در صورت مشاهده شواهدی مبنی بر پارگی مویرگ‌ها در اسرع وقت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید تا رگ‌های واریسی شما تحت درمان قرار گیرند.

تحت چه شرايطی ممکن است پارگی مويرگ پا بروز کند؟

عوامل متعددی می تواند منجر به پارگی مویرگ پا و خونریزی شود. دوش گرفتن با آب داغ می‌تواند منجر به ملتهب شدن رگ‌های پا بشود و همین التهاب رگ باعث پارگی آن‌ها خواهد شد. از سوی دیگر وقتی شخصی داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کند مصرف این داروها هم می‌تواند باعث پاره شدن رگ‌ها بشود. از سوی دیگر هرگونه خراشیدگی، کبودی و شکستگی در اطراف رگ‌های واریسی هم می‌تواند عامل پارگی مویرگ ها و خونریزی بشود.

پارگی مويرگ پا به چه دليلی روی می دهد؟

عوامل متعددی می‌تواند عامل اصلی در پارگی مویرگ پا باشد:

1- ژنتیک یکی از اصلی ترین عوامل در ایجاد شکستگی مویرگ‌ها است. در حقیقت در افرادی که در سوابق خانوادگی آنها ابتلا به واریس وجود دارد به شکل ارثی احتمال پارگی مویرگ وجود دارد.

2- بارداری عامل دیگر پارگی مویرگ‌ها است. به دلیل افزایش دو هورمون استروژن و پروژسترون در طی باداری جریان خون در زنان به میزان زیادی افزایش پیدا می‌کند. همین افزایش گردش خون می‌تواند منجر به تشدید کشیدگی رگ‌ها و پارگی بیشتر آنها گردد.

3- تغییرات هورمونی: در کل هر نوع تغییر هورمونی ناشی از یائسگی یا دوران قاعدگی در دختران جوان می‌تواند احتمال پارگی عروق را افزایش دهد.

4- اختلالات کبدی: هر نوع اختلال در عملکرد کبد جهت توقف فعالیت‌های هورمون‌های استروژن و پروژسترون می‌تواند منجر به افزایش افسارگسیخته هورمون‌ها، افزایش جریان خونرسانی و در نهایت پارگی رگ‌ها شود.

5- زخم و آسیب‌های پا: پارگی مویرگ پا در افراد مبتلا به افزایش یا کاهش جریان خون که در پی آسیب یا زخم پا بروز می‌کند به طور فزاینده‌ای بیشتر خواهد بود. افرادی که مدت زمان زیادی روی پاهای خود می‌ایستند و درازکش و نشسته می‌مانند نیز بیشتر در معرض این آسیب خواهند بود.

علائم پارگی مويرگ پا شامل چه مواردی است ؟

پارگی مویرگ پا دارای علائم متعددی است که به دو گروه تقسیم بندی می‌شود. در صورت بروز پارگی در عروق خونی احتمال بروز علائمی مختلفی چون کبودی پوست، سرگیجه و غش کردن، خونریزی شدید و بی حالی وجود دارد.
در صورت بروز هر یک از این علائم فوق الذکر در کنار پدیداری مویرگ‌های بنفش و تیره زیر پوست در ناحیه ساق پا و ران پا ضروری است در اسرع وقت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کرده و نسبت به درمان این مشکلات پیشگیری نماید.

عوارض احتمالی پارگی مويرگ پا چيست؟

در صورت پاره شدن عروق خونی و مویرگ‌های پا احتمال بروز دو عارضه وجود دارد. نخستین عارضه در صورت عدم آسیب دیدگی پوست رخ می‌دهد و به خونریزی داخلی معروف است. در پی بروز خونریزی داخلی زیر سطح پوست احتمال کبود شدن پوست در نواحی اطراف مویرگ‌های پاره وجود دارد.
از سوی دیگر به دلیل کاهش جریان خون ناشی از خونریزی داخلی بیمار ممکن است دچار بی حالی و ضعف و سرگیجه و غش کردن شود.
دومین عارضه در صورت آسیب پوست بروز خونریزی خارجی است. در چنین شرایطی فورا باید جلوگیری خونریزی شدید را با فشار روی محل زخم گرفت و در اسرع وقت برای دریافت مراقبت‌های پزشکی به یک متخصص قلب و عروق متبحر مراجعه کرد.

آيا رگ‌های واريسی می توانند مشکل ساز باشند؟

در حالی که در بیشتر موارد وریدهای واریسی معمولاً ناراحت کننده و ناخوشایند هستند، گاهی در صورت عدم درمان می توانند برای سلامت فرد مبتلا بسیار خطرناک باشند.
اگر فردی درمان مناسبی دریافت نکند، بیمای واریس در وی می تواند از گردش خون مناسب جلوگیری کند. این اختلال در جریان خونرسانی می تواند باعث تشکیل لخته های خون وریدهای عمقی بیمار شود که می تواند منجر به ترمبوز سیاهرگ عمقی شود که این مسپله یک وضعیت تهدید کننده زندگی است.
علاوه بر این، در صورت عدم درمان، رگ های واریسی می توانند دچار پارگی شوند. این شرایط نیز یک مسئله اورژانسی پزشکی است.
در صورت مشاهده خون مردگی زیر پوست، احساس غش و ضعف و بیهوشی، سرگیجه ضروری است در اسرع وقت برای درمان جدی به یک متخصص باتجربه و مجرب مراجعه نمایید.

تشخيص پارگی مويرگ پا چگونه انجام می شود؟

پزشک متخصص قلب عروق باید برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی ناشی از پارگی مویرگ پا و تشخیص علت بروز آن سوابق پزشکی بیمار را مورد ارزیابی قرار داده و سوالات زیر را از وی خواهد پرسید:

– سوابق و تاریخچه سلامت خانوادگی
– سوابق جراحت، آسیب دیدگی و جراحی
– مصرف داروهای و مکمل‌های گیاهی یا طبیعی
– واکاوی علل مختلف پارگی مویرگ
– احتمال مصرف داروهای رقیق کننده و یا داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی

اصلی ترين علت نمايان شدن مويرگهای پا کدام است؟

اصلی‌ترین علت نمایان شدن مویرگهای پا واریسی شدن عروق پا است. در حقیقت رگ‌های آبی یا بنفش رنگی که پس از ایستادن یا نشستن طولانی مدت زیر پوست پا نمایان می‌شوند
عروق واریسی هستند.
هر رگ دریچه ای دارد که از بازگشت خون به سمت پایین بدن شده و از حرکت رو به عقب جریان خون ممانعت می‌کند بروز اختلال در این دریچه‌ها تضعیف آنها به هر دلیلی می‌تواند منجر به اختلال در جریان طبیعی خونرسانی، تجمع خون و بزرگ شدن رگ‌ها شود.
در حقیقت دیواره رگ‌ها با ساختار خاص خود منجر به بازگشت خون به قلب می‌شود هر چه سن بالاتر می‌رود این ساختار تضعیف شده و خون در یک ناحیه عموماً پاها تجمع می یابد و منجر به ایجاد رگ‌های واریسی می‌شود. می‌توان گفت علت نمایان شدن مویرگهای پا می‌تواند اختلال در عملکرد دریچه های رگ بر اساس افزایش سن و موارد دیگر باشد.

علت سياه شدن رگ پا چيست؟

علت سیاه شدن رگ پا در حقیقت همان رگ‌های تار عنکبوتی یا رگ‌های واریسی هستند که به دلیل اختلال در سیستم خونرسانی بدن بروز می‌کنند.
به دلیل انسداد رگ‌ها و مویرگ‌ها خونرسانی با معضل مواجه شده و به دلیل تجمع خون در رگ‌ها رفته رفته آنها دچار اتساع عروق شده و در صورت شدت مشکل تجمع خون با فشار به دیواره های رگ منجر به خونریزی خواهد شد.
به بیانی دیگر علت سیاه شدن رگ پا همین رگ‌هایی است که در هم پیچیده شده و رگ‌های واریسی را تشکیل می‌دهند.

درمان خانگی برای بهبود واريس و پارگی مويرگ‌ها

برخی از افراد با وجود آنکه وریدهای واریسی باعث مشکلات دیگری و جدی‌تری در آنها نشده است، ممکن است بخواهند ظاهر پاهای خود را بهبود بخشند. در این موارد، تا زمانی که هیچ مشکل سلامتی دیگری که این درمان‌ها را مخاطره‌آمیز کند، وجود نداشته باشد، اتخاذ رویکردهای درمانی خانگی که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم احتمالاْ گزینه خوبی باشد.

 درمان خانگی

درمان خانگی ممکن است تمام چیزی باشد که برای کاهش علائم و جلوگیری از بدتر شدن رگ های واریسی نیاز دارید. برای همین منظور می‌توانید اقدامات درمانی ذیل را انجام دهید:

• می‌توانید از جوراب های فشرده مخصوص درمان واریس استفاده کنید
• می توانید در طول روز ساعاتی پاهای خود را بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید
• بهتر است از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
• توصیه می شود به اندازه کافی ورزش کنید.

رويکردهايی برای پيشگيری و درمان پارگی مويرگ پا

احتمالاْ برای برداشتن وریدهای آسیب دیده، جلوگیری از عوارض احتمالی یا اصلاح مشکلی که باعث بروز واریس شده است، به درمان نیاز باشد. اندازه وریدهای واریسی بر گزینه های درمانی شما تأثیر می گذارد.
درمان وریدهای واریسی ممکن است شامل اقدامات خود مراقبتی، استفاده از جوراب‌های فشاری مخصوص واریس، و جراحی‌ها یا روش‌های دیگر باشد. روش‌های درمانی واریس و پارگی مویرگ‌های ناشی از آن اغلب به صورت یک روش سرپایی انجام می‌شود، به این معنی که معمولاً در همان روز به خانه می‌روید.
روش‌های گوناگونی برای درمان پارگی مویرگ پا وجود دارد که در ادامه به برخی از این موارد پرداخته‌ایم:

1- حذف ورید پا با لیزر

یکی از رویکردهای متداول و کم تهاجمی برای رفع مشکل تجمع خون در گ‌ها که خود زمینه ساز واریسی شدن رگ پا و در نهایت پارگی مویرگ پا است استفاده از لیزر است. برخی لیزرها می‌توانند پارگی مویرگ‌های پا را کاهش دهند. روش‌های حذف رگ‌های پا با لیزر برای کاهش چشمگیر ظاهر بد رگ‌های عنکبوتی و رگ‌های پا در دسترس بوده و نیازی به استراحت ندارند.

2- اسکلروتراپی برای پاها

از دیگر روش‌های درمان پارگی مویرگ پا می‌توان به اسکلروتراپی اشاره کرد. پزشک متخصص قلب و عروق بسته به وضعیت وریدهای پاهای بیماران ممکن است اسکلروتراپی را برای درمان رگ‌های پای شما پیشنهاد دهد. این درمان موثر شامل تزریق داروی ویژه به طور مستقیم به رگ‌های خونی برای بهبود ظاهر رگ‌های عنکبوتی بزرگ و رگ‌های واریسی کوچک‌تر پا است.

3- درمان پزشکی

جوراب‌های فشاری یکی از پایه‌های اصلی در درمان عروق واریسی واریس پا است. جوراب‌های مخصوص واریس ساق پاها و وریدهای ساق پا را فشرده می‌کند تا بدین ترتیب جریان برگشتی خون به سمت پاها را کاهش دهد.

4- روش‌های درمانی با کمک تکنولوژی ار اف یا انرژی لیزر

این روش درمانی ترجیحا برای وریدهای واریسی بزرگتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش پزشک متخصص قلب و عروق یک لوله نازک (کاتتر) را داخل وریدی که بر اثر واریس بزرگ شده قرار می‌دهد و نوک کاتتر را با استفاده از انرژی ار اف (رادیو فریکونسی) یا انرژی لیزر گرم می‌کند. با برداشتن کاتتر، گرما باعث از بین رفتن پارگی ورید و بسته شدن آن می‌شود.

5- فلبکتومی سرپایی

پزشک متخصص قلب و عروق برای درمان رگ‌های واریسی به این روشُ رگ‌های واریسی کوچکتر را از طریق یک سری سوراخ‌های کوچک پوستی از بین می‌برد. در این روش سرپایی فقط قسمت‌هایی از پا که نیاز است خراش داده شوند بی حس می‌شوند. جای زخم یا اسکار ناشی از آن معمولاً بسیار ناچیز است.

6- کنترل وزن

کنترل وزن یک روش پیشگیری و درمانی کلیدی است. فشار بیش از حد به پاها به دلیل داشتن وزن زیاد می‌تواند منجر به ایجاد رگ‌های عنکبوتی شود و همچنین می‌تواند به دریچه‌های پا آسیب برساند که همین مسئله زمینه ساز بروز واریس می‌شود.
وزن بالا همچنین می‌تواند منجر به افزایش فشار خون بالا شود که خود عامل اصلی گشاد شدن بیش از حد مویرگ‌ها و سایر خطرات حیاتی برای سلامتی فرد است.

7- ورزش منظم و تحرک داشتن

ورزش منظم برای بهبود قدرت پا و گردش خون یکی دیگر از اقدامات پیشگیرانه و درمانی عالی است. ورزش‌هایی که بر روی پاها تمرکز می‌کنند، مانند راه رفتن یا دویدن، فشار رگ‌های خونی
در پاها را با فراهم کردن گردش بیشتر، کاهش می‌دهند. علاوه بر این، این تمرینات می‌تواند سیستم قلبی-عروقی را تسهیل کرده و به کنترل وزن کمک کند.

8- جراحی

با توجه به توسعه درمان‌های درون وریدی درمان‌های جراحی از جمله بستن رگ و استریپینگ به ندرت برای درمان پارگی مویرگ پا استفاده می‌شود. جراحی ممکن است به برش‌های متعدد برای برداشتن و بستن وریدهای آسیب دیده نیاز داشته باشد.
این روش درمانی در شرایطی مورد استفاده قرار می‌گیرد که رویکردهای خانگی و درمان های خودمراقبتی و سایر روش‌های درمانی غیرتهاجمی پاسخ مناسبی سبت به رفع مشکل یا بهبود علائم و پیشگیری از عوارض احتمالی نشان نداده است و بیمار برای رفع مشکلات خود ناچار به جراحی روی می آورد.

سخن پايانی

در مقاله حاضر در خصوص موارد متعددی از جمله پارگی مویرگ پا در کنار علت نمایان شدن مویرگهای پا، علت سیاه شدن رگ پا ، درمان پارگی مویرگ پا صحبت کردیم.
مویرگها کوچک ترین رگ‌های خونی بدن هستند که مواد مغذی و اکسیژن را به اندام‌های بدن می‌رسانند و مواد زائد شیمیایی را از بین می‌برند. مویرگ‌ها بسیار نازک و شکننده هستند و خون را همزمان در امتداد یک سلول خونی حرکت می‌دهند.
مویرگ‌های شکسته زیر سطح پوست می‌توانند به صورت کبودی یا سیاهرگ‌های عنکبوتی ظاهر شوند. علل بالقوه زیادی برای پارگی مویرگ‌های ناخوشایند و گاهی ناسالم در پاها وجود دارد، از جمله آسیب و اختلالات گردش خون که در پی واریس بروز می‌کند.
در حقیقت به دلیل تجمع خونی که در اثر انسداد رگ‌های خونی به جای بازگشت به قلب در رگ‌ها و مویرگ‌های پا باقی مانده و به دلیل فشار مضاعفی که این تجمع به رگ‌ها ایجاد می‌کند رفته رفته دیواره رگ پاره شده و خون به داخل بافت می‌ریزد.
در صورت مشاهده هر گونه رگ برجسته طنابی شکل در ناحیه پاها و ساق پای خود و در صورت داشتن علائم واریس پا توصیه می‌شود در اسرع وقت برای درمان به موقع پارگی مویرگ پا به پزشک متخصص قلب و عروق و یک مرکز تخصصی مراجعه نمایید.
مرکز تخصصی قلب و عروق ما با تکیه بر تخصص پزشکان مجرب خود و تجربه هزاران درمان موفق طی سالیان متمادی می‌تواند به کلیه افراد مبتلا به عروق واریسی که پارگی مویرگ‌های پای خود را تجربه می‌کنند برای بهبودی کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید