کلینیک قلب
دکتر تپش

درمان فشار خون بالا در جوانان

درمان فشار خون بالا در جوانان، ورزش منظم، داشتن رژیم غذایی مناسب و عدم مصرف مشروبات الکلی

فشار خون بالا (هایپر تنشن) که از آن به عنوان قاتل خاموش یاد می شود، با اعمال آسیب به ماهیچه قلب می­تواند ریسک ابتلاء به بیماری­هایی نظیر سکته و نارسایی کلیه را در پی داشته باشد. درمان موثر هایپر تنشن در جوانان به علت فشار خون و عدد فشار خون بستگی دارد.

بنابراین برای پیشگیری از عوارض جدی مانند سکته­های قلبی و مغزی کشنده، نارسایی کلیه، خونریزی­های مغزی و خونریزی ته چشم ضروری است که در اولین فرصت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه شود. هرچند در بیشتر موارد، درمان فشار خون بالا در جوانان با بهبود سبک زندگی از نظر بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون امکان­پذیر است.

درمان فشار خون بالا در جوانان

علت فشار خون بالا در جوانان

ماهیچه قلب با پمپاژ خون به اندام­های مختلف بدن وظیفه اکسیژن­رسانی به آنها را بر عهده دارد. گاهی گرفتگی رگ­های منتهی به قلب باعث اشکال در عملکرد آن و افزایش فشار خون ( بلاد پرشن) می­شود. ظهور این مشکل در افراد مسن، معمولا طبیعی بوده، در حالیکه بلاد پرشن در جوانان ممکن است عجیب به نظر آید.

بلاد پرشن با دو عدد بیان می­شود. عدد بالایی که به فشار خون سیستولیک نیز معروف است، بلاد پرشن موجود در رگ­ها را در هنگام انقباض ماهیچه قلب، نشان می­دهد. عدد پایینی که به آن بلاد پرشن دیاستولیک هم می­گویند، بیانگر فشار خون موجود در رگ­ها به هنگام شل شدن ماهیچه قلب می­باشد.

بلاد پرشن نرمال برای جوانان باید کمتر از ۱۲۰ روی ۸۰ باشد و اگر از ۱۴۰ روی ۹۰ بالاتر رود، فرد به هایپر تنشن مبتلا شده است. این بیماری می‌تواند ریسک سکته و صدمه به کلیه ها را با افزایش سن در پی داشته باشد.

 

آشنایی با علائم فشار خون بالا، پیش زمینه درمان فشار خون بالا در جوانان

بیماری بلاد پرشن به صورت اولیه یا ثانویه بروز می­کند. بلاد پرشن اولیه معمولا بدون دلیل مشخصی ایجاد شده و به مرور زمان پیشرفت می­کند. در حالیکه بلاد پرشن ثانویه ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه­ای، عوامل محیطی و مصرف برخی داروها ایجاد شود.

بیماری بلاد پرشن در جوانان معمولاً با علائم خاصی همراه نیست و اغلب زمانی مشخص می‌شود که ارگا­ن­های حیاتی بدن فرد در اثر این بیماری از کار افتاده باشند و به همین دلیل به یک بیماری خاموش معروف است.

با تشخیص زودهنگام این بیماری و درمان آن می‌توان از آسیب­های جدی که ممکن است در آینده به همراه داشته باشد، در امان ماند. سردردهای صبحگاهی، سرگیجه، بدخوابی، احساس صدای وز وز در گوش، احساس درد در قفسه سینه، داشتن تنگی نفس، خون­دماغ، خستگی و بی­حالی، داشتن چهره قرمز و برافروخته، داشتن حال تهوع از جمله علائم هایپر تنشن هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

کنترل و درمان فشار خون بالا در جوانان

بلاد پرشن تحت تاثیر ساعت بیولوژیکی بدن قرار دارد و به صورت طبیعی در نوسان است. به عنوان مثال بلاد پرشن در هنگام خواب کاهش یافته و پس از بیدار شدن افزایش می­یابد. بلاد پرشن صبحگاهی معمولا به دلیل تغییرات هورمونی و عصبی ایجاد می­شود و به همین دلیل احتمال سکته قلبی و مغزی در ساعات ابتدایی صبح و پس از بیداری بیشتر است.

فاکتور های زیادی می توانند باعث تشدید این بیماری شوند. استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی، خوردن غذاهای شور و پرچرب، داشتن استرس، اضافه وزن و چاقی، نداشتن تحرک و فعالیت بدنی، عدم استفاده از میوه­ها و سبزی­های تازه از مهمترین فاکتورهایی هستند که می­توانند بیماری بلاد پرشن را تشدید کنند.

درمان فشار خون بالا در جوانان تا حدود زیادی با بهبود سبک زندگی، امکان­پذیر است. کنترل وزن از طریق داشتن فعالیت بدنی و انجام ورزش­های منظم از جمله عوامل موثر در درمان فشار خون بالاست.

پیروی از رژیم غذایی مناسب از طریق مصرف سبزیجات تازه و اجتناب از غذاهای چرب، تا حدود زیادی جوانان را از ابتلا به بیماری هایپر تنشن مصون می­دارد. از سوی دیگر عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی و پرهیز از شرایط استرس­زا فاکتورهای مهمی در کنترل بلاد پرشن هستند و جوانان با در نظر گرفتن این عوامل می­توانند از این بیماری کشنده در امان بمانند.

پیروی از یک رژیم غذایی مناسب با مصرف متعادل میوه و سبزیجات، عدم مصرف غذاهای چرب و پرنمک، به عنوان بهترین درمان فشار خون بالا در جوانان شناخته شده که در اغلب موارد می­تواند به بهبود شرایط فرد کمک کند. ورزش منظم و فعالیت بدنی عامل دیگری است که می­تواند در کنترل وزن و جلوگیری از چاقی موثر باشد.

پزشکان از ورزش کردن به عنوان درمان فشار خون بالا در جوانان نام می­برند و معتقدند که با فعالیت بدنی می­توان تا حدود زیادی این بیماری را کنترل کرد. از آنجا که ورزش کردن به صورت منظم می­تواند در کاهش استرس موثر باشد، نمی­توان اهمیت آن را در درمان هایپر تنشن نادیده گرفت.

البته در فشار خون­های بیمارگونه، الزام مصرف دارو در کنار فعالیت بدنی، رژیم غذایی مناسب و کنترل استرس الزامی است. در این مطلب قصد داریم شما را بیشتر با علائم و نشانه­های این بیماری آشنا سازیم و راهکارهای اصولی برای پیشگیری و کنترل آن ارئه دهیم.

 

ارائه راهکارهایی به عنوان قاتل فشار خون بالا

راهکارهای ارائه شده در زیر را می­توان به عنوان قاتل فشار خون بالا در نظر گرفت که به کمک آنها می­توان تا حدود زیادی از هایپر تنشن در امان ماند:

وزن نرمال: تحقیقات نشان می­دهند که حدود 30-20 درصد کسانی که از فشار خون بالا رنج می­برند افراد چاق و دارای اضافه وزن هستند. تاثیر اضافه وزن بر بلاد پرشن، ربطی به سن افراد ندارد و افراد چاق در هر سنی می­توانند به هایپر تنشن مبتلا شوند.

با تجمع بافت­های چربی در بدن چربی­ها برای زنده ماندن، نیاز به اکسیژن و ویتامین دارند که از خون دریافت می‌کنند و همین امر منجر به اعمال فشار بر خون و عروق شده و بلاد پرشن را در پی دارد. کنترل وزن از طریق داشتن فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب، قاتل فشار خون بالاست که باید به آن توجه ویژه­ای شود.

ورزش منظم: داشتن فعالیت بدنی و ورزش منظم می‌تواند در درمان فشار خون بالا در جوانان موثر باشد. ورزش­های هوازی در حد متوسط مانند پیاده­روی روزانه به مدت ۳۰ دقیقه از جمله ورزش­های مفید برای کنترل این بیماری است. دوچرخه­سواری، شنا و ایروبیک از دیگر ورزش­های کمک­کننده در این زمینه هستند. برای این منظور بهتر است ورزش را از کم شروع کرده و به تدریج افزایش دهید تا نتیجه مطلوبی از آن برای شما حاصل گردد.

داشتن رژیم غذایی مناسب: مصرف غذاهایی با فیبر بالا مانند سبزیجات و میوه­ها، غلات و آجیل، عدم مصرف غذاهای چرب و پرنمک می­تواند در حفظ سلامت قلب و درمان فشار خون بالا در جوانان موثر باشد. در واقع رژیم غذایی مناسب و کم چرب، از عوامل موثر در کنترل وزن است که می­توان از آن به عنوان قاتل هایپر تنشن نام برد.

عدم مصرف دخانیات: دخانیات و مخصوصا سیگار با ورود مواد سمی به بدن باعث ایجاد اختلالات عروقی خواهد شد. مصرف دخانیات با ایجاد گرفتگی در رگ­ها فشار را بر روی دیواره عروق خونی افزایش می‌دهد. افزایش فشار بر دیواره رگ­ها در طولانی مدت منجر به پارگی آنها شده و فرد را در معرض سکته و بیماری‌های قلبی قرار می‌دهد.

کنترل استرس: قرار گرفتن در شرایط استرس­زا باعث تولید هورمون­هایی در بدن می‌شود که موقتا بلاد پرشن را افزایش داده و منجر به افزایش ضربان قلب و باریک شدن رگ­های خونی می­شود. بنابراین انجام کارهایی که استرس را کاهش می­دهند مانند ورزش کردن منظم می‌تواند قاتل فشار خون بالا بوده و در کنترل این بیماری موثر باشد.

عدم مصرف مشروبات الکلی: پس از استفاده از مشروبات الکلی ضربان قلب به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد. در واقع پس از مصرف الکل، بلاد پرشن ابتدا کاهش یافته و سپس افزایش می­یابد. مشروبات الکلی با افزایش کورتیزول، افزایش هورمون­های منقبض­کننده رگ­ها، افزایش کلسیم و اختلال در عملکرد گیرنده­های فشار منجر به افزایش بلاد پرشن شده و خطرات جدی برای افراد مبتلا به بیماری بلاد پرشن، ایجاد می­کند. بنابراین عدم مصرف مشروبات الکلی، می­تواند به عنوان قاتل بلاد پرشن برای درمان فشار خون بالا در جوانان در نظر گرفته شود.

چکاپ منظم فشار خون:

انجام آزمایش بلاد پرشن در افراد بالای چهل سال به صورت سالانه ضروری است. جوانان بالای 18 سال که به بیماری قلبی یا بلاد پرشن مبتلا نیستند، هر دو تا پنج سال باید این آزمایش را انجام دهند. این چکاپ برای افراد مبتلا به بلاد پرشن باید در فاصله زمانی کوتاه­تر و به صورت منظم تکرار شود.

مصرف دارو:

در پاره­ای از موارد درمان هایپر تنشن تنها با مصرف دارو امکان­پذیر است. افرادی که ژنتیک مساعد برای ابتلا به فشار خون بالا دارند، حتی در سنین جوانی لازم است که از چنین داروهایی زیر نظر پزشک متخصص استفاده کنند.

نحوه عملکرد این داروها به گونه­ایست که با کاهش مقدار آب و نمک در بدن، کاهش ضربان قلب و شل کردن شریان­های خون به کنترل فشار کمک می­کنند. لیزینوپریل، فوروزماید، لوزارتان، متوپرولول، هیدروکلروتیازید، آملودیپین، اسپیرونولاکتون، کارودیلول، کلونیدین و آتنولول از جمله داروهای رایج برای کنترل بلاد پرشن در بدن هستند که حتما باید زیر نظر پزشک استفاده شوند. پزشک متخصص با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلفی همچون وضعیت جسمانی و نژاد فرد، داروی مناسب را تجویز می­کند.

 

علائم فشار خون بالا عصبی

منظور از بلاد پرشن، فشاری است که در اثر عبور خون از رگ­های خونی به دیواره عروق وارد می­شود. اگر فشار وارد شده به دیواره عروق زیاد باشد، عارضه فشار خون بالا رخ می­دهد. حال اگر این عارضه در اثر استرس و نگرانی ایجاد شود، به آن بلاد پرشن عصبی می­گویند. هرچند استرس و نگرانی منجر به بلاد پرشن مزمن نمی­شود اما می­تواند بلاد پرشن را به صورت ناگهانی افزایش دهد.

تکرار این حالت می­تواند رگ­های خونی را تخریب کرده و مشکلاتی برای قلب و کلیه­ها به وجود آورد. عادت­های غلط افراد مانند استفاده از سیگار و مشروبات الکلی از جمله عوامل ایجاد بلاد پرشن عصبی هستند. در واقع بین بلاد پرشن عصبی و استرس، یک رابطه دوطرفه وجود دارد. یعنی هایپر تنشن منجر به افزایش استری و بالعکس، نگرانی و اضطراب باعث فشار خون بالا می­شود.

از علائم فشار خون بالا عصبی می­توان به احساس درد در ناحیه سینه، احساس تنگی نفس، اختلال بینایی و داشتن سرگیجه اشاره کرد. در واقع علائم بلاد پرشن عصبی هنگامی بروز می­کند که فرد در معرض اضطراب قرار گیرد. در این شراط هورمون­هایی در بدن تولید می­شود که می­تواند افزایش بلاد پرشن و ضربان قلب را در پی داشته باشد. گاهی هایپر تنشن در افراد ارثی است. در این صورت حتی در مواقعی که فرد دچار استرس نباشد، علائم فشار خون بالا عصبی در او نمایان خواهد شد.

 

علت فشار خون بالا در خانمها و درمان قطعی فشار خون بالا در جوانان

از افراد بر این باورند که هایپر تنشن، اکثرا مردان را درگیر می­کند. باید گفت که این تصور کاملا غلط بوده و اکثر زنان هنگام شروع سن یائسگی در معرض هایپر تنشن قرار دارند. هرچند مردان، اغلب قبل از سن چهل و پنج سالگی به فشار خون بالا مبتلا می­شوند، اما زنانی که از سلامتی کاملی برخوردار نیستند نیز در این سن ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. فشار خون بالا در خانم­ها با علائمی همچون خون دماغ، سرگیجه و سردرد همراه است و می­تواند ریسک ابتلا به سکته مغزی، حمله قلبی و مشکلات کلیوی را به همراه داشته باشد.

به طور کلی علت هایپر تنشن در خانمها را نمی­توان در یک مورد جستجو کرد و عوامل زیادی در این مساله درگیر هستند. از مهم­ترین این فاکتورها می­توان به موراد زیر اشاره کرد:

یکی از مهم­ترین فاکتورهایی که می­توان از آن به عنوان علت فشار خون بالا نام برد، سن افراد است. آقایان معمولا تا قبل از سن 64 سالگی بیشتر در معرض خطر ابتلا به هایپر تنشن قرار دارند. در حالیکه خانم­ها از 65 سالگی به بعد، با این بیماری مواجه می­شوند. هرچند فشار خون بالا اغلب در بزرگسالان رایج است، اما این بدان معنی نیست که کودکان از ابتلا به این بیماری در امان هستند.

اغلب کودکانی که با این بیماری دست و پنجه نرم می­کنند، افرادی هستند که به بیماری­های زمینه­ای نظیر نارسایی کلیه و قلب مبتلا بوده و یا از سبک زندگی نادرستی برخوردارند. کودکانی که فعالیت زیادی ندارند، چاق هستند و از رژیم غذایی نادرستی پیروی می­کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به هایپر تنشن قرار دارند.

فاکتور مهم دیگری که می­تواند به عنوان علت فشار خون بالا در نظر گرفته شود، نژاد افراد است. هایپر تنشن معمولا در سیاه­پوستان نسبت به سفیدپوستان بیشتر است. به علاوه افراد آفریقایی تبار، بیشتر در معرض بیماری­های سکته قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه قرار دارند.

چاقی از دیگر عواملی است که از آن به عنوان علت فشار خون بالا در خانمها یاد می­شود. از آنجا که بافت­های بدن افراد چاق به اکسیژن بیشتری برای زنده ماندن نیاز دارند و این اکسیژن بایداز طریق خون تامین شود، افزایش حجم خون در داخل رگ­ها، باعث افزایش بلاد پرشن به دیواره رگ­ها شده و هایپر تنشن را در پی دارد.

عدم تحرک و نداشتن فعالیت بدنی را نیز می­توان به عنوان علت فشار خون بالا در خانمها ذکر کرد. افرادی که فعالیت ندارند، ضربان قلب آنها افزایش می­یابد. در نتیجه ماهیچه قلب بیشتر منقبض شده و فشار وارده به رگ­ها افزایش می­یابد.

علت هایپر تنشن در خانمها گاهی ممکن است به دلیل استفاده از دخانیاتی همچون سیگار، توتون و تنباکو باشد. مواد شیمیایی موجود در این دخانیات، می­تواند به دیواره رگ­ها صدمه زده و باعث تنگی رگ­ها شود و فشار خون بالا را به همراه داشته باشد.

مصرف زیاد سدیم و غذاهای پرنمک از دیگر علل هایپر تنشن در خانم­هاست که به دلیل تجمع مایعات در رگ­ها منجر به این عارضه می­شود.

یکی از عناصری که می­تواند باعث تعادل سدیم در سلول­های بدن شود، عنصر پتاسیم است. افرادی که در رژیم غذایی آنها به اندازه کافی پتاسیم وجود ندارد، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند.

ژنتیک، عامل دیگری است که می­تواند علت هایپر تنشن باشد. افرادی که پدر یا مادر آنها به فشار خون بالا مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند و احتمال ابتلا در این افراد نسبت به دیگران حدودا دو برابر است.

حاملگی یکی از فاکتورهای موثر در فشار خون بالا در خانمها بوده که هم برای خود فرد و هم برای جنین خطرناک است و می­تواند باعث آسیب به اندام­هایی همچون کلیه و کبد شود. این بیماری که به مسمومیت حاملگی معروف است، از هفته بیستم بارداری به بعد اتفاق می­افتد و تا هفت روز پس از زایمان ممکن ات در فرد بروز کند.

حتی زنانی که در دوران غیربارداری از بلاد پرشن طبیعی برخوردارند، احتمال ابتلا به چنین عارضه­ای در آنها وجود دارد و اگر درمان نشود، می­تواند نتایج مرگباری را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. مسمومیت حاملگی ممکن است به دلایلی همچون منقبض شدن رگ­ها، عدم تغذیه مناسب، چاقی، عوامل ارثی، نارسایی کلیوی، مرض قند، حاملگی اول، حاملگی چند قلویی، سن کمتر از هجده سال یا بیشتر از سی و پنج سال مادر، رخ دهد.

هایپر تنشن که از آن به عنوان قاتل خاموش یاد می شود، با اعمال آسیب به ماهیچه قلب می­تواند ریسک ابتلاء به بیماری­هایی نظیر سکته و نارسایی کلیه را در پی داشته باشد. درمان فشار خون بالا در جوانان با بهبود سبک زندگی صورت می‌گیرد.

پیروی از یک رژیم غذایی مناسب با مصرف متعادل میوه و سبزیجات، عدم مصرف غذاهای چرب و پرنمک، به عنوان بهترین درمان فشار خون بالا در جوانان شناخته شده که در اغلب موارد می­تواند به بهبود شرایط فرد کمک کند. ورزش منظم و فعالیت بدنی عامل دیگری است که می­تواند در کنترل وزن و جلوگیری از چاقی موثر باشد.

سخن آخر

افراد زیادی در جهان به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند. این بیماری در صورتی که کنترل نشود، می­تواند باعث آسیب­های جدی شود. هایپر تنشن در گذر زمان منجر به گرفتگی رگ­ها و ابتلا به تصلب شرایین می­شود و عملکرد قلب را با مشکل مواجه می­سازد. خطر این بیماری وقتی بیشتر احساس می­شود که بدانید فشار خون بالا یک بیماری خاموش است و اکثر افرادی که به این عارضه مبتلا هستند از بیماری خود خبر ندارند. بنابراین تنها راه آگاهی از این بیماری، انجام معاینات منظم و اندازه­گیری بلاد پرشن در فواصل زمانی مشخص است.

این بیماری که امروزه در جوانان نیز به وفور به چشم می­خورد، با راهکارهایی قابل پیشگیری بوده و می­توان تا حدود زیادی آن را کنترل کرد. درمان فشار خون بالا در جوانان معمولا با بهبود سبک زندگی از طریق رعایت رژیم غذایی مناسب و داشتن فعالیت بدنی، امکان­پذیر است. مصرف غذاهای غنی از پتاسیم، عدم مصرف سدیم، محدود کردن مصرف نمک، استفاده از سبزیجات و میوه­های تازه و عدم مصرف غذاهای پرچرب، ورزش کردن از جمله راهکارهای موثر در کنترل بلاد پرشن هستند.

دیدگاهتان را بنویسید