×

جراحی واریس پا

جراحی واریس پا یکی از روش‌های درمان قطعی بیماری واریس است که با برداشتن رگ‌های واریسی درمان انجام می‌شود. رگ‌های واریسی رگ‌های متورم و پیچ‌خورده‌ای هستند که می‌توانید زیر پوست ببینید. آن‌ها معمولاً دارای رنگ قرمز یا بنفش مایل به آبی هستند و اغلب در پاها ظاهر می‌شوند، اما ممکن است در سایر قسمت‌های بدن نیز بروز کنند. اگر می‌خواهید بدانید درمان واریس پا چطور و به چه دلایلی درمان با لیزر انجام می‌شود و مراقبت‌های بعد از جراحی واریس پا یا عوارض جراحی واریس پا چیست در ادامه با ما همراه شوید.

Varicose-leg-surgery

شناخت بهتر بیماری واریس قبل بررسی جراحی واریس پا

رگ‌های واریسی رگ‌های متورم و به شکل پیچ‌خورده‌ای هستند که می‌توانید درست در زیر سطح پوست خود آن‌ها را، البته در صورت ابتلا به واریس ببینید. این سیاهرگ‌ها اگرچه ممکن است در هر قسمت از بدن تشکیل شوند ولی معمولاً در پاها ایجاد می‌شوند.

وریدهای واریسی یک بیماری شایع در بزرگسالان است ولی می‌تواند کودکان و نوجوانان را نیز در برخی شرایط درگیر کند. معمولاً علائم کمی ایجاد می‌کند؛ اما در برخی موارد، وریدهای واریسی ممکن است عوارضی مانند درد خفیف تا متوسط، لخته شدن خون، درد، تورم و یا زخم‌های پوستی را ایجاد کند. در این صورت نیاز به جراحی واریس پا جهت درمان قطعی وجود دارد.

در مورد چگونگی این بیماری باید بگوییم سیاهرگ‌ها رگ‌های خونی هستند که خون را از بافت‌های بدن به قلب می‌برند. قلب خون را به ریه‌های شما پمپ می‌کند تا اکسیژن را جذب کند. سپس خون غنی از اکسیژن از طریق شریان‌ها مجددا به قسمت‌های مختلف بدن شما پمپ می‌شود.

از شریان‌های شما، خون از طریق رگ‌های خونی ریز به نام مویرگ‌ها جریان می‌یابد، جایی که اکسیژن خود را به بافت‌های بدن می‌دهد. سپس خون شما از طریق رگ‌ها به قلب شما بازمی‌گردد تا دوباره اکسیژن بیشتری جذب کند.

سیاهرگ‌ها دریچه‌های یک‌طرفه دارند که به جریان خونی که به سمت قلب می­رود کمک می‌کنند. اگر دریچه‌های شما ضعیف شوند یا آسیب‌ دیده باشند، خون دیگر نمی‌تواند به‌خوبی قبل به سمت قلب حرکت کند و در رگ تجمع می‌یابد.

این امر باعث تورم رگ‌ها می‌شود که می‌تواند منجر به واریس شود. تعدادی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به واریس را افزایش دهند که ازجمله می‌توان به سابقه خانوادگی، سن، جنسیت، بارداری، اضافه‌وزن یا چاقی و عدم تحرک اشاره کرد.

واریس در بسیاری از بیماران تنها با تغییر سبک زندگی و روش‌های پزشکی غیرتهاجمی مانند استفاده از برخی داروها، جوراب‌های فشاری و … درمان می‌شود؛ اما درصورتی‌که این روش‌ها نتوانند بیماری و علائم آن را بهبود دهند متخصص ورید بر اساس شرایط شما و شدت علائم یکی از روش‌های جراحی مانند جراحی واریس با لیزر را برای درمان قطعی انتخاب خواهد کرد.

جراحی واریس پا با لیزر و سایر روش‌ها چیست؟

جراحی واریس پا همان‌طورکه در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم، یکی از روش‌های درمان قطعی این بیماری است و زمانی انجام می‌شود که سایر روش‌های غیرتهاجمی نتوانند درمان مناسبی انجام دهند. از طرفی شدت علائم بیمار شدید شده باشد و زندگی روزمره او را مختل کند یا ازنظر زیبایی وضعیت بسیار ناراحت‌کننده‌ای برای بیمار ایجاد کرده باشد.

جراحی واریس پا علاوه بر درمان قطعی این بیماری به جلوگیری از عود آن‌ کمک می‌کند. این روش همچنین به‌عنوان برداشتن ورید از طریق بستن، برداشتن یا فرسایش شناخته می‌شود.

در حال حاضر، درمان ورید واریسی از طریق جراحی بیشتر با روش جراحی واریس پا با لیزر درون وریدی یا فرسایش فرکانس رادیویی انجام می‌شود. هردوی این تکنیک‌ها کمتر تهاجمی، ایمن‌تر و مؤثرتر از برداشتن ورید به روش جراحی باز در نظر گرفته می‌شوند.

علت انجام جراحی واریس پا چیست؟

درصورتی‌که موارد زیر را تجربه کنید، متخصص ورید شما ممکن است پاکسازی وریدهای واریسی از طریق جراحی واریس پا را توصیه کند:

درد مداوم، ضربان دار و حساسیت در پاها

ایجاد زخم‌های پوستی و خونریزی گاه و بی گاه از آن‌ها

لخته شدن خون و خطر سکته قلبی، مغزی یا آمبولی ریه (گرفتگی رگ‌های منتهی به ریه از طریق لخته خون که می‌تواند منجر به کاهش اکسیژن و مرگ شود.)

همچنین اگر نگران ظاهر پاهای خود ازنظر زیبایی هستید، ممکن است جراحی واریس پا برایتان انجام شود.

درنهایت این متخصص شماست که بعد از انجام ارزیابی‌های دقیق و بررسی علائم شما بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد خواهد کرد.

چگونه برای جراحی واریس پا آماده شوم؟

پزشک شما یک معاینه فیزیکی قبل از عمل جراحی برایتان انجام می‌دهد. این کار می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا تعیین کند که دریچه‌های غیرفعال در کجا قرار دارند و کدام تکنیک جراحی نتایج بهتری برای شما ایجاد خواهند کرد.

پزشک شما ممکن است از یک دستگاه سونوگرافی دستی برای این بررسی استفاده کند تا بتواند دید بهتری از وریدها و دریچه‌های آن‌ها داشته باشد. او همچنین ممکن است یک اسکن دوبلکس را تجویز کند که تصاویر واضحی از وریدهای آسیب‌دیده و میزان جریان خون ارائه می‌دهد.

این آزمایش به علاوه می‌تواند وجود هرگونه لخته یا ترومبوز در رگ‌ها را رد کند. نتایج این تست به پزشک اجازه می‌دهد تا رگ‌های واریسی را با جزئیات بیشتری ببیند.

قبل از انجام عمل، مهم است که پزشک خود را در مورد داروهای تجویزی یا بدون نسخه‌ای که مصرف می‌کنید و یا حتی مکمل‌های غذایی و گیاهان دارویی مورد استفاده، مطلع کنید.

ممکن است پزشک از شما بخواهد که مصرف برخی داروها را به‌طور موقت متوقف کنید، زیرا برخی از آن‌ها ممکن است باعث خونریزی شدید در طول جراحی واریس پا شوند که در این صورت عوارض جراحی واریس پا را بیشتر خواهند کرد. همچنین در این شرایط مراقبت بعد از عمل واریس پا سخت‌تر می‌شود.

لازم به ذکر است که باید از قبل ترتیبی دهید که یکی از اعضای خانواده یا دوستان شما بعد از عمل، شما را به خانه برساند. برداشتن ورید واریسی اغلب با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می‌شود که می‌تواند باعث خواب‌آلودگی و ناتوانی در رانندگی برای چندین ساعت بعد از جراحی شود. شب اول بعد از جراحی نیز نباید تنها بمانید.

خطرات یا عوارض جراحی واریس پا چیست؟

برداشتن ورید واریسی به روش جراحی معمولاً ایمن و کم‌خطر است. البته به‌شرط اینکه در یک مرکز تخصصی مجهز و معتبر توسط متخصصانی باتجربه و کار بلد مانند متخصصان ما انجام شود؛ اما همیشه احتمال بروز عوارض و خطراتی در ارتباط با جراحی وجود دارد. به‌طورکلی مهم‌ترین عوارض جراحی واریس پا عبارت‌اند از:

یک واکنش آلرژیک به بیهوشی

عفونت در محل‌های برش

خونریزی شدید

لخته شدن خون

کبودی یا جای زخم

آسیب عصبی

بیشتر این خطرات معمولاً نادر هستند؛ اما احتمال دارد افراد در شرایط خاصی بیشتر آن‌ها را تجربه کنند. به همین دلیل جراحی واریس پا معمولاً برای شرایط زیر توصیه نمی‌شود:

زنان حامله

افراد با گردش خون ضعیف پا

افراد مبتلا به عفونت‌های پوستی

افرادی که مشکلات لخته شدن خون دارند.

افرادی که اضافه‌وزن دارند.

در طول جراحی واریس پا چه اتفاقی می‌افتد؟

این جراحی اغلب به‌صورت سرپایی انجام می‌شود. به این معنی که شما می‌توانید در همان روز جراحی بعد از اتمام عمل و به هوش آمدن در اتاق ریکاوری به کمک همراه خود به خانه بروید. انجام خودِ این روش در اتاق عمل معمولاً 60 تا 90 دقیقه طول می‌کشد؛ اما درصورتی‌که شرایط بیمار خاص و جراحی پیچیده باشد ممکن است زمان بیشتری طول بکشد.

بسته به توصیه متخصص، ممکن است قبل از عمل، بیهوشی عمومی یا بی‌حسی نخاعی (اپیدورال) دریافت کنید. بیهوشی عمومی شما را در تمام طول عمل به خواب می‌برد و پزشک سعی می‌کند تا حد امکان برای جلوگیری از عوارض بیهوشی از این روش استفاده نکند.

بی‌حسی نخاعی تنها قسمت پایینی بدن شما را بی‌حس می‌کند، اما در طول عمل بیدار خواهید ماند. اگر قرار باشد بی‌حسی نخاعی دریافت ‌کنید ولی نسبت به آن نگران باشید، ممکن است پزشک به شما یک داروی ضد اضطراب بدهد تا قبل از آن مصرف کنید.

در طول جراحی واریس پا، بسته به تکنیک مورد استفاده مراحل کار می‌تواند متفاوت باشد؛ اما اگر جراحی باز انجام شود جراح شما چندین برش کوچک در نزدیکی بالا و پایین ورید آسیب‌دیده شما ایجاد می‌کند.

مثلا یک برش در کشاله ران شما ایجاد خواهد شد و برش دیگر جایی دورتر مانند ساق پا یا مچ پا انجام می‌شود. سپس یک سیم پلاستیکی نازک و انعطاف‌پذیر را از طریق برش کشاله ران وارد رگ می‌کنند.

سیم به رگ مورد نظر بسته می‌شود و از طریق بریدگی دوم در ساق پا رگ مورد نظر بیرون کشیده می‌شود. این رگ‌ها قبلاً در جلسه مشاوره قبل از عمل توسط سونوگرافی یا آزمایشات دیگر مشخص شده‌اند. همین کار برای رگ‌های مختلف آسیب دیده دیگر هم انجام می‌شود و سپس جراح بریدگی‌ها را با بخیه می‌بندد و بانداژ و جوراب‌های فشاری را روی پاهای شما قرار می‌دهد.

مراقبت بعد از عمل واریس پا چگونه است؟

معمولاً 2 تا 4 هفته طول می‌کشد تا بعد از جراحی واریس پا بهبودی قابل قبول حاصل شود. بااین‌حال، زمان بهبودی شما بستگی به این دارد که چند رگ برداشته شده و این رگ‌ها در کجا قرار گرفته‌اند. همچنین شرایط سلامتی شما، میزان قدرت بدنیتان در ترمیم زخم‌ها و انجام مراقبت‌های لازم می‌تواند در زمان بهبودی تأثیر داشته باشد.

پزشک برای مراقبت بعد از عمل واریس پا برخی از داروهای ضد درد را برای کمک به کاهش ناراحتی تا زمان بهبودی تجویز می‌کند. آن‌ها همچنین به شما خواهند گفت که تا حد امکان در 3 تا 4 روز اول پس از جراحی استراحت نسبتاً کاملی داشته باشید. ممکن است بتوانید پس از گذشت 4 روز در صورت صلاحدید پزشک بانداژها را بردارید.

در طول دوران نقاهت، مهم است که هنگام نشستن پاهای خود را در ارتفاع نگه دارید. می‌توانید پاهای خود را به کمک بالش یا یک صندلی کوتاه نگه دارید. در هفته چهارم، احتمالاً می‌توانید به فعالیت‌های عادی خود بازگردید.

در طول دوران بهبودی در صورت بروز علائم زیر حتماً با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید:

تب و لرز

کبودی طولانی‌مدت که بهبود پیدا نمی‌کند و یا دائماً بدتر می‌شود.

خونریزی بیش‌ازحد که کاهش پیدا نمی‌کند.

رنگ‌پریدگی بیش‌ازحد پوست پا

انواع تکنیک‌های جراحی واریس پا کدام‌اند؟

اقدامات پزشکی در کل یا برای از بین بردن رگ‌های واریسی به‌طور کامل یا بستن آن‌ها انجام می‌شود. برداشتن یا بستن رگ‌های واریسی معمولاً مشکلی در جریان خون ایجاد نمی‌کند، زیرا خون با برداشتن یا بستن یک سیاهرگ می‌تواند از طریق رگ‌های دیگر حرکت کند. همان‌طورکه قبلاً نیز به آن اشاره کردیم تکنیک‌های مختلفی برای جراحی واریس پا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عوارض جراحی واریس پا به‌صورت موقت و بسیار رایج بلافاصله پس از اکثر این روش‌ها شامل کبودی، تورم، تغییر رنگ پوست و درد خفیف است که با مراقبت‌های بعد از جراحی واریس پا بعد از چند روز الی چند هفته باید بهبود پیدا کنند. تکنیک‌های جراحی عبارت‌اند از:

اسکلروتراپی

در روش اسکلروتراپی از یک ماده شیمیایی مایع جهت بستن وریدهای واریسی استفاده می‌شود. این ماده شیمیایی به داخل رگ تزریق خواهد شد تا باعث تحریک و زخم در داخل رگ شود. این امر باعث تحریک و جای زخم در رگ شده و درنهایت منجر به بسته شدن ورید و محو شدن آن می‌شود.

این روش یک روش کمتر تهاجمی است و اغلب برای درمان رگ‌های واریسی کوچک‌تر و رگ‌های عنکبوتی استفاده می‌شود. این روش آسان به‌راحتی در مطب پزشک شما نیز قابل انجام است و برای انجام آن از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود. ممکن است برای بستن کامل ورید به چندین جلسه درمان اسکلروتراپی نیاز داشته باشید.

درمان معمولاً هر 4 تا 6 هفته تکرار می‌شود. پس از درمان، پاهای شما در بانداژ الاستیک پیچیده می‌شود تا به بهبودی و کاهش تورم کمک کند.

میکرواسکلروتراپی

میکرواسکلروتراپی نیز مشابه اسکلروتراپی است ولی بیشتر برای درمان رگ‌های عنکبوتی و سایر رگ‌های واریسی بسیار کوچک به‌کاربرده می‌شود. در این روش مقدار کمی ماده شیمیایی مایع با استفاده از یک سوزن بسیار ظریف به داخل رگ‌های مورد نظر تزریق می‌شود. این ماده شیمیایی پوشش داخلی ورید را زخم می‌کند و باعث بسته شدن آن می‌شود.

جراحی واریس پا با لیزر

این روش با استفاده از ساطع کردن انرژی نوری لیزر بر روی ورید واریسی انجام می‌شود. نور لیزر باعث محو شدن رگ‌های مورد نظر خواهد شد. جراحی لیزر به دو شیوه سطحی و درون وریدی انجام می‌شود. شیوه سطحی برای رگ‌های کوچک و لیزر درون وریدی برای رگ‌های بزرگ‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در حال حاضر جراحی واریس با لیزر یکی از بهترین روش‌های درمان قطعی واریس پا است که تنها در مراکز بسیار تخصصی و مجهز مانند مرکز ما توسط پزشکان و تکنسین‌های ماهر و باتجربه در این زمینه انجام می‌شود.

هیچ برش یا تزریق مواد شیمیایی در این روش دخیل نیست و شما می‌توانید بهترین جراحی واریس پا با لیزر را از مرکز ما دریافت نمایید. جهت گرفتن مشاوره در این زمینه می‌توانید از لینک‌های موجود در سمت چپ صفحه استفاده کنید.

درمان ابلیشن درون وریدی

در درمان فرسایش درون وریدی یا از لیزر یا از امواج رادیویی برای ایجاد گرما و بستن ورید واریسی استفاده می‌شود. در این روش متخصص یک برش کوچک در پوست شما در نزدیکی ورید واریسی ایجاد می‌کند. سپس یک لوله کوچک به نام کاتتر را وارد رگ مورد نظر خواهد کرد. بعد دستگاهی در نوک لوله، داخل ورید را گرم می‌کند و آن را می‌بندد.

شما در طول این روش کاملاً هوشیار خواهید بود، اما پزشک برای کاهش ناراحتی و نگرانی شما ناحیه اطراف ورید را بی‌حس می‌کند. معمولاً می‌توانید همان روزی که این عمل را انجام می‌دهید به خانه بروید.

جراحی آندوسکوپی ورید

برای جراحی آندوسکوپی ورید متخصص یک برش کوچک در پوست شما در نزدیکی رگ آسیب‌دیده ایجاد می‌کند. سپس از یک دوربین کوچک در انتهای یک لوله نازک جهت حرکت در رگ استفاده می‌کند. برای بستن ورید، متخصص شما از یک دستگاه جراحی در انتهای دوربین استفاده می‌کند.

جراحی آندوسکوپی ورید بیشتر در موارد شدید و زمانی که رگ‌های واریسی باعث ایجاد زخم‌های پوستی می‌شوند، بخصوص در افراد مبتلا به دیابت استفاده می‌شود. پس از عمل، معمولاً می‌توانید در عرض چند هفته با انجام مراقبت بعد از عمل واریس پا بهبود یافته و به فعالیت‌های عادی خود بازگردید.

فلبکتومی سرپایی

فلبکتومی یک روش سرپایی است. در این روش، متخصص برش‌های کوچکی در پوست پای شما ایجاد می‌کند تا رگ‌های واریسی کوچک را از بین ببرد. این روش معمولاً برای از بین بردن رگ‌های واریسی کوچک نزدیک به سطح پوست شما انجام می‌شود. در طول این عمل بیدار خواهید بود، اما نگران نباشید زیرا پزشک ناحیه اطراف ورید را بی‌حس می‌کند. معمولاً می‌توانید همان روزی که این روش را انجام می‌دهید به خانه بروید.

برداشتن کامل رگ با جراحی واریس پا

جداسازی یا بیرون کشیدن و بستن ورید معمولاً فقط برای موارد شدید وریدهای واریسی انجام می‌شود. این روش شامل بسته شدن و برداشتن رگ‌ها از طریق بریدگی‌های کوچک در پوست شما است که قبلاً به‌طور کامل در ابتدای مقاله آن را توضیح دادیم.

در چه صورت برای واریس باید به متخصص مراجعه کنم؟

اگرچه واریس در ابتدا ممکن است یک بیماری جدی نباشد ولی در صورت بروز علائم و سهل‌انگاری در تشخیص و درمان می‌تواند به یک بیماری جدی و خطرناک تبدیل شود؛ بنابراین در صورت بروز علائم زیر حتماً در اسرع وقت به یک متخصص باتجربه در این زمینه مراجعه نمایید:

رگ‌های بزرگ و برجسته‌ای که از روی پوست هم نمایان هستند.

تورم خفیف مچ پا و پاهای شما

درد در پاها و احساس سنگینی در پاها

ضربان یا گرفتگی در پاهای شما

خارش پاها، به‌خصوص در قسمت پایین ساق و مچ پا (گاهی اوقات در صورت مراجعه به افراد غیرمتخصص این علائم به‌اشتباه به‌عنوان خشکی پوست تشخیص داده می‌شود.)

تغییر رنگ پوست در ناحیه اطراف ورید واریسی

نشانه‌های تلانژکتازی (دسته‌های قرمز رنگی از سیاهرگ‌ها هستند که می‌توانید روی پوست خود ببینید. آن‌ها معمولاً در قسمت بالایی بدن، ازجمله صورت یافت می‌شوند. این رگ‌های عنکبوتی، رگ‌های قرمز یا آبی با الگوی شبکه‌ای هستند که اغلب روی پاها و صورت ظاهر می‌شوند.)

سخن آخر

وریدهای واریسی معمولاً در صورت تشخیص و درمان در زمان مناسب مشکلات پزشکی خاصی ایجاد نمی‌کنند. اگر وریدهای واریسی شما علائم و نشانه‌ای ایجاد کردند، ممکن است در ابتدا پزشک شما به‌سادگی تغییراتی در سبک زندگی شما ایجاد کند و بیماری بهبود یابد؛ اما در برخی موارد، واریس می‌تواند عوارضی مانند درد، لخته شدن خون یا زخم‌های پوستی را ایجاد کند.

اگر وضعیت شما شدیدتر باشد و روش‌های غیرتهاجمی نتوانند پاسخ مناسبی ایجاد کنند درنهایت پزشک از روش جراحی واریس پا به‌عنوان یک درمان قطعی برای این بیماری استفاده خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید