×

واریس و ورم پا

واریس و ورم پا، نوسانات هورمونی و تشکیل لخته خون

ویدهای واریسی رگ هایی هستند که به رگ آبی و متورم بر روی پوست برخی افراد قابل رویت می باشند. این رگ ها در موارد شدید بزرگ و ملتهب شده و با علائم دردناکی همراه می شوند. به صورتی که برآمدگی و برجستگی حاصل از آن به راحتی با لمس کردن، احساس می گردد.

اگر چه بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه نیازی به انجام اقدامات درمانی ندارند، اما خیلی از بیماران دارای واریس و ورم پا می بایست مشکل خود را مداوا کنند تا از تشدید بیماری و عوارض واریس پا مصون بمانند. در ادامه این مقاله شما را با علت واریس و ورم پا و راه های درمان سریع ورم پا، معجزه درمان واریس و عوارض واریس پا آشنا می کنیم.

واریس و ورم پا

واریس و ورم پا چگونه ایجاد می شود؟

این سوال برای بسیاری از افراد ایجاد می شود که واریس و ورم پا چگونه به وجود می آید؟ در پاسخ به این پرسش می بایست به اختلال در عملکرد دریچه های لانه کبوتری اشاره کنیم. همانطور که می دانید، دو نوع رگ مسئول حمل و نقل خون به قلب می باشند. در واقع سرخرگ ها خون تازه را از قلب به همه جای بدن رسانده و سیاهرگ ها خون کثیف را از سرتاسر بدن به قلب هدایت می کنند.

سیاهرگ ها در پا دارای دریچه هایی تحت عنوان “لانه کبوتری” می باشند. این دریچه ها وظیفه ممانعت از بازگشت خون به عقب را دارند. به عبارتی دیگر کمک می کنند تا خون از قسمت های تحتانی مثل پا با سهولت به سمت قلب رفته و به نیروی جاذبه غلبه می کنند. اکنون تصور کنید که این دریچه ها تخریب شده و قادر به انجام نفش خود نباشند. در چنین شرایطی خون در رگ های پا جمع شده و واریس و ادم پا را ایجاد می کند.

سبب شناسی واریس و ورم پا

اکنون حتما می پرسید که چرا من دچار واریس و ادم پا می شوم؟ یا چه چیزی موجب اختلال در عملکرد دریچه های لانه کبوتری می شود؟ همیشه یافتن علت بیماری به درمان آن کمک می کند. لذا در ادامه به برخی از عواملی که زمینه را برای ایجاد واریس و ورم پا فراهم می کنند، اشاره می نماییم. نخستین عامل مهمی که در ایجاد واریس و ادم پا موثر است، ژنتیک می باشد. به راحتی می توان گفت که اگر فردی در اعضای خانواده تان دچار واریس و ورم پا است، شما نیز با درصد بالایی در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارید. علل دیگر واریس و ادم پا به شرح ذیل می باشند.

افزایش سن؛ افراد همزمان با افزایش سن، با تضعیف بافت های مختلف بدن مواجه می شوند. ضعف در دیواره رگ های پا می تواند، علت واریس و ورم پا باشد.

ایستادن های طولانی مدت؛ ایستادن به مدت طولانی می تواند، موجب افزایش فشار به اندام تحتانی شده و به مرور زمان واریس و ادم پا را ایجاد نماید. این عامل در افرادی با مشاغل پرستاری، نانوایی، آرایشگری، کارگران کارخانه ها، معلم ها و موارد این چنینی صدق می کند.

اضافه وزن و چاق بودن؛ بدیهی است که داشتن وزن بالا در ایجاد فشار مضاعف به رگ های پا موثر است. واریس و ورم پا در این افراد بیشتر گزارش می شود.

نوسانات هورمونی؛ عدم تعادل در هورمون ها یکی از عواملی مهمی است که بانوان را بیشتر از آقایان در معرض ایجاد واریس و ادم پا قرار می دهد. این همان عاملی است که موجب می شود، بانوان پس از بارداری به واریس مبتلا شوند. ناگفته نماند که مصرف داروهای ضدبارداری و داروهای درمان علائم یائسگی نیز می تواند، در ایجاد عدم توازن در سطح هورمون ها و بروز واریس و ورم پا موثر باشد.

نشستن طولانی مدت؛ شاید برایتان جالب باشد که نشستن در حالت چهارزانو به مدت طولانی نیز می تواند، موجب اختلال در عملکرد رگ ها و بروز واریس و ورم پا شود.

آسیب رگ در طی تروماهای فیزیکی؛ آسیب دیدگی و ایجاد جراحت های عمیق که مستقیما باعث اختلال در سیاهرگ ها می شوند، نیز می توانند، سبب واریس و ادم پا شوند.

تشکیل لخته خون؛ افرادی که سابقه بیماری های انعقادی را دارند و دچار تشکیل لخته خون در رگ های پا می شوند، در معرض واریس قرار می گیرند.

یبوست؛ افراد دارای یبوست نیز به علت وارد کردن فشار زیاد به پا در هنگام دفع، ممکن است دچار عوارض واریس پا شوند.

سبک زندگی نادرست؛ در پیش گرفتن سبک غلط در زندگی نیز افراد را با عوارض واریس پا مواجه می کند. از جمله این موارد می توان به پوشیدن لباس های نامناسب و تنگ، عدم تحرک و بلند کردن اشیای سنگین اشاره نمود.

سابقه داشتن برخی بیماری ها؛ وجود برخی بیماری ها مانند اختلالات قلبی، نارسایی عروقی، بیماری کبدی و… احتمال ایجاد واریس و ورم پا را افزایش می دهند.

 

علائم واریس و ورم پا چیست؟

واریس پا بسته به میزان آسیب دیدگی علائم مختلفی را از خود بروز می دهد. همانطور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، در اغلب موارد واریس پا خفیف بوده و علائمی ندارد. لازم است بدانید که این گونه رگ های واریسی اصطلاحا تحت عنوان رگ های عنکبوتی شناخته می شوند و شامل رگ های ریز با ظاهری پیچ خورده هستند.

این افراد تنها می بایست از تشدید بیماری پیشگیری کرده و مانع بروز واریس و ادم پا شوند. سایر افراد که دارای رگ های واریسی شدیدتر هستند، با طیف گوناگونی از نشانه ها مواجه می شوند که شامل موارد زیر می باشد.

  • درد
  • ناراحتی و سنگینی در پا
  • سوزش و خارش
  • زخم های پوستی
  • خونریزی
  • التهاب و تورم
  • داغ شدن پا
  • تغییر رنگ در رگ
  • لخته شدن خون و ترومبوز رگ های عمیق
  • اسپاسم عضلات
  • سوزن سوزن شدن پا
  • خستگی و بی حوصلگی

 

واریس و ورم پا چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص دقیق و به موقع انواع بیماری ها در درمان و جلوگیری از بروز عواقب زیان بار، بسیار حائز اهمیت می باشد. خوشبختانه امروزه روش های پیشرفته ای برای تشخیص میزان آسیب در بیماری واریس و ورم پا مورد استفاده متخصصان عروقی قرار می گیرد. زمانی که متخصصان از این روش ها برای تشخیص سطح آسیب استفاده کنند، قادر خواهند بود تا از عوارض واریس پا پیشگیری کنند. راه های تشخیصی به شرح زیر می باشند.

معاینه فیزیکی

معاینه فیزیکی نخستین راهی است که پزشک متخصص از آن استفاده می کند. برای این کار، ظاهر واریس و ورم پا را زیر نظر قرار می دهد و به میزان تغییر رنگ و شکل رگ ها توجه می کند. در این هنگام ممکن است سوالاتی در رابطه با سوابق بیماری و مصرف دارو از بیمار بپرسد و سپس برای حصول اطمینان بیشتر، آزمایشاتی را برای وی تجویز نماید.

سونوگرافی داپلر واریس پا

سونوگرافی داپلر نوعی روش تصویربرداری دقیق از رگ های پا می باشد که در آن از امواج صوتی استفاده می گردد. لازم به ذکر است که در این روش، درد و خطری فرد را تهدید نمی کند. سونوگرافی داپلر همزمان با جریان خون، به تولید صدا می پردازد و در بازتاب میزان سلامت رگ ها نقش دارد.

پلتیسموگرافی واریس پا

این روش نیز یکی دیگر راه های تشخیص واریس و ادم پا است که تغییرات فشار و حجم خون را در هنگام حرکت در بافت ها نشان می دهد. در پلتیسموگرافی سلامت سیستم وریدی و وجود هر گونه انسداد در مسیر رگ ها بررسی می شود. این روش بهترین گزینه برای تشخیص واریس و ورم پا است و در موارد خفیف کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. چرا که پلتیسموگرافی قادر به نشان دادن آسیب هایی است که با سونوگرافی داپلر قابل رویت نمی باشند.

ونوگرافی

ونوگرافی یک تکنیک عالی برای تشخیص رگ های واریسی است. متخصصان برای این کار، محلول مخصوصی را به درون سیاهرگ مورد نظر تزریق می کنند و سپس به کمک اشعه ایکس، رفلاکس های عروق را مورد بررسی قرار می دهند. این روش علاوه بر تشخیص واریس و ورم پا به هدایت کاتتر در طی درمان آموبولیزاسیون نیز کمک می کند.

روش های تصویربرداری ام آر آی و سی تی اسکن

روش های فوق الذکر به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند. چرا که این دو روش در موارد خفیف واریس پا مفید هستند و امروزه در چنین وضعیتی سونوگرافی داپلر بیشترین کاربرد را دارا است. شایان ذکر است که در سی تی اسکن از اشعه ایکس و در ام آر آی از میدان مغناطیسی برای به دست آوردن تصاویر عروق استفاده می گردد.

تست ترندلنبرگ واریس پا

از این آزمایش برا بررسی وضعیت افراد مشکوک به واریس و ادم پا استفاده می شود. این تست در تعیین محل دقیق دریچه آسیب دیده مفید واقع می گردد. برای این امر بیمار ابتدا در وضعیت طاق باز دراز می کشد. سپس پزشک پای آسیب دیده را بالا می آورد و قسمت بالای ران را با ابزار مخصوصی می بندد. به صورتی که رگ سیاهرگ صافن بزرگ کاملا مسدود شود.

اکنون بیمار در حالت ایستاده قرار می گیرد و نحوه پر شدن رگ های ساق پا ارزیابی می شود. در صورتی که رگ ها در مدت 30 ثانیه پر شوند، می توان به سالم بودن آن ها پی برد ولی اگر رگ ها به صورت ناگهانی پر شوند، دریچه ها دارای اختلال می باشند.

درمان واریس و ورم پا چیست؟

خوشبختانه امروزه پزشکان به دلیل گسترش دانش پزشکی از روش های بسیاری برای درمان واریس و ورم پا استفاده می کنند. به صورتی که اگر بیماران در مراجعه به موقع به پزشک کوشا باشند، جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. افراد برای شروع اقدامات درمانی بایستی ابتدا به انتخاب بهترین دکتر واریس و عروق بپردازند.

با این کار آن ها می توانند، با خیال آسوده روند درمان را به پزشک سپرده و از عدم بروز عوارض واریس اطمینان پیدا کنند. در ذیل این قسمت به بعضی از راه های درمان واریس و ورم پا اشاره می نماییم.

دارودرمانی واریس پا

انواع دارها برای درمان واریس پا توسط پزشک متخصص تجویز می شوند. این داروها در موارد خفیف واریس کاربرد داشته و به عنوان درمان تکمیلی بعد از جراحی، لیزردرمانی و اسکلروتراپی مورد استفاده قرار می گیرند. داروها به کاهش علائمی مانند درد، التهاب، خستگی و… کمک شایانی می کنند. از جمله این داروها می توان به ضدالتهاب ها، مسکن ها و پمادهای موضعی اشاره کرد.

برخلاف مسکن ها که صرفا در کاهش درد موقتی موثر می باشند، سایر پماد و قرص ها موادی مانند کلسیم دوبسیلات یا شاه بلوط هندی دارند که به کم شدن التهاب، استحکام دیواره رگ ها و بهبود جریان خون کمک می نمایند. برخی از داروها عبارت اند از:

قرص دافلون

قرص ونوگل

قرص فیتوون

قرص ونوویتال

اسکلروتراپی واریس پا

اسکلروتراپی یک شیوه فوق العاده برای درمان سریع ورم پای خفیف تا متوسط می باشد که نتایج مطلوبی را برای بیماران به ارمغوان می آورد. این روش بایستی توسط پزشک متخصص و در کلینیک مجهز انجام شود. در این صورت خطری سلامت بیمار را تهدید نمی کند.

پزشک برای شروع این تکنیک غیرتهاجمی و بی درد، مایعی به نام اسکلروزانت را به درون رگ ها تزریق می نماید. به این ترتیب این ماده سبب از بین رفتن ورید واریسی و جلوگیری از تشدید آن ها می شود. همچنین با بهبود وضعیت ظاهری پا، اعتماد به نفس افراد را افزایش می دهد.

جراحی واریس پا

به ندرت در موارد شدید واریس و ادم پا، پزشک تصمیم به انجام جراحی می گیرد. در صورتی که این تصمیم توسط پزشک متخصص گرفته شده باشد، بهترین گزینه درمان خواهد بود و افراد نباید در انجام آن تعلل نمایند. پزشک جراح جهت درمان واریس پا به کمک جراحی، ابتدا بیمار را به اتاق عمل منتقل کرده و پس از بیهوشی عمومی به برداشتن و انسداد رگ های واریسی می پردازد. این امر باعث درمان سریع ورم پا و جلوگیری از به خطر افتادن جان بیمار می شود.

فلبکتومی واریس پا

فلبکتومی نوعی عمل جهت پاکسازی پا از واریس می باشد و مناسب افرادی است که بنا به وجود بیماری های خاص دیگر، قادر به بیهوشی عمومی نیستند. این روش تحت بی حسی موضعی و با حداقل تهاجم صورت می گیرد. پزشک متخصص پس از تزریق ماده بی حسی به کمک یک اسکالپل ظریف پوست را برش داده و با استفاده از قلاب فلبکتومی رگ واریسی را از پا خارج می کند.

استفاده از جوراب واریس

جوراب واریس، پوششی مخصوص برای پا است که می تواند کل ساق و بالای ران را پوشش دهد. انواع مختلفی از جوراب واریس وجود دارند که بر اساس میزان فشاری که به رگ های پا وارد می کنند، بر چهار نوع آ، نوع 1، نوع 2، نوع 3 تقسیم می شوند. این جوراب ها طوری ساخته شده اند که می توانند، فشار استانداردی را به رگ ها وارد کرده و به بهبود جریان خون در شریان ها کمک کنند.

فراموش نکنید که نوع جوراب و طرز استفاده از آن صرفا بایستی توسط پزشک متخصص تجویز شده باشد. در غیر این صورت حتی ممکن است، باعث تخریب بیشتر رگ ها گردند.

چسب واریس پا

همانطور که می دانید، هدف از درمان واریس و ورم پا، انسداد و یا حذف رگ های واریسی می باشد. برای انجام این روش بی خطر و کم تهاجمی، پزشک متخصص ابتدا به مشخص کردن مسیر رگ های آسیب دیده با استفاده از سونوگرافی می پردازد. سپس بعد از بی حسی موضعی، چسب مخصوصی را به رگ مورد نظر تزریق کرده و موضع ورود کاتتر را پانسمان می کند.

روش ترکیبی  clarivein

در این روش از یک فیبر نازک چرخنده استفاده می شود. به صورتی که ابتدا فیبر مخصوصی را به درون رگ واریسی هدایت می کنند. این فیبر با دور تند چرخیده و دیواره رگ را از داخل تخریب می کند. این روش به صورت مکانیکی به درمان واریس و ادم پا کمک می کند و در اکثر مواقع با درمان شیمیایی تزریق اسکلروزانت مخلوط می شود.

تکنیک sonovein

روش سونووین یا اکوتراپی واریس پا یک تکنیک نوین است که در طی آن امواج فراصوت به طور دقیق، رگ های واریسی را هدف قرار می دهند. این امواج با انتقال حرارت به عروق باعث از بین رفتن رگ های واریسی می شوند. در این روش نیازی به تزریق یا برش پوست وجود ندارد و کاملا بدون درد و خونریزی صورت می گیرد.

درمان سریع ورم پا در خانه

افرادی که دچار واریس و ورم پا می شوند، با نگرانی به دنبال درمان سریع ورم پا می گردند. توجه داشته باشید که بهترین راه درمان سریع ورم پا و از بین بردن علائم آزاردهنده واریس، مراجعه به متخصص عروق می باشد زیرا تنها پزشک متخصص قادر به تشخیص میزان آسیب و انجام اقدامات درمانی مناسب می باشد. با این حال ما در قسمت زیر به برخی از روش های خانگی اشاره کردیم که افراد می توانند تا مراجعه به پزشک از آن ها بهره مند شوند.

شربت خاکشیر؛ شربت خاکشیر دارای خواص ضدالتهابی بوده و می تواند، در درمان واریس و ادم پا موثر واقع گردد.

درمان سریع ورم پا با زنجبیل؛ زنجبیل که گاهی معجزه درمان واریس شناخته می شود، تاثیر بی نظیری در درمان واریس و ورم پا دارد. این ماده همچنین به تخفیف درد ناشی از واریس کمک شایانی می نماید.

سرکه سیب؛ سرکه سیب اثرات مطلوبی در درمان واریس و ادم پا دارد چرا که قادر به تصفیه و بهبود جریان خون در رگ ها می باشد.

دمنوش چای سبز؛ چای سبز نیز از قدیم به عنوان معجزه درمان واریس معرفی می شود. چای سبز دارای خواص بی نظیر آنتی اکسیدانی است و به تقویت رگ ها کمک می کند.

دمنوش شاه بلوط هندی؛ همانطور که پیش از این ذکر کردیم، شاه بلوط هندی یکی از ترکیبات اصلی ساخت دارو و پماد برای واریس می باشد چرا که تاثیرات شگفتی در کاهش ورم ناشی از واریس و بهبود گردش خون دارد.

روغن زیتون؛ ماساژ با روغن زیتون جهت درمان واریس و ورم پا علاوه بر تسکین درد، به کاهش تورم عروق نیز کمک می نماید.

سیر؛ سیر دارای موادی نظیر آلیسین و آئائین می باشد. این مخلوط در کاهش التهاب و درد تاثیر به سزایی دارد.

درمان واریس و ورم پا با ورزش

ورزش کردن یکی دیگر از روش های خانگی است که به تقویت عروق کمک کرده و سبب درمان واریس و ادم پا می شود. دقت کنید که ورزش و سایر روش های خانگی مذکور نیز می بایست با مشورت پزشک انجام شود زیرا ممکن است، در صورت بالا بودن تورم، عوارض واریس پا زیان باری ایجاد می شود. در قسمت زیر به برخی از حرکات ورزشی مفید برای واریس و ورم پا اشاره می کنیم.

پیاده روی؛ ساده ترین راهی که می توان برای درمان واریس پا استفاده کرد، پیاده روی می باشد. دقت کنید که راه رفتن بیش از حد برای واریس مضر است.

تمرین پدال؛ ابتدا روی زمین صاف دراز بکشید. سپس پاهای خود را بالا برده و حرکتی مشابه پدال زدن در دوچرخه سواری را انجام دهید.

بالا آوردن پاها؛ در همان حال تمرین نخست بمانید و پاهای خود را بدون خم شدن مفصل زانو به ترتیب بالا بیاورید.

تمرین تقویت عروق ساق پا؛ برای انجام این تمرین بایستید. سپس پاشنه پاهای خود را از زمین جدا کنید و وزن خود را روی پنجه هایتان قرار دهید. 15 ثانیه در این وضعیت بمانید و بعد استراحت نمایید.

بالا آوردن کف پا؛ در حالت ایستاده بمانید و برعکس تمرین اول، کف و پنجه پاهایتان را از زمین جدا کنید. به صورتی که فقط پاشنه پا بر روی زمین باقی بماند. 20 ثانیه در این شرایط مانده و حرکت را در پای مقابل تکرار نمایید.

قفل کردن پا از زانو؛ برای شروع حرکت، به پشت دراز بکشید. اکنون یکی از پاهایتان را از زانو خم کرده و تا جایی که می توانید به سمت قفسه سینه نزدیک نمایید. پس از مدتی حرکت مذکور را در پای دیگر تکرار کنید.

معجزه درمان واریس با لیزر

یکی از بهترین روش های معجزه درمان واریس، لیزردرمانی می باشد. این روش نوین تاثیر به سزایی در کاهش علائم و پیشگیری از بروز عوارض واریس پا دارد. از همین رو ما نیز بخش جداگانه ای برای توضیح این تکنیک درمانی جدید، اختصاص دادیم. در روش لیزر از دستگاه آر اف برای درمان سریع ورم پا استفاده می شود.

لیزردرمانی، تهاجم کمتری بر پا اعمال می کند و به دو صورت قابل انجام است. یکی از راه های آن هدایت اشعه از طریق فیبر نازک به درون رگ می باشد که اشعه از طریق فیبر نازکی به درون رگ راه می یابد. راه دوم آن نیز از طریق تاباندن اشعه به سطح پوست است. اساس هر دوی این روش ها بر پایه مسدود سازی رگ می باشد.

به صورتی که تابش لیزر در چند دقیقه، باعث جمع شدن رگ و از بین رفتن آن می شود. بعد از لیزردرمانی معمولا پزشک استفاده از جوراب واریس نوع دو را پیشنهاد می کند.

بعد از تکمیل فرآیند، بیمار می تواند به خانه برگردد و نیازی به بستری ندارد. این روش بسته به نظر پزشک ممکن است در چندین جلسه انجام شود و همچنین حدود 15 الی 40 روز طول می کشد تا رگ ها به طور کامل محو شوند.

عوارض واریس پا چیست؟

در صورتی که افراد علائم اولیه واریس پا را نادیده بگیرند، با خطرات و عوارض واریس پا رو به رو خواهند شد. عوارض واریس پا عمدتا شامل خونریزی، ایجاد زخم و اسکار شدید پوستی و بروز لخته های خون می شوند. توصیه می شود که افراد با مراجعه سریع به پزشک و انجام اقدامات پیشگیرانه در مراحل ابتدائی از بروز عوارض واریس پا جلوگیری نمایند. اما اگر بنا به هر دلیلی افراد با این دسته از عوارض واریس پا مواجه شدند، می بایست بدون معطلی به پزشک متخصص عروق مراجعه و جهت درمان اقدام کنند.

پیشگیری از واریس و ورم پا

انجام اقدامات پیشگیرانه بهترین گزینه قبل از درمان است که افراد را از بروز عوارض واریس پا در امان نگاه می دارد. بدیهی است که اولین گام در این راستا تغییر در سبک زندگی روزمره می باشد. توصیه می شود که ورزش را در اولویت زندگی خود قرار داده و برای شروع، پیاده روی های کوتاه مدت را در پیش بگیرید. به نکات زیر نیز حتما توجه فرمایید.

  • وزن خود را کنترل کنید.
  • مواد مقوی، فیبر و آب کافی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • مصرف نوشیدنی های الکلی، سیگار و سایر مواد مخدر را کنار بگذارید.
  • در طول دوران بارداری، با مشورت پزشک از جوراب مخصوص واریس استفاده کنید.
  • سدیم بیش از اندازه مصرف نفرمایید.

سخن آخر

واریس به همان اندازه که در اکثر افراد بدون علائم بروز می کند، می تواند، افراد را با عوارض جانبی خطرناکی مواجه سازد. از همین جهت، در وهله اول توصیه می شود که از بروز واریس و ورم پا پیشگیری کنید و سپس در صورتی که مبتلا به این عارضه شدید، با مراجعه به پزشک متخصص عروق با معجزه درمان واریس از تشدید بیماری پیشگیری نمایید.

هر کدام از روش های درمانی که توسط پزشک متخصص برای درمان واریس پا تجویز گردند، بهترین راه برای خلاص شدن از علائم آزاردهنده واریس می باشند. لذا تصمیم گیری در انتخاب روش درمان سریع ورم پا را به پزشک خود سپرده و با خیال راحت برای درمان اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید