فشارخون بالا میتوانند سالیان سال بدون علامت باقی بماند و به صورت ناگهانی با عوارض جدی مانند سکتههای قلبی و مغزی، خونریزی ته چشم و نارسایی کلیه پدیدار شود. تغییر سبک زندگی و بهترین قرص برای فشار خون عصبی از مواردی است که به عدم ابتلای فرد به این بیماری کمک میکند. در این مقاله مفیدترین، اصلیترین و جدیدترین داروی فشار خون را که تاثیرات درخشان و چشمگیر در درمان قطعی فشارخون و پیشگیری از سکتههای قلبی و مغزی دارد را برایتان معرفی میکنیم. از دید بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون، انواع داروهای مربوط به این بیماری را نیز در ادامه بررسی میکنیم.
فهرست مطالب
انواع گروه های داروی فشار خون
گروه اول داروها، دیورتیکها یا داروهای مدر و ادرارآور هستند. این داروها انواع مختلفی دارند و با اثر به روی کلیه باعث میشوند که بدن، سدیم و آب اضافه را از طریق ادرار دفع کند، حجم خون کاهش یابد و فشارخون هم کم شود.
معمولا اولین گروه دارویی هستند که توسط پزشک به عنوان داروهای فشارخون تجویز میشوند، اما اکثر اوقات به تنهایی کافی نیستند. دیورتیکهای تیازیدی مانند هیدروکلروتیازید یا میکروزید از داروهای دیورتیکی هستند .
گروه دوم داروهای فشارخون، داروهای مسدود کننده گیرنده بتا یا بتابلاکرها هستند. این داروها برونده قلب را کاهش میدهند، فعالیت قلب را متعادل و آهستهتر میکنند، عروق را گشاد میکنند و ضربان قلب را کمتر میکنند و در مجموع با همه این تاثیرات باعث کاهش فشارخون داخل عروق میشوند و معمولا بهتر است به تنهایی در بیماران دچار فشارخون استفاده نشوند.
از این گروه، جدیدترین داروهای فشارخون بالا نام میبریم. اسبوتولول با نام تجاری سکترال و آتنولول با نام تجاری تنورمین . این داروهای فشار خون معمولا در نژاد سیاه و افراد مسن کارآمد تر هستند.
گروه سوم داروهای فشارخون، مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا(ACE inhibitors) ،این داروها علاوه بر کنترل موثر فشارخون از تشکیل پلاکهای داخل عروق هم جلوگیری میکنند. کاپتوپریل یا کاپوتین و بنازپریل یا لوتنسین از جمله جدیدترین داروهای فشار بالا هستند.
گروه چهارم داروهای فشار خون، مسدودکنندههای گیرندههای آنژیوتانسین یا ARB ، نظیر لوزارتان و کاندسارتان از جمله داروهای فشارخون هستند.
گروه پنجم داروهای فشارخون، مسدودکنندههای کانال کلسیم است. این داروها باعث شل شدن دیواره عروق میشوند. بعضی از انواع آنها تعداد ضربان قلب را هم کم میکنند.آملودیپین با نام تجاری نورواسک و دیلتیازم هستند.در مطالعات گفته شده است، در افراد مسن، چه سفید پوست و چه سیاه پوست این داروها از ACE inhibitors موثر تر هستند. مصرف گریپ فروت با این داروهای فشارخون ممنوع است.
گروه ششم داروهای فشارخون، مهارکنندههای رنین هستند. این گروه با مهار رنین، زنجیره مصوب افزایش فشارخون را میشکنند. تکتورنا یا آلیسکیرن از داروهای این دسته است. این دارو نباید با لوزارتان یا کاپتوپریل یا هم خانوادههای آنها مصرف شود؛ زیرا در صورت مصرف همزمان، عوارض جدی از جمله سکتههای مغزی، احتمال آن افزایش مییابد.
گروه هفتم داروهای فشارخون، مسدود کنندههای گیرندهی آلفا است. این داروهای فشارخون باعث کاهش تحریک سیستم عصبی خودمختار، یعنی تحریک سمپاتیک به روی عروق میشوند. پرازوسين و دوکسازوسین از جمله جدیدترین داروی فشار بالا هستند.
گروه هشتم داروهای فشارخون، مسدودکنندههای گیرندههای آلفا و بتا است. داروهای این دسته باعث کاهش تکانههای تحریکی سیستم عصبی خود مختار میشوند و همچنین تعداد ضربان قلب و برونده قلب را کم میکنند. کارودیلول و لابتالول از جمله داروهای فشارخون هستند.
گروه نهم داروهای فشارخون، داروهای که به روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارند. این داروها ارسال سیگنالهای تحریکی از مغز به قلب و عروق را کم میکنند. کلونیدین و گوانفاسین و متیل دوپا از جمله داروهای فشارخون هستند.
گروه دهم داروهای فشارخون، گشاد کنندههای عروق یا وازودیلاتورها. هیدرالازین و ماینوکسیدیل از جمله جدیدترین داروی فشار بالا هستند.
گروه یازده داروهای فشارخون،آنتاگونیستهای آلدوسترون هستند، مانند اسپیرونولاکتون یا الداکتون و اپلرنون هستند.
بهترین قرص برای فشار خون عصبی
پزشک متخصص قلب و عروق شما را معاینه میکند و پرونده و سابقه پزشکی خود را در اختیار دارد، تنها فردی است که به طور قطعی و مطمئن میتواند بهترین قرص برای فشار خون عصبی به شما معرفی کند.
گفته میشود داروهایی که جزء گروه مسدودکنندههای گیرندهی بتا هستند؛ یعنی بتابلاکرها، مانند پروپرانولول و آتنولول اغلب برای کنترل و کمک به درمان فشارخون بالا عصبی تجویز میشوند؛ زیرا در افراد دچار عصبانیت، خشم، استرس و اضطراب و ترس، به علت تحریک سمپاتیک فعالیت قلب و ضربان قلب افزایش پیدا میکند و داروهای مسدود کنندهی بتا باعث تعدیل و کنترل این فعالیت افزایش یافته هستند؛ با این وجود بدون توصیه پزشک خود از مصرف داروهای فشارخون خودداری کنید.
بیشتر بدانید : درمان قطعی فشار خون بالا
جدیدترین داروی فشارخون بالا
بهترین قرص برای فشار خون عصبی ترکیبی تحت عنوان، لینومکسین و لوزامیکس اچ، از داروهای جدید برای کنترل فشارخون هستند. این داروها ترکیب 2 داروی والزارتان و آملودیپین هستند؛ یعنی این دارو یک قرص از گروه ARB و یک قرص از گروه بلاک کنندههای کانال کلسیم را با هم ترکیب میکند. این داروهای فشارخون برای کنترل فشارخونهای بالاو مقوام به داروهای قدیمی عالی است.
از اثرات دیگر این داروهای فشارخون میتوان به این موضوع اشاره کرد که، فرد بیمار لازم نیست چند عدد قرص و چند نوبت در روز قرص مصرف کند. این بهترین قرص برای فشار خون عصبی ترکیبی، تاثیر 24 ساعته دارد و یک نوبت مصرف آن کافی است. عارضه این قرص ورم اندام تحتانی است.
داروی فشارخون گیاهی
در ابتدا تاکید میکنیم که مصرف داروهای فشارخون که در ادامه معرفی میشود، جای مراجعه به پزشک قلب و عروق و مصرف داروهای تخصصی قلب را در بیماران مبتلا به پرفشاری خون نمیگیرد.
در ضمن این داروهای گیاهی نباید بدون تایید پزشک خود مصرف شود. این داروی گیاهی در مصرف طولانی مدت و مستمر اثرات مفید خود را در طول زمان به جای میگذارند و اغلب هیچ اثری در کنترل آنی و سریع فشارخون بالا ندارند.
این داروهای فشارخون گیاهی عبارتند از؛ سیر. ثابت شده است در افراد بالغی که 300 میلیگرم عصاره سیر خشک خالص مصرف کردهاند؛ فشار سیستولیک 7 میلیمتر جیوه و فشار دیاستولیک 5 میلیمتر جیوه کاهش پیدا کرده است. مصرف سیر به همراه داروهای فشارخون علمی توصیه میشود و به تنهایی موثر نیست. از داروهای دیگر برای فشارخون میتوان به کرفس، تخم کتان، کنجد و جعفری اشاره کرد.
جعفری به علت خاصیت ادرار آورش، آویشن و زنجبیل نیز از درمانها و داروی گیاهی هستند. ریحان از داروی گیاهی قدیمی برای کنترل آن بوده است. عصارهی ریحان شیرین خواصی شبیه به داروهای مهار کنندهی آنزیم مبدل آنژیوتانسین، مانند و کاپتوپریل دارد و در طب چینی از قرنها پیش برای درمان بیماریهای قلبی-عروقی کاربرد داشته است.
عوارض انواع داروهای فشار خون
عوارض گروه داروهای فشارخون بتابلاکرها عبارتند از: احساس خستگی، احساس سبکی سر، سردی انگشتان دست و پا، احساس کاهش ضربان قلب، اختلال نعوظ و برخی مشکلات جنسی، اشکال در خواب رفتن کاووس و مشکلات خواب. عوارض داروهای دیورتیک یا ادرار آور: تکرر ادرار و نیاز دائم برای مراجعه به دستشویی.
عوارض داروی ACE inhibitors یا مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین، مانند کاپتوپریل عبارتند از: سرفه خشک، بالا رفتن سطح پتاسیم خون یا هایپرکالمی، خستگی، سیاهی رفتن چشم، گیجی، عدم درک مزهها و سردرد.
عوارض داروهای فشارخون بلاک کنندههای گیرندهی آنزیوتانسین یعنی ARB مانند لوزارتان عبارتند از: آلرژی، نارسایی کبد، تورم پاها، افت تعداد گلبولهای سفید، افزایش پتاسیم و آریتمیهای ناشی از آن.
به طور کلی در گروههای دارویی که به روی سیستم خودمختار و به روی مغز تاثیر میگذارند؛ کاهش ناگهانی فشارخون بسیار شایع است. این تاثیر باعث سقوطهای ناگهانی و به ویژه موقع برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده یا ایستادنهای طولانی در افراد مسن میشود. کلونیدین، متیل دوپا، گوانفاسین از جمله داروهایی هستند که هنگام مصرف باید به فرد آموزش دهیم که مراقب این سقوطهای ناگهانی باشند.
بیشتر بدانید : اختلاف فشار خون بالا و پایین
مراقبتها بعد از مصرف دارو
در کنار مصرف منظم و سر وقت داروهای کنترل فشارخون الزامی است که نکات زیر حتما رعایت شود تا به نتایج درخشان و قطعی درمانی داروهای فشارخون برسید.
-اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را با رژیم اصولی کاهش دهید
-تحرک بدنی و ورزش منظم و پیوسته داشته باشید
-مصرف نمک سدیم را کاهش دهید؛ توصیه میشود اگر مبتلا به بیماری فشارخون هستید ؛ به غذا خود در هنگام طبخ نمک سدیم نزنید
-از مصرف فست فودها و سوسیس و کالباس، کنسروها، نانهای صنعتی به علت محتوای بالای نمک سدیم بپرهیزید
-در صورت صلاحدید پزشک خود از خوراکیهایی که نمک پتاسیم دارند استفاده کنید
-خوراکیهای حاوی پتاسیم دارای اثرات عالی برای کاهش فشارخون هستند؛ موز، آووکادو، مرکبات، کره بادام زمینی، ماست پاستوریزه کم چرب و سبزیجات دارای برگ سبز تیره را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
-مصرف قهوه و چای و نوشیدنیها و خوراکیهای حاوی کافئین از جمله نوشیدنیهای انرژیزا را به حداقل برسانید
-سیگار و هر نوع محصول حاوی نیکوتین را به روش اصولی ترک کنید
-خواب کافی و با کیفیت از اصول مراقبت ثابت شده جهت کنترل فشارخون است. 30 دقیقه خواب بعد از ظهر برای افراد که دچار فشارخون هستند به اندازهی مصرف داروهای فشارخون الزامی است.
-از استرس دوری کنید و نکتهی مهم این که پایش منظم فشارخون و ثبت آن به روی کاغذ در منزل را جزء عادات روزانه بدانید.
سخن پایانی
بیماری فشارخون بالا یک بیماری بسیار خطرناک و متاسفانه شایع در بین همه رده سنی است. جهت اجتناب و دچار شدن به فشارخون بالا، به طور منظم در منزل فشارخون خود را به روش صحیح یعنی نیم ساعت بعد از راه رفتن و 2 ساعت بعد از غذا و چای و قهوه اندازهگیری کنید و ثبت نمایید. سالانه 1 نوبت از 35 سالگی به بعد، به پزشک جهت غربالگری فشارخون مراجعه کنید و بدون تجویز پزشک ، دارویی مصرف نکنید. نسخه یا داروی فشار خون هر فردی مخصوص خود اوست و نسخه فشارخون دیگران را برای خود مصرف نکنید و داروهای فشارخون خود را نیز به دیگران تجویز ننمایید.
دکتر ریحانه شعبانی تخصص بیماریهای قلب و عروق با کدنظام پزشکی: 124112 در شهر تهران است. ایشان با مهارت و تخصص بالایی که در امر تشخیص و درمان دارند، خدمات پزشکی مختلفی به بیماران خود ارائه میدهند. برای نوبت دهی دکتر ریحانه شعبانی به صفحه تماس با ما مراجعه کنید و بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نوبت بگیرید.