نمک فشار را بالا میبرد یا پایین

نمک فشار را بالا میبرد یا پایین

فشار خون یکی از بیماری‌های پنهان و خطرناکی است که این روزها بسیاری از افراد را در سراسر جهان درگیر نموده است. افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، همواره در معرض بیماری‌های جدی مانند سکته‌های قلبی و مغزی قرار دارند. آن‌ها همواره باید تحت نظر پزشک بوده و از داروهایی که متخصص برای آن‌ها تجویز می‌کند استفاده نمایند. بدون شک پزشک به این بیماران در مورد رژیم غذایی آن‌ها، توصیه‌هایی را ارائه می‌دهد.‌ در چنین شرایطی است که این سوال به وجود می‌آید که آیا نمک فشار را بالا میبرد یا پایین می‌آورد یا خیر.در مورد تاثیر مصرف نمک روی فشارخون بهتر است حتما با بهترین دکتر فوق تخصص فشار خون مشورت نمایید.

آیا نمک فشار را بالا میبرد یا پایین می‌آورد یا تاثیر آن چیست؟

اگر برای شما نیز این سوال به وجود آمده است که آیا نمک فشار را بالا میبرد یا پایین می‌آورد؟ باید در پاسخ به آن بگوییم بله. زمانی که شما از نمک زیادی در غذاهای خود استفاده می‌کنید، آب بیشتری به جریان خون شما وارد شده و این موضوع فشار خون را از حد تعادل طبیعی بیشتر می‌کند. البته این نکته را فراموش نکنید که نمک و ترکیبات موجود در آن، یکی از مواد معدنی ضروری است که جسم ما برای سلامتی خود به آن نیاز دارد.

با استفاده از نمک، بدن ما می‌تواند عضلات را شل کرده و از انقباض آن جلوگیری کند. علاوه بر این، سلول‌های عصبی بدن ما برای آن که بتوانند سیگنال‌های خود را ارسال و دریافت کنند، به نمک و مواد معدنی موجود در آن نیاز دارند. زمانی که شما در رژیم غذایی خود از نمک زیادی استفاده می‌کنید، کلیه‌ها مقدار اضافه آن را از بدن دفع می‌کنند.‌

اما اگر کلیه‌ها به هر دلیلی نتوانند این کار را انجام دهند، نمک در بدن شما جمع شده و بدن بیش از پیش به آب نیاز پیدا می‌کند. این موضوع سبب می‌شود که حجم خون در رگ‌های ما افزایش پیدا کند. این حجم بار مضاعفی را به قلب تحمیل نموده و به مرور زمان می‌تواند باعث انسداد رگ‌های خونی گردد. در چنین شرایطی است که فرد به فشار خون بالا مبتلا شده و احتمال ابتلای او به بیماری‌های قلبی و سکته‌های مغزی بیش از پیش خواهد بود.

بیشتر بدانید : ایا اسپرین فشار خون را بالا میبرد

آیا می ‌توان نمک پتاسیم‌ دار را جایگزین نمک سدیم‌ دار نمود؟

نمک‌های خوراکی که در کشور ما استفاده می‌شوند، اصولاً نمک‌های حاوی یون سدیم هستند؛ پس منظور ما در این مقاله، نمک‌های سدیم هستند. عمده‌ترین مشکلات ما نیز از همین یون سدیم نشات می‌گیرد. چرا که یون سدیم نه تنها باعث افزایش فشار خون می‌شود، بلکه به سبب جذب بالای آب، افزایش مایعات داخل عروق و داخل بدن را نیز به همراه دارد.

علاوه بر این، سدیم اضافی باید از طریق کلیه‌ها با ادرار دفع شود؛ اما تحقیقات نشان دهنده آن است که به همراه هر 2 عدد سدیمی که در ادرار ریخته می‌شود، 1 عدد کلسیم نیز باید با ادرار از بدن خارج شود. این مسئله باعث از بین رفتن تعادل یون کلسیم در بدن می‌شود. چرا که کلسیم از استخوان‌ها برداشته شده و استخوان‌ها به مرور زمان دچار تراکم می‌شوند.

همچنین تغییرات کلسیم در خون، در توانایی انقباض و فعالیت قلب و توانایی جدار عروق برای انبساط و انقباض هم تاثیر می‌گذارد. این موضوع می‌تواند باعث ایجاد عواقب ناگوار قلبی و عروقی گردد.

شاید در مقاله‌ها و اخبار علمی خوانده باشید که ما باید بهترین نمک‌های حاوی پتاسیم را تا حدودی جایگزین نمک‌های حاوی سدیم کنیم. پتاسیم موجود در این نمک‌ها تا حدود بسیار زیادی، باعث کنترل فشار خون بالا می‌شوند، پس از این لحاظ سودمند هستند. اما نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که نمک‌های حاوی پتاسیم یا لبنیاتی مانند پنیرهایی که به جای نمک سدیم، نمک پتاسیم در آن ها وجود دارد، در افرادی که داروهایی مانند اسپیرونولاکتون مصرف می‌کنند، نباید بیش از حد مصرف شود.

چون این موضوع  باعث انباشته شدن پتاسیم و ایجاد آریتمی‌های قلبی برای فرد می‌شود. پس اگر شما می‌خواهید نمک پتاسیم را جایگزین نمک حاوی سدیم کنید، حتماً ضروری است که قبل از آن با متخصص قلب خود مشورت نمایید.

آیا غرغره آب نمک فشار را بالا میبرد و این کار برای بیماران با فشار خون بالا مضر است؟

غرغره آب نمک، یکی از روش‌های درمان خانگی است که ما از آن برای برطرف کردن عفونت گلو، دندان و دهان استفاده می‌کنیم. بررسی‌ها نشان دهنده آن است که غرغره آب نمک می‌تواند بسیاری از باکتری‌ها و میکروب‌هایی که در دهان ما وجود دارند را از بین ببرد. این روزها بسیاری از پزشکان و دندانپزشکان، به بیماران خود توصیه می‌کنند که در طول روز، چندین بار آب نمک غرغره کنند تا عفونت گلو و دندان آن‌ها از بین برود.

اما یکی از مهم‌ترین سوالاتی که ممکن است برای افراد مبتلا به فشار خون بالا به وجود آید این است که آیا غرغره آب نمک فشار را بالا میبرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم پزشکان همواره به افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، توصیه می‌کنند که همواره از نمک با احتیاط استفاده کنند. حال فرقی نمی‌کند که این نمک را در غذاهای خود به کار می‌برید یا برای غرغره از آن استفاده می‌کنید؛ در هر دو صورت احتیاط شرط عقل است.

ممکن است هنگامی که در حال غرغره آب نمک هستید، ناخواسته مقداری از آن را قورت بدهید و این موضوع برای شما مشکلاتی را به وجود آورد. هر چند غرغره آب نمک هیچ نوع عارضه جانبی به همراه ندارد؛ اما اگر به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستید، حتماً قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید.

باید و نبایدهای غذایی در این زمینه

در این قسمت می‌خواهیم به باید و نبایدهای غذایی در این زمینه اشاره کنیم. در واقع می‌خواهیم غذاهایی را به شما معرفی کنیم که از بیشترین میزان نمک برخوردار هستند و شاید شما تا به حال از وجود نمک زیاد در این غذاها بی خبر بودید:

  1. غذاهای آماده

این روزها غذاهای آماده و فست فودها، بیش از پیش در دسترس ما قرار دارند و تهیه آن‌ها اصلاً کار سختی نیست. اما زیاده روی در مصرف این غذاها، ممکن است به قیمت سلامتی شما تمام شود. میزان نمک در بسیاری از این غذاها، بیش از حد لازم است و به آرامی فشار خون شما را افزایش خواهد داد. بنابراین از مصرف غذاهای آماده‌ای مانند همبرگر، سوسیس، کالباس، غذاهای کنسرو شده، پیتزا، انواع سس ها، سیب زمینی سرخ شده و… دوری کنید.

  1. سبزیجات کنسرو شده

این روزها بسیاری از ما به جای آن که از سبزیجات تازه استفاده کنیم، روی به مصرف سبزیجات کنسرو شده آورده‌ایم. اما فراموش نکنید که برخی از این سبزیجات، میزان نمک بالایی دارند و اگر به فشار خون مبتلا هستید، برای سلامتی شما مضر هستند.

  1. چاشنی‌ها

شاید برای شما نیز جالب باشد بدانید که برخی از چاشنی‌هایی که ما به همراه غذای خود میل می‌کنیم، حاوی مقادیر فراوانی از نمک هستند. از جمله این چاشنی‌ها که بهتر است از سفره غذایی خود حذف کنید می‌توان به سس کچاپ، سس خردل و سس مایونز اشاره کرد. به جای مصرف این سس‌های چرب و پر نمک، غذاهای خود را با طعم دهنده‌های طبیعی مانند آبلیموی تازه، طعم دار کنید.

  1. مغزیجات

همه ما می‌دانیم که مغزیجات چقدر برای سلامتی جسم ما مفید هستند؛ اما بسیاری از این مغزها (به خصوص نوع بوداده آن‌ها) حاوی مقادیر فراوانی از نمک می‌باشند که برای سلامتی شما بسیار مضر است. بنابراین در هنگام خرید آجیل و مغزیجات، حتماً نوع بی نمک آن‌ها را انتخاب کنید.

آیا در مورد خواص سنگ نمک برای فشار خون چیزی می دانید؟

خوشبختانه این روزها جایگزین‌های بسیار زیادی برای نمک وجود دارند که می‌توان از طریق مصرف آن‌ها، از قرار گرفتن در معرض بیماری‌هایی مانند فشار خون در امان ماند. نمک‌هایی مانند نمک صورتی، سنگ نمک و… وجود دارند که به عنوان نمک خالص و پاک در جهان شناخته شده‌اند. تحقیقاتی که بر روی خواص سنگ نمک برای فشار خون انجام شد، نشان دهنده آن است که با مصرف چنین نمک‌هایی، می‌توانید فشار خون خود را تنظیم نموده و باعث بهبود جریان خون در رگ‌های خود گردید.

در ترکیبات سنگ نمک، مقادیر فراوانی از پتاسیم وجود دارد که تاثیرات منفی سدیم را از بین برده و به این صورت از بالا رفتن فشار خون جلوگیری به عمل می‌آورد. ما در این قسمت برخی از مهم‌ترین خواص سنگ نمک برای فشار خون را برای شما عزیزان ذکر می‌کنیم. اما قبل از آن باید بگوییم برای مصرف سنگ نمک و یا هر ماده جایگزین دیگری، حتماً با پزشک خود مشورت نموده و تحت نظر او این کار را انجام دهید.

مهم‌ترین خواص سنگ نمک برای فشار خون عبارتند از:

  • تنظیم فشار خون
  • درمان استرس و کاهش افسردگی
  • کنترل قند
  • کنترل چربی خون
  • کنترل کلسترول
  • افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن
  • رفع مشکلات تنفسی

بیشتر بخوانید : درمان فشار خون بالا با عرقیات گیاهی

بهترین مواد جایگزین نمک برای فشار خون را بشناسید

آیا غرغره آب نمک فشار را بالا میبرد ؟ در این قسمت قصد داریم شما را با برخی از مواد خوراکی آشنا کنیم که سال‌هاست به عنوان بهترین جایگزین نمک برای فشار خون مطرح می‌باشند. شاید احساس کنید که نمی‌توان این مواد را به عنوان یک جایگزین کامل و عالی به جای نمک به کار برد؛ این احساس چندان صحیح نیست، چرا که ذائقه انسان خیلی زود به همه چیز عادت می‌کند. پس از گذشت چند هفته که از این مواد استفاده کردید، مشاهده خواهید کرد که بدن شما با آن سازگار شده و دیگر نیازی به مصرف نمک زیاد برای غذاهای خود ندارید.

بهترین جایگزین نمک برای فشار خون در هنگام پخت سبزیجات:

  • برای پخت ذرت: ترکیب پودر کاری، زیره و جعفری خشک شده
  • برای پخت هویج: ترکیب رزماری، مریم گلی، دارچین، میخک، زنجبیل، شوید
  • برای پخت دانه‌های سبک: ترکیب مرزنگوش، پونه کوهی، آویشن، ترخون، آب لیمو و میخک
  • برای پخت گوجه فرنگی: پونه کوهی، جعفری، فلفل، پیاز، میخک، برگ بو، ریحان

بهترین جایگزین نمک برای فشار خون در هنگام پخت گوشت:

  • طبخ ماهی: آبلیمو، پاپریکا، فلفل، میخک، خردل خشک، پودر کاری
  • طبخ مرغ: ادویه ماکیان، مریم گلی، رزماری، آویشن، ترخون
  • طبخ گوشت قرمز: مریم گلی، جوز، آویشن، مرزنجوش

چه نکاتی را برای خوردن نمک کمتر رعایت کنیم؟

نتیجه‌ای که در نهایت به آن دست پیدا کردیم این بود که مصرف نمک اگر بیش از اندازه و خارج از حد تعادل باشد، بدون شک در طول زمان باعث بروز بیماری فشار خون می‌گردد. در این قسمت قصد داریم شما را با نکاتی آشنا کنیم که به شما کمک خواهند کرد نمک مصرفی خود را کاهش داده و سلامتی را به جسم و جان خود هدیه دهید:

  1. هنگامی که مشغول طبخ یک غذای جدید هستید، از مواد غذایی جایگزین نمک برای فشار خون استفاده کنید. به عنوان مثال شما می‌توانید از طعم دهنده‌های ترش مانند آبلیمو، آبغوره، آب نارنج و یا ادویه‌هایی مانند فلفل قرمز و زنجبیل در غذاهای خود استفاده کرده و یک طعم شگفت انگیز و بی نظیر به آن‌ ببخشید.
  2. در هنگام خرید هر نوع ماده غذایی، برچسب اطلاعات آن را بررسی کنید؛ برخی از این مواد غذایی، بدون آن که شما متوجه باشید، حاوی مقدار فراوانی نمک هستند. البته برخی از برندها، ممکن است از نمک کمتری در محصولات خود استفاده کنند و شما به آرامی با این برندها آشنا خواهید شد؛ کافی است در هنگام خرید مواد غذایی، دقت لازم را به خرج داده و با آگاهی اقدام به خرید کالای مورد نظر خود نمایید.
  3. اگر روزی تصمیم گرفتید در رستوران غذا بخورید، از گارسون درخواست نمایید که غذایی را برای شما فراهم کند که با نمک کمتری تهیه شده است. برخی از رستوران‌ها، به این موارد اهمیت داده و سعی می‌کنند برای بیماران مبتلا به فشار خون، غذاهای کم نمک اما خوشمزه‌ای تهیه کنند.
  4. در هنگام پخت و پز غذا، به سراغ غذاهایی بروی که برای پخت آن‌ها نیازی به استفاده از نمک فراوان نباشد. تنها کافی است در اینترنت جستجوی کوتاهی انجام داده و دستورالعمل غذاهایی را پیدا کنید که با میزان بسیار کمی نمک پخته می‌شوند.
  5. اگر در روزهای ابتدایی رعایت رژیم غذایی کم نمک اذیت شدید، ناامید نشوید و به راه خود ادامه دهید. تجربه نشان دهنده آن است که پس از گذشت چند هفته، جوانه‌های چشایی شما با سبک جدیدی که برای خود در نظر گرفته‌اید تنظیم می‌شوند. پس از آن خواهید دید که حتی با مصرف غذاهای کم نمک نیز، از غذا خوردن لذت بسیار زیادی می‌برید.
  6. برخی از داروها و مکمل‌هایی که ما در طول روز مصرف می‌کنیم، ممکن است دارای مقادیری از سدیم باشند. تحقیقات نشان دهنده آن است که سدیم موجود در برخی از این مکمل‌ها، معادل 1 گرم نمک خوراکی است. پس همواره تلاش کنید تا در مصرف برخی از مکمل‌ها از جمله ویتامین c، قرص آسپرین و همچنین موادی که حاوی کربنات سدیم یا بی کربنات هستند، همیشه حد اعتدال را رعایت کنید.
  7. سعی کنید در برنامه غذایی روزانه خود، حتماً مصرف سبزیجات و میوه‌ها را بگنجانید. این مواد غذایی ارزشمند، تاثیر بسیار زیادی در کاهش فشار خون شما دارند. همان گونه که می‌دانید در ترکیبات میوه‌ها و سبزیجات، مقادیر فراوانی از مواد معدنی، فیبر و ویتامین‌ها وجود دارند که باعث می‌شوند جسم شما همواره سلامتی و شادابی خود را حفظ کند.

آیا می دانید بهترین روش های کم کردن نمک غذا کدامند؟

چرا که بسیاری از ما انسان‌ها، زمانی که متوجه می‌شویم باید از نمک خود را کاهش داده و از جایگزین نمک برای فشار خون استفاده کنیم، دچار ترس و نگرانی می‌شویم. شاید از خود بپرسیم مگر می‌توان غذا را با نمک کم میل کرد؟ مگر می‌توان ماده‌ای را جایگزین آن نمود که برای جسم ما خطری نداشته باشد؟ غذاهای ما با نمک طعم‌دار و خوشمزه می‌شوند، حال چگونه غذایی با نمک کم یا جایگزین آن طبخ کنیم؟

ما به شما حق می‌دهیم؛ سال‌ها و قرن‌های بسیار زیادی است که پدران و مادران ما غذاهای خود را با نمک فراوان طعم دار می‌کردند و این روند قرن‌هاست که ادامه دارد. اما نکته جالبی که باید به شما بگوییم این است که جسم ما انسان‌ها، بسیار هوشمند است و می‌تواند خیلی زود به یک سبک زندگی جدید عادت کند.‌ شاید در روزهای اول، اندکی برای شما سخت باشد، اما به مرور زمان خواهید دید که چقدر خوب توانسته‌اید نمک را از غذاهای خود حذف کرده و از جایگزین‌های آن استفاده کنید.

چه بسا بسیاری از کارهایی که ما تصور می‌کردیم هرگز نمی‌توانیم در زندگی انجام دهیم، اما تنها با ایجاد یک عادت رفتاری سالم، از پس انجام آن برآمدیم. این موضوع در مورد مصرف نمک نیز کاملاً صادق است. بنابراین برای سلامتی خودتان هم که شد، سعی کنید به آرامی و با قدم‌های کوچک، عادت‌های رفتاری سالمی برای خود به وجود آورید که در آن، خبری از نمک زیاد وجود ندارد.

آن‌ وقت خواهید دید که این موضوع تا چه میزان بر روی سلامتی شما تاثیرات مثبت بر جای گذاشته است. در واقع شما با ترک یک عادت کوچک (مانند مصرف زیاد نمک) می‌توانید یک عمر طولانی و سالم را در کنار دوستان و عزیزان خود سپری کنید. پس از همین امروز قدم‌های اول را برداشته و خود را برای ایجاد عادت سالم خوری، مصرف کمِ نمک و استفاده از جایگزین‌های آن آماده کنید.

سخن پایانی

فشار خون از آن دسته بیماری‌های پنهان و بسیار مهمی است که هرگز نمی‌توان آن را نادیده گرفت. این بیماری سلامتی جسم ما را مورد تهدید قرار می‌دهد و زمینه ساز بروز سکته‌های قلبی و مغزی به شمار می‌رود. خوشبختانه شما می‌توانید با تغییرات ساده غذایی و همچنین مصرف داروهایی که پزشک برای شما در نظر گرفته است، این بیماری را کنترل نموده و آن را کاهش دهید.

ما با ارائه این مقاله تلاش کردیم شما به این سوال پاسخ دهیم که : آیا نمک فشار را بالا میبرد یا پایین می‌آورد؟ همچنین جایگزین‌های نمک را به شما عزیزان معرفی کردیم و شما را با نکاتی آشنا نمودیم که در ایجاد یک عادت سالم غذایی که در آن خبری از نمک نیست آشنا کنیم. امیدواریم با مطالعه این مطالب، بتوانید میزان نمک مصرفی خود را کاهش داده و یک زندگی سالم و عاری از فشار خون بالا برای خود رقم بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید